Written by AbangNara | May 9th, 2011

saleh yakkob bin 4

Tengok tue gaya abang SY kita. Macho, gagah dan tampan. Jadi tak hairanlah bila semalam di Harian Metro Salih Yaakob menyatakan yang dia bakal berkahwin untuk melengkapkan kuota 4 isteri dengan seorang gadis berusia 24 tahun. Muda lagi tue beb. Paling tak tahan bakal isteri SY ialah seorang pelajar di UiTM Shah Alam. Hebak ah Abang SY.

Jadi marilah kita beramai-ramai (kaum lelaki sahaja) angkat tangkat ke dahi dan membuat gaya tabik kepada Abang SY. Respek gila babe. Kesemua isteri-isteri SY telah bersetuju dengan permintaannya untuk mengambil gadis berusia 24 tahun ini sebagai isteri. Agaknya apa rahsia Abang SY ek?

Apa pun tahniah kepada Salih Yaakob. Dengar cerita tak lama lagi Astro Warna akan keluarkan program bual bicara SY yang bertajuk SY I Follow. Tak sabar nak dengar celoteh kelakar SY nanti.

120 responses to Salih Yaakob Bakal Cukupkan Kuota 4 Isteri Dengan Gadis 24 Tahun

  1. BRo OTai says:

    Caya la abg salleh..sebab mampu memberi kebahagian kepada isteri2 nya..gua tabik abg salleh

    0

    0
    • huuu~..gila kental lah hati isteri2 dia…………………………….ermm….kalau aku..hari2 nanges tak berlaguuuuu~

      0

      0
      • xde sluor says:

        alaaa nges jap je.pastu ok dh.nnt bila i amek u…i belikan tisu byk2.xpe2..i blanje!

        0

        0
      • eliza says:

        hummm law aku ntah ler marah dose..redha jer ujian pghapus sgala dosa…….dlam hati…………..

        0

        0
        • comei says:

          kalo aku diberi pilihan sama ada sanggup bmadu o jd miss J, aku akan pilih jd miss J.x sanggup wei… aku xnak tabik spring pd SY.tapi, aku nak tabik spring kat wife2 dia.dapat payung emas la korang kat akhirat nanti.untuk SY,semoga sentiasa blaku adil ye..tahniah

          0

          0
        • tengkorak says:

          cuba kau bagi aku dalil sahih.. sama ada firman Allah atau hadis rasulullah, yang ada mengatakan tentang dapat payung emas ni.. ada ke? kalau tak ada jangan memandai2..

          0

          0
      • memang berat.. says:

        sape2 nak berpoligami sila belajar dr abg jem.. blaja mcm mane nak uruskan 4 isteri, mcm mane nak didik 4 isteri, mcm mane nak berlaku adil pd 4 isteri dan mcmane nak jaga hati 4 isteri.. jgn main taram jer bila nak poligami.. pastu sanggup tipu isteri pertama, pastu tak adil, yang paling teruk lagi bila sebnarnyer die tak mampu nak sara isteri-isteri.. apath lagi anak2… then isteri plak yg kene sara die..
        nak ber poligami pun kene penuhkan ilmu di dada brulah isteri dan ank2 tak teraniaya…
        chayok abg jem! tahniah!

        0

        0
    • pembaris says:

      dia ni napsu ke apa?

      0

      0
      • mummy iman says:

        hebat lah dia.. bukan sng nak jaga hati 4 isteri kan.. nk kena adil.. salute jugak tuk isteri2 dia, begitu cekal berkongsi kasih dgn wanita lain.. bukan sorang dua tu,.. hopefully kekal ke akhirnya dgn semua2 isteri dia

        0

        0
        • kak nam says:

          dpn org mnkg tunjuk happy…. tapi bila sorg2 nangis.. tuhan ajer yg tahu………

          0

          0
    • Gorgon says:

      Salih Yakub ni klu kluarkan buku, gerenti aku beli! aku nak cari sorang pun tak dapat2……….. kahkah

      0

      0
      • minah jambu 24jam mengadap computer says:

        kau jadi celeberiti lah ! gerenti melambak2 minah2 datng serbu kau ! tk payah ilmu2 ni semua dn kau tinggal pileh je…bahgia kn!…tk gitu?? kalau minah jambu lah minah jambu tknak lah share2 laki ni geli lah…………..eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee !!

        0

        0
        • Gorgon says:

          jom kawin ngan! aku gerenti ko takkan ku dua kan…kahkah..kahkah…kahkah..kahkah..

          0

          0
        • eyfa says:

          wah gorgon,ko blh bg jaminan kat minah jambu tu..ala,blm dpt semuanya gerenti..bila dh dpt,mula cari kekurangan pasangan dgn alasan dpt cari lain..

          0

          0
        • Gorgon says:

          @eyfa janjiku bukan 2 tapi 4 juga macam Salih Yakub, maybe eyfa no 3! kahkahkah

          0

          0
      • kah3 says:

        kah3..haram ko gorgon..btol la kn..xkn duakan..cume meng’empat’kan aje..cesss….

        0

        0
    • !S!WCRTESTTEXTAREA000003!E!

      0

      0
  2. syahida07 says:

    patutla pgi ni xder kata sinar pagi… hek3..sibuk nak kawen eh..??pe2 hal tahniah SY~!! i ikuuuutttttt :-)

    0

    0
  3. madam yoyo says:

    erkkk…tp aku tidak boley terima

    0

    0
  4. LoLyat says:

    this is what i called ‘ HEBAT’

    0

    0
  5. awan-fantasia.blogspot.com/2011/05/sijil-kelahiran-barrack-obama.html says:

    hebak gak SY…ada setengah dari kita nak kawen sorang pun semput..semput dari semua segi…hahaha…bely mintak dia buat buku ntuk tips2 kawen banyak nie..or,tips pikat perempuan ke(bgi yg single je k).. ^_^

    0

    0
  6. mia says:

    haha..hebat betol..

