Written by Bella | November 5th, 2016

Dikecam netizen gara-gara isu cukai tertunggak, pelakon Rozita Che Wan sekali lagi menegaskan beliau tidak pernah lari daripada membayar cukai pendapatan selepas aktif dalam bidang perniagaan.

Menurut Che Ta, beliau sebelum ini sudah melangsaikan cukai sebanyak RM 1 juta.

Sebelum ini, saya sudah membayar separuh daripada tunggakan cukai pendapatan. Dan sekarang saya sedang berusaha untuk melangsaikan sebahagian bakinya. Jadi, ini bermakna saya bukan lari atau tidak bayar langsung. Setiap tahun saya bayar cukai kepada LHDN.

Cuma jumlah tunggakan cukai itu terlalu tinggi dan semestinya saya memerlukan sedikit masa untuk membayar semua tunggakan itu. Saya sudah bayar separuh daripada cukai pendapatan yang mencecah hampir RM1 juta itu.

Mengakui merasa ralat kerana tidak dapat menyambut hari jadi Aaisyah Dhia Rana yang ke 2 di London, Che Ta bagaimanapun enggan mendedahkan jumlah kerugian yang terpaksa ditanggung kerana sudah melakukan pelbagai persiapan untuk majlis berkenaan.

Setiap bulan saya ke luar negara, jadi bila disekat ini rasa ralat lah. Kena perlahan-lahan bayar sampai habis. Kalau tidak sangkutlah semua percutian saya.

Tidak apa Che Ta, anggap sahaja selepas ini mungkin ada rezeki yang lebih besar buat anda sekeluarga. Ini juga memberi peringatan untuk semua agar mencari maklumat jika anda boleh ke luar negara ataupun tidak sebelum melakukan sebarang rencana.

Sumber Berita : Utusan Online

54 responses to Saya Bayar Cukai RM 1 Juta Sebelum Ini – Che Ta

  1. Siti Payong says:

    Tabek hormat aku pada Che Ta seorang artis yang berjaya!!…..syabas Che Ta ,persetankan orang2 yg dengki tu….

    1

    30
    • Zasss says:

      Tak payah la nk kompang bayar sejuta ke 10 juta ke namun hakikatnya masih bnyk lagi cukai tertunggak yg belum langsai kan. Kumpul la duit bagi settle cukai tu semua sebelum melancong sana sini dengan 20 bagasi pakaian dan cameraman ala2 paparazi upahan sendiri.

      51

      0
    • Aku says:

      Klu org yg mmg kata tk her an Sgt dgn 1 juta tp klu OKB satu juta Mau Satu dunia mesti tau

      2

      0
    • x payah nak kecam says:

      tahniah kak ita. love you mwahhh.. mwahhh..idola sgt. ngape org melayu ni penuh hasad dan dengki. kalo kak ita show off pun sbb dia celebrity dan perlu tampil mnawan selalu. mkcik2 baca gosip aje, ketiak busuk atau kepam x apa, org mcm cik ta perlu bawa imej sbb dia ambassador brands. korang perlu bljr bisnes utk mmahami life cik ta.

      0

      15
      • johnny bravo says:

        Hahaha….org melayu hasad dengki?? bkn tu saje, org melayu mcm makcik rozita ni yg RIAK, suka menunjuk, prinsip org melayu…..biar papa asal bergaya….PADAN DGN MUKA.. Berlagak diva, mcm lah popular sngt. Sikit2 bagi tau satu M’sia mkn angin kat luar negara, bwk beg 30 biji, beli barangan mewah utk anak2, pd hal tak berduit mana pun sampai cukai pun tak mampu bayar. Memalukan je… Otak kosong..

        10

        0
    • aku yg bayar cukai ko yg dpt BRIM says:

      alhamdulillah…mujur ade cik ta…dgn duit cukai che ta yg berjuta…dapat jibbybg BRIM kt korang …pastu melalak marah dgn che ta nape??? kalau negara kita ade 100 org cam che ta…. nescaya ekonomi negara kita akan lebih mencanak…

      0

      9
  2. Anonymous says:

    Kesian…nk kena kasi tau juga yg dia bayar cukai 1 juta…. a real businessman/woman wont reveal their taxes….pretty with no brain…

    50

    0
  3. Siti Payong says:

    Aku kagum dengan kejayaan Che Ta……seorang artis yang paling berjaya,syabas diucapkan…

    -1

    21
    • Zayn Malik says:

      Artis paling berjaya?? Kiranya Dato Siti, KRU pun kalah la ni eh? Lawak gila. Ni mesti zain sadin tulis huhuhu.

