Written by Bella | May 14th, 2019

Rumah tangga pelakon Mia Ahmad dan juga penjaga gol pasukan JDT, Mohd Izham Tarmizi pernah dilanda badai dan ketika itu Mia masih lagi dalam tempoh berpantang selepas melahirkan anak pertama mereka, Sayf Issa.

Mengakui masih ada luka berbekas di dalam hati, Mia bagaimanapun enggan terus tenggelam dalam duka dan sudah memaafkan suaminya. Sebolehnya, beliau tidak mahu lagi mengungkit sebarang perkara mengenai pergolakkan rumah tangganya itu.

Ada yang menuduh saya ‘meroyan’ dan sengaja menyelak aib rumah tangga, tetapi suami tahu kenapa dan mengapa saya berbuat sedemikian. Orang luar hanya tahu cakap dan menuduh, tetapi mereka tidak berada dalam situasi saya.

Saya marah, malah jadi tidak rasional kerana dugaan itu berlaku ketika baru dua minggu melahirkan anak. Mujur saya tidak meroyan. Saya anggap ini sebagai sebahagian ujian awal dalam perkahwinan.

Apa yang penting, saya dan suami sudah melepasi detik sukar yang hampir menghancurkan kebahagiaan kami. Saya sudah memaafkan suami dan tidak mahu mengungkitnya lagi.

Mia pada masa yang sama menafikan dakwaan beliau sengaja ingin membuka aib suaminya dan menjaja kisah rumah tangga mereka.

Menurut Mia, beliau banyak meminta petunjuk daripada Allah SWT dan bermuhasabah diri kembali berfikiran secara matang ketika menghadapi dugaan. Ditanya soal kepercayaan, Mia bagaimanapun tidak ada jawapan buat masa ini.

Sumber Berita : BH ONLINE

17 responses to Saya Sudah Maafkan Suami, Tidak Mahu Ungkit Lagi – Mia Ahmad

  1. Anonymous says:

    ” saya sudah tidak mahu ungkit lagi”.
    mcm x kena je statement tu, patutnya ckp..”saya sudah bgi warning, jumpa di mahkamah sign form cerai jika buat hal lagi”

    3

    0
    • Ustaz Texas Chicken says:

      Yeah lagi satu couple yg mungkin akan bercerai, tahniah anda akan menyumbang statistik negara dimana orang melayu islam adalah yg tertinggi kes cerai

      2

      0
  2. Anonymous says:

    bukan mia ni ker yg 2×5 si bella astilah… siap buat public speaking awareness pasal suami curang bla bla bla
    konon xbukak aib… sendiri yg canang asek2 g jemputan talk pasal rumahtangga

    7

    0
  3. burit says:

    okay. let me be clear MIA AHMAD. kau yg kepoh canang cerita kau sana sini, lepastu cakap org luar tak tahu apa2 and tuduh2. WHAT? . mcm kau salah kan kami pulak ye? LAIN KALI JGN BAGITAU HAL KELUARGA KAU KALAU TIDAK MAHU ORG BERCERITA/MEMBAWANG or whatsoever. annoying. artis2 ni semua minta puji sahaja.

    11

    0
  4. faraj says:

    Mesti lah maaf kan..!!! cuba Suami ko penjaga Kantin Kelab Bola Sepak.??? dh lama kena Sepak….wakaakakakakaaaa …sori Mia lawak jer bulan2 posa ni…..!!

    5

    0
  5. anonymous says:

    muka pecah rumah ,minah rempit je yg taste laki kau

    4

    0
  6. Aida Musa says:

