Written by AbangNara | December 21st, 2011

Ramai yang terkejut dengan penyebaran gambar perkahwinan sejenis Ariff Alfian Rosli baru-baru ini. Dan ramai yang tertanya-tanya status agama yang dianuti oleh Ariff selepas perkahwinan tersebut. Dan rasanya ramai yag boleh menarik nafas lega apabila Ariff yang dihubungi oleh IrishTimes menyatakan yang agamanya tetap Islam daripada dulu sehinggalah dia meninggal dunia kelak.

ariff alfian rosli

Kata Ariff:-

Saya tidak memeluk agama lain, apa yang dilaporkan sangat bertentangan dengan hakikat sebenar. Saya dilahirkan sebagai Muslim, saya masih seorang Muslim dan akan kekal Muslim sehingga saya meninggal dunia. Tiada apa yang mampu menggoncang keimanan saya

Ariff juga menjelaskan yang dia tidak menghubungi ayahnya kerana berlaku sedikit salah faham dan dia tidaklah hilang selama ini.

Saya ada sedikit salah faham dengan ayah saya pada tahun 2009…sehingga saya dilaporkan hilang, saya masih tidak berhubung dengannya, tapi saya sering berhubung dengan anggota keluarga yang lain. Saya tak hilang. Pihak berkuasa Ireland tahu saya tinggal secara sah di negara ini (Ireland). Kedutaan Malaysia juga tahu dan sedar mengenai saya yang tinggal secara sah di sini,

Namun agak misteri kerana Ariff tidak mahu langsung memberikan maklum balas tentang kesahihan gambar perkahwinan sejenisnya yang tersebar luas. Adakah benar-benar perkahwinan tersebut telah berlaku atau ia sekadar satu gimik oleh Ariff untuk menarik perhatian orang ramai? Kalau benar-benar berlaku, Ariff perlu sedar yang agama Islam tidak membenarkan perkahwinan sejenis. Sama-sama kita doakan agar Ariff sedar akan perkara ini.

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

174 responses to Saya Akan Kekal Muslim Sehingga Meninggal Dunia – Ariff Alfian Rosli

  1. arara says:

    yes!

    0

    0
    • Jeng Rambo says:

      setuju ngan mak jemah kat bawah tu.
      better shut your mouth la..

      kalau tak ada ilmu dalam agama,lebih baik senyap..

      kata org yg berilmu,iaitu Ustaz Azhar

      kalau dah kawin sejenis,agamanya bkn lg Islam.
      dah jadi kufur.nauzubillah

      tp btol ke x citer kawin sejenis tu,wallahualam

      0

      0
      • natalisa says:

        “ape pun x mampu menggugat keimanan saya”
        ape ni??.. yg dok kawin sejenis tu xde kaitan ngan iman ke.. ko ingat agame je berkaitan ngan iman??..
        doa terbaik untuk ko “YA ALLAH..BERILAH HIDAYAH MU PADA HAMBA MU YG TELAH MENYIMPANG TERLALU JAUH”…Aminnnnnnn

        0

        0
      • ntahpapa says:

        still beragama islam?? huh?? apa bezanya ko mengaku islam but kahwin sejenis,dibandingkan dgn org yg bukan beragama islam?? Aku rasa mana2 agama pun tidak menghalalkan perkahwinan sejenis.. whatdahell kalo ko ada selisih fham atau tak ngan bapak ko, tak pasal2 orang tua yg susah payah idupkan ko tu yg menanggung beban pasal otak cetek ko.. sayang, Allah kurniakan ko otak yg pandai tapi ko tetap jugak buat perangai mcm org tak ada otak.. skang ko happy la..kemudian ko tgk ja.. Allah tu Maha Besar..kalo ko masih ingat la…

        0

        0
      • Selitone Cold says:

        Adik… Islam itu sifatnya menyeluruh. Merangkumi segala aspek dan PANDUAN dalam hidup. Menjadi muslim sejati bukan bermaksud kita hanya mengakui keesaan Allah dari mulut sahaja, tapi juga meliputi amalan dalam aspek yang mencakupi cara hidup, akhlak dlln.

        Jika benar apa yang adik buat ini, maksud abang… jika benar adik telah menikahi seorang lelaki… nasihat abang, bertaubatlah dik. Apa yang adik buat ini bertentangan dengan ajaran Islam sendiri… pulanglah ke Malaysia, temulah semula keluarga adik. Biarpun apa jua kesalahan ayah dan ibu adik terhadap adik, tetap merekalah yang telah membesarkan adik. Syurga itu di kaki ibu…

        Keseronokkan di dunia ini hanya sementara… fana. Harap adik memperoleh hidayah dari-Nya.

        P/S: Buat teman-teman dan sahabat di Beuatiful Nara. Janganlah kita hanya menghentam sahaja. Wajib kita sebagai saudara seagama, sebangsa dan senegara mendoa dan memanjatkan doa kepada Allah supaya adik kita ini diberikan hidayah dan tragedi ini tidak akan berulang lagi.

        1

        0
      • budak_demok_dembam says:

        pada aku la, kalo xtau nak cerita pasal hukum allah, baik diam jek, ini ko nak canang kat satu dunia yg ko masih islam sedangkan perlakuan yang ko tunjukkan sama sekali tak pernah dituntut dalam islam. islam seseorang tu bukan dinilai dengan hanya pakai baju melayu, bersunat atau mengaku kat mulut sahaja. aku masih ingat lagi kata2 seorang ustaz, jangan sesekali tinggalkan sembahyang, kerana itu adalah tiang agama kita. kalo sembahyang kita cukup dan khusyuk ketika melakukannya, insyaallah kita sentiasa akan dilindungi allah dari melakukan kemungkaran.

        0

        0
    • Dahlia Teck says:

      Ariff Alfian Rosli…
      Kamu balik la ke pangkal jalan…

      0

      0
    • redcarpet says:

      bangsa & penganut agama len sdang gelakkan org melayu beragama islam skrg. . . sebb MANGKUK sekor ni ak pn trut malu ape yg dia dh lakukan . . . kalu dh bernafsu songsang mcm dia memang ramai la pompuan kt mesia ni yg jd ANDARTU sebab dh xtau nk plih laki sejati wt SUAMI . . . semoga dia cepat berTAUBAT bukan TAUBUAT!!

      0

      0
      • Jeng Rambo says:

        Aku x cakap dia ni kufur (takut ada yang salah faham)

        just bagi tahu sape yang buat macam tu,itu la status agamanya sebab dengan jelas kalau sape2 yang berakal,Islam agamanya,tak akan sekali kali terjebak dengan hal ni.

        ustaz cuma terangkan dari segi syariahnya tp x cakap sape2 yang kufur.

        *aku terangkan,takut ada yang salah paham dgn status aku kat atas tu.
        kita sebagai manusia,bukan sape2 nak kufurkan orang kan?

        aku bkn org yg berilmu,hny bljar dr yang berilmu:)
        doakan yg terbaik utk smua

        0

        0
      • geli says:

        mana ade red carpet oi…orang yg beragama lain memandang jijik lah dengan apa jua perkahwinan sejenis mana ade ketawa. jangan asyik pikir agama lain ketawakan agama kamu.

        0

        0
        • redcarpet says:

          maslhnyer kite ni nme jer dok negara islam tapi haram jadah sume wt bnda mcm bkn org islam..malulah..ak pkir sbb ak syg agama ku..klu arif alfian ni mmg dia xpkir dia pkir sedap jerr…sedap ker???/

          0

          0
    • ahkak puaka says:

      ORG LAIN PN ADE MSLH FAMILY GAK. TP XDELA SMPI NK KAWIN KAUM SEJENIS. HAISHH.
      SEDIH SEDIH. RUPE ADE, BELAJAR PANDAI TP SYG SBB IKUT AJARAN SONGSANG..

      SEMOGA TUHAN AMPUNKN DIA & KEMBALIKN DIA PD JLN YG BENAR. AMIN.

