Written by Bella | January 29th, 2018

Sejak bernikah tahun lalu, lama juga kita tidak mendengar sebarang khabar mengenai aktres Fiza Halim.

Baru-baru ini, nama beliau mula diperkatakan apabila ada netizen yang mendakwa beliau memakai solekan ketika sedang solat menerusi sebuah foto dirinya memakai telekung dan sedang duduk di atas sejadah yang dikongsikan di Instagram.

Walaubagaimanapun, Fiza menjelaskan beliau masih lagi waras dan tidak mengenakan sebarang solekan ketika beribadah.

Tidak dinafikan Fiza sememangnya mempunyai rupa paras yang cantik sejak dahulu lagi dan lebih manis selepas beliau bertudung. Mungkin kerana itu juga tercetusnya salah faham berkaitan foto tersebut.

60 responses to Saya Masih Waras Dan Boleh Berfikir – Fiza Halim Nafi Gunakan Makeup Ketika Solat

  1. fifizafa says:

    ratu camera 360

    30

    4
    • minah jambu say NO to drugs says:

      memang la kau tak make up orang cakap kau make up n kulit dh cantek ..memang kau tk pakai make up ..kau cuma pakai bedak sejok je kan ???

      0

      2
    • Chilly says:

      Artis mesti sume tunjuk. Tembak guna senapang xde lesen pun upload kt youtube..
      …mcm sakai baru dpt mobile phone!!!

      7

      2
    • Anonymous says:

      Jauhkan aku dr sifat riak..kdg2 ape yg kita post tu hya simpan sbgai memori sje..xniat ke arah lain.. Maaf jika ada salah n silap..Allahuakbar…

      6

      0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      buat ape tengah solat pon nak tunjok orang 1malaysia ..

      3

      2
  2. lalalalalala says:

    padu jawapan fiza tu hahahahah padan muka netizen!

    20

    6
    • akak celah bedah says:

      betul, funny…dah semulajadi cantik org dengki pulak hahahaah

      6

      1
      • sangsi says:

        perlu ke selfie bertelekung? apa yg hendak cuba ditampilkan? retis..oh retis!

        13

        1
      • Anonymous says:

        Jauhkan aku drp menunggang agama. Mmg betul pun..dlm fb gambar yg comel je dia pos..sekali jumpa..sikittt jerawat..muka lebam..indah kabar dari rupa..hahaha..sedar lah..

        5

        0
    • Anonymous says:

      dia masih mencari redha manusia. x perlu tunjuk kut kak. besok kt padang masyar xde pun malaikat kan soal “Sila tunjuk IG masing2”!!!

      13

      1
  3. i says:

    filter, cam 360

    ko ni pun wanyyss

    10

    2
  4. Anonymous says:

    ni pun isu smpi kena masuk blog ke?

    12

    0
  5. Anonymous says:

    Muka cantik tak pwnting… yg penting jgn robohkan masjid orang kerana kepentingan nafsu nanti di runtut di akhirat tak pun anak2 tak menjadi sebab pembalasan

    11

    22
  6. Anonymous says:

    bukan sebab cantik…tapi sebab guna feature filter and sebagainya.

    2

    2
  7. ... says:

    Hmm… saya mcm x fasih sgt bab ni, tapi salah ke kalau solat dengan make up. Cthnya seseorang sudah berwudhu terlebih dahulu, dan kemudian mengenakan make up, mgkn utk menjimatkan masa sementara menunggu waktu solat, dan mengelakkan lambat keluar, solat dan kemudian terus keluar tanpa perlu bersolek lagi. Ke macam mana?

    44

    0
    • lalalalalala says:

      boleh je, asalkan masa ambik wudhu tu takde makeup and air boleh meresap masuk dalam kulit

      19

      0
      • anonymous says:

        ada ke syarat sah wuduk air meresap masuk ke kulit? pastu masa pilihanraya guna dakwat kat jari tu… bila berwuduk kira wuduk tak sah la ya sebab tak meresap dalam kulit?

        0

        0
        • Anonymous says:

          air wajib kena pada kulit yang, jangan ada lapisan lain YANG HALANG air dari kena kulit. dakwat tu bukan lapisan penghalang pon ko dah kenapa

          0

          0
    • Dah veteran pun says:

      Masa student dulu selalu touch up bedak lepas wuduk. Masuk waktu, terus solat. Lepas solat, touch up lipstick skit.masa rehat pendek je,masa yg ada tak boleh dibazir2kan.tak rasa pun bedak tu ada unsur yg membatalkan wuduk.

      20

      0
    • Mia says:

      Rasanye boleh je nak make up time solat.. kadg tu kita ade majlis nak kena attend.. amek wuduk siap2 & bersolek lah.. time masuk waktu terus solat.. jgn terbatal sudah.. hehehehe.. lgpun kalau berhias time solatkn elok.. nak berbicara dgn Maha Pencipta.. x salah la.. ini pendpt saya.. peace

      15

      0
    • Minah ke do says:

      Husnuzon je..mgkin die pkai mekap yg boleh dibawa solat..skg kn mcm2 brand da ade

      1

      0
  8. melati says:

    Netizen yg kata Fiza Halim Make Up ni mesti , Netizen yg muka seakan2 Monyet kot….wakakakaakakaaa

    1

    9
  9. anonymous says:

    fiza ni makin matang makin cantik

    5

    3
  10. Anonymous says:

    Kenapa nak selfie before solat? nak tunjuk telekung ke tunjuk sejadah?

