Written by Bella | November 27th, 2017

Disebalik kelincahan dan semangat Elyana Emrizal untuk menghiburkan penonton di atas pentas Gegar Vaganza 2017, siapa sangka beliau memendam rahsia dan sedang berjuang melawan penyakit kanser Limfoma tahap 4. Elyana sebenarnya sudah 7 tahun berjuang melawan penyakit tersebut.

Saya tidak mahu menyembunyikan apa-apa daripada peminat, oleh itu secara spontan saya membuat pengumuman mengenai kanser yang saya hidapi. Sudah tujuh tahun saya berjuang dengan kanser Limfoma dan sekarang hanya mampu berdoa kepada Allah selepas puas berikhtiar. Ada satu ketikanya, saya menghilangkan diri kerana berubat, namun kos perubatan kimoterapi memakan sejumlah wang yang besar. Jadi saya memilih untuk menggunakan alternatif lain.

Elyana akui setiap malam beliau terlalu fobia untuk melelapkan mata kerana bimbang tidak akan bangun pada keesokan harinya untuk berjumpa dengan anak perempuannya.

Pernah hilang seketika dari dunia seni, Elyana memberitahu ketika itu beliau berada dalam keadaan lemah. Malah, doktor pernah memberitahu beliau hanya mempunyai masa setahun sahaja untuk hidup.

Saya tahu ada yang kata saya sombong tolak persembahan semua, sedangkan badan saya ketika itu sedang mengembang dan rambut gugur. Doktor beritahu saya ketika itu saya hanya ada setahun untuk hidup. Saya nekad berhenti kimo dan cabar diri saya untuk berjuang. Syukur umur saya panjang sampai hari ini.

Teruskan berjuang Elyana dan jangan pernah putus asa untuk melawan penyakit anda. Kami mendoakan yang terbaik buat anda. Semoga pesakit kanser yang lain diluar sana juga turut positif seperti Elyana.

Sumber Berita : BH ONLINE

55 responses to Saya Menghidap Kanser Limfoma, Pernah Doktor Beritahu Ada Setahun Sahaja Untuk Hidup – Elyana

  1. biarbetik says:

    Kesian nye…tabah dia dalam hati Allah aja yg tau…hanya doa aja yg mampu kita sama2 kirimkan…

    50

    0
    • Hamba says:

      Sy juga adalah bekas pesakit kanser limfoma tahap 4 (jenis nadular) sejak 2013. Sebelum sy jalani rawatan kimoterapi, keadaan sy sangat kritikal sehingga doktor memberikan peluang hanya 60-40 sahaja. Sepanjang 2014 sy jalani keseluruhan rawatan yg doktor jadualkan. Sejak mula, doktor nasihatkan supaya sy jangan skip mana2 rawatan sebab doktor ada pasukan yg b’usaha sebaik mungkin utk m’bantu supaya pesakit mampu sembuh. Sy tawakkal pd Allah..; sesungguhnya kesembuhan itu dr NYA jua & sy serta pasukan doktor hanya b’usaha dgn penuh harapan utk sembuh..

      yaAllah…; yg namanya kesan kimo, pesakit yg pernah alami & lalui saja yg tau macamana rasa & keadaannya.. saat menunggu ubat kimo masuk habis melalui drip, entah berapa kali termuntah. Sebab kesiankan jururawat yg baik sangat layan kerenah pesakit2 dlm wad, sy sentiasa b’usaha b’lari2 ke sinki @ bilik air utk meluahkan muntah dgn menolak tiang gantungan ubat. Dah la menahan seksa ubat kimo masuk, menahan kesan2 sampingan yg tak dapat di tahan2 lagi.. Allah saja yg tau betapa seksanya & syukur Alhamdulillah DIA beri sy merasa bagaimana peritnya ujian itu..

      Sepanjang thn 2015 sy follow up setiap 3bln sekali & thn b’ikutnya sehingga sekarang, 5bln sekali. Alhamdulillah.., sy semakin sihat walaupun kesan selepas kanser & kimo dulu, sy mudah t’kena jangkitan mcm selesema, baruk & demam.