      35

      0
      • nora says:

        kru dan siti so yesterday. kita brckp tntg skrg dear.

        0

        17
        • Boo says:

          Then next time tulis la artis paling berjaya 2016 ke apa. Jgn main pukul rata je. Tapi ye ke retis paling berjaya 2016 che ta ni?? Berdasarkan apa eh? Trip ke overseas setiap bulan bersama 20 bagasi pakaian? Tempahan pakaian sedondon utk diperagakan bersama rombongan di luar negara? Atau jumlah Hermes dan Chanel dalam koleksi?

          22

          0
  4. Siti Payong says:

    Semua yang Che Ta buat,ada2 saja yang suka komen…..cakap berapa yang dia bayar pun ada yang tak suka dengar……kesian kepada sipengomen asyik2 dok dengki memanjang!!…… sedangkan Cik Ta semakin hari semakin gah….

    2

    18
    • Anonymous says:

      Bukan dengki la payong oii..ini tanggungjawab semua rakyat yg ada pendapatan mesti byr cukai pd kerajaan. Ada org gaji tk tinggi kna ikat perut potong gaji tiap2 bln byr income tax. Cheta pun sama lah kena byr cukai jugak..tiba2 dia hebohkn tk dpt pg obesi sbb cukai tertunggak..tk adil la kann..peramah sangat sampai berterus terang tak bertempat..skrg siapa yg memalukan diri sendiri..mmg kena laa.

      9

      0
      • joshua says:

        Ko ni psycho ke ape. Berapa kali ko nak komen & jawab sendiri komen ko…

        2

        0
        • Biskut says:

          aku rasa yg icon nya sama tak semestinya org nya pun sama. ko pasti sgt ker org sama yg komen n jawab hanya krn icon dia letak sama? ko ingat org ada byk sgt masa ker nk soal n jwb sndiri? ko cuba cek la IP address smua sama ker tak br ko buat kesimpulan org yg sama jer komen. N aku yakin icon aku pun guna general icon mcm yg org lain pakai…

          0

          0
        • Biskut says:

          ha…btul kan aku ckp. pas ni ko tgk aku letak email address dlm info aku konpom bertuka plak icon. oh yer…baru 2 ni jer komen aku. yg komen2 lain yg guna icon sama tu bkn aku yg komen yer.

          0

          0
    • Anonymous says:

      org komen negatif bkn tanda org dengki la ngok. cuma org menyampah dia over sgt menayang aset2 harta dunia dia sbb nampak naw kekampungan tu.org jahat ni makin byk kat Malaysia. Jgn smpai anak-anak dia jadi mangsa culik br dia nk sedar.

      1

      0
  5. mel says:

    Che ta….klu kurangkan cuti kat luarnegara dapat kot settle cukai tu.. cuba bawa family cuti kat malaysia je.. round la tiap2 negeri .. duit pun mengalir kat dlm negara je..bantu ekonomi.. pastu selit2 la acara beramal sekali.. humblekan diri dan anak2 jenguk kehidupan org yg susah..mudah mudahan makin dimurahkan rezeki..

    58

    0
    • Anonymous says:

      Betul tu. Asyik menayang pusat je anak tu pun! Sama la dgn mak seluar makin senteng dan sendat. Apa nk jadi da…

      10

      0
  6. cik bunga says:

    Dia baru bayar sebahagian. Daripada dia membazir gi jalan2 better simpan duit bayar hutang dlu. Ni x, smpai setiap bulan ja jalan. Cuba berjimat cermat sikit. Jgn terlampau show off kekayaan. X elok org tgk. Hidup kena bersederhana

    26

    0
  7. Intai2 says:

    Kata mudah….byr dulu baru jln…hehehe

    11

    0
  8. Sarah says:

    Esok dekat akhirat jenuh lama nak audit…duit dibelanjakan ke jalan mana..bagus bawak keluarga jalan2 luar negara tapi kalau terlalu bermewah & menonjol2 kekayaan bukan budaya org Islam. Mark Zuckernberg yg billionaire pun very humble and sederhana ..xdk post dia pi bercuti gila2 setiap bulan..

    20

    0
  9. Eton says:

    Msa mokcik ni bls komen budak yg dia panggil beruk tu dia kata ‘aku byar cukai Sejuta sethun’..rupenya tunggakan yg sejuta, hampehh..klu nk kira lojik la, bag hermes sbjik 50-60k..makcik ni ada mcm2 koleksi bag tu, 5 bjik dh dkat 300k, xkan cukai bleh sampai tertunggak plak..lain la klu beli bag grade je..pastu heran jgk npe dia duk menyewa apartment, xbeli rumah ke klu dh duit bnyk..npe xbeli kreta range rover ke..