      0

      0
    • Aku bukan nerd says:

      mintak di jauhkan dri aku, keluargaku, saudara mara ku, sahabat2 ku, saudara seislam ku,
      jgn hny pandai ckp ” Tiada apa yang mampu menggoncang keimanan ” tpi perlakuan mengalahkan org yg tiada agama…

      0

      0
    • apa pun tak bleh says:

      Tiada apa yg mampu mengoncangkan iman..!!!!!!!! Siiootttt punya statement.. bodo bahlol saliwol kaliwol maliwol..!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      0

      0
      • hungry bird says:

        Islam konon..yg ko prgi kahwin dgn laki mat salleh 2 wt bende…

        0

        0
        • Aasha says:

          kita bkn sesiapa utk mengatakn die bkn islam..
          hidayah itu milik Allah..kejap je Allah bleh bg hidayah,sekejap gk Allah bleh tarik..
          doakn je la die kmbali ke jln yg bnr…dn smoga Allah xtarik hidayah dr kita…
          zina juge adlh dosa bsr..
          mnum arak pn dosa bsr..ade spe kisah..???sbb bnde tu da bnyk brlaku…dn isu gay ni jrg2 brlaku..

          0

          0
        • nur hidayah says:

          aasha..hidayah Allah dh beri sejak kita lahir, sejak kt lahir sebagai seorang islam, betapa untungnya kita dilahirkan sebagi islam..Allah bukan menarik hidayah dr kita..tapi kita sendiri yang tidak beriman kepadaNya..ingat iman tidak diwarisi, kalau kita tahu solat itu tiang agama, kenapa kita abaikan..Dirikan solat mu, supaya iman mu teguh, nescaya allah akan setiasa memberi taufik n hidayah untuk kt terus menjadi islam yg sejati..peringatan untuk sy jugak.

          0

          0
  2. KK vogue says:

    apa pun tak boleh……………!

    0

    0
  3. bellaluna says:

    tiada apa yg dpt menggoncg keimanan?? -.-

    0

    0
  4. cili pedas says:

    kang aku ckp bodo kang payah lak!! tpi ko ni mmg buta agama ke hape??? isshh,..

    0

    0
    • nina says:

      bukan LAGI BODOH! BANGANG BENGONG BAHLUL TOLOL…..dunia dah akhir zaman….mcm nilah!!!!
      kesian aku kat bapak dan mak yang kendongkan selama 9 bulan 10 hari dan lahirkan anak mcm ko!! memalukan kaum keluarga!!

      0

      0
  5. Mak Jemah says:

    nak tegur macam mana pun x reti..
    kalau tiada ilmu dalam agama,lebih baik senyap kan ?

    semoga kembali ke jalan yang benar

    0

    0
    • bdk says:

      macam otak letak kat lutut pun ade…

      0

      0
    • bdk says:

      macam otak letak kat lutut pun ade…
      semoga dia kembali ke pangkal jalan

      0

      0
    • mama liza says:

      bkn kita tak ada langsung ilmu agama.. cuma tak pandai nk mjatuhkan hukum. yg jelas, jika benar apa yg dia buat tu, memang BERDOSA BESAR. tp klu tak benar, kitta plk yg berdosa besar sbb mfitnah… but seriously, kerajaan kna ambil tindakan spt buang daerah @ diharamkn dia masuk ke M’sia. jgn nk sibuk2 mcari, mcm kes Suffiyah dlu. Tau ke brp puluh ribu duit kerajaan hntr pegawai kononnye nk selesaikn mslh dia ke London?? Baik salur je duit tu tolong org fakir miskin kat sini…

      0

      0
  6. bellaluna says:

    tiada apa yg dpt menggoncg keimanan? -.-

    0

    0
  7. buangtebiat says:

    buang tebiat hape mamat ni?

    0

    0
  8. jannah says:

    mntak2 dia insaf…ameen

    0

    0
  9. wakaakka says:

    islam la sgtt

    0

    0
  10. ahmad says:

    kalau nak jadi gayboy pun, jadilah… tapi janganlah susahkan mak bapak… saman petronas tu sape nak tanggung? ko senang2 main bontot dengan mat salleh, mak ayah ko merana nak cari duit nak bayar saman… apa punya anak ni..

    0

    0
    • Dahlia Teck says:

      ni anak celaka namanya…

      0

      0
    • PASUMNO says:

      betul ke beb dia gay? kan ada gambo perempuan pakai baju pengantin tu? siapa lak? entah2 laki yg arif cium tu laki perempuan tu ke kan? kot-kot lah kan aku pun tak tahu. sebab bila kita tuduh-tuduh ni boleh dapat dosa tau. nak sangka baik pun tak boleh. maybe cium gitu orang barat punya kemesraan? tak pun cium mulut tu dosa ke? kalau lelaki dengan perempuan yang bukan muhrim dosa lah aku tau, lelaki dengan lelaki? kalau main bontot tu confirm dosa tapi tak pulak ada gambo dia main tu. confuse lah!

      0

      0
      • futuremg says:

        jgn la jadik tongong sgt, kalo dia kawen pompuan tuh dah lame dia ckp,sy kawen ngan pompuan bukan lelaki ,tp dia refuse komen mengenai gmbr kawen kan….sudah terang lg bersuluh

        0

        0
      • zura says:

        kalau dgn pompuan,xde laa dia comolot ngan laki kan…

        0

        0
  11. Cutemummy says:

    1 malaysia!!!!!!!

    0

    0
  12. Oooopsss.... says:

    statement paling bodoh..ko da wat bnda xelok masih seorg muslim lg ke? mmg da terpesong la mamat ni..muslim hanya dibibir bukan dihati..klu dia mmg bernafsu kpd lelaki pun, tahan sja la nafsu tu..maybe dia di uji mcm tu tp perlu ke berkawen ngan lelaki jgak..ni org ckap terlebih pndai…!

    0

    0
  13. mioww..mioww says:

    Satu perkataan jer boleh ckp kat dier ni…GILOSSS!!!!

    0

    0
  14. akulerr says:

    bengong punye org!

    0

    0
  15. mioww..mioww says:

    Satu perkataan je blh ckp kat mamat ni : GILOSS!!

    0

    0
    • lola says:

      kalau iman kuat xdenye kite dtg mengutuk kt sini
      ape hak kite nk kutuk die mcm2 sedangkan xpernah ad usaha kita nk mencegah benda2 sebegini sblm berlaku
      golongan sebegini dilaknat Allah
      sama seperti golongan2 wanita yg cukur bulu kening ngn kaki
      kenapa die kite kutuk habis-habisan
      tp golongan yg 1 lagi tu kite biarkan
      banyak lagi yang jahil dlm diri umat islam skrg..
      that counts me in..

      0

      0
      • Aasha says:

        sme jugak dgn isu zina, mnum arak…kenapa kte pndg sepi…???sbb bnde2 tu da bnyk trjd dlm msyrkt kte..
        jgn mnghukum die murtad….mgkin fasiq…esok2 Allah bukak pntu hati die…hidayah kita plak dtarik mcm mne..??kita ni doa je la die kmbali ke jln Allah..
        dn doa la supaya hidayah kte tdk d tarik..

        0

        0
  16. Double H says:

    Harus ker ko ckp mcm tue???
    Gambar tue sape nak jawab???
    Kalo benar ko kata ko ISLAM!!!
    Explain lah about pic tue….
    Jgn main2 dengan agama ISLAM yg suci…
    Jgn di sebabkan perbuatan ko, AGAMA ISLAM kite di pandang rendah dah mudah perkotak katik kan oleh org bukan ISLAM…
    Bertaubat lah wahai manusia bernama Ariff!!
    AMIN…

    0

    0
  17. missssss says:

    mengoncang keimanan mende? yg dye buat tu dituntut ke? otak tarak.

