March 23rd, 2016

Bila kami baca kenyataan Mia Sara di portal BH ONLINE, memang ada timbul sedikit rasa kagum. Ini kerana, kanak-kanak seperti Mia boleh meminta agar pihak produksi lebih menghormati pelakon yang berhijab dan tidak menuntut mereka untuk melakukan perkara yang tidak sesuai dengan imej mereka.

Tidak wajar meletakkan seluruh kesalahan kepada pelakon apabila mereka terpaksa membuka tudung untuk menjayakan sesuatu watak. Pada pandangan saya, orang yang menyebabkan mereka bertindak demikian juga patut dipersalahkan.

Dalam hal ini, saya berharap produksi bersikap lebih terbuka dan menerima pelakon bertudung seadanya. Jangan ubah penampilan mereka apabila sudah menetapkan pendirian untuk berhijab.

Tambah Mia, beliau berharap juga pelakon berhijab tidak terlalu lemah dan menuruti setiap arahan meskipun mereka tidak selesa. Kata Mia, bertudung kerana Allah SWT dan bukan untuk memuaskan hati orang lain.

Kita bertudung kerana Allah dan bukan untuk memuaskan hati orang lain. Jadi kenapa perlu kita mengikut cakap mereka? Saya bertudung atas kerelaan diri dan ia datang dari hati. Apabila usia semakin meningkat, saya jadi tidak selesa apabila terpaksa membuka aurat.

Siapa sangka seorang kanak-kanak boleh mempunyai fikiran yang jauh seperti ini dan berani menyuarakan pendapatnya. Ermm..

Sumber Berita : BH ONLINE

 


Comments are closed.

Loading...