Written by AbangNara | February 1st, 2013

Menarik nama anak sulung lelaki Ning Baizura yang telah selamat dilahirkan semalam. Ada perkataan “sky” yang bermaksud langit. Teringat lagu “Awan Yang Terpilu” nyanyian Ning Baizura. Mungkin Ning mendapat inspirasi daripada situ.

ryan sky dalton

Semoga Ryan Sky Dalton membesar dengan sihat dan menjadi kebanggaan ayah dan ibunya. Tak sabar untuk melihat gambar Ryan. Pasti comel seperti mak dan ayahnya. Diharap Ning dapat berkongsi gambar anak sulungnya apabila sudah bersedia kelak.

P.S: Peranti baru Blackberry yang dilancarkan semalam

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

135 responses to Ryan Sky Dalton, Nama Anak Lelaki Ning Baizura

  1. jlo says:

    ning… apa maksud nyer tu???

    0

    0
    • mari lambai lambai.. says:

      hmmm..malu sgt ke nak letak nama melayu..x islamik pun, melayu-ik pun x pe la kan..ini idak..hmmm

      0

      0
      • Juliana Banoss says:

        maksudnya Ryan ‘Langit’ Dalton, harus anak no2, harus diberi nama Nicki Minaj

        kukukata.blogspot.com/2013/01/18sx-taman-tema-seks-di-korea.html

        0

        0
        • CIK JAH says:

          amboi barat beno namanya. anak kedua nak bg nama apa? Ryan Seacrest? Ryan Earth Dalton? Ryan Planet Dalton? Bagi la nama melayu sikit… nak letak barat boleh jgn lah full barat. letaklah ryan amir ke apa apa pon cik jah ucapkan tahniah

          0

          0
        • Olga says:

          AKU PELIK DGN KEBANYAKAN ORG MELAYU YG SGT SENSITIF SGN ISU NAMA ANAK NI! APA HAK NGKO NAK TENTUKAN NAMA ANAK ORG? PENTING SGT KE NAMA? MASUK NERAKA KE KALAU NAMA XDE MAKSUD DLM ISLAM???? JAWAB??? YG PALING PENTING DIDIKAN IBU BAPANYA BUKAN NAMA! KALAU NAMA ISLAMIK TP PERANGAI X SEMENGGAH PUN X GUNA JUGAK! DASAR MELAYU CAPRUT!

          0

          0
        • ANA says:

          olga ooiii…..
          dlm Islam, nama anak tu ibarat doa oleh mak bapak die…supaya anak tu jd org yg bersifat mcm maksud nama die…lgpon, nama yg mak ayah kita bg ni la yg kite akan gune smpi padang mahsyar nnt…bukan mslh masuk neraka ke x…perkara tu kite xley nk judge…sume kuasa Allah SWT…tp seelok2nya mak n ayah bg la nama yg ada maksud yg baik…xkisah dlm bahasa sekalipon, janji die membawa maksud yg baik…klu mak ayah Islam, lebih elok kite gune nama2 Islam..lebih afdhal..:)

          0

          0
        • Hana Aathirah says:

          Nama mempunyai nilai yang tinggi di sisi agama dan kehidupan seorang insan. Dengan nama itulah dia akan dikenali. Dengan nama itu jugalah dia akan dipanggil pada hari akhirat ketika di Padang Mahsyar. Kerana itu nama bukan perkara kecil. Malahan ia boleh melibatkan hukum larangan jika nama yang diberikan itu tidak menepati ajaran Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wasallam.

          0

          0
        • Olga says:

          SO AKU NK TANYA ENGKO! NAMA KO KE AMALAN KO YG TENTUKAN NASIB KO KAT AKHIRAT NANTI? SO KALAU NAMA ABDULLAH TP KAT DUNIA BUAT MAKSIAT SANA NASIB DIA BAIK LA KAT SANA? THEN ORG YG NAMA DIA XDE MAKSUD TP DIA RAJIN BERIBADAH DIA AKAN DIKETEPIKAN KAT AKHIRAT? PLIZZZ LA! IT’S JUST A NAME!