    0

    0
  18. KakIta70 says:

    Rsnya bdk ni just wat gimik utk publisiti murahan… Kdg2 payah bila org dah terlebih pandai… Prbuatan dah tentu2 salah… Pas 2 kuar lak statement susulan cam ni… Alahai bdk2…

    0

    0
  19. porTo says:

    ba****

    0

    0
  20. mama says:

    Hakikatnya, seorang muslim yg sejati tidak akan memilih jalan ini. Doakan moga dia sempat kembali ke pangkal jalan. Dosa dia yg ketara, kita nampak. Dosa kita? Mohon, baik dia ataupun kita, sempat kembali ke pangkal jalan sblm terlambat. Kita sesama muslim hanya mampu mndoakan yg terbaik buat sesama kita. Andai ilmu agama tidak cukup, ada baiknya kita mendoakan buat dia dari kita memaki hamun yg tidak berfaedah. Buat dia, kembalilah kepangkuan keluarga, kmbalilah ke pangkal jalan n bertanggung jawablah atas segala yg sepatutnya di selesaikan…

    0

    0
  21. allyvia says:

    1 je sy nk ckp….SAYA SGT JELEZZZZ dgn kamu…coz walau apa pon kamu lakukan terhadap agama kamu, Allah masih memberi pluang kamu bernafas sehingga saat ini…. Kasihnya Dia terhadap kamu….Masya Allah…. sy hamba..kamu juga hamba..xlayak sy mengadili kamu…moga kembali ke pangkal jalan…

    0

    0
  22. saya says:

    saudara ariff..

    kalau ko boleh jelaskan pasal status agama kp, kenapa xjelaskan pasal perkahwinan ko dengan Jonathan tu?

    balik la kat family. tu je aku nk bagitahu.

    0

    0
  23. ahkak puaka says:

    AKU RS BDK ALIFF NI DH KONFIUS NGN DIRI DIA SNDR. TU PSL DIE BLH JD HARU BIRU CMNI!

    LAU BTUL LA DIE KAWIN NGN KAPIR TU, NERAKA LA TPT DIE.. NABI X NGAKU UMAT OII KLU MAIN BONTOT. SELISIH MALAIKAT 44 :/

    0

    0
  24. bh says:

    1 je sy nk ckp….SAYA SGT JELEZZZZ dgn kamu…coz walau apa pon kamu lakukan terhadap agama kamu, Allah masih memberi pluang kamu bernafas sehingga saat ini…. Kasihnya Dia terhadap kamu….Masya Allah…. sy hamba..kamu juga hamba..xlayak sy mengadili kamu…moga kembali ke pangkal jalan…

    0

    0
  25. triple j says:

    Kahwin sejenis 1 hal,lari tinggalkn keluarga n study larikan diri 1 hal.dah hutang petronas smpi rm900,000 tu camna pula?tak psl2 menyusahkn parent dan pemjamin,bkn sikit anak punya jumlah

    0

    0
  26. saya says:

    “Tiada apa yang mampu menggoncang keimanan saya”…masih ada iman lagi kah?

    0

    0
    • aasha says:

      Allah maha mengetahui..
      selagi die prcaye pd Allah, kitab,malaikat,,rasul,hari kiamat, die msih ade iman..
      mereka yg zina,mnum arak..klu mereka prcaye pd rukun ima,mereka masih ade iman..taqwa shj yg xde..=)
      j

      0

      0
  27. bdk says:

    klu berhubung dgn keluarga lain, knp ayah tak diberitahu oleh ahli keluarga lain yang tahu tu…???????

    0

    0
  28. leman says:

    budak ni ada masaalah kluarga pasal tu jadi cam nih ..

    0

    0
  29. Sarip Dol says:

    Cian… mak bapak pilih dan letak nama yang baik – “Ariff” dengan harapan arif. Sayang, arif dalam bidang akademik jer, tapi kurang arif bab2 hukum Islam. Itu ler, kalau tak arif kita kena belajar sampai akhir hayat. Di mulut jer cakap kekal sebagai Islam sampai akhir hayat, hakikatnya salammm…

    0

    0
  30. APE PUN X BOLEH!!!! says:

    agak kurang ajar statement kau!! da menyusahkan mak bapak! otak letak kt lutut! ehhh kau mmg ptot mampos masa mak kau lahirkan ko! xkenang budi punya anak!

    0

    0
  31. da princess says:

    ini saya nyer pendapat:

    Dia cakap die masih lgi Islam sbb die masih mengakui Allah tu Tuhan dier yang benar dan Nabi Muhammad tu Rasul Allah dan die tak pernah menganut agama lain selain dari Islam…

    Tetapi perbuatan die dgn melakukan perkahwinan sejenis itu adalah dilaknat oleh Allah. Yang ni saya percaya die tak tau atau die buat2 tak tahu.

    Moga die bertaubat dan balik ke jalan yang benar. Hidup kat luar negara mmg best, especially kat Ireland,London or Europe sana…tapi bila kita di sana, hati tetap kat Malaysia, sbb Malaysia is our hometown..akan ade sentimental value bila sampai kat airport KLIA. Balik la wahai En. Ariff Alfian.

    0

    0
  32. juicy says:

    adess…makin pupus ler lelaki sejati kat mesia ni….no wonder ler ramai pompuan carik lelaki yg bukan warganegara la ni ..

    0

    0
  33. sayalagi says:

    tergelak baca ayat Nara ” adakah ini gimik untuk mendapatkan publisiti” ayat ini..amat amat la bodoh!! ahahaha!! Ariff tu artis ke nak peblisiti bagai?? comolot lagi? apa ke hey?? It is solidly true that he married Jonathan in a CIVIL CEREMONY bukan kawin GEREJA!! derang ni CIVIL PARTNERSHIP SAHAJA.

    0

    0
  34. benci gay says:

    korang xbaik dok fitnah tuan yang ‘Ariff’ ni…kite kene bantu die bkn carotttkan die..semoge Allah beri taufik dn hidayah pade kau nyah…mak x sanggup tgk agama Islam diperkotak katikkan sebegini

    0

    0
  35. pape je says:

    astaufiruah…islam hnye pda nama…bercinta sejenis pun nabi xmengaku umat…islam katenye…pasangan lakinya tu agama ape pula?masuk ke islam?xtergugat imannya?hbis tu xsdar ke yg dibuat tu pun slah?dh jauh sngt terpesong akidahnya…sedih tengok org yg pndai tpi jdi bdoh…xterkata apa.cuma mampu mendoakan agr fmly dier tbah & dier mndpat hidayah & petunjuk dri Allah s.w.t. Amin…

    0

    0
  36. kak limah says:

    astagfirullahalazim…sian mak bapak dia diuji sebegini rupa…sian lagi bila mengenangkan kesusahan mak dia mengandungkan dia 9 bulan 10 hari…last2 ank dia jd mcm ni….ya allah…bagi la orang yg bernama ariff alfian ni hidayah Mu untuk kembali kepangkal jalan yang diredhai…amin…

    *mai la kt pkt rmi2 doakan dia…aku sedei sgt bila kenangkan dugaan yg mak bapak dia tggung sbb aku jua seorg ibu…hukhuk…

    0

    0
  37. blur says:

    bdk ni nk protes ni maybe la.cara die ckp die mcm nk satu dunia tau yg die buat mcm tu sbb ade msalah ngn family n ntarik perhatian! bdk2 zaman sekarang!semuanye berani .KEs die ni susah nk ckp biar Allah je membalas,DIA lebih maha mengehtahui semoga beliau balik ke pangkal jalan.

    0

    0
  38. benci ko says:

    islam apenye kalo da kene laknat …benggong betol …bongok ..gini la kalo cerdik sgt ngan ilmu kistian bodo tu

    0

    0
    • aku pun benci ko says:

      Jangan di sentuh agama kristian k… Dia nak jadi gay pas tu kwen tak ada kena mengena dengan Kristian.

      0

      0
  39. lindalam says:

    mamat ni dah 28 tahun kan?? bukan tahap budak2 lagi ni.. menyampahhhh..