    0

    0
  7. epal ijau says:

    tabik ar dengan wife2 SY ^^

    0

    0
  8. Along jb says:

    Pd org laki mmglh hebat,bgus.tp pd org pmpuan ssh utk trima org lain dlm hdp suami,lgpn x rmai org laki yg blh berlaku adil seprti abg sy tu….kbnykknnya hnya kerana nafsu smata..

    0

    0
  9. Pisang Montel says:

    Tahniah…wat abg Salleh i Follow..

    0

    0
  10. me says:

    da rezeki dia..segala yang berlaku bukan la sebab nafsu or ape pun lg pun bukan ke ini mengelak dr fitnah da maksiat da tujuannya sudah pasti meramaikan umat Muhammad. buat isteri2 SY mesti SY da pun bg didikan n t.jwb yg adil kerana itu semuanya bersetuju….Alhamdulillah

    0

    0
    • lysa says:

      kenapa nak elakkan maksiat kene nak kawen bnyk, jangan buat maksiat langsung x boleh? so pls la jgn ckp bukan pasal nafsu, sbb itu adalah alasan plg x relevan. lain la kalau die kawen ngan janda anak 8 umur 50. tu ye bukan kerana nafsu. nak bagi alasan, biar la logik sket boleh x??

      0

      0
      • Aku says:

        Knapa nk elak maksiat kne kawen byk???
        SY nie manusia je, bkn malaikat… Ada sbb knapa lelaki dibenarkan kawen 4… Nafsu lelaki dan pompuan nie lain..Sbb tu bila timbul bab kawen ramai nie, pendapat lelaki dan pompuan akn berbeza.

        Bini dia xde nk melenting, psl pe lak si Lysa nie berangin semacam je? Nafsu tu tetap ada tp dia guna jln yg betul..xde dok trhendap2 anak dara org kt luar rumah tp dpn bini pijak semut xmati.

        Satu lg, org laki nie nafsu dia xmcm pompuan. Kalau nk stop nafsu laki nie, tggu dia putus nyawa la.. Xmcm pompuan kalau dah ada 6 anak + monopouse, nafsu dah brkurang.. So xde beza dia kawen ngan ank dara @ janda ank 8 ye..

        Org tu kawen je pun, apa yg pelik nye???? Nk marah dia kawen 4?? Dia minta izin dan bini2 dia izinkan.. Salah ke???

        0

        0
        • ME says:

          BETOL..KNAPE KITE NK MELENTING X TENTU PSL..ME SOKONG ‘AKU’…ADE ORG NI XFHM…KALO KITE BACE DLM BUKU WAIMA QURAN SENDIRI PUN ADE BGTAHU BILE KITE X MAMPU NK KWL NAFUS KITE KAHWINLA,…DAN XSEMESTINYER KAWEN 4 NI KERANAN NAFSU SEMATA2..DAN LYSA MMG BTOL KALO BTOL BUKAN KRN NAFSU KAWEN JE NGN JANDA ANK 8…TP SUDAH DITAKDIRKAN JODOH SY BTEMU DGN DARA 24THN ITU BONUS UTK DIA..KITE XTAHU KALO ITU GANJARAN PD DIA ATS KEBAIKAN DIA..KERANA KEBIJAKSANAAN SY MAMPU DIDIK ISTERI DIA AGAR TIDAK CEPAT MELATAH HANYA KRN DIA NK BERKAHWIN LEBIH DR 1…MMG BERCAKAP LBH SNG DR YG MENGHADAPI..TP KITE PUN XHADAPI KITE SNDRI XTAHU SNG OR X KAN?DALAM KAN ILMU ITU LEBIH PENTING SUPAYA KITE LEBIH TENANG DARI KITE ASIK NK MELENTING X TENTU PSL ATS TINDAKAN ORG LAIN.

          0

          0
        • lysa says:

          aku x melenting aku cuma ckp, jgn bagi alasan BUKAN SEBAB NAFSU, sbbnya lelaki yang sorang ni mmg kawen bnyk sbb nafsu. cuba baca elok2! ade ke aku nak marah? xde pun.. sukati die la die nak kawen bape bnyk pun, sbb dah mmg nafsu die besar. yang korg nak cerita pasal nafsu lelaki ni mcm2, dh apehal? psycho!

          tapinya mmg ade je org kawen bnyk bukan sbb nafsu, ko jgn plak nak ckp xde, tapi si SY ni bukan.

          aku, ko ni mmg lelaki typical kan? suka ckp ikut sedap, ade otak letak kat mana? skolah sampai darjah berapa?

          0

          0
        • lysa psyco says:

          lysa ni bodohla..nk skolahkn org tp die y bengong…mne ko tau SY tu kawen dsbbkn nafsu..cr ko ckp tu mcm yakin sgt SY kawn dsbbkn nafsu..ko ni bengong nk mampos..ske ati die la nk kwen berpa pn..ko jeles ke hape..

          0

          0
        • Lysa says:

          Haa sorg lagi psycho dtg. Ko mana plak tau die x kawrn sbb nafsu. Ko baca dr awal boleh?

          0

          0
      • bang bad says:

        wei lysa suke2 ko je nk kondem orang..dah mmg kawen untuk memelihara nafsu dari jln yg slh.sbb tu la lelaki di benar kahwen 4! allah s.w.t dah izinkn ko plak yg terkinja2 kenapa?rasullulah pn kahwen lebih drpd 1! haa..ko nk komen ape?jwb ar..ko ni kne faham la mnusia mmg ade nafsu sbb tu jalan yg terbaik adalah berkahwin dan lelaki pulak boleh berkahwin lbeh dari 1.Sampai 4 je kuota die..ko ckp ape jgn buat maksiat lagsg x boleh!?hotok mu..mmg boleh tp ade cara die,ko igt sng2 je ke org nk elakkn maksiat ko tgk apa jd kt msia ni?mcm ko x pnah buat maksiat plak..ko taw cmna jln penyelesaian die kn dan tntu la dgn ikatan perkahwinan untk mngelakkn maksiat.aduhhh..ko pgi mngaji blk la lysaa.yg ko nk memekak mekak pahal..biar la janji halal,pahala pn dapat dari ko memekak cmni.