      Semoga Elyana terus kuat & tabah.. & semoga Allah beri kesembuhan & kesihatan b’panjangan..

      23

      0
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      tak tau pulak el ada penyakit yg sebegitu…bersabar la el minah jambu sarankn el mengambil n minum PAMOGA ku puteh mana lah tau ada kejaiban yg akan berlaku dn penyakit el akan sembuh dengan keizinan Allah..aminnnn..

      1

      18
    • minah jambu say NO to drugs says:

      n jangan selalu makan daging …selalu lah makan sayur sayuran dn makanan yg berhasiat ikan ayam oat ..semoga el cepat sembuh teruskn meminum PAMOGA ku puteh..

      3

      13
  2. Kobes Bunga says:

    sekurang2nya dia da tau dia akan mati dan dah bersedia.. kita yg xde petunjuk ni mcmne? bersediakah????

    32

    0
    • Anonymous says:

      kalau taa shaja pon x guna…xde rupa mcm “takut mati” je…sedih juga..tp campur terkilan..she knows, but still on stage??

      9

      40
      • Anonymous says:

        salah ke apa aku cakap….

        5

        6
        • teguran says:

          rupa org takut mati mcm mana? at least dia berjiwa positif. kalau dia x kasi tahu…aku pun x tahu. sudahlah netizen, jgn komen mcm2 la wehh..biar dia nikmati hidup ni. jangan tambah lg kedukaan dia. org nk mati pun korang kutok. apa punya manusia? tulis tu beriman la sikit?

          45

          0
      • uyun says:

        betul kata kobes bunga.at least dia da tau ‘tarikh mati’.apa persediaan dia,dia je tau.jgn komen macam kita tau apa dia buat selama dia tau tarikh mati dia ni.mana tau setiap minit dia mohon ampun pada Allah.kita yg komen ‘kata dia takde rupa macam takot mati’ ni,sempat ke tidak mintak maap kat dia.besangka baek.doakan dia diberi kekuatan.mana tau.saat akhir dia Allah tunjukkan jalan yang benar untuk dia.

        27

        0
      • lantakkau says:

        What the shit are you talking about? You never know how she is kot. It’s might take her everything to stand on stage macam tu. Some cancer patients even can’t bring themselves to meet people pun. And, jangan persoal bab agam orang lain. Bukan tugas kita tu semua. Tugas Allah.

        14

        0
      • kakinakkaki says:

        you lagi teruk. tak tau mati tu bila. entah malam ni mati mana tau? tapi masih lagi duk sini mengumpat menghina org??

        3

        0
  3. DeBella says:

    Semoga Tuhan berkenan memberi umur yang lebih panjang lagi dan mendapat sukacita di hati setiap hari.

    25

    0
  4. nok gebuzzz says:

    saya doakan semoga elyana cepat sembuh dan tabah dgn ujian Allah….sekurang2nyer elyana tahu dan boleh bersedia…elyana adalah org yg beruntung….syafakillah…

    20

    0
  5. uyun says:

    Allahuakbar.Mudah-mudahan Allah beri kekuatan untuk awak Elyana.Semoga diberi kesembuhan.jangan berhenti berusaha.segalanya di tangan Allah.Awk terlalu kuat.Semoga Allah merahmati hidup awk Elyana.amin ;)

    11

    0
  6. Kedondong says:

    Innalilahhiwainnailahirojiun. Semoga tabah menghadapinya. 7 tahun agak lama unttuk penghidap kanser. Elyana mesti seorang yg kuat. Tetapi bila saja dapat tahu….terus kepala otak aku mengaitkan kulitnya yg putih sebagai punca kanser.jauuhilah produk2 pemutihan kulit.bahaya dia…sikit2 Tak terasa. Dah ramai mangsa.

    13

    4
    • lantakkau says:

      Takde kaitanlah. Dia memang dah putih sejak azali. Tengok parents dia. Lagipun kalau orang yang putih sebab produk2 pemutihan ni, kulit di tak smooth macam kulit Elyana. She’s battling with lymphoma cancer. Bukan kanser kulit.