    0

    0
  40. NenekPenne says:

    aku tak faham apa yang si arif tu cuba sampaikan..
    tak bergoyang iman? masih lagi islam? akan kekal muslim???
    biar betul

    dah sah2 nyata bahawa bercinta dgn kaum sejenis tu adalah dilarang dah nabi tak mengaku umat

    tolonglah arif ooii…

    0

    0
  41. Rooney says:

    Bagi aku, sudah tentu dia masih Islam.

    Dan ada sebab kenapa dia tak nak komen lebih lebih pasal gambar perkahwinan tu. Ye la rakyat Malaysia kita ni kan terlebih sensitif dan tidak open minded.

    For me, biar lah apa yang dia buat itu antara dia dan Tuhan. Antara apa yang dia rasa pada diri nya dan Tuhan.

    Jangan lah kita nak menghina dia lebih lebih, sebab Allah sendiri yang menjadikan makhluknya itu cacat, cantik, hodoh, gay / lesbian, lelaki dan perempuan dan sebagai nya. Allah juga yang menciptanya dan mereka nafsu nya.

    Tiada manusia di dunia ini yang meminta untuk di lahirkan tidak sempurna sifat. Percaya lah.

    Kita sebagai manusia, hidup hanya sekali seumur hidup. Jadi, Ariff Alfian berhak untuk menentukan jalan hidupnya. Kita tidak akan hidup dua kali.

    Sedangkan lelaki dan perempuan yang berkahwin pun bercerai.

    Dan saya yakin, apa yang Ariff Alfian lakukan tersebut perasaan sayang dan kasih datang daripada hati yang ikhlas dan bukan daripada hati yang busuk atau penuh dengan hasad dengki.

    Dunia ini boleh berubah 360 darjah jika di penuhi dengan kasih sayang.

    0

    0
    • Insaf says:

      Nak open minded pun biar kena pada tempatnya, bukan pada hal2 berkaitan akidah. Manusia hidup di dunia ni perlukan peraturan, peraturan dalam islam dah cukup elok untuk membentuk manusia. kalau xikut peraturan mcm ni la jadinya…En. Rooney, xkisahla awak beragama apa pun, yang pasti semua agama ada peraturan tersendiri..Orang yang tersesat patut ditunjukkan jln sebenar bukan sokong dan biarkan terus tersesat sampai bila2.

      0

      0
    • ahkak puaka says:

      KOMEN KO NI BERBAUR PENTINGKN DIRI SNDR. NTAH2 KO PN SUKE KAUM SEJENIS JGK X?????

      0

      0
    • terasa nak komen says:

      r u gay?

      0

      0
    • lalalala says:

      “Allah sendiri yang menjadikan makhluknya itu cacat, cantik, hodoh, gay / lesbian, lelaki dan perempuan dan sebagai nya. Allah juga yang menciptanya dan mereka nafsu nya.”

      ad yg pelik ngn statement kau nih.. sbb:

      1)ALLAH xcipta manusia tu jd gay/ lesb. Sbb mmg fitrah ciptaan manusia nih, ada perasaan pd lain jantina. NAbi Adam a.s pasanganny HAwa

      2)kaum Nabi Lut dpat bala sbb gay. Nabi Lut a.s offer anak dia utk dikahwini pon, xada lelaki yg nak. before dapt bala tu, ALLAH hantar malaikat menyerupai lelaki ensem lagi…

      ——————————————————————–
      from what i learned, MSM(man sex with man) is the highest risk to get AIDS if compare to other types of sexual intercourse.

      logiknya, apa yg ALLAH haramkan ada kesan buruk. same goes to pork, alcohol etc..

      0

      0
    • Anonymous says:

      seriously, kau ni pon pelik.

      1)manusia pertama, NAbi Adam a.s pasanganny Hawa.

      2)kaum NAbi Lut a.s dapat bala sebab gay.

      3)from what i’ve learned, MSM (man sex man) is the highest risk if compare to other types of sexual intercourse to get AIDS.

      logik laa kan, bende yg Allah larang mmg ada keburukan. same goes to zina/seks bebas(syphilis), pork(food-borne disease), alcohol(risk factor for many types of disease) etc….

      0

      0
    • razmaz says:

      true we only live once, through this world right to the hereafter. what we do here in this world is just to collect points for the next phase of life.

      when ppl say things like ‘let it be between a person and God’, pls don’t pretend you don’t know of the Quran and Sunnah, given by Him to guide us. we are not living this life completely ‘blind’.

      prayers to Ariff, may he be guided back to Him.

      0

      0
    • dadu says:

      engkau lagi rooney?? omg, ko ni mmg…… -.-‘!

      haih, about ariff, tataw kesahihan pasal berita perkahwinan die dgn mat salleh tu, harap2 tak, tp kalau ye, ya allah kembalilah ariff (dan rooney) ke jln yg benar dan maafkanlah hambamu itu…….

      0

      0
      • Rooney says:

        Friends, Allah swt yang mencipta makhluk nya.

        Jika anak yang di lahirkan untuk khunsa Allah yang menciptanya. Perasaan kasih pada sesama makhluk juga itu semua kehendak NYA.

        I have a friend, SHEMALE dah pergi buat haji di Makkah lagi dan selamat pergi serta pulang. Mungkin niat nya menjadi pondan adakah luhur dan ikhlas. Daripada Allah kita datang kepada dia kita pergi.

        Selagi apa yang kita lakukan tidak mengganggu orang lain, saya rasa tidak menjadi masalah langsung.

        0

        0
        • Oooopsss.... says:

          “Mungkin niat nya menjadi pondan adakah luhur dan ikhlas.”
          tu bukannya niat, tp rasanya terlalu mengikut NAFSU dan kehendak kwn awak yg nk jadi cmtu..

          0

          0
        • miss x says:

          ”selagi apa yang kita lakukan tidak mengganggu orang lain, saya rasa tidak menjadi masalah langsung”

          MasyaAllah Rooney, atas pertimbangan apa komen awak ni? So, kalau ada orang yang nak berzina ke, minum arak ke kira tak jadi masalah la selagi tak ganggu orang lain?

          Plus, pasal your SHEMALE friend yang pegi makkah tu, just because dia selamat pegi dan balik, tak bermaksud tindakan tukar jantina tu Allah redha. Pegi mekah dan balik dengan selamat bukan bukti ibadat or tindakan kita tu diredhai Allah. Banyak je kan orang yang pegi balik mekah tapi masih buat benda yang Allah larang. Bukan bermaksud tindakan tu diredhai tapi Allah tu Maha Penyayang sebab bagi masa untuk bertaubat sebelum dihukum.

          0

          0
        • solehah says:

          Lelaki pasangannya perempuan
          kita ni beruntung dilahirkan dalam umat Nabi Muhammad.
          Untung kenapa?
          Kita ada kelebihan untuk menasihati sesama orang lain, dimana umat lain tak dapat keistimewaan tu. sbb itu, kita ni sebagai khalifah, berhak tegur, didik. sebab nanti, Allah akan tny kita, soal kita.

          Lagi satu, kita ni umat yang paling byk terima cabaran, kalau korang perasan, semua kejadian umat zaman zaman nabi dulu, datang kembali pada umat Rasulullah.

          Jadi, kepada gay, bapok, pondan. lesbian, berubah lah. kita ni diberi keistimewaan. Nabi marah, tak mengaku umat wahai sedara2 aku, kasihanilah Nabi kita,pengorbanan baginda, kasih sayang baginda hingga sebut nama kita ketika wafat. korang tak sebak ke? kasihanilah ibubapa kita. Sesungguhnya aku sedih dengan apa yang menimpa kita. bertaubatlah kita semua. Kiamat makin hampir. bersiaplah kita, untuk ke perjalanan seterusnya.

          As’salam. :(

          0

          0
        • daffodil says:

          dear rooney,

          Mmg Allah yg mencipta makhluknya. Mmg jika anak yg dilahirkan itu khunsa, Allah juga yg mencipta (peringatan: khunsa bermaksud dilahirkan dengan DUA alat kelamin, bukan yg dilahirkan lelaki tetapi ada NALURI perempuan atau sebaliknya..so gays n lesbians are a DEFINITE NO!).