        0

        0
        • Lysa says:

          Ko ni ckp ape? Bile aku kondem org? Aku kata die mmg kawen sbb nafsu, ko jgk ckp nak memelihara nafsu so bukan sbb nafsu ke? Otak kau la xleh nak elak maksiat! Ko org ape? Ko ni belajar sampai darjah berapa ni? Ko yang memekak2 ni apsal pakcik2! Korg nak kawen bnyk2, pun sukati la, ade aku ckp xboleh ke.. Tapi jgn la hipokrit sgt ckp bukan sbb nafsu! Org bodoh mcm korg je yg percaya. Psycho!

          0

          0
        • lysa nie kafir sebebnarnya.... says:

          bodohnya lysa nie…dah tue kalau nabi muhamad ikut nafsu jugak ker…bodh cakap macam langsung tak ada agama ….

          0

          0
        • lysa says:

          Ko ni kafir ke ape?? Bila aku cerita pasal rasulullah! Aku ckp psl SY ni bangang. Ni lagi satu spm xpas ke baca pun x reti?? Lagi satu, korg boleh x jgn masukkan Rasulullah dlm komen korg kat cerita artis. Xde artis pun layak dikatakan mengikut sunnah Rasulullah! Kalau kau pandai, ko ckp kat aku Rasulullah kahwin dgn siapa dan sebab pe? Mat rempit mana la korg ni wei..

          0

          0
        • Aku wife nombor 2 says:

          Aku sokong lisa..
          kebanyakan lelaki kahwin sebab nafsu.. nak memelihara nafsu.. nak mengelakkan dari berzina.. sebagai isteri yang ada pendidikan agama, lebih elok kita restu suami nak berkahwin lain tu.. lebih baiklah daripada dia dok buat mengusung betina ke sana sini buat maksiat.. dia nak bagi rumah ke.. kereta ke.. memang itu hak dia.. hak isteri.. tapi kalau setakat pempuan simpanan, tak perlulah nak bazirkan duit macam tu kan..
          ok.. memang tak patut lah korang nak samakan mana-mana lelaki dengan rasulullah.. memang tak layak langsung! korang patut belajar sirah,, rasulullah berkahwin untuk menyelamatkan perempuan-perempuan tersebut..

          tidak ada istilah mengganti tempat saiyyidatina khadijah.. sat g aku sambung.. aku nak makan jap.. tehehe..

          0

          0
        • Aku wife nombor 2 says:

          sambungan yang tadi:

          Khadijah benar-benar seorang isteri yang mendapat tempat tersendiri di dalam hati Rasulullah. Betapa kasihnya baginda terhadap Khadijah sebagaimana dibuktikan dari penceritaan Saidatina ‘Aisyah radhiallahuanha.

          Belum pernah aku cemburu terhadap isteri-isteri Rasulullah SAW sebagaimana cemburunya aku kepada Khadijah, sedangkan aku tidak pernah melihatnya. Rasulullah SAW sering menyebut-nyebut namanya, bahkan menyembelih kambing dan diberikannya kepada sahabat-sahabat Khadijah. Pernah aku berkata, “Bukankah Khadijah itu seorang wanita tua? Bukankah Allah sudah memberikan kepadamu pengganti, isteri yang lebih muda dan baik daripadanya?”.

          Lalu Rasulullah SAW bersabda, “Tidak! Demi Allah! ALLAH SWT tidak memberikan seorang pengganti yang lebih baik daripadanya. Dia (Khadijah) telah beriman kepadaku pada saat orang-orang mengingkariku. Dia membenarkan ajaran yang aku bawa di saat orang-orang mendustakanku. Khadijah membantuku dengan menginfakkan segenap hartanya ketika orang-orang menahan hartanya dariku dan Allah mengurniakanku beberapa orang zuriat dari rahimnya yang tidak aku perolehi dari isteri-isteriku yang lain”.

          [Hadith Riwayat Ahmad, Al-Isti’ab karya Ibnu Abdil Ba’ar]

          0

          0
        • dewi says:

          lysa, u go girl!

          0

          0
        • kucingemok says:

          bang bad, jgn salah faham, Rasulullah tu kawin sbb nak selamatkan janda2 dari terabai, Aisyah r.a je isteri baginda yg anak dara…

          pesanan utk lelaki (dan jugak diri sendiri), poligami semua nak ikut sunnah, sunnah nabi yg lain mcm solat jemaah, solat awal waktu, solat tahajjud setiap malam etc ikut ker?

          0

          0
        • zaia says:

          setuju dgn kucing gemok..
          tp lg satu,jgn pulak konon alasan nk mmbantu janda2 trabai tu tp yg family sndiri yg dh sedia ade tu pn trabai!haha..Rasulullah tu lain la kn.,zmn ni mcm2 hal..mksud aku,family yg ade tk ckup ape pn,bli ape2 pn tk ckup,masa tk ckup,prhatian tk ckup,lg mau tambah family baru cmne..
          mcm ade dlm newspaper dulu,lelaki india tu,dh lupe la dia mrompak ke mencuri ke menipu tk ingat,tp yg pasti tetibe dia brduit la(asalnye org susah),ade ke patut wife dia d bg berapa ratus je,gf dia lak dia bg sbuah kete~owh sungguh jahatnam,sgt benci..family sndiri tk cukup tunggang langgang lagi bermurahdurjana gi ‘derma’ duit “hasil usaha” dia tu kt org lain..anak ntah pe jd,mkn tk cukup kot,duit lain dh jdk ta*k pmpuan tu telan..
          tu bukan Islam,yg Islam,sama la klu nk khwin baru tu,biar betol2 boleh…bukan betol2 boleh je,klu tmbh pndapat kucinggemok,biar betol2 LAYAK..sekian..