    13

    -1
  11. Aku rasa dia ini ok lagi. Cuba tengok instagram username instafamous @fazulkafli . ya Allah. Pergi Mecca pun pakai make up tebal gila.

    4

    1
    • Enaz says:

      betol.. saya pun terfikir apa maksud dia post mcm tu.. di luar dia tersangatla sexy..

      0

      1
    • Liniham says:

      Betul..mcmtu kalau nak kecam tu buleh la kita consider kan.. pergi mekan macam nak pergi wedding makeup tebal giler.. tp aku pelik la mak pak dia tak nasihat ke eh si fazul tu seksi ya amat..

      0

      1
    • MakDara says:

      Terus aku stalk ig dia.. tapi nak tnya dia ne masih bujang ye? Tk malu ke gmbar kissing mcm tu..

      2

      1
  12. jebon1 says:

    fon korang yg cangih2 tu tiada aplikasi utk edit gambar ka wahai macik pacik bawang? alahaiiiiiii..

    3

    0
  13. melayu says:

    apa yg masih waras nya utk bermakeup walaupun nak solat? errr? kalau dah berwuduk nak pakai makeup lepas tu buat je la. bukan najis pun makeup tu.

    i dont get it???

    10

    0
  14. mak cute says:

    perlu ke nk mention kulit ko cantik…stakat camera 360 edit filter bagai takyah la meroyan…buat amal pun nak selfie…mangkuk…

    5

    2
  15. BAWANG says:

    hahaha, padan kat netizen..semua nak kecam..

    1

    0
  16. Noname says:

    Dia mmg natural beauty….silap kau selfie n upload dgn telekung..undang mcm2 la dari org yg phd…

    1

    0
  17. Anonymous says:

    Motif selfie bertelekong?!!!

    1

    1
  18. Jlopak says:

    sebelum mgadu kt allah ..selfie dulu. kalau x, x lengkap amalan gitu?

    15

    1
  19. Anonymous says:

    baru masuk islam ke ni? yawn!

    3

    1
  20. Opah Bawang says:

    baru sehari dua ni ke ingat allah? hari lain lupa selfie ke sis?

    1

    1
  21. Lala says:

    Nak cari sape2 yg berkanan la. Kalau ada tolong kenen2kn.

    1

    0
  22. Anonymous says:

    I thought that was safie alias in telekung

    0

    0
  23. Anonymous says:

    biar jelah.kita yg lebihx.dlm hati mkin ada titik hitam yg kita xnmpak.

    1

    0
  24. Ustajah Sajat says:

    Pakai make up tak salah pun masa solat. Yang salah ialah pakai make up before ambik wudhu’. Itu yang salah. Dah amik wudhu nak make up berkilo pun make up la. Takde masalah

    0

    0
  25. Anonymous says:

    apa salah nya makeup klu yg halal..tak ada was2..apa salahnya selfie untuk sendiri suka suka…nape org akhir2 ni sibuk sangat busuk hati sgt..kan ada insta ada fb org upload lh untuk close2 fren ker bagi tgk..bgthu masa nih time nih jam nih sedang menunggu waktu tengah sholat..tengah masak, tidur , berak suka2na upload.. org nih semua nak negative komen..dah sendiri punya insta fb n sbn..nanti tak cantik2 buruknya muka..serabutnya muka…gelapnya muka tak cahaya..

    1

    0
  26. sje je says:

    semua bnda nk dikecam… klau solat bole je pakai mackup..lain la mackup yg korg pakai 2 ada unsur haram…yg penting rukun solat cukup maka sah le solatnya… smpai nk isukan bnd2 yg lepas dia buat dah mcm korg 2 maksum sgt la…setidak2nya dia sempat berubah..kita mati pun xtau bila silap2 tengah syok2 kecam org, Allah tarik nyawa 2, xdan nk mntak maaf/berubah….

    1

    0
  27. Anonymous says:

    huuhh iyaa kot2 last perkataan kau kecam org, Allah cabut nyawa tak bagi warning huhu dah masuk kubur tingal sorg2 ingat2 punya ingat apa aku sebut akhir hayat aku ehh ohh aku hina si pulan bin pulan masa toh aku typing2 kat blog bang nara..aku tak sebut kalimah Allah haruu weyyy jdi seramm…huhuhuu

    1

    0
  28. nano says:

    cuma nak bagitau i pakai makeup time solat (lepas angkat wuduk terus siap2 makeup & pakai tudung) mekap berkenaan tiada unsur najis yang boleh membatalkan solat dan tak berlebihan pon.

    1

    0