          Tapi ada peruntukan bagi mereka yg khunsa ni, mereka mesti memilih utk hidup sebagai lelaki atau perempuan dan kekal dgn kehidupan tersebut. Bukan boleh nak tukar2 ikut musim. Perlu dapatkan pemeriksaan pakar utk pastikan jantinanya yg lebih dominan dan dibolehkan utk buat pembedahan. Dia kemudiannya wajib hidup dgn satu jantina tersebut dan amalan, cara hidup serta ibadatnya adalah berpandu kepada jantina tersebut.

          Persoalan: Ariff ni khunsa ke? ada dua alat sulit ke?

          0

          0
    • .... says:

      u gay sejati yek?allah xjadila benda 2..manusia yang corak diri sendiri beb…ngoksss

      0

      0
    • miss x says:

      “Kita sebagai manusia, hidup hanya sekali seumur hidup. Jadi, Ariff Alfian berhak untuk menentukan jalan hidupnya. Kita tidak akan hidup dua kali.”

      Sebab kita hidup sekalila, kita tak boleh buat perkara yg Allah larang. Kalau hidup 2,3 kali senang, buat dosa then lepas tu bertaubat pulak bila hidup balik. Senangnya guna alasan mcm ni. Lepas ni kita biar je manusia2 yg nak minum arak, hisap dadah, tukar2 pasangan or buat benda2 tak elok tu lepas. Hidup sekali je kan??? So before mati, buat je apa yang nak buat.

      ”Dan saya yakin, apa yang Ariff Alfian lakukan tersebut perasaan sayang dan kasih datang daripada hati yang ikhlas dan bukan daripada hati yang busuk atau penuh dengan hasad dengki.”

      Sayang ke kalau apa yang dia buat tu menyakitkan mak ayah dan keluarga dia?Ikhlas ke? Ambil contoh orang2 yang terlanjur sebelum kahwin tu. Ambik alasan tu jugak. Buat sebab sayang..Tapi adakah benda tu betul? Maaf, tapi saya rasa ada beza antara sayang dan nafsu. Dan tolonglah jgn reason kan hal ni dgn cakap Allah yang jadikan lelaki, perempuan, nafsu gay ke apa…. Sebab Allah bagi kita akal untuk fikir betul ke salah. Sebab tu ada iman. Fitrah lelaki untuk perempuan. Dah ada dalam Quran. Bukti masa Allah ciptakan Hawa untuk teman nabi Adam. Dan bacalah balik apa yang jadi kat kaum Nabi Luth. Apa yang jadi untuk mereka yang amalkan hubungan sejenis tu. Dan Allah hantar malaikat dengan wajah yang menarik. Itu bukan sebab Allah cipta perasaan gay, tapi nak uji sejauh mana iman kita, sejauh mana kita boleh berfikir

      p/s: Wallahualam. Saya kesian kat Ariff sebab salah jalan dan lupa nikmat yang Allah bagi. Semoga dia diberi hidayah dan insaf. Tapi saya kesian jugak kat awak Rooney sebab komen awk ni

      0

      0
  42. kamariah says:

    wa lau wae….lu punye statement mmg betul2 tarak akai punya org….lu blh ckp lu akan kekal muslim smpi akhir hayat…..itu mcm lu x tau malu la….tp muslim more pd cine muslim india muslim tp kamu?????

    0

    0
  43. me myself says:

    Kalau la si ariff ni masih berpegang pd agama Islam, alhamdulillah.cuma persoalannyer disini betul ke dia kawin dgn kaum sejenis nyer tu?kalo betul la…maknanya islam hanya pd nama n takde la iman didada.
    kalaulah betul ada perselisihan dgn bapaknyer nape la dibiarkan orang tua tu yg kena tanggungs egal hutang piutang anda dgn petronas tu?napelah kejam sgt dkt org tua yg membela ko dr kecik Ariff ooi…Aku doakan ko dijauhkan dari segala perbuatan yg dilaknat oleh Allah tu n semoga gambar2 yg png tersiar tu hanya lakonan semata2…

    0

    0
  44. esah says:

    nak kata BODOH pun belajar sampai oversea..terlebih pandai la yg sampai kawin dgn lelaki..Ya Allah…bukakan la hati Ariff ni kembali ke jalan yg benar…kesian le kt family anda yg da menanggung malu.malu dgn masyarakat skrg…ape pn makcik doakan kembali lah ke pangkal jalan yg sebenar…………

    0

    0
  45. bbycumil says:

    “Tiada apa yang mampu menggoncang keimanan saya”

    adehhhh..smoga kamu kembali ke jln yg benar wahai arif…

    0

    0
  46. manusia biasa says:

    hmmm, harap2 x la dia kawen sejenis kat gereja bgai tu… harap2 x la ya Allah… nauzubillahiminzalik, syaitan durjana mmg byk idea nak jatuh kan ISLAM… ya Allah, sedihnye, sy kesian kan dia… kesian dia, doakan la dia… sekurg2nye dia masih mengaku dia islam… better than he said “Im not muslim anymore…”ya Allah, no2…. i cant hear that… hope he can back to the rules of ISLAM… doakan dia…-_-

    0

    0
    • Zaza Muhammad says:

      kawen kat gereja? kristian pun tak iktiraf perkahwinan sejenis… semua agama lam dunia ni tak iktiraf perkahwinan sejenis.. klu ade pun dr segi undang2 ciptaan manusia je…
      Kite doakan semoge dia diberi hidayah dan Allah membuka pintu hatinye…

      0

      0
    • dadu says:

      Janganlah buat fitnah pulak. Mana pulak dia kawin kat gereja. Selidik dulu lah sebelum bercakap. Ada gereja yang terima perkahwinan sejenis ke?

      0

      0
  47. eely says:

    semoga Allah membuka pintu hati insan yg bernama Ariff Alfian ini untuk bertaubat n kembali ke pangkal jalan..

    0

    0
  48. Zaza Muhammad says:

    Semoga Allah membuka pintu hatinya untuk kembali ke pangkal jalan dan bertanggungjawab sepenuhnya terutama tentang hutang belajar dia yg skarang ni membebani keluarga dia. Ok fine, org kate apa pun dia xmo dgr dah, dia wase dia dah bahagia (mengikut term atau definisi dia lah), tapi jadilah seorg yg bertanggungjawab dan jgn lah bebani ibu bapa, tu je…

    0

    0
  49. aku perempuan says:

    walaupon anda ngaku islam, ngaku tak pernah tukar agama (gamaknye), tp adekah anda buat sume rukun islam yag lima tu?! cakap aje, sume org boleh bai..

    0

    0
    • jon says:

      …alah lu kecoh2…lu dh pegi haji ke bai..zakat fitrah pon bapak yg bayo byk cite pasal rukun islam plak

      0

      0
  50. adele says:

    Kes nie sama lah ngan perempuan yg tak pakai tudung… statement walaupun i tak pakai tudung. i masih lagi muslim. walaupun benda tue haram, tapi still buat lagi. so sama2 lah bertaubat buat diri saya sendiri mahu pun sesiapa sahaja. :)

    0

    0
  51. ckin says:

    Dia masih lagi islam sekiranya aqidah masih berpaksikan kepada ‘Lailahaillallah’ dan tidak mensyirikkan Allah dengan makhluk lain samada dari segi lisan dan perbuatan. Sekiranya benar dia berkahwin sesama jantina, maka ianya adalah perbuatan dosa …namun tidak boleh dihukum sbg ahli neraka hanya disebabkan itu…perlu menilai seseorang secara keseluruhan…kerana timbangan amalan kita samada dosa pahala…Allah yang mengetahui…sesiapa yg timbangan pahalanya lebih byk dr dosa…akan masuk syurga…maka maksimumkanla pahala dan minimumkan dosa…kerana kita bukan nabi yg maksum yg x buat dosa langsung…

    0

    0
    • Sue says:

      saya percaya dia masih lagi islam…dia bukan berkahwin di gereja tp secara civil..ini mungkin utk memudahkan dia mendapat visa n duduk di sana sebab dia dh tak blaja lg…so dia pakai visa apa duduk kat dublin..utk ariff alfian, cinta pd manusia tk setanding cinta pd Allah…kamu korbankan cinta kamu pd Allah swt demi membuktikan cinta pd jonathan..bagaimana jika satu hari nnt Allah swt mengorbankan hidup kamu kerana cinta Dia kepada family km yg km aniaya dan doa2 org mukmin yg tidak redha melihat km begini? Akan kah cinta Jonathan dpt membantu kamu?