          0

          0
        • Ning Vs Wak says:

          Dah name “Olga” pun dlm bahasa Russia bermaksu “Anjing Kurap”..so pe de dgn name! Name dah pun maksud anjing kurap perangai pun lebih kurang lah..yg lain2 diam2 je jgn layan yg menyalak2 tu! Mak nye hitam gelap bapak nye putih cerah = “Sky” atau Langit lah. Langit kan leh berupa gelap dan cerah..tu sebab jadi pilihan. Nenek Indon sebelah London sebelah..memang sesuai name pun.

          0

          0
        • Olga says:

          DASAR MELAYU CAPRUT! ASAL NAMA ALA2 MAT SALLEH JE TERUS JUDGE X BAIK! PATOTLAH X PERNAH NAK MAJU!

          0

          0
        • leen mafia says:

          biadap tol budak olga nie… tu ar moden sgt minded tu… bab2 cmni pon men belasah jer… kafir ke ape?

          0

          0
      • Bebe says:

        LOL… dah gak dah… confirm byk yg nak mgata….. Hmm…. May I ask you … lets say ….. A British by the name of Brian James, and he is a Muslim. Does that mean he wont go to heaven and definitely goes to hell for having a name like that??? WHAT!!!…. But hey, dont be so judgemental la people…. There’s a million of Muslim all over the world, not just Southeast Asia and Arab world alone. In my opinion, it’s up to the parents for whatver name they want to have for their baby and it’s their teaching that will shape their kid. So stop being so mean people, it’s like you are praying the worst for the baby by complaining such trivial thing like this. And if u think tht baby name is SOOO UN-Islamic, wht r tht hateful comments suppose to be!!! Why cant we jz pray the best for baby and hope he will grow up to be a better man and soleh. Plus a congratulation for the parents should suffice… not 100 of comments complaining abt the baby’s name! Congrats Ning and hubby for your new bundle of joy. Smoga Ryan membesar mjadi anak yang soleh. Amin.

        0

        0
        • Saya bodoh says:

          Wahai Bebe,
          Klu anda mendalami Islam, mesti xkan keluarkan kenyataan spt di atas…
          Tepuk dada taya selera. Jika kurang arif jgn memburukkan lg keadaan dgn komen yg boleh menunjukkan kejahilan kita. CONSULT la orang yang lebih berilmu. Jgn lah liberal sgt bab-bab ugama ini takut tergelincir aqidah kita…

          0

          0
        • joyah.. says:

          tak kisahlah nama apa pun asal dia memberi maksd yang baik.. nama versi inggeris, ke cina ke, tamil ke, asal maksudnya dia baik dan panggilan yang baik.. orang2 china ramai yang beragama islam, dan nama mereka still nama cina.. Allah itu universal.. bukan Allah tahu bahasa arab je, semua bahasa dalam dunia nih allah tahu…

          0

          0
        • FatCat says:

          AGREE 101%!! Congratulation Ning and Hubby!! Welcome to your new World Ryan <3

          0

          0
      • mak bedah says:

        korang komen ni semua dah ade anak ke belom? biaq pi lah die nak letak name anak die ape pon..anak dia bukan anak korang. sibok nak bg komen yang tak membina. die yg beranak..die yang rse sakit..die yg nak besarkan anak die tu bukannye korang. kolot betol!

        0

        0
        • Saya bodoh gak says:

          Tegur menegur perlu dalam bermasyarakat… kita bukan orang gasar. Nanti di akhirat kita akan ditanya apa yg kita buat untuk saudara seIslam kita…

          0

          0
        • mak bedah says:

          tapi ramai yang mengeji dari menegur. tu masalahnye skang ni wehh

          0

          0
      • wak lu!!!!! says:

        cikgu: Ryan Sky Dalton!
        murid: saya cikgu!
        cikgu: Ryan Sky Dalton!
        murid: saya cikgu!
        cikgu: saya panggil Ryan Sky Dalton. saya nak anta dia pegi kelas penddikan moral. sekarang nie waktu pendidikan islam. awak duduk dalam kelas tunggu ustazah awak datang untuk tasmik.
        murid: cikgu, sayalah Ryan Sky Dalton. saya islam cikgu. nape nak anta saya g kelas pendidikan moral?
        cikgu: oh…[email protected]#$%^&

        0

        0
    • Anonymous says:

      Skyfall? Mau ngak?