      8

      0
  7. anonymous says:

    redho

    2

    0
  8. kikilala says:

    Semoga Allah panjangkan umur awak Elyana.. Saya doakan awk pulih dan sihat seperti selalu.. awk kena kuat demi anak dan suami awk… fighting!! Allah bagi ujian kerana Dia sayangkan awk.. Sakit itu penghapus dosa. Semoga Allah melindungi dan merahmati awak dan keluarga awk Elyana…..

    13

    0
  9. Anonymous says:

    tak sangka sakit kanser…da dengar sebelum ni dia sakit tapi langsung tak dapat detect dia sakit apa

    8

    0
  10. Anonymous says:

    Memang beruntung sebab kita terpilih utk tau bila kematian kita. Tapi lagi beruntung kita habiskan masa bersama Allah lupakan keduniaan yang sementara ni…

    11

    1
  11. Anonymous says:

    cuba makan apricot seed ia insyallah mampu membunuh sel kanser

    8

    3
    • Anonymous says:

      Yes apricot seed.Please cuba

      6

      1
      • Anonymous says:

        Sari Agegard – ada kandungan apricot seed. Please cuba

        2

        2
        • please jangan says:

          boleh nak cuba alternatif tapi dinasihatkan xperlu la try apricot seed. takde lagi research yang support apricot seed untuk sembuhkan kanser. pus apricot seed dan sedara2 dia yg lain mcm plum, peach dan almond diketahui mengandungi cyanide (bahagian biji ya) yang boleh menyebabkan keracunan (cyanide poisoning)

          2

          2
  12. Anonymous says:

    Sedihnya dah tahap 4.Kritikal sangat dah ni.Patut dia tak stop chemo treatment tu.Kalau nak mula balik sekarang mungkin dah lemah & too late for chemo.Institut Kanser & public hospital kan ada.Kalau private memang la mahal.
    Saya bukan alim tapi betul Elyana patut dekatkan diri pada Allah sekarang.Cari ustazah untuk bimbingan macam arwah penyanyi Seha buat dulu waktu dia dapat throat cancer.Harap semua dipermudahkan dan Elyana cepat sembuh.Amin

    29

    1
    • Baba says:

      Fuck u ustazah jadian

      0

      34
    • lantakkau says:

      Kau ingat chemo tu tak sakit ke, dear? Sakit gile kot! Some people only went through it once. But she did it berpuluh kali. Aku sumpah terkejut bila dia cakap macam tu. Sebab aku kenal ramai cancer patients ni, ada yang dah arwah pun, every time balik chemo, letih, penat, kipas pasang full, baju bukak sebab panas. Panas dia, hanya mereka dan Allah yang tahu. Jangan cakap sebarangan. Ada setengah negara dah haramkan pun chemo sebab dia akan bunuh bukat takat cancer cells, tapi cells yang sihat juga, so, it’s dangerous.
      Dan, jangan kau nak persoal bab agama dia. Dia sedang pelajari agama kot. Kau tengok circle of friends dia. Semua set2 yang baik2. Dia rajin pergi usrah. Dia rajin pergi belajar mengaji. Sikit2 nak berubah. Kau tu untung, lahir terus mak bapak pakaikan tudung. Ada orang, kena belajar semua tu. So, jangan judge.
      P/S-mohon buat research baru nak komen pasal orang. Dan jangan berlagak maksum sangat.

      6

      2
    • lantakkau says:

      Dear, kalau kau follow Elyana, kau akan tahu yang memang she’s learning to be a good Muslim already. Jangan risau. Her circle of friends are good people. Yatt Hamzah, Anita Baharom, Anne Ngasri, Sherry Ibrahim. Semua yang berhijab. Elyana ada hari pakai tudung, rajin attend usrah, belajar mengaji and all. A cancer patient needs spiritual support the most. And, I’m sure she knows that. Perlahan-lahan, dia berubah kepada yang lebih baik. She’s doing it not only for survival, tapi persediaan macam kita juga yang tak tau bila Allah akan ambil nyawa kita. Doakan dia istiqomah je, insyaAllah.

