“Saya Pukul Isteri Sebab Nak Mengajarnya. Salah?”, Jawab Lelaki Ini Bila Disoal Pegawai Penyiasat.

Trending

“Saya Pukul Isteri Sebab Nak Mengajarnya. Salah?”, Jawab Lelaki Ini Bila Disoal Pegawai Penyiasat.

SAYA menjadi bengong seketika bila mendengar lelaki ini menjawab apabila ditanya oleh pegawai penyiasat, mengapa beliau memukul dan menerajang isterinya.

Advertisement

“Saya mengajar isteri saya, salahkah?”

Saudara, dalam 7 hari, 5 hari adalah hari yang penuh kehibaan bagi saya. Lima hari ini saya mendengar, membimbing dan menasihati wanita-wanita yang dipukul dan dibelasah.

Ada yang hidup tetapi jiwanya rapuh. Ada yang nyawa-nyawa ikan tetapi bangkit berjuang. Ada yang senyap, diam, sunyi sepi. Entah hidup atau mati.

Saya ingin pesan tatacara berikut. Simpan, hafal dan didik wanita lain untuk bangkit dan melawan kezaliman ini.

1. Apabila berlaku keganasan rumahtangga, pastikan anda membuat laporan polis. Minta pegawai penyiasat terus membuka fail siasatan. Terus mohon Perintah Perlindungan Sementara. Jangan sesekali tarik balik aduan!

2. Sepatutnya setiap balai polis mempunyai pegawai khas yang menangani kes keganasan rumahtangga. Pastikan kaki pukul ini dibawa ke muka pengadilan.

3. Laporan perubatan di hospital kerajaan. Pastikan anda mendapat laporan perubatan penuh.

4. Keluar dari rumah kelamin dan cari tempat perlindungan sementara dan failkan kes yang sesuai. Jika Fasakh atau takliq, semua laporan tersebut sangat penting jika anda tiada saksi.

5. Keganasan rumahtangga adalah kitaran yang kejam. Ada anak-anak yang sedang memerhati dan akan mengulang perilaku yang sama. Jangan sampai anak menjawab,“Bapa pukul ibu kerana mahu mengajar ibu, salahkah?”

Tuhan, ampuni kami.

Kredit : Fadhlina Sidek Sidek

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...