      0

      0
      • suka Sabree Abu says:

        klu rayyan ad maksud.ryan x sure pulak..

        takpela harap maksud yang baik kan nama tu..

        0

        0
        • Saya bodoh says:

          Saya rasa lebih elok kalau Rayyan menggantikan Ryan. Ada makna & lebih sedap bunyinya… ada makna bagus pulak tu: puas, tidak dahaga atau nama pintu syurga bg org yang berpuasa. Tapi klu ada Ahmad atau Muhammad laaaaagiii bagus kan?

          Mat saleh banyak yang letak nama Islam di antara nama mereka utk membezakan agama mereka.

          0

          0
      • Kak Cham Kuat Gosip & Tido says:

        kelas nama anak ko ning.. akak mampu bg nama anak akal Arbaiyah Sameah je la

        0

        0
      • Farah Achiken says:

        Seperti biasa , orang2 melayu akan mengutuk , mencari salah org , belom tentu lagi nama anak korang yg berbentuk islamik tu berguna sgt !

        0

        0
        • suka Sabree Abu says:

          sebenarnya nama anak merupakan permulaan untuk membentuk peribadi anak kita.
          sebab nama tu yang akan kita panggil, dan nama yang dipanggil merupakan 1 doa..
          kalau nama yang elok, In Sha Allah peribadinya jugak baik.. In Sha Allah

          0

          0
        • Saya bodoh gak says:

          Nama anda x perlu lah tukar kepada slang orang puteh… Ashikin dah cukup bagus dah! Yg atas tu dah macam ayam plak…

          Anda x bangga guna nama Islam sejati? jgn hasut orang lain plak…

          0

          0
        • leen mafia says:

          cik farah ni bukan melayu ke???

          0

          0
    • sunshine says:

      mcm nama syarikat penerbangan je

      0

      0
      • Bapok Gigil says:

        ala nok nama melayu islam tulen pun contoh :
        NABILA – MULIA
        HUDA – PETUNJUK KEBENARAN
        tp perangai mcm hampas x guna jugak!

        0

        0
        • Saya bodoh says:

          Nama yang elok menjadi Doa… tapi klu setakat nama cantek tapi dididik tanpa Ilmu Islam mmg la boleh jadi x berapa cantek.
          Sekurang2nya ada la usaha mak ayahnye ke arah kebaikan walaupun mgkin alpa di tgh jalan.
          Bila dah baligh tu dosa tanggung sendiri lah. Takkan nak kata mak bapak saya x ajar bila Malaikat datang bertandang…
          Xkan langsung xde perasaan takut bila kenang-kenangkan dosa-dosa kita yang lalu?
          INGAT! ALLAH sentiasa menerima taubat hambanya selagi kita betul2 ikhlas & berazam untuk meninggalkan yg munkar…

          0

          0
    • i'm not a monster says:

      tak kisah lah nama apa pun….asalkan ada maksud yg baik, sebab nama tu kan kita panggil taip2 hari akan jd doa, satu lg bila kt pdang mashyar Allah akan panggil nama yg baik dahulu utk timbang, nama yg xdak maksud kena tunggu lmbt skit

      ps: eh bila agak2nya kak ning nk tunjuk baby dia..?

      0

      0
    • Anonymous says:

      nama anak ni, x semestinya kena bunyi arab baru ada mksud baik.
      ada ustaz cakap, nama bahasa apa pun kalau ada mksud yg baik, x ada msalah sbb ada jugak nama yg bunyi arab tapi maksud x baik contohnya zani, zaham.
      ryan tu setelah di google, maksudnya ‘little king’. tp apa kaitannya dengan langit, aku pun x tw.
      tapi seelok-elok nama adalah Muhammad.