          0

          0
        • zaia says:

          kete = kereta = car

          0

          0
        • Syg Kucing Gemok & Lysa says:

          setuju!! kalo dh umur 24, bljr uitm plak tu..nk kata apa? miskin?? kalo miskin lps spm dh keje dh, tanggung famili!! bullshit la jantan nk nk ckp psl agama & sunnah!!! solat pun xtentu cukup, kecoh psl sunnah! solat ikot sunnah ke x?? brape kerat yg leh hafal surah sajadah?? paling xpun yg leh jd imam?

          jgn la malu2 nk ngaku korg saja guna perkataan “sunnah” & “agama” sbb nk tutup nafsu korg tuh!

          yg nafsu 9 ni pmpuan, yg nafsu 1 tu lelaki. apa kata Rabiatul Adawiah waktu org dtg nk kawin dgn dia?? dia suh lelaki2 ni malu skit psl nafsu 1 tp akal 9, sygnye laki2 ni xguna akal dia tp sibuk nk guna nafsu yg 1 tuh!!

          0

          0
        • lysa says:

          lelaki die amik part yang die suka, part yang btul2 sunnah mana nak amik. part seronok je suka. but x semua pun lelaki mcm ni. bnyk je lelaki kata org tua mcm ni patutnya banyakkan amal ibadat, bukan banyakkan beban. ni bukan aku yang kata, ni org lelaki yang kata k. btw xyah layan la si aku, bang bad, me dan yang menyamar nama aku tu. tgk diorg ckp pun dh nampak diorg punya fikiran level berapa je. mungkin dulu masa kat sekolah asyik ponteng pegi merempit, ni la jadinya.

          the thing is, i am not against anyone yang nak kahwin lebih dr satu. sukahati. sbb nye diorg nafsu 1 tapi hanya bertumpu kepada satu bende je. so sbb tu diorg dibolehkan kawen banyak, dan diorg diberikan akal 9 utk kawal nafsu, but org mcm ni cuma menggunakan satu akal je, lagi 8 tu letak kat kepala lutut. all the best kat SY, semoga kau berjaya berlaku adil dan semoga bahu kau x senget sebelah nnt. ramai tu, bukan satu tapi 4, org yang bini satu pun ramai yang dh senget bahu kiri.

          0

          0
    • Belinda says:

      AKu heran ada plak orang2 yg sokong jantan2 nak tambah bini kasi alasan nak elak buat maksiat. SY tu kan dah tua, dah 50 lebih, dah nak dekat2 60 tahun dah. Bukannay budak2 muda umur 17 atau 18 tahun. Takkan lah tak tahu maksiat tu berdosa besar, takkanlah sanggup nak buat maksiat kalau tak dapat tambah cawangan ke-4. Kalau tak tahan sangat, tenggek aje lah yg no. 1, 2, atau 3. Tak usahlah bagi2 alasan, biar aje dia kawin tuk elak maksiat. Anak dah berderet, rumah kata pegi kubur kata mari nak wat maksiat apa kejadah oooiii..Kata nak kawin kerana agama, kalau asik cakap pasal agama pasal sunnah nabi apa kejadah nak buat maksiat plak kalau tak dapat kawin….jantan2 ni ada aje alasan, typikal pemikiran lelaki2 melayu. Bini2 dia pun okay, berkerjaya, badan kurus semua tak gemuk, apa lah yg dia tak puas lagi. Kalau betul kawin kerana agama, apsal tak kawin ngan ibu tunggal yg banyak anak atau ngan anak dara tua? Apsal kawin dgn yg sebaya anak gadis dia? Tak malu ke? Orang barat pun kalau cari partner, yg sebaya dgn mereka. Sebenarnya dalam hati SY ni telah lahir perasaan riak dan bongkak utk tunjukkan ke semesta alam dan mendabik dada bahawa dia hebat sebab pasang sampai 4, tapi di manakah dia ketika anak2 nya yg sebelas orang itu sakit demam di tengah2 malam, di manakah dia tika anak2nya buat kerha sekolah homework, di manakah dia ketika isteri2 dia dalam pantang sakit melahirkan? Rasa nya tak sanggup dia tinggal sedap utk semua yg dinyatakan ini. Kalau rasa diri tu dah makin tua, apsal tak bawak saja isteri2 yg ada tu ke tanah suci mengerjakan haji, ini dia tambah beban kawin lagi nanti bini muda mesti nak anak kan. Orang dah tua ni lah waktu nya tambah amal ibadah, bawak isteri jalan2 makan angin bukannya tambah anak. Nanti ko kojol sapa nak jaga anak2 ko yg berderet kecik2 tu?

      0

      0
      • normal says:

        Salleh Yaacob antara punca keruntuhan rumah tangga banyak pasangan lain. Setiap hari dia mengusik jiwa lelaki lain utk tambah isteri di radio. Mangsanya adalah anak2 yg terbiar kerana nafsu bapak2 mereka.

        0

        0
  11. daisy says:

    laaaaa..ingt dia sunting kak engku jadi bini no 4 dia….

    0

    0
  12. Jabun says:

    bravo! abg salih

    hebat! lelaki macho

    kne menuntut dgn abg salih

    nampak gaya nya hahaha..

    0

    0
  13. elis says:

    bnyk lagi ibu2 tunggal yang perlu pembelaan dr lelaki yang suka kahwn bnyk ni. tetapi kenapa x ikut sunnah yang sebetul2nye. anyway, congrats la la SY kerana bakal menambahkan beban di bahu, hopefully x la senget je bahu kiri nanti.