      0

      0
  52. blur says:

    yg ko siap pakai baju melayu,bersongket semua apehal beb, sah2 la kau sengaja nk tunjuk kau org M’sia, yg educated abis kn? ko sengaja malukan agama,bangsa, negara sendiri. mmng WTF la…

    0

    0
  53. Cauliflower says:

    Entah la kan,..tp
    kot2 ariff alfian ni cuma temankan kawan dia kawen je kot..kan ada picture perempuan mat salleh pakai gaun jgk kat situ..kira dia ni pengapit la..cuma bab bercium tu..maybe dia dah terikut budaya sana, tercium si pengantin lelaki tu..agaknye la

    0

    0
    • dadu says:

      Kau ingat lelaki barat akan cium lelaki kat mulut ke? Suka hati je cakap.

      0

      0
    • jon says:

      ..agreed with cauli….emmm all this while kite cume tgk dr satu sudut je….klu based on statement die yg die ckp iman die masih kuat…maybe he was referring to he is still a moslem n still straight…
      …..pasal comolot tu….maybe its a culture thingy…ermm dlm filem ‘love actually’ ade scene bapak pengantin cium menantu die…..
      …talking bout islam…bkn kah kite disuruh bersangka baek….ade ke ayat Quran/hadis nabi soh kite bercemuh cemuhan~~~~
      ….juz sayin..

      0

      0
  54. Cauliflower says:

    0

    0

    0
  55. IZIE says:

    bertaubatlah, kembali kpd Islam dan ambil iktibar dari kisah nabi Lut.

    0

    0
  56. didi says:

    klu dh jd golongan yg kena laknat dgn Tuhan,xkan leh masuk syurga kot,,culculate kot mana pn klu dia xtaubat mmg masuk hell la,,n sbb golongan mcm ni la org lain pn kena timpa bala,,so mmg patut dia kena kutuk,kena pulau,kena keji,,dia yg pilih ukt hidup di keji so napa nk back up dia,,aku pelik ramai puak al-juburi ni yg wujud,,ni yg terang2 kita tau,,yg selindung blakon jantan tulen rupanya cucuk blakang pn belambak kat msia…so korg klu ada ank didik dgn ilmu dan agama cukup2,,jgn pndai buat anak,bila besar anta skolah asrama suruh cikgu jaga anak,,bila anak jd tersasar mmg salah mak bapak,,tp klu dh bg didikan yg ckup dorg nk jd bahalol jugak nk wat cmana,,iman xdpt diwarisi..

    0

    0
    • Ckin says:

      hanya dosa syirik je kalau x sempat taubat mmg confirm masuk neraka…dosa2 lain tu nak kena timbang bersama pahala dulu tgk berat ke mana..br tau msk syurga atau neraka
      dengan mengutuk dia x menyelesaikan apa2…lebih menyebabkan dia lebih jauh dr jalan kebenaran je…nak kena tau juga kenapa dia begitu…bagaimana kefahaman sebenar dia terhadap agama…

      0

      0
    • wak kordi says:

      kemain lagi ya kau take over tempat Tuhan nak tentukan sapa masuk syurga, sapa masuk neraka. nasib kau pun pun belum tentu lagi bai. Ingatkan kisah pelacur masuk syurga sebab bagi anjing minum. syurga neraka ni hak Allah. gay ke, straight ke, lesbo ke, biar Allah yang tentukan nasib kita di sana.

      0

      0
      • Ckin says:

        Salam….Wak Kordi…sy x maksudkan sy take over dat place…Allah yg tentukan….tetapi merujuk kepada firman Allah iaitu “Timbangan pada hari itu ialah kebenaran (keadilan), maka barang siapa berat timbangan kebaikannya, maka mereka itulah orang-orang yang beruntung. Dan siapa yang ringan timbangan kebaikannya, maka itulah orang-orang yang merugikan dirinya sendiri, disebabkan mereka selalu mengingkari ayat-ayat Kami.”(Al A’raaf: 8-9) . . Pasal kisah pelacur tu plak…jgn la guna hadis ni dgn alasan xpe buat dosa..sbb rahmat Allah tu lg besar dr kemurkaannya…tp tanya la diri sendiri apa usaha kita nk masuk syurga tu…lgpun jgn la pandang pelacur tu sbg pelacur saje…pandangla die .keseluruhannya…pasti dia kebaikan tersendiri di sisi Allah…Disebabkan nasib sy pn blm tentu..maka sy berprinsip memaksimumkan pahala dan minimumkan dosa…sbb nak masuk syurga kenala usaha..psl da ade list utk perbuatan yg dtgkan dosa dan pahala berdasarkan Al-Quran dan Hadith..

        0

        0
        • jon says:

          …hmm bile kt pelacur tu bleh plak tgk keseluruhan.. kot2 ade kebaikannye disisi tuhan..bila kt ariff ni plak…xnak tgk secare keseluruhannye ke?
          …maybe die ade tlg 2 ekor anjing ke….heh…sbb tu lah jgn jatuh hukum sesuke hati….

          0

          0
  57. hohohoh says:

    islam bkn pade name semata2

    0

    0
  58. anti fasha says:

    hish3, jgan smpai mcmtu menghukum org… jgn smpai kte yg mnilai dia msuk syurga ke neraka… kte sndri blom tntu msuk syurga… mmg dia salah kawen sjenis tp jg perckapan kte, jgn smpai kte plak yg kufur gara2 tersalah ckap…~

    0

    0
  59. dadu says:

    Apa beza dia dgn budak2 kat Malaysia yang ckp diorang Islam tapi pakai pakaian separuh bogel, teguk arak setiap malam dan buat zina? Same2 you know.

    0

    0
  60. dadu says:

    Ok, so you are still a Muslim but I guess you should have added a non-practicing one.

    0

    0
  61. hehehe says:

    aku tak kisah pun dia nie islam ke per perangai mcm nie…kalo dah main bontot lar ko ingt dia nak tungang tungik sembahyang 5 waktu ker…cuma yg aku terfkr napa la dia nie buat taik mcm nie…dah la mak bapak anta pegi belajar mhl2 kat luar negara…tak pegi belajar lari semata2 nak pe main bontot…lps tu duit tajaan dia tu mak bapak dia pulak yg kene tanggung…dia tak fkr ke betapa susahnye mak bapak dia nak tanggung dia dr start dia dlm perut mak dia sampai skrg nie…duit umah pun agak2nye mak bapak dia br abis byr nie kn pulak nak byr yuran anak tak pegi belajar dkt 1 juta…buat keje tak pakai otak pakai bontot nie la jdnye…tah besar mn tah bontot dia kene tutuh gan org putih tu…geli aku …

    0

    0
    • Hehehe says:

      Hey………u pakai my username……why lar???? Hehehehehe

      By the way…… from the start pun parents dia tahu yang they have to pay back the loan if Ariff did not perform eventhough dia habis belajar….It is NOT biasiswa or tajaan but a loan…… Transferable loan tu bermakna loan boleh bertukar menjadi biasiswa/tajaan if Petronas mahu…….

      Satu Dublin nie tahu dia tak hilang….. so kenapa parents dia cakap kat Utusan yang dia hilang….??? Apa motif??