    20

    0
    • Anonymous says:

      Menyewa apartment? Takkan apartment pun tk mampu beli kalau dah cukai pun kena juta jutaa nokkk?!

      8

      0
  10. Nor says:

    Che Ta mungkin tak ralat jika persiapan birthday Dania tu disedekah kepada kanak2 yg kurang bernasib baik di London. Get in touch with any welfare center kat sana. Sometimes the best birthday gift is the act of giving to others rather than be a receiver of gift. Hadiah terbaik untuk Dania. Hanya sekadar pendapat..

    13

    0
  11. Beghuk mak yeh says:

    Separuh dr tunggakan?? Hahaha
    Nk ckp la income dia byk bulan2..
    dlm pd tu pn smpt lg mentioned psl p obesi tiap2 bulan..
    Lain kali xyh nk tyg2 sgt la che ta beghuk oi psl kekayaan ko. Tgk skrg apa jdk? Sm mcm dsv. Taja sana, taja sini tgk2 gst pn xblh nk bayar.. alahaaaiii

    10

    0
  12. didi says:

    sembang la,,,kalau selama ni dok byr elok xdanya smpai kena sekat,,hg jgn smpai lhdn keluar stament plak kot sat ni malu,,dok diam2 dh la ,,sedangkan ramai yg xbyr ptptn pn dh bertaun br kena sekat,,nmpk sgt pembohong minah ni

    8

    0
  13. soalan SPM says:

    maximum tax rate adalah 24%. bermakna pendapat yg dikenakan cukai ke atas che ta adalah lebih kurang RM4 juta setahun. kalau yang dikenakan cukai RM4 juta, berapakah pendapat sebenar setahun che ta?

    0

    0
  14. Anonymous says:

    Selesaikan hutang diam diam sudah. Bising x tentu pasal dia Ni.

    5

    0
  15. Anonymous says:

    Sebab tu la orang kutuk nek ta ni. Dah tau ada hutang usaha langsaikan habis, bukan bayar amount yang dia rasa nak bayar, lepas tu pergi berjoli every month. Problem sekarang dia ni show off sangat tu yang ramai menyampah and hentam dia pasal cukai ni.

    8

    0
  16. Anonny says:

    Nak tau..cukai pendapatan ni apa ek? Maaf laa. Saya tak tau sangat sistem kat Malaysia ni macam mana…kena bayar cukai sampai lebih 1 juta…And I find it funny bila Che Ta cakap dia tiap2 bulan pergi oversea..Then bila kena bayar cukai takut dia tak dapat pergi oversea…????

    0

    0
  17. Anonymous says:

    Rexeki masing2. Che ta buat bisnes mmg laku. Sy buat bisnes kdg2 satu ari tu customer xde lgsung. Duit bulanan pn cukup utk cover sewa je ???? untung hang che ta..dah kaya raya ni jgn lupa diri pulak.

    3

    0
  18. hambe says:

    Heran..nk p brcuti ad duit plok… nk byr cukai,xdk duit… dh th brhutang,xsetel la dlu..mne th kot xsempat nk byr nnti kn…tu kne sekat dlu utk brcuti…

    0

    0
  19. Anonymous says:

    Nikmat menunjuk2 Dan nikmat bercakap besar telah ditarik. Skrg satu Malaya dah tahu bhw anda berbelanja lebih daripada kemampuan, sampai cukai pendapatan pun tertunggak -,banyak missed payments and tunggalan x dibayar habis. Muhasabah Lah diri. Kurangkan propa. Belajar merendahkan diri. Ramai lagi yg Kat luar Tu lagi cantik, berjaya, kau Raya, beragama malahan lebih educated – tapi mereka mampu menjadi insan yg tidak bercakap Besar Dan menjalankan tanggungjawab dengan baik. Semoga timbul perasaan malu bila semua ini berlaku.

    15

    0
  20. kak mah kebabom says:

    Sbg rakyat Malaysia yg berwibawa…chetaq mesti menjelaskan sepenuhnya tunggakan cukai pendapatan dia..kalau tidak sampai bila2 pun cukai tertunggak tu akn carry forward ke tahun depan pulak..senang sgt kekdahnye income byk kena byr cukai pun byk jugak..kalau dr awal2 dia manage betul and a responsible taxpayer kakmah pasti nama tak diblacklist ..dan pasti dia blh pi mkn angin dgn happy nya bersama 20 bagasinya..sekian