    0

    0
  14. noname says:

    orang nak kawin 2 3 4 neh kena sedia dgn tggjwb yg berat…ADIL N SAKSAMA N MAMPU…kalo sedia tang tu je…baik xpayah..kang nnt datang kat padang mahsyar dengan badan senget…tu bukan aku kata…hadis nabi kata…

    0

    0
  15. Princess Diary says:

    Seriously mmg lah Sunnah Nabi beristeri lbh drpd seorg jika seorg lelaki itu mampu dr segi zahir dan batik khususnya kena berlaku adil…tp Nabi menikahi wanita2 yg kematian suami,terinaya. haishhhh rase2 nyer separuh drpd niat SY nie adelah nafsu n nak cukupkan kouta nak tunjuk kejantanya…serious tgk muka + capang dia GELI…minta djauhkan lah dgn lelaki mcm nie ayt manes nie…aper2 pun tahniah ler SY drpd wat maksiat…baek nikah tp bakal isteri dia klu yer pun CINTA fkr lah awk muda education backgrnd ok…dia dah 3bini tak kan mampu seadil2 nyer t sendiri mkn ati…haishhh tahniah ler SY…

    0

    0
    • dun says:

      e’eh…bangangnye komen kat atas ni…hahahaha..da 3 bini takde pun cite cerai berai..ni baru kawin seketoi, takdan bape taun da fail cerai sana sini..apa barang…bwahahaha

      0

      0
      • akulahpompuanittew says:

        x salah saya, SY pernah bercerai sekali….cuba google tgk, mmg ada rasanya dia bercerai…

        0

        0
        • Hana says:

          Org yg tabah jee leh kawin ngan SY ni..kalau takat nk tumpang glamer jek pi laa cari selebriti lain. kalau cerai berai pun mungkin benda ni kehendak si bekas isteri, kalau suami dh berlaku seadil-adilnye pun tapi isteri masih x puas dgn apa yg di bagi mmg minta cerai jee laa jwpnya..

          0

          0
  16. Tok Kadi says:

    dah nak masuk 4 org ye, aku yg dh 29 thn ni sorang pun xnak..huahua.

    apapun, tahniah le..

    0

    0
  17. Tiffany says:

    Yang penting adil dan menjaga hati semua isteri. Dan juga bimbingan agama yang secukupnya pada isteri-isteri dan anak-anak.

    0

    0
  18. dia msti ikut petua ni…..

    * time subuh sembayang jemaah dengan isteri2 dia n doa, kurniakanlah aku dengan isteri ke 4,,, bini2 dia time tu gantok semua, jadi jadi semua Amin,,, jadi berkat doa dia n bini2 dia dapat le lagi sorang,,,,,

    apa2 pun taniah,,, 2 minggu lepas jupe dia n bini dia no 3 kat tesco ampang…. senyum je dia

    0

    0
  19. iluvmyipong says:

    huhu kaye betul la SY ni..
    byk betul duit dia!

    nak iPad2..!
    nak iMac juga!
    nak beg Ferragamo 2 .. satu kecik satu beso.. cap ayam tak nak tau..
    nak kasut Prada
    nak keta biase je.. keta Bentley
    nak pegi Paris jugak tiap2 bulan vacation ok!

    kat rumah..
    nak rumah besar
    nak dapur induction cooker-senang sikit
    nak microwave
    nak oven
    nak coffee maker macam kat starbucks
    nak aircon setiap ruang kat rumah.
    ok lah nak bibik 2 org!

    Muahahahaha
    Ade boleh????

    APA PON BOLEH!
    Kan kan kan

    0

    0
  20. PSM says:

    nafsu besar…tgjwb besar…amalan pun besar…

    0

    0
  21. super says:

    kasihan pade isteri2 die..ye la..law da sampai 3..nak tambah lagi satu xkn la isteri2 die nk bising lagi kan? redha jela..
    tapi..ish! mmg kesian la..law mak aku la d madu2kn..
    mmg sgt kasihan..mintak jauh la..choi!..

    0

    0
    • pizza says:

      Yang rasa malang tu biasanya 1st wife. Tu pun lammaaa dolu. Aku yakin la ni dia x rasa apa dah, yalah, dh lama bermadu. SY ni buat cara betul, dia berterus terang. Penting tuh, rasa sakit isteri x sesakit bila dapat tahu ditipu selama ini. Kalau dia mampu dr segi material dan kepuasan batin, apa salahnya waima sampai 4 sekalipun…

      0

      0
      • akmal says:

        erm…sb tu die bercerai ngn isteri pertama lps kawen ngn isteri kedua…kiranya SY ni penah kawen 4 dh..yang bini sulung die cerai…mungkin yang bini sulung takleh terima kene bmadu mase SY kawen ngn yang kedua…

        0

        0
  22. Reena says:

    Tak semua lelaki mampu..kebanyakannya tak mampu tapi bajet mampu..last2 mampus..

    0

    0
  23. ilhamny says:

    nyampah…

    0

    0
  24. abang jawa says:

    sokong abang salih!

    0

    0
  25. Aida bte Abdullah says:

    Nakt tanys SY…asal asik cari anak dara…je..knapa tak berjihat sikit…cuba ambik quota janda…anak berderet…berbakti sikit…untuk ibu…ibu tunggal…jangan
    nak cari senang dan sedap je…kalau betul lah bukan kerna nafsu…kerna apa…ya…sendiri makan pengat sendiri mau ingat…

    0

    0
  26. landak says:

    abih….
    bagi ke..x bagi ke dia nk jugak…
    lebih baik bagi…
    x yah nak sakit badn nk layan……
    janji apa nak… semua dpt sudah…..
    dosa ngn beban semua dia tanggung
    padan muka….nk layan nafsu sangt.
    ( jawapan kepada soalan nape bini2 dia accep dia tmbh cwgn.)

