Written by Bella | August 13th, 2019

Mahu berubah ke arah yang lebih baik, usahawan kosmetik Safiey Illias melakukan pengorbanan terbesar dalam hidupnya dan mengetepikan kehendak diri sendiri.

safiey illias

Safiey tampil berpakaian lelaki bersempana Hari Raya Aidiladha tahun ini dan meluahkan rasa syukur dapat menunaikan janji kepada ibu bapanya.

Menerusi akaun Instagramnya, Safiey memberitahu sambutan hari raya lalu merupakan kali terakhir dia beraya sebagai seorang perempuan.

safiey illias raya lelaki

Masih lagi mencari hidayah, Safiey berkata dia mahu berubah secara perlahan tanpa sebarang desakan ataupun paksaan.

Rata-rata netizen gembira dengan perubahan yang dilakukan Safiey dan mendoakan agar dia terus istiqamah.

safiey illiassafiey illias tunaikan janji beraya sebagai lelakisafiey illias raya lelakiTidak dinafikan bila hendak berubah akan ada dugaan tetapi kami harap Safiey bersabar, kekal tabah dan semoga terus istiqamah untuk berubah menjadi seorang insan yang lebih baik.

28 responses to Safiey Illias Tunaikan Janji Beraya Sebagai Lelaki

  1. Anonymous says:

    Nak tanya jika kita dilahirkan mempunyai naluri seorang perempuan..terperangkap didlm badan lelaki…apa yg harus kita lakukan..ikut naluri menjadi wanita atau memaksa diri menjadi lelaki dengan cara terpaksa?
    Yg cerdik pandai sila jawab..sama jgk seperti kita dilahirkan cacat..contoh

    • Anonymous says:

      Teruskan paksa untuk jadi lelaki. Itu ujian untuk kita. Solat jangan tinggal. Mengaji jangan lupa. Ikhlas kerana Allah. Jangan buat perangai pelik-pelik. InsyaaAllah aman damai hidup tu..

    • Positive thinker says:

      Kalau dilahirkan sebagai lelaki tp rasa bernaluri perempuan ITU namanya ujian Allah. Orang yg macam ni Banyak dapat pahala sebab selalu melawan nafsu tidak melakukan perkara songsang. Macam akak dibesarkan adik beradik lelaki, perangai MCM tomboy tp akak tetap perempuan. Cuma tertarik hati pada lelaki yg kelakar Dan lemah lembut, suka memasak Dan pandai buat kerja dapur serta mengemas. Kalau kerja kebun atau angkat tong gas beri kat akak…..

    • Maria Kari says:

      org biasa xkan faham. aku ada seorang kwn lelaki yang jiwa mcm ni. selalu dia mengadu kat sy yg dia x fit utk hidup sebagai lelaki. sy respek dia sbb dia sedaya upaya xnak sentuh langsung pasal benda2 yang berkaitan dengan pempuan. contoh mcm pakaiain, mekap dll.. cuma mmg nmpk perwatakan dia sangat lembut. berjalan pun lenggang mcm pmpuan.. tp sepanjang kenal dgn dia, susah sgt nampk dia senyum… kwn2 penah tnya kenapa. dia ckp dia x happy. jiwa x tenang katanya. well.. dia pun jenis jaga solat… kwn i ni da pergi menghadap ilahi masa umur 22 tahun.. i x tau apa sebab dia meninggal masa tu.. tapi a few years lepas tu baru la family dia inform yang dia depression yang sgt teruk.. so the depression led to his death…. jadi kepada umat2 straight disana… insan2 mcm ni jgn la kita kejam sgt pada dorg..kita layan mcm kita layan manusia yang lain.. x perlu nak stresskan lg dorg dengan stress yang dorg hadap skrg… ada yang dilahirkan dengan naluri mcm tu.. ramai yg ckp boleh saja x ikut naluri tu.. tp kita x rasa apa dorg rasa… umpama kita yang straight ni disuruh jadi bengkok…

      • Anonymous says:

        Ye aku setuju..sbb itu aku bertanya hal ini di komen di atas…ada yg hanya pandai bercakp…..kita tidak di tempat mereka…kita tidak merasakan apa yg mereka rasakan..Allah tu maha penyanyang…

    • Aida Musa says:

      Naluri sebagai perempuan macamana? Suka masak, suka kemas rumah? Atau suka berdandan? Kalau di kampung-kampung dulu ramai je lelaki lembut tapi mereka kawin dengan wanita, ada kerja, ada anak & hidup bahagia. Di rumah mereka biasa masak, kemas rumah, tanam pokok, jaga anak & pakaian, rambut sentiasa kemas & wangi. Mereka terus kekal sebagai lelaki. Cuma jenis feminin sikit. Ada juga yang tak kawin sebab mereka memang jenis cerewet & tak mahu kawin tapi ada anak angkat. Ada yang pelihara anak saudara sendiri pun, ada yang terus jaga orang tua mereka, hari jumaat pakai baju melayu pergi solat elok-elok. Jalan terkepit-kepit pun takpelah, tapi mereka tetap pergi. Mereka seperti lelaki biasa. Masalah dengan maknyah ni, mereka mula2 berkawan sama-sama sendiri. They have support group. Bukan jadi dengan sendiri. then mula mengubah ciptaan asal. Mula-mula mekap sikit-sikit then mula ambil pil hormon, then mula ubah cara pemakaian, then tetek mula dah naik, then make up makin tebal, then mula cakap lembut2, then mula tukar nama, then mula ubah bahagian badan satu demi satu then mula mengaku sebagai perempuan. Mereka tidak dilahirkan sebegitu pun. Mereka yang cipta. So sebenarnya, benda ni mereka sendiri confuse. Mereka sendiri pupuk perasaan tu. Kalau rasa keliru dengan jantina sendrii, pergi check chromosom dna. Kalau chromosom kata kamu lelaki, lelaki lah kamu. Then u will be more clear of yourself. Science wont lie. Kalau tubuh & system diciptakan allah sebagai lelaki tetapi masih fikir bukan-bukan, pergi jumpa psychiatrist cepat-cepat. They can help. See psychiatrist not counselor.

      • Anonymous says:

        Awak hanya beri contoh mereka2 yg sedmikian..tapi ada juga yg sejak kecil mempunyai sifat2 kewanitaan..yg jiwa mereka meronta2

        • Aida Musa says:

          Contoh saya jelas. Seperti yang saya bagitahu. Perasaan Lelaki atau wanita, semua bergantung kepada hormone. Hormones determine by genes (dna). genes determine by your chromosome. Kalau betul perasan kamu lain dari jantina fizikal yang dilahirkan sejak dari kecil, pergi buat pemeriksaan dna. Determine your genes & chromosomes. Kalau keputusan menunjukkan jelas lelaki, then next is seeing psychiatrist. Maksudnya the feeling is on your brain level only not in your dna. Di America & negara maju lain seperti Germany, prosedur ini digunapakai untuk anak-anak yang confuse dengan jantina mereka. Bagi anak-anak yang khunsa diluar negara, ramai ibubapa jalankan test ini. Kerana salah satu chromosome akan tentu bersifat dominant. Sifat dominant chromosom itulah yang menjadikan lelaki/wanita. Chromosome (dna) ini yang menentukan hormon seseorang. So, go check it out and get the answer.

        • Anonymous says:

          Setelah membuat pemeriksaan..dan jelas terbukti perempuan walau zahir dan luarannya lelaki…Apa pendapt anda pula dari segi islam? Itu pertanyaan saya dari awal

      • Pun Sama says:

        Aida Musa, i appreciate your veiw on this. but trust me jmpa psychiatrist won’t help at all. masa sesi tu mmg pro la dr tu bantu. but tak membantu pun. i tau la sbb i pun da bnyak kali jmpa psychiatrist. org yng ada naluri mcm ni lain ckit.. org biasa x kan faham.. xtau la apa nak buat lagi.. kawn2 sekeliling mmg support… tp deep down in my heart mcm nak bunuh diri ja..

    • Anon says:

      Jagalah betul2 hidayah yg Allah bagi kali kedua ni..macam talak juga..kalau buat kali ke 3 nak jadi balik perempuan takut dah tak dapat lagii hidayah dah utk kembali ke jalan yg benar

  2. Ika says:

    Jangan samakan naluri dengan kecacatan. Jauh bezanya. Jika cacat, boleh diperelokkan supaya tak ketara kecacatan tu. Bukan ubah. Tapi naluri ni keinginan. Dan keinginan datang dengan pilihan. Jadi jgn biarkan kita memilih untuk melanggar fitrah. Semua ni ujian kekuatan hati. Bukan semua orang dapat hadapi ujian ni..