      Hopefully dia sedarlar diri dan balik ke pangkal jalan dan bertaubat…. Beramai ramai lah kita doakan agar dia berubah….Insyallah….

      :):)

      0

      0
  62. siput sedut says:

    kesahihan gambar tu masih tak jelas. Sama ada betul atau tak dia berkahwin dgn gay… Kadang2 gambar ni boleh memberikan sejuta makna, risau juga kita dok bercakap selama ni,, mana tau kot2 buat fitnah secara tidak sengaja.. harapnya ada bukti yang sahih mengenai kes khwin gay ni.. moga kita di jauhkan daripada menyebarkan fitnah.. amin

    0

    0
  63. bunga ogos says:

    btw, korang bg komen tu boleh tak ke arah anjakan paradigma? tak payahlah bg komen yg negatif, dapat dosa kering je kutuk ariff ni. well, PM pun tiada reaksi tentang isu ini, korang pulak yang terlebih over. otak yg positif, bg komen yang elok.

    0

    0
  64. im ho says:

    komen yang kotor mesti tuan badan tidak sihat dari semua aspek. well, tkpayah buat nasi tambah dapat dosa kering dlm hal ini. korang bertaubatlah banyak2 dan semoga ariff kembali ke pangkal jalan

    0

    0
  65. Ntah Lah says:

    Bagaimanalah dia masih menganggap dirinya masih beriman jika gambar yg tersebar skrg ni menunjukkan dia sedang berkahwin dgn kaum sejenis. Itu sudah terang2an menentang hukum Allah swt. Beriman bererti taat dgn segala suruhan Allah swt serta meninggalkan larangannya.
    Adalah lebih elok, beliau berdiam diri dari berusaha utk menegakkan benang yg basah.
    Kesian kat emak & bapak dia yg mengharapkan apabila balik ke Malaysia dgn kejayaan, segulung ijazah serta menjadi insan yg berguna.
    Ini tak, dahlah hidup songsang, menyusahkan bapak dia lagi tu, menanggung hutang ratusan ribu.

    0

    0
  66. rozi says:

    Amat menakutkan!
    Kelebihan (bijaksana) yg dikurniakan Allah tidak digunakan kejalan yg benar….
    Tak kasihan akan diri sendiri, tapi tidak adakah sedikit belas kasihan kpd kedua2 orang tua yg melahirkan & membesarkan kita…
    Kasihan mereka menanggung azab malu di dunia di atas perbuatan zuriat sendiri…Nauzubillah!!

    0

    0
  67. jaq says:

    your story reminds me to Fatine…semoga satu hari nanti anda akan berubah~~

    0

    0
  68. rizan says:

    fyi, memg disahkan dia memg melakukan perkahwinan sejenis, cuma dia tk kawin kt gereja, kat bgunan dewan bandaran. rasanya tk perlulah nk pakai tanjak,bju melayu bagai semua, aq malu lah lah tgok org msia mcm tu.harap2 hutang 800ribu tu dia sendiri yg settlekan. cukup2 ah tu menyusahkan mk ayh dia yg carik dia mcm org gila sana sini. dia tk pernah fikirkan perasaan org lain la, dia gn adlin sama jer.LOL~

    0

    0
  69. ?_? says:

    Ahah . Muslim . Awak tahu tak kalau dah kahwin sejenis tu bukan muslim name nya ? ?_? Ramai lagi perempuan yang terkejar-kejarkan awak lah . Tak rasa kesian ke dengan ibu bapa ? Kesian dekat ibu bapa awak , penat-penat besarkan awak , awak pulak pergi kahwin dengan kaum sejenis .

    0

    0
  70. ali says:

    awak ini kata muslim je .tapi otak awak ni betul betul tak ada .saya nak tgk muka awak pon benci

    0

    0
  71. syu says:

    “Tiada apa yang mampu menggoncang keimanan saya” perg!! ayat tak leh blah..(@[email protected])

    0

    0
  72. adamaya says:

    speechless aku……huh.. penat dow pkir knpe bdk arif ni jd cmni..Allah.. mnusia ni slg tak dtimpa musibah slg tu lah rase ‘ok’ je.. buat dosa pun bole senyum lagi.. pelik2!! Hanya Allah yg Maha Mengetahui.. aku cume amt2 smpati dgn mak ayah die yg kna tnggung byr blik hmpir RM1juta.. aku yg kna byr blk loan ptptn yg puluh2 ribu ni pun dah smput.. BERAT2!!!

    0

    0
    • Hehehe says:

      Tak nak bayar loan juta juta lain kali jangan hantar anak buat medic di luar negeri especially to european countries…..

      Tahukah rakyat Malaysia……Non EU fees is double to triple the Irish fees for any academic course????? So kalau IRish bayar €2000…..kita rakyat Malaysia bayar €4000 atau €6000……..

      :):)

      0

      0
      • man_BP says:

        manela makayah si arip ni nk tau anak die nk wat pasal bro…kalo tau, da lme arip ni kne kurung..hahahhh..die anak kenala btnggungjwb..bg alasan slh phm ngan ayah pastu cbt lari!! kalo aku jmpe arip ni aku sekeh2 dah..

        0

        0
  73. meeradiana says:

    fucklah wei..
    jgn mengaku islam kalau ko dah malukan islam kat mata dunia..
    org hindu ngan buddha kat malaysia pun tahu kawin sejenis tu haram..
    malu ar wei aq nk ngaku ko tu umat islam..

    0

    0
    • cuma menegur says:

      kita yg mengeluarkan kata2 kesat pun xde dlm islam..apa kata kita nasihat dengan beri kata2 yg lebih sedap didengar..jgn mencarut2..ianya x melambangkan islam jgk..

      0

      0
  74. saudaramu says:

    to Encik AlfIan Rosli

    dunia ni dah terlalu tua untuk terus hidap lebih lama. entah2 esok (Jumaat) hari terakhir kita kat dunia ni. bertaubat lah. tidak kah encik alfian berfikir tentang dosa2 yang perlu orang tua mu tanggung kelak di akhirat. adakah encik alfian yang cerdik pandai ini sudah ada jwapan utk menjawab pertanyaan oleh Allah nanti di akhirat kelak? kembalilah kepangkal jalan wahai saudaraku. kami yang seagama mu ini turut berdosa kerana tidak dapat menghalang perkara ini dari berlaku. sangup kah encik alfian menanggung segala dosa itu? mudahan dosa2 kita diampun oleh Nya dan kita akan bertemu di Jannah.

    0

    0
  75. edy says:

    PATUT NAMA DIA ARIFF AL”FAIL”IAN ROSLI.

    0

    0
  76. dewicintahati says:

    kesian budak ni..dia ingat dengan kekal sebagai islam, perbuatan kahwin sejenis tu jadi halal agaknya..seseorang perlu berjumpa dengan dia dan bagi nasihat kat dia ni..lagipun dia belum murtad, jadi masih boleh diselamatkan..tak boleh hukum terus..kita sebagai umat islam kena saling nasihat menasihati kalau ada yang berbuat salah..

    nauzubillahminzalik..

    0

    0
  77. naz says:

    saya hendak tahu kenapa dia mesti nak pakai baju melayu dengan gaya macamtu,,,,, semua boleh piki kan? renung2kan…

    0

    0
  78. BroKata says:

    iman tak goyang? bila masa islam halalkan berjubor

    0

    0
  79. ezi says:

    it’s a shame to see everyone in here mentioned the word Islam but the comments are not even close to picture how Islamic you’re. Instead of mencela Alfian tu, why don’t you extend your prayers so that pintu hati dia terbuka nak balik pada family & sedar apa yang dia buat tu salah. tsk tsk..what an interesting lot you are.

    0

    0
    • man_BP says:

      aku doakan die balik ke pngkuan makayah die..akau xdpt bygkan kesedihan mak die..tbyg mak aku nngis..sob2.. balik la arip..jgn smpai aku heret dan pkse ko cium kaki mak ko..