    0

    0
  27. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    kalau minah jambu lah minah jambu tk suka lah nk share2 laki ni geli lah ! eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    0

    0
  28. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    apeeeeee lah nk bini banyak2 cocok tang sana cocok tang sini ha bergitu lah seteros nye bergilir gilir sampai abang jamil mampos !!!!

    0

    0
  29. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    orang kawin mesti lah kerana nafsu ! bis orang kawin tu untok ape???? ANGGOK2 GELENG2 je ke pe ? kawin bukan kerana nafsu buat ape kawin? jadi pondan lagi bagosssssssss !!!

    0

    0
    • Amier says:

      Haa..ha…lawak. Anggok2 geleng2 buat melambong aje.Apa barang kahwin tak ada nafsu. Anak panah tak kena pada sasaran.

      0

      0
  30. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    buat minah jambu biar lah minah jambu tk kawin sampai tuek asal kan minah jambu tk kawin ngan orang yg dh ada bini dua tiga ni nanti hari2 minah jambu nangis pikir bila laki nk balek ! eeeeeeeeeeeee tknak lah minah jambu eeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

    0

    0
    • kak nam says:

      tak semua kahwin lg sbb nafsu…. ada juga yg kawin lagi sbb tak tenteram dgn first wife… tapi x sanggup nak cerai berai sbb fikir anak2….

      lagi satu, u cakap jgn takbur,,, nanti balik ke diri sendiri…. allah maha adil….

      0

      0
      • minah jambu 24jam mengadap computer says:

        minah jambu bukan nye cakap takbur ! minah jambu cuma cakap minah jambu tknak dapat laki yg dh ada bini dua tiga ni paham ! hanye pompan bodoh je yg kasi laki dia kawin banyak2 sampai empat…lima !! nk ambek hati laki nye pasal hati sakit pn tkpe…..ciannnnnnnnnnnnnnn

        0

        0
    • wiwin says:

      @ minah,i ada pernah terdengar dan baca sebuah hadis.yg bunyi nye lebih kurang begini.rasul tidak akan mengaku kita umatnya jika kita tidak berkahwin mahupun menolak perkahwinan.makanya,gagal dalam perkahwinan itu lebih baik dari tidak berkahwin …:)

      0

      0
      • minah jambu 24jam mengadap computer says:

        ye ke wiwin ? cian kau eh………teros kn teros kn…..

        0

        0
  31. zaia says:

    hmm..ntah la,tk ramai yg sanggup..huhu..

    klu betol2 dh nk khwin lebih,mesti la Mampu zahir batin,adil dn boleh mmbimbing…pstu ambik ibu tunggal,janda,dn wanita yg perlukn suami/jagaan/traniaya/rosak tp dh insaf dn prlu bimbingan +++++ semua pmpuan tu rela bermadu

    Tapi,yg selalunye jadi tk sperti di atas,bnyk yg porak peranda lak jdnye..elok2 bahagia jadi serabut last2 hancur!
    lelaki kahwin lebih kdg2 bkn semua yg betul2 mcm cara nabi..

    klau lelaki betol2 nk buat prkara yg paling mnyakitkn ni,kena la sempurnakan tnggungjwb kt isteri dn kasih syg mesti first class,layanan best je spnjang hidup bersama,rsenye mayb kurang ckt kekecewaan wife yg nk d madu..pastu pilih madu dia yg betol2 nmpk mmg ‘memerlukn suami wlupn d madu’..mcm nabi tu la..so nmpk la suami tu mmg khwin bkn sbb cincai je,dn nmpk suami tu sgt cintakn isteri tp nk mmbantu wanita lain d samping nk mengelakkn maksiat..huhu

    tp kes SY nie,tktau la plak cmne..mayb dia betol2 dpt mmbahagiakn semuanye so dorang sgt mghargai SY,tu yg dorang brsetuju..Tahniah la klu betol2 dpt mmbahagiakn semua isteri2 tu..

    pnjang la plak..pndapat dr pmpuan yg tk rela d madu tp klu dh trpksa brmadu kena la sperti prkara2 di atas..huhuhu

    0

    0
    • zaia says:

      ohye,”kena la sperti prkara2 di atas” tu bukan la trmsuk ayat perenggan ke-3 ye..huhu..kang mengamuk pmpuan yg nk d madu atau dh brmadu..huhu..

      tapi,kpd lelaki2 yg dh ade isteri tu,klu wife korang sgt2 sayang korang+tk rela d madu,klu korang buat jugak,akan ade satu benda berharga korang akn hilang..prcaya la,susa nk ckp tp pmpuan2 je yg faham..so klu nk sgt,biar pmpuan tu rela dn redha..huhu..so dia syg korang+rela di madu..huhu..

      0

      0
  32. haiqal says:

    Perghh,tabik spring ah SY.Jaga bini tu elok-elok.Berlaku adil.:)

    0

    0
  33. whatever says:

    Tahniah SY! ~ smg dpt berlaku adil dan semoga x timbul riak dlm hati sbb org kata hebat2 … poligami ni ibadah~ yg penting niat tu ape ~ kte x tahu niat dia..tp harap2 dia berniat baikla… mode: sangke baik …

    0

    0
  34. jimmy says:

    lepas kira balik, awek yg aku minat dari uitm shah alam umurnya 23.. fuuh selamat

    0

    0
  35. xparanoid says:

    dulu zaman nabi ade perhambaan, sekarang sudah tiada. wajarkah org islam memiliki hamba pd zaman skrg oleh sbb islam membenarkannya? samalah dgn poligami, culture org arab zaman dulu mempunya isteri yang ramai. tp masyarakat dunia zaman sekarang melihat perempuan sama taraf dgn lelaki. kita pun x suka kalau berkongsi isteri. kenapa pula kita nak isteri kita berkongsi suami? jgn biar agam mengaburi pemikiran anda. allah bagi otak utk berfikir.

    0

    0
  36. wanida says:

    syabas abng SY..