  3. Pudin vs safiey says:

    Sale jatuh ke? Atau nak tunjuk personaliti bagus.. tak lama lg sebutan kes… Apa2 la pudin… Letih tgk ko ni jap laki jap perempuan.. kak jat kurang2nya konsisten… Dia mati2 kata dia khunsa.. betul ke idak..Hanya Allah maha mengetahui… Ko ni terang2 ngaku lelaki tp penampilan cam perempuan.. taubat pastu gila balik… Macam nila klu nak jadi baik taubat xyah promo pung pang pung pang… Semoga istiqamah berubah…

    • bangang nya komen ko ni.. says:

      ko pepagi masuk opis terus buat dosa kering…. mmg ko ni jenis mulut sama laju dgn alat kelamin agaknya.. x reti duk diam.. ada je point nk pusing ayat… hentam… membawang… moga kalau x anak menantu ko… cucu cicit ko lahir berperangai lebih teruk dr safiey ni..

      p/s : puas maki safiey ni bila nk mintak maap ? semoga ko telan balik ayat last ko tu

  4. faraj says:

    dua alam memang diHina sentiasa…!!!

  5. Get real says:

    Saya ada kawan baik yg mcmni juga, sekejap nak balik pada fitrah, then kantoi balik. Bertahun2 mcm ni. Tapi yg bagusnya kawan sy ni, dia memang nak berubah cuma at that time dia lemah iman, biasa la manusia mmg lemah. Tapi yg penting dia ni rajin solat, puasa dsb. Orang nya pun baik. So each time dia call sy ckp nak berubah, nak kawin semua, sy nasihat kn dia suruh berdoa, pegi mekah etc. Dia balik nangis lg, kantoi balik. So Allah tetiba bagi saya wisdom utk nasihat dia. Sy ckp pd dia, kita ni semua dilahirkan dengan challenge yg sgt besar dan challenge awak ialah nafsu awak pd lelaki dan if u mampu lawan nafsu tu, itulah jihad u dan Allah will reward u for that. Dia terus nangis dlm phone dan 2 tahun tak contact sy. After that dia call balik dan suara pun berubah balik jd lelaki, and dia jemput sy ke wedding nya. Alhamdulillaah dia berjaya dan sy berdoa agar kekal.dia ke jalan lurus. Sama juga utk kita semua biar apa pun cabaran kita yg perlu diatasi. Ameen.

  6. Maliq says:

    Ujian dilahirkan dengan naluri gay..maknyah..maupun lesbian adalah ujian paling berat bagi seseorang anak Adam..hanya yg melaluinya sahaja yg tahu beratnya..para Nabi pun tidak di uji sebegitu berat…Bagi yg mempunyai naluri normal sangatlah mudah untuk menghukum,mengajar,mengecam dan mengutuk mereka…Hanya dengan pegangan agama yg kuat..jiwa yg kuat..mampu menjalani ujian sebegitu hebat…berapa ramai yg menyembunyikan perasaan mereka dan berjuang secara diam2 untuk tidak mengikuti tuntutan naluri mereka kerana takutkan balasan Allah..Tiada dosa dilahirkan dengan kecelaruan naluri…yg berdosa adalah perbuatan yg sengaja mengikut hawa nafsu…Pada yg di uji sebegini,sabarlah dan bertaqwalah pada Allah dengan sebenar2 taqwa…Insyallah ada ganjaran besar menanti anda…Jangan memaksa diri berkahwin jika tidak mempunyai nafsu kepada pasangan kerana hukumnya haram…jangan menganiayai diri sendiri dan pasangan anda jika anda tidak mampu dan yakin untuk berkahwin…tumpukan hidup anda untuk beribadah kepada Allah..sabarlah,kerana hidup di dunia ini sekejap sahaja berbanding hidup selepas mati yg kekal abadi.

  7. Cacamarba says:

    Nak launching produk la ni.. Nak org percaya.. Podah.. Apa pon kalau kau btul2 nak berubah semoga tuhan permudahkan

  8. rew says:

    harap jgn ada gay yg mendekati ..dia nak berubah ke arah baik..

  9. Sis-tur-sung-kur-jua says:

    Bencilah pada dosa nya, bukan pendosa.. 20 kali dia taubat pon, inshaAllah Allah terima.. Makin kuat die struggle nak berubah, makin beso pahala die.. Komen lah yg baik2.. Niat dalam hati, hanya die dan Allah yg tahu..