    Korang ni pernah kawin ke semua? Isteri ni, bila suami buat hal, mesti akan rasa teraniaya, rasa sakit. Bukan tak sayang tapi hancur perasaan bila orang yg kita cintai & mengaku sayang kita tapi tipu di belakang kita, frust terduduk tau! Waktu tu, sebagai isteri, perlukan bantuan. So we reach out to the people supaya ada orang boleh nasihatkan suami ke, tegur suami ke, eliminate si pengacau ke. Silap si mia ni sebab went to public, itu saja. And she was in pantang baru 2 minggu. Emosi pun haywire. Maybe she shud go to family or pej agama instead of public. But she admitted she has learnt the lesson. Stress tau bila suami buat onar macam ni. Tak nak bagitahu orang nanti suami makin buat hal, nak bagitau takut jatuh air muka, nak pendam sorang nanti jadi gila. Bagi Suami yang sedar telah buat salah, cepat2 say sorry and start work things out. Kalau dah berkali2 mungkin si isteri dah tawar hati & tak mahu teruskan perkahwinan lagi. Kalau baru sekali dua, its ok to maafkan and learn the lesson, improvise. Jadi kita sebagai orang sekeliling sepatutnya sokong when young couple trying to live happy, to find common ground. Nak pertahankan rumahtangga bukan mudah oiii .. so why nak kondem? Suka-suka minta orang cerai.

    5

    11
    • whateverrr says:

      Betull… yang komen kata macma-macam tu, dorang tak kawen lagi.. takpun, laki tak tunjuk belang lagi.. dah kena kat batang hidung baru tau.. bella ke mia ke, atau mana- pompuan yang penah lalui kes laki buat je tau macamana perasaan.. rasa nk meroyan tu, biasa la.. ko tu kalau bofren layan awek lain sikit pn gelabah cam apa lagi.. bab maafkan tu, bukan sebab bodoh ke apa.. tu sebab pompuan pikir panjang.. pikir pasal keluarga, pasal anak2… bukan dia bodoh.. klu dia pentingkan diri, nak je dia sepak laki dia laju2.. hmm.. so, yang x tau perasaan tu, please shut up!

      1

      0
    • tipahhhh says:

      Aku agree dgn point2 ko, tapi tula org ckp,da kawin ni ada masalah simpan dlm bilik dulu, kalau xboleh carila org yg terdekat sahaja to get the support, lg2 ko tu so called retis kan, bukan canang merata, lepas tu salahkan netizen menyibuk. Ibarat nya, ko bukak pintu bilik ko luas2, bila orang mai jenguk tengok ko marah n salahkan org tu ceroboh privasi ko the heck. Dia ni masalahnya dok salahkan netizen sebok rumahtangga dia, asyik perli2 ckp org luar xperlu tau xperlu sebok yada2, tp kepit je laki dia tu, tu yg org meluat.

      0

      0
  7. Anonymous says:

    Dah lah mia cite lame dh basi ko laki bini pon dh basi. Stop lah berlakon pi tumpu kat laki and anak. Ade bisnes tudung kan? Ha go on and kuarkan design terbaru shawl lilit leher ke kepala style pocong.

    4

    0
  8. Anonymous says:

    nasib baik gaji laki puluh ribu…. meroyan pun mesti laa sanggup hadap
    cer laki tu keje cukup makan… smpi skrg ngok ngek meroyan

    2

    0
  9. mamamia says:

    laki lubuk duit kena la bertahan…klo x kena jual nasi lemak coz berlakon pun kayu x laku…ms dulu bkn main menayang bahagia

    2

    0
  10. huhuhuh says:

    saya sudah maafkan Alif Aziz..
    opss sori..
    salah tingkap..

    2

    0
  11. AK2.O says:

    Ayat mia masa baru kawen “Rasa berdebar duduk satu rumah dengan izham..sebab lupa yang dah berkahwin”…hallahhhh3….Lepas beranak baru ko tau..debaran tahap halilintar laki ko bagi….

    5

    1
    • miaaaa says:

      YAAAA….yaaaa….aku ingat tu poyo gila …cam dia sorang je yg paling bahagia….time pergi pasaraya tu asyik nak bersepieeee.je..menyampah pulak tengok ke over-over dia tu….
      Ni laki dah bawak honeymoong jalan2 kan…ok arr tu..ngan fashion stylo dia aku tengok Woooowww…

      2

      0
  12. anon says:

    lepas raya izaham bawak gi jalan ..senyap lah
    kesian izham kahwin sejenis retis macam ni
    hahahaha

    2

    0

Leave a Comment

Optional