    0

    0
  37. tunjin says:

    patut2 kalau nak kawen cukup kuota carilah pompuan2 yg perlu bantuan…baru nampak keikhlasan nak membantu wanita. ni kalau carik yg umo 24 taun, apa cite… sure kerana nafsu sangat la tu.
    yg pompuan tu pun satu, bila da kawen sok baru dok merana tak dapat kasih sayang dan perhatian sepenuhnya! org kawen nak pasangan berjalan2 bermanja2 pada bila2 masa, bukan kena tunggu giliran! ahaks!ahaks!!
    ahhh..dah kurang minat lak nak dengar sinar

    0

    0
    • wiwin says:

      tunjin,SY tu nak kawen mesti dah minta pertunjuk dari llahi. buat solat istikharah ke ape ker,kan..dapat kahwin dengan gadis 24 thn itu rezeki la.dan ia juga dinamakan jodoh.dah SY tu usaha nak cari orang muda,dapat la muda.kalau SY tu usaha nak kawen dgn janda,dapat la janda. soa,usaha,ikhtiar dan tawakal..dengan izin-Nya dapat la. ( +ve thinking ,huhuhu)

      0

      0
  38. budak medic says:

    aku tgk la kan…commenter lelaki sumenye sokong ape yg SY buat,, yg cpmmenter pempuan plak sumenye bangkang..
    betul la tu mmg Alllah S.W.T benarkan lelaki berkah win 4 utk mengelakkan maksiat..tp dlm ayat al quran tu kite kene paham berkahwin 4 tu ji8ka mampu..mampu dr segi ape?? bkn stakat mampu dr segi duit je,,kene la mampu dan adil dr segi batin, perasaan, emosi, kasih syg dan lain2..ingt sng ke nk bg adil pd sume 4 org isteri..jgn banding kan dgn Rasullallah..Dia tu sebaik baik manusia dan kekasih Allah..
    lg 1 zaman skrg ni sesuai ke nk berkahwin lebih dr satu?? zaman skrg bkn mcm zaman dulu org pempuan duk kt umah masak jaga anak..org laki keje so isteri2 ni kene la bergantung sepenuhnya pada suami..so bila laki nk kawin lain nk ckp ape kan.. tp skrg ni isteri pun dh berkerja n ade pendidikan..kdg2 isteri tu yg tlg kite byr bil or instalment umah..so adil ke lyn isteri mcm tu..
    jgn jadikan alasan agama bila nk kawin byk..tp solat, puasa zakat ntah ke mana ntah,.. sape kt sini yg boleh kata hari2 die punye solat penuh 5 waktu??
    so kalo solat kite pun x betul x payah la nk ckp ikut sunah nabi or sbb agama yg izinkan so bleh kawin byk..
    kpd llelaki or suami jaga lah hati isteri anda..walaupun andai kata die izinkan anda berkahwin lain tp dlm hati nye kite x tau..

    utk wanita plak….. andai kata suami anda mmg manpu utk berkahwin lebih 1 dan suami tu mmg suami yg baik dan bertanggungjawab kite redha jela.kalo itu mampu utk mengelak kan suami kite dr melakukan maksiat…besar ganjaran yg menanti kite kt akhirat nanti..
    tp kite isteri jgn la asyik nk menyalahkan pihak suami je,,,kdg2 kesilapan tu dtg dari kite sndr.. ade suami yg berkahwin lain sbb layanan buruk dr isteri tu sndr..so perkara pertama kite kene buat ialah jd lah isteri yg baik dan solehah..insyaalah suami kite x kan cari yg lain..
    sekian………………

    0

    0
  39. rRugilah minah jambu ko xkawin ngadap komputer 24jam,mai kawin ngan aku…aku bujang lagi…mau tak.

    0

    0
  40. minah jambu kau suka ngadap komputer 24jam ,aku pun mcm tu jugak,mai kawin ngan aku ,bujang lagi neh…mau tak.

    0

    0
    • minah jambu 24jam mengadap computer says:

      kau nk kawin ngan minah jambu?? kelakar ke pe???? minah jambu ni mate duitan tau ! kau sanggup ke rumput??? poligami…origami minah jambu tk main eh !!!

      0

      0
  41. minah ko jgn cakap lepas cam tu, hina poligami…kalau org kawin ngan ko tak cari lain punya sebab ko memang jambu.

    0

    0
  42. minah ko dah tido ke…………..kata ngan komputer 24 jam.

    0

    0
  43. gadis cumil says:

    memang dah lumrah lelaki boleh bersama lebih dr seorang perempuan. tapi agak2nye la kan lelaki yg kawen ramai ni rotate tak layan isteri2 die sorang2?

    0

    0
  44. eeyakkk says:

    celup sana celup sini……

    0

    0
  45. riena says:

    hebat abg jem kita nie….aiyoOokk…per kata klu sesekali media g interview dia n bini2nyer…nk jgk tgok rupa bini2nyer n anak2…hihihi…abg nara: tlg crikan maklumat tentang perkahwinan pelakon fazren rafi yg belakon sbg dafi dlm ceta spa Q n psgan beliau sharifah marlina…katanyer majlis perkahwinan gempak tp takde story pown pasal majlis diorg…plezzzzzzzz….:))

    0

    0
    • aku ler says:

      riena…
      kt paper dah pernah kuar la…gambar fmily besar dia..smua bini n anak2 ada skali…anak dia yg sulung rsanya umur 24. pmpuan….

      0

      0
      • riena says:

        yeke…hurm..xpnah bli paper…mayb terlepas…klu majalah slalu la bli….cer mingguan wanita kuarkan ceta pasal2 bini2 beliau…ari 2 mingguan wanita ada kuarkan ceta pasal bini dia yg no 2 jer…2pown sbb bini 2 ex-kump nasyid…

        0

        0
  46. minahmaster says:

    bile aku tgk gadis tu from uitm,buat aku pk,what is she thinking actually?otak ade pandai blaja smpi masuk U.dah la same umur ngan aku.plak tu,bini no 4?mak bapak die x malu ke?hadoi..