      0

      0
  80. rye says:

    semoga allah bukak kn pntu hati die tok bertaubat…
    ksian kt mak ayah kt malaysia…
    da la kne tggung malu…kne tggung htng plak….semoga meraka tabah…

    0

    0
  81. i4s says:

    nak ku kate bodoh x gak bodo..ade akal,otak.., da beso ,berpelajaran tinggi plak tu..,tapi tang kehidupan die tu..cam x dek otak…senget tol! tapi mmg selalu gitu la..org2 yang berpelajaran tinggi nie, mmg otak die kelaut..nak2 bab agama..yg belajo takat spm, pmr tu lagi bgus… berjubuq tu sedap… bab tula die kawen lelaki gak..hishh donie -donie…

    0

    0
  82. tak arif says:

    balik la ke pangkal jalan..jauh sgt melencong kamu ni..iman bukan sekadar cakap..meliputi semua kehidupan..kita ni dah cukup banyak dosa..jgnlah tambahkan lg dgn wat benda yang bukan2 mcm ni..hancur hati mak kamu..kalau kamu tak membalas jasa meraka pun still sudah cukup baik krn sekarang kamu amat menyiksa mereka..bertaubatlah segera sebelum Allah menurunkan azab..dosa begini di dunia lg Allah dah balas wahai adik..

    0

    0
    • HambaMu says:

      Setitis airmata ibumu tumpah kerana kecewa dengan kamu, maka jadilah kamu anak derhaka…maka segala solatmu, amalan baikmu yang lain tidak diredai Allah kerana reda Allah terletak pada reda kedua ibubapamu, oleh itu dik…kembalilah ke pangkal jalan, mintalah ampun kepada kedua orang tuamu kerana sesungguhnya mereka terlalu kecewa dengan perbuatan kamu, ingat dik…Syurga di bawah telapak kaki ibu….kembalilah kepada jalan yang diredai Allah,

      0

      0
  83. bendera says:

    boleh jadi artis dia ni. selalu kuarkan statement bangang dan makan diri sendiri..

    0

    0
  84. AkulahEncikSniper says:

    korang kutuk dia da brtmbah dosa aq tgk korang sume…aishh

    0

    0
  85. fathul iman al ghozi says:

    gile kentang!!umat mane yg ajar ko islam tp b’kawin cara b’tentangan ngan ajaran nyer…kembalila ke pangkuan jalan pintu taubat sentisa t’buka..insyaallah

    0

    0
  86. ongbak rindu says:

    dah tahu diri tu Muslim apsal buat benda bodoh yg Islam da terang2 haramkan? Mazhab mne la dia ikut nih. Bertaubat la..

    0

    0
  87. Ziela says:

    alah korang ni..get a life la..kalau bab memaki, menghentam and memburuk kan org laen no 1…ni lah melayu…tolong la..dgn comment2 yg aku bace kat atas semua berbentuk tuduhan..budak ni kate yg x de ape bole goncang kn iman die pun korang nk question! at least die x murtad…dan masih terjamin utk dpt hidayah dr tuhan..korang ni..bg la constructive criticisms sket..jgn la korang nk membodohkan org sesuka hati..malu la tgk org Islam membodohkn islam lain..Nabi ade ajar kite macam tu ke?

    lg satu..korang suke hati je nk hentam die sbb gambar tu…korang sure ke yg die kawen? die mengaku ke? alahai sikap korang ni pathetic…sape berani tampil untuk buktikn gmbr tu benar dan die ni mmg dh berkawen dgn lelaki mat salleh tu? come on la! U are all fooled by those stupid bloggers! suke hati je nak make up stories based on a few pics…bawak bukti baru bole x bang boom la! pathetic!

    0

    0
    • man_BP says:

      cik ziela,

      aku pn xnk komen psl bnda yg xpasti dan kalo ko rse die xwat bnda tkutuk tu, ko suruh die balik malaysia dlu jmpe makayah die!!!!!!!!!!! lap air mata mak die..cium kaki.. ko pn komen kat cni nk ckp org laen.. tempeleng bru tau…mcmla dak arip ni nk bkk beatifulnara.com.. kalo bkk pun takdenye die nk scroll down bce satu2 komen…ish!!

      0

      0
      • best click says:

        rite!!

        0

        0
        • Hehehe says:

          NAK MENYAMPUKKKKKKKKKKKKKKKKKKKKK

          By the way…….visa yang dia ada untuk duduk di Ireland is because dia adalah legal partner kepada seorang warganegara EU……sama ada orang itu lelaki atau perempuan……TAK TAHU TAK TAHU MANA KU TAHUUUUUUUUUUU!!!!!!!!

          0

          0
  88. abah ko says:

    inilah akibatnya bila PNADAI DUNIA je, kan dah terpesong. patotnye balance kan lah ilmu dunia ngan ilmu akhirat. nau’zubillahiminzhali !~

    0

    0
  89. arrif gila babi says:

    Arif kau nie memang gila bagus2 tuhan bagi kaujdi laki kau pulak bnafsu setan lebih baik kau mampus masa kecik2 dulu ,dok la payah kau nyusah makbapak kau memang anak derhaka betul la.

    0

    0
  90. suke baca komen2 says:

    suke baca komen2

    0

    0
  91. pendapat saya says:

    haram tetap haram. hukum x de ttp separoh2. islam nie da gariskan mana yg haram ke x. cuma kita nie marilah berdoa supaya si arif nie bertaubat sebelum tlambat. kita sbg sesama muslim kna juga tegur dia tp semua tu ttp tgntg dia. tp bg pndapat sya, klu kes2 cmnie dibiarkan je nescaya bulan depan ke taon dpn muncul lg kes2 cmnie , even skrg pon byk je kes2 tjadi (bdak2 luar negara mmg tau je) tp x dihebahkan. hope majlis agama ke kerajaan buat la bbrapa lgkah sket.. tu pendapat sya la ..
    peace no war ok!!

    0

    0
  92. we are fans says:

    Who’s going to be the admin of this web-site? I have to exchange links. Looking for the amount of traffic that this public could be the solid foundation for charity gets and itd be worth the cost should trade links. Would like to succeed of the competition and all of. Also, most of my links are derived from sites much like here.

    0

    0
  93. abbyiwan says:

    macam tu ker ka kata ka masih islam???ka jangan nak jatuh mertabat agama islam serendah tu!!!mulut cakap masih islam tapi perbuatan cakap macam org Kafir!!nak jer aku sepak ka ni!!benci betul la org yg mainkan agama macam ni!!

    0

    0
  94. Winona Pro says:

    This may not be the best place to request this, but I’m searching for a pest control business inside the pittsburgh area and have no way to find out who is the best. I discovered this company which is truly close to me and wished to see if anybody has any reviews on them. Beaver Pest Control Pros, 323 College Ave, Beaver, PA 15009 – (724) 506-8486

    0

    0
  95. This might not be the most beneficial place to request this, but I am searching for a pest management business in the pittsburgh area and have no way to find out who’s the best. I found this business that’s definitely close to me and wished to see if any person has any assessments on them. Priority Pest Control, 524 Ross St, Pittsburgh, PA 15219 – (412) 346-6413

    0

    0
  96. Alva Dubray says:

    When I saw this web site having amazing featured YouTube videos, I decided to watch out these all video lessons.

    0

    0
  97. This may not be the best place to inquire about this, but I’m looking for a pest control provider within the pittsburgh region and have no way to find out who is the very best. I located this business that’s really close to me and wanted to see if any individual has any testimonials on them. Quality Pest Control Pittsburgh, 415 Dinwiddie Street, Pittsburgh, PA 15219 – (412) 294-8947

    0

    0
  98. This might not be the ideal place to request this, but I’m searching for a pest control business inside the pittsburgh area and have no method to find out who is the best. I uncovered this company which is truly close to me and wanted to see if anyone has any critiques on them. Spectrum Pest Control, 3058 West Liberty Avenue, Dormont, PA 15216 – (412) 446-2802

    0

    0
  99. I have not identified what I needed

    0

    0