      38

      0
  13. wel says:

    stop lh menyanyi kat khalayak..jaga aurat tu..Allah dh bg tau tu..harap dia cepat sembuh dan byk bertaubat. suami dh keluarga pls lah nasihatkan dia hari hari agar amalan nya , solatnya ..utk akhirat.
    Aminn

    11

    5
  14. Anonymous says:

    kanser limfoma ni bermula dari sel darah putih kemudian merebak ke leher,ketiak,dada dan perut,Tapi insyaallah ada peluang sembuh lagi,sepupu saya alhamdulillah dah sembuh,tapi kena rajin makan ubat lah,cuba ubat yg sepupu saya selalu makan ni,- 4LifeTransfer Factor Plus-,dulu dia pun tahap empat juga,tapi gigih berjuang utk keluarganya,alhamdulillah,skrg dah sembuh seratus peratus.

    28

    2
  15. Maria says:

    Harap kenyataan dia tak menjadikan dia adcocate untuk berhenti menjalani rawatan chemotherapy kepada pesakit kanser di luar sana.

    Takziah kepada you. Semoga cepat sembuh.

    11

    0
    • lantakkau says:

      Chemotherapy sangat sakit ok. I’ve known people yang tahan sekali dua je buat chemo. Elyana’s wonder woman. Dia buat sampai berpuluh kali. Cuma lumrahlah. Ada rawatan, kena dengan orang ni, tak kena dengan kita. Ada tak kena dengan orang, kena dengan kita. Maybe that’s why she decided to stop it.

      5

      0
      • Anonymous says:

        semua komen plak ko nk reply bgtau chemo ni sgt sakit… we all x bodoh kot. bukan kau sorg je yg tau benda ni… tp, klu benda itu adalah solution utk sakit tu… buat la kan.

        0

        0
  16. makjoy says:

    hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm tak tau apa nak cakap. 1. sabag. 2. tobat. 3.solat

    4

    3
  17. ain suzana says:

    kita doa yg terbaik buat beliau termasuk la kesihatan & semuanya.

    4

    0
  18. Sambal belacan says:

    Aku suka lgu elyana time skolah lg. Tak sangka elyana sakit lama dah. Moga cepat sembuh.

    2

    0
  19. lantakkau says:

    Dear people that question Elyana did not wear a hijab, even her amalan, kau orang dah kenapa? Kau memang dah confirm masuk syurga ke? Sebelum ni, takde pulak korang kisah dia tak pakai tudung ke apa. Ni dah kenapa? Apa, kalau kau tahu tarikh mati kau, baru kau nak kena pakai tudung ke? Kalau tak, tak payah? What a shit, people. Orang macam nilah, yang ingat, masa muda tak payah pergi masjid, dah tua nanti baru pergi sebab mati tu lama lagi. People, you can die anytime. Bila2 masa Allah boleh tarik nyawa kau. Entah2, Elyana yang battling with cancer, kau yang mati dulu. Stop assuming.

    People with cancer, needs spiritual strength the most kot. And, I’m sure she knows that. Sebab tu dia sentiasa nampak happy. Sebab kalau diorang tak positif, meratap je sakit mereka tu, they’ll lose with the cancer cells yang ada dalam badan mereka. I know someone that has the same battle as Elyana. You just name it. Apa yang tak pernah mereka cuba untuk pulih. Semua kot. Macam Elyana kata, seluruh pelusuk dah dia pergi untuk berubat. Tapi, kita kena ingat, Allah takkan datangkan sesuatu yang kita tak boleh nak cope. Cancer patients are superheroes to me. They can hide their pains swiftly kot. No ones know what they’re feeling. Don’t ever question about hubungan dia dengan Allah. From her ig, we can see that she’s a good Muslim and still learning to be better.

    I love her. She’s never a fake. Boleh je dia nak bagitau yang dia ada kanser prior to gv. Maybe that will earns her some extra points from the judges like how Ramli MS always gave Aishah that points for being the eldest among others. Tapi, macam mana tak pernah sekali dia mentioned about her as Opie, Kirana, macam tu dia tak bagitau pasal kanser ni. She fights fair and square without any handicap. Major respect to her for that.

