Written by Bella | January 7th, 2019

Viral beberapa hari lalu apabila ada pihak mendakwa pemilik Sri Ternak Group hanya mempergunakan nama Datuk Rosyam Noor sebagai duta untuk menarik pelanggan ke pasaraya ST Rosyam Mart. Isu tersebut mendapat pelbagai respon daripada netizen dan pada masa yang sama Rosyam dilempar dengan bermacam tuduhan.

Menjawab segala persoalan, Rosyam menerusi satu sidang media khas tampil menjelaskan beliau bukanlah ‘barua’ Cina seperti yang digelarkan ramai dan sebenarnya memiliki 10 peratus saham dalam syarikat ST Rosyam Mart.

Saya tidak pernah cakap ST Rosyam Mart adalah milik saya 100 peratus, tetapi orang tuduh saya jadi ‘barua’ Cina. Malah, maklumat Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) turut ditularkan sehingga saham saya juga dipertikaikan. Saya bukan duta ST Rosyam Mart seperti yang didakwa, tetapi pemilik bersama kerana turut memegang saham 10 peratus.

Saya juga tidak ada kaitan dengan pengurusan Sri Ternak Group (STG). Saya hanya bekerjasama dengan Pengarah Sri Ternak iaitu Datuk Raymond Ho yang turut memegang saham 89 peratus manakala adiknya, Alan Ho pula memiliki satu peratus dalam ST Rosyam Mart.

Di Facebook saya, ada individu yang cakap saya ‘barua’ Cina. Perkara itu bukan hanya membuatkan saya sedih, tetapi keluarga juga terasa sama.

Rosyam juga sudah membuat laporan di Balai Polis Jalan Tun Razak mengenai tuduhan individu mengatakan dirinya sebagai ‘barua’ Cina dan kononnya Ah Chai adalah pemilik sebenar ST Rosyam Mart.

Sumber Berita : Harian Metro

36 responses to Saya Terkilan Dituduh ‘Barua’ Cina – Rosyam Noor Jawab Isu ST Rosyam Mart

  1. Ros says:

    Seperti kata Tun M-yang melayu hanya nak jadi bos/tuan/duta. Asal ade untung sikit 5-10% kira dah okay, the hardwork bagi bangsa lain, maka jadilah bangsat mcm melayu hari ini yang actually dah tergadai pun bangsa di tanah air sendiri pastu dok sibuk nak bash sape kutuk Agong. Brainless. Saya kerja kat company Cina, dieorg bergaduh sesama dieorg kutuk mengutuk kat belakang etc tu semua sama je mcm bangsa lain, tapi walau langit runtuh sekalipun, dieorg akan support juga kaum dieorg sendiri-itulah Cina. Hati busuk sebusuk2nya punya bangsa. Yang pegi nak tolong dieorg meluaskan jajahan dah kenape….

    • Anonymous says:

      aku fhm perasaan ko, aku pun penah keja dgn mereka dlm 18 tahun. Kalau kita dpt lebih, rasanya mereka nk juga..tpi kalau mereka dpt lebih, senyap je.

  2. Mekyam says:

    Pergi mydin jelah….

  3. anonymous says:

    dulu Israel bunuh Islam kita berjuang utk Islam..sekrg ni Islam di china pulak dsiksa bunuh

  4. karok says:

    betul la tu kira barua la abis tu nk panggil apa?mmg cina tu gunakn kamu..fikir logik la kamu ada 10% ah chai ada 89% knpa nama market tak taruk nama ah chai tpi taruk nama kamu…simple je mmg cina tu gunakn nama kamu…cina tu la yg pandai entah2 modal pn kamu tk keluar hanya guna nama kamu dpt 10%.tu nk panggil apa kalau bkn b….semua org melayu tertipu termasuk la aku..bangga aku skjp bila dpt tau ada org melayu buka mart.ko pikir ko pnya report polis je klu semua org melayu yg ingat mart tu ko punya report polis macmna?

  5. Anonymous says:

    knapa buka kt setiawangsa..knapa x buka di taman abdullah hukum..sana x ada pasaraya bsr pun..