    0

    0
    • abang jawa says:

      dah jodoh nk buat cemana .. ala tak rugi pon kawen dgn
      lelaki yg dah beristeri bukan boleh luak pun..

      jgn cakap besar minah oi..

      0

      0
  47. minahpensel says:

    kalo salih yaakob hensem cam brad pitt xpe jugak..

    0

    0
  48. kasturi says:

    semoga berbahagia dan dapat berlaku adil.tahniah kpd isteri2 abang salih..bukan senang nak ikhlas dan redha.kecuali dng bermujahaddah melawan nafsu.

    0

    0
  49. Neutralize says:

    Xpayah gadoh2…same2 doakan ketiga-tiga isteri SY dan bakal yang ke-4 tu hidup bahagia bersama SY mereka tersayang. (Hope yang ke 4 tu betul2 dh penuhkan kuota SY la, sifat manusia ni selalunya xpernah cukup..takut kang kuota dah penuh..tgk2 ade akaun tersembunyi plak).ADOI!

    0

    0
  50. Senah says:

    Hari ni pergi rumah kak TIPAH,esok pergi rumah kak ROSNAH,lusa pergi rumah kak JOYAH,tulat pergi rumah kak Bedah,sampai lar Abang SY mampossss >,<

    0

    0
  51. minah jambu 24jam mengadap computer says:

    dh lah share laki ! rumah pn nk kena share 4 bini + laki …lain lah 1 bini 1 rumah jambu lah jugak .. ni tak 4 bini share 1 rumah eeeeeeeeee bingit !!!!!

    0

    0
  52. minah Jambu…pandai pun ko buat jemput2 pisang,macam ko tahu aku suka makan jemput pisang mai sepiring..! org. kata jika pompuen pandai buat cucuq kodoq pisang dia akan bermadu..pasai dia suka buat jemput….simbolik tu..gurau saja .

    0

    0
    • minah jambu 24jam mengadap computer says:

      pandai2 je kau ni……rumput ! sekali minah jambu tebas habis lah rumput jadi botak ! ha ha ha ………ketawa lagi ha ha ha ……………………

      0

      0
  53. Memang lah aku rumput,…..minah mata duit….untung sesiapa kawin minah jambu, tengok mata minah ada duit,kalau aku kawin ngan ko minah aku korek mata ko minah.

    0

    0
  54. sy mungkin pulus dia banyak mcm rumput.Minah kalau ko tebas aku ,aku tetap tumbuh,alangkan diracun 4-5 bulan tumbuh balik.Dalam laut aku tumbuh.Minah aku suka baca komen ko …hangit……
    berani sungguh ko minah .

    0

    0
  55. Amier says:

    Wow!! tahniah Salih setelah dapat beristeri 4.Bayangkan kalau kesemua tidur serumah dan sebilik..tak sejuklah SY kiri kanan ada isteri.Tiap-tiap malam pecah peluh.Senaman yang baik.

    0

    0
  56. arelynn says:

    salam.sy pun kurang setuju kalao SY nk kawen lg ..memg pada dasarnya..islam bg tok kawen 4..btl..xsape leh nafikan..tp jgn kita comparekn dgn rasullulaah..sbb kite manusia xkn sape dgn rasullullah..as a wife..as a women..xkn xkecewa kalo laki kite nk kawen len??tipu kalo xde lgsung ase sedih dlm diri ni…dh kalo si SY nk jgk kawen..nk ckp ape??kalo dihalang DOSA..n kalo setuju PAHALA..so??tp 4 me..pk perasaan anak2 +wife2 dier tue..kalo dh kawen smpai 3..xkn xbhgia lg??xkn nk elak maksiat pulak?ape kejadahnya wife ko smpai 3..tp NAFSU ko still nk pompan lain??pastu ko ceraikn sorang2??dh sedap ko kerjekan..ko ceraikan..pastu ko cr lg..pehhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!! ..ptt ko dh tua..ko jg agama ko..didik anak2 ko yg byk tue semuanya btl2 jd org..br la leh selute kt ko SY oiiiii…pompan yg snggup bermadu memg sush nk cr..tp memg aku selute kt wife2 dier..mOga SY dpt la pk blk keputusan dier tue…jgn nnt dh tua..anak2 ko yg br nk membesar terabai..ms tue ko jgn nk kate..sy dh tunaikan tanggungjawab sy…tanggungjawab ape??kalo asyik sibuk layan NAFSU ko semata2??

    0

    0
  57. miss K says:

    ape ni? i pun nak jgk kat sy

    0

    0
  58. kaksue says:

    Islam membenarkan kawin 4 kerana apa dan ada syarat-syarat dan termanya..

    Bayangkanlah, yg kawin 1 pn suami masih belum boleh aturkan dengan baik cuba 4 orang.. dosa x 4 orang x anak2.. berapa dah dosa yg dikumpul. Jgn ingat seronok nak tambah isteri je.. silap2 tambah dosa sekali ada la..

    Maaf bukan merujuk kpd SY.. biarlah dia yang aturkan hidup dia.. isteri2 dia setuju dan bahagia.. itu hak dia.
    Yg sya berkata nie pada yg nampak keseronokkan je.. tanggungjawab takde…

    0

    0
  59. kopiO says:

    ada org yg kuat agama pun kantoi bila nk tambah isteri..siap cerai berai ngan bini 1..

    yg ustaz2 pn x ramai kawen lebih 1 sbb dorang takut tambah dosa je… dorang nk focus amal ibadat lain…

    untungnya dia sok bila dah tua, dah sakit, isteri2 ramai yg boleh jaga..(kot lah nak jaga) dan anak2 pun ramai…

    0

    0