  10. Smile says:

    Be yourself….asal lelaki tak perlu ubah kejadian nak jadi perempuan…..bukan tak memahami org yg Ada naluri perempuan….ikut jelah kemahuan naluri perempuan asalkan jgn ubah jadi perempuan. I hope my explanation is enough to make u understand about biologi

    • Anonymous says:

      Adakah maksud anda yg ada bernaluri perempuan..yg berkeinginan berkawin dgn lelaki..yg bole jatuh cinta dgn lelaki..yg bernafsu dgn lelaki dan tidak degn perempuan…kena jgk tahan sebagai lelaki sampai mati? …
      Berat tu…Allah maha mengetahui..Allah yg menjadikan siapa kita sewaktu dilahirkan dan kenapa kita yg harus dipersalahkan

      • Smile says:

        APA no Telefon kau dik, akak nak ajar Cara menyintai perempuan walaupun bernaluri perempuan. Cakap kat forum ni, susah akak memahami kau dik

        • Anonymous says:

          Apa no tel kau kak..adik nk ajar akak faham betul2 apa yg akak ckp..
          “Ikut jelah kemahuan naluri permpuan asal jagn ubah menjadi perempuan” ini kata2 akak
          So skg akak jugk yg setuju “kutkan jelah kemahuan perempuan.. tapi jagn ubah menjadi perempuan….
          Skg komen saya seblum ni pada akak saya nk tanya…kalu dh 100% berjiwa wanita dan akak sendiri kata ikutkan aje..
          So sampai mati dia tidak bole tukar kepada wanita tapi bole buat apa saja yg wanita buat..menyintai lelaki…berkahwin dgn lelaki..kerana ini sifat2 semulajadi wanita..faham tk maksud saya..saya lagi bingung kak…
          By the way akak pernah ke seorang menyintai wanita..sesama jenis akak? Itupun kalau akak ni wanitalah..

        • Maliq says:

          kalaulah semudah seperti anda katakan..sudah pasti saya dah berkahwin,beranak pinak dan bercucu sekarang seperti orang lain…Luaran saya nampak seperti lelaki normal dan sempurna…tapi sejak di lahirkan perasaan dan tarikan seksual hanya sesama jenis. Pelbagai cara,beratus ribu sudah dihabiskan untuk berubat…Munajat,doa ikhtiar langsung tidak mengubahnya ketetapan naluri asal walau seinci pun..Secantik mana wanita pun,langsung tidak ada selera melihatnya…malah rasa geli dan jijik bila bayangkan untuk bersetubuh dan memadu asmara ..sama dengan perasaan lelaki normal yg dipaksa menggauli lelaki lain…
          Dalam usia semakin senja aku lebih rela merana keseorangan dari hidup berpura2 dan menganiaya pasangan…Biarlah…Allah sedang menguji aku dalam kehidupan yg sementara ini…Biarlah Dia sahaja yg menilai setiap amal dan dosa2 manusia…

      • Anonymous says:

        Sebenarnya peristiwa lelaki suka dengan lelaki dah pernah berlaku Di zaman Nabi Luth, adik pernah dengar tak cerita ni….oleh kerana kaumnya ingkar nasihat Nabi Luth.

        Sebagaimana kita ketahui, kaum Nabi Luth ditimpa azab serta penghinaan daripada Allah SWT akibat keingkaran serta sifat melampau mereka mengamalkan hubungan homoseksual.

        Dalam kisah Nabi Luth, selepas matahari terbit tibalah seksaan Allah SWT dengan menurunkan hujan batu daripada tanah liat yang panas serta gegaran yang kuat sehingga kota itu musnah terbalik.

        Kisah itu perlu dijadikan iktibar bukan hanya buat golongan homoseksual semata-mata, malah apa saja bentuk dorongan seksual songsang lain termasuk pengamal gaya hidup lesbian, biseksual dan transgender perlu berasa gerun dengan ancaman azab yang cukup dahsyat itu.

  11. korok says:

    klo btol Alhamdulillah…tp jgn plak ko drama lagi bab nak launching produk baru…dulu pun beria ko buang silikon bagai…tp pastu jd pondan balik & nak salahkan netizen punca ko memondan…

Tinggalkan Komen Anda Di Sini