    3

    0
  21. melati says:

    kakalu kakak saya mcm Che Ta ni, memang aku dh penampaq..!!! dh tersepit pun masih nk poyo lagi..!!! kalau Che Ta bayaq cukai sejuta dh lama Che Ta taja GV @ AF…!! buat malu org Melayu jer ckp juta2 tapi tong kosong……kalau ader org2 Cina yg baca dlm Blog ni ?.. saya mintak maap lo itu Che Ta Melayu tarak Sekolah punya , dia ada belajar sama itu Dr Tipu punya (DR Azizan ler konon)…saya tahu itu olang Cina kalau ada Wang misti liam2 saja…(Takut Org Pimjam @ LHDN )..Melayu Bodoh saja yg ader Wang sikit mau kasi tau 1 Dunia..( Kecuali Promote mcm Dato Vida lain lah)..Melayu pandai serupa Dato Vida, dia tunjuk dia kaya sebab dia promote dia punya niaga..!!! bekas Cik Gu Dato Vida ni sebab tu dia bijak…!!..ok lo gua mau Cau dulu , gua manyak malu ini Malaysia lagi ada olang serupa Che Ta………[email protected]#$%^&*(

    1

    0
  22. Jai says:

    Mmg majoriti org kita ni mmg pnuh hasad agaknya kan,fikir baik2 apa salahnya lagi pun kita tengok luaran saja….pandai berckp tu la ni la..tnye blk pada diri adakah kita betul2 mengenali che ta tu….nk kta serumah..tk jgk..klu serumah pun sedikit sebanyak ada la thu juga realiti kehidupan dia..ni tak dok sdp kutuk je..pe dpt..dpt dosa kering ada..kita sesama islam doakn je yg baik2..ssh ke…

    0

    5
    • Anonymous says:

      Masalahnya memang dia sendiri suka show off kemewahan hidup dia. Boleh je kan stay humble, takyah bagi alasan wartawan tanya kena jawab. Bila dah tunjuk kemewahan, maknyanya duit ada cuma tak pandai manage. Kalau dia memang takde duit lain cerita.

      1

      0
  23. khairina says:

    dia ni apo buatpun nak mention orang sampai tak dapat bayar cukaipun nak mention jugak ke?memang betul2 gila publisiti murahan betulla dia ni..

    1

    0
  24. serene says:

    Apa motif makcik ni bagi tau org dia pernah bayar cukai rm1 juta?? Tak habis2 nak menunjuk. Ko tu pokai, cukai tak mampu bayar, takyah lah berlagak. Makicik low IQ..

    4

    0
  25. Anonymous says:

    Xpaham la..kenapa kena ada outstanding?
    Kenapa xbyr elok2 bulan2?

    2

    0
  26. Elly says:

    Tapiiii…bukan macam sebelum ni che ta sendiri yang cakap kan yang duit cukai die banyak sangat sampai “belum mampu saya membayarnye walaupun setengah”. Ni pastu die pulak cakap da bayar setengah cume belum settle semua. Sebenarnye yang mane satu ni

    1

    0
  27. Anonymous says:

    Ala, sebenarnya tiap2 bulan nek ta ni prgi overseas adalah kerana di sponsor. Dia ni mcm jadi duta atau model utk pakaian2 yg dipakai di luar negara tu….jgn la nak riak kata sume tu pakaian dia. Itulah sebenarnya bisnes dia….

    0

    0
  28. bla bla bla says:

    Elfira pun ada cukai yang tak bayar. Sampai 5 juta. tapi dia pun tak bayar.
    so tak heran lar sangat kat artis artis ni kalau tak bayar

    0

    0
  29. loyalmalaysian says:

    lebih baik bayar cepar…karang lhdn punya interest makin tinggi….x dpt pegi oversea

    0

    0
  30. Puteri says:

    aRTIS Lain selalu tunjuk gambar rumah diorang kan… fasha sanda janda yg jarang g obersi tu pun beli rumah teres… tapi che ta.. jarang dok tunjuk umah.. tapi katanya menyewa kondo mewah.. takkan menyewa kot… bayar cukai 1 juta.. takkan tak beli aset rumah tu seme… paling2 beli seketoi la umah.. pelik bin ajaib…

    1

    0
  31. kK says:

    Yg aku x phm die ni gi penang pon nak pkai trench coat, klu genting tu bley lg aku terime. Pastu apesal die suke gelak mulut nganga mcm dibuat2 pastu x pandang kamera acah2 paparazi yg amek?

    0

    0
  32. Anonymous says:

    Suka tngk Che ta ni..
    Kasi kita peminat terangsang nk usaha pegi lihat tempat istimewa cam ni.
    Mudah mudahan gan berkat usaha aku jual Kacang Goreng ni dapat la jejak lancong ke LONDON atau LAS BEGAS

    0

    0