    And, you know what, every manusia, dalam tubuh badan ada sel kanser. Cuma cepat atau lambat je kanser sel tu nak makan sel yang sihat. So, jangan konfiden sangat2. And, stop judging like you a saint.

    10

    0
    • Sofia says:

      Couldn,t agree more with you! You’re Awesome!!!! Sending positive vibes to Elyana!!! I bumped into her at a Mall and she smiled at me,Yeah she is not a fake at all!!!love her fighting spirit!!!

      0

      0
  20. klklk says:

    Tapi kan…. tapi kannn… knapa pas ikut GV 4 baru nak announce kat peminat? hmmmm

    1

    6
    • lantakkau says:

      Dia memang nak rahsiakan. Tapi, based on her interview semalam, dia kata fans dia ada hak untuk tahu. Like a token of appreciation to them for keep supporting her dari dulu. Plus, she wants to inspire people who’re battling with cancer like her to always be strong, and keep smiling. Dia dah tak nak berahsia. Banyak sangatlah spekulasi tentang kesihatan dia sebelum ni. Good that she chose to berterus terang. Lepas ni, no more people yang buat andaian macam-macam. Cuma, dah muncul pula manusia2 yang berlagak alim ni.

      23

      0
    • endo says:

      sebab kalau before or during GV4, korang ckp dia tagih simpati plk

      2

      0
  21. Yun says:

    Semangat dia patut dicontohi…mngkin singing juga bagi kekuàtan…ajal maut…di tgn Allah…chemo ke x ke…ada yg sembuh ada yg makin lemah…fizikal dia..x tagih simpati wlu dh 7 years fighting …betul duit habis..emosi terganggu…tapi x tergambar pd dia on stage…Semoga ada penawar…dulu Sarimah pn hadapi begini,.i think she overcome with rawatan alternatif dn seterusnya kluarkn prroduk sendiri…

    5

    0
  22. TAHZ says:

    semoga ada sinar kesembuhan untuk elyana

    3

    0
  23. Anne says:

    Guys, kat mana ye boleh beli set urus jenazah macam ni kat Shah Alam??

    0

    0
  24. Hamba Allah says:

    Sy suggest try mkn vivix. Arwah mak sedara sy pun pghidap kanser. Dulu, dia pun mkn vivix n she’s getting better tpi ylh ajal dan maut kan di tngan Tuhan. Kakak sy ada mslh auto-imun. Based on my knowledge, golongan yg berisiko dpt kanser limfoma adlh glongan yg ada mslh auto-imun. Alhamdulillah, skrg keadaan kakak sy mkin baik. Dia ckp bila mkn vivix rse lbih sihat. Stiap pnyakit ada ubt, Cuba try. Perkongsian ni sy brhrp brmanfaat juga utk psakit2 kanser lain. Get well soon Elyana!

    1

    3
    • Lupus says:

      Kat mana nak beli ubat tu? Saya pun ada auto immune disease. Tak larat kena chemo. Harini pun balik dari hsptl, doctor cakap kena refer pakar bedah plk sbb ada lumps dkt breast. N saya under nephro (buah pinggang bocor) boleh consume ke ubat tu?

      2

      1
      • Nak bagi tahu says:

        Tu product shaklee tu.. Tp awk dh ade sakit berkaitan kidney better tanya doctor lah.. Tajut xjadi ubat nnti jd racun…

        0

        1
  25. biningging says:

    Moga Elyana memperbanyakkan ibadat kepadaNya dan menutup aurat.. solat taubat di atas kekhilafan dulu2.. moga diberikan hidayahNya.. Insya Allah.. Aminn..

    0

    0
  26. Green_Diva says:

    Empati dengan Elyana… Kagum dengan ketabahan… Semoga Allah permudahkan segala urusannya serta kekal kuat dan tabah menghadapi ujianNya.

    0

    0

Leave a Comment

Optional