      0

      0
    • Chomot says:

      Hang Tuah: Tak kan melayu hilang di dunia.

      Hang Jebat : Tak kan hilang la, sangaattt…

      0

      0
    • Bebe says:

      LOL… dah gak dah… confirm byk yg nak mgata….. Hmm…. May I ask you … lets say ….. A British by the name of Brian James, and he is a Muslim. Does that mean he wont go to heaven and definitely goes to hell for having a name like that??? WHAT!!!…. But hey, dont be so judgemental la people…. There’s a million of Muslim all over the world, not just Southeast Asia and Arab world alone. In my opinion, it’s up to the parents for whatver name they want to have for their baby and it’s their teaching that will shape their kid. So stop being so mean people, it’s like you are praying the worst for the baby by complaining such trivial thing like this. And if u think tht baby name is SOOO UN-Islamic, wht r tht hateful comments suppose to be!!! Why cant we jz pray the best for baby and hope he will grow up to be a better man and soleh. Plus a congratulation for the parents should suffice… not 100 of comments complaining abt the baby’s name! Congrats Ning and hubby for your new bundle of joy. Smoga Ryan membesar mjadi anak yang soleh. Amin.

      0

      0
    • anzalnyah says:

      alah ko dek non hoii………..kalu name je islamik…tapi ketagih jubor and batang nakbuat hapo jugak khennzzz……

      0

      0
  2. nama saya laila says:

    tak kisah nama ape pun. semoga dpt berikan didikan agama yg secukupnya kpd anak kak ning nnt. :) semoga semakin bahagia dgn kehadiran ryan:)

    0

    0
  3. aku? says:

    first?

    0

    0
  4. MJ says:

    nth pape je nama.. kasi la nama islamic sikit

    0

    0
  5. locomoco says:

    amboi nama.. omputihnya.. napa la xselit nama melayu skit…

    0

    0
  6. tepong says:

    kan lebih elok kalau letak Muhammad kat depan nama anak :)

    0

    0
  7. ............. says:

    alaaaa…gmbr x ada ke…

    0

    0
  8. Anonymous says:

    sikit pn x letan nama islam….

    0

    0
  9. locomoco says:

    amboi.. nama omputihnya… nape la x selit nama melayu skit…..

    0

    0
  10. mala says:

    antara tanggungjawab pertama ibu bapa slps anak lahir adalah memberikan nama yg baik( mempunyai makna yg baik) sbb name itu kan doa..

    0

    0
  11. miss wawa says:

    Trend skrg letak nama anak mcm nama omputih!! omputih la sangat!!

    0

    0
  12. LESONG says:

    NI NAK JADI KAPIR KE APE NI???? SEDAR LA ASAL USUL TU SIKIT!

    0

    0
  13. lalala says:

    pergh..giler canggih name…mcm grey sky morning lak..hahaha..jgn marah..gurau je…xde name islam langsung…tp ryan tu ok la…dalam alquran ade surah ar-rayyan kan…kalau ejaan dlm jawi same, ade la maksudnye…congrate ning n husband…smoge anak membesar sihat n cergas, paling penting menjadi anak yg bleh membahagiakan ayah n ibunya di dunia n akhirat…

    0

    0
    • PeminatZiana says:

      Owh, tak pernah dengar pula ada Surah A-Rayyan dalam Al-Quran, betul eh?

      0

      0
    • kesal says:

      dik.. Al-Quran mana ko rujuk tu. takda surah ar-rayyan dlm Al-Quran. Al-Quran jgn wat maen. jgn maen komen ikut suke je. g belek Al-Quran tu. wat research dlu

      0

      0
    • marc says:

      lalala : it’s either tahniah (bm) or CONGRATS not CONGRATES!!! OMG

      0

      0
  14. akak kita says:

    ustaz azhar idrus: tak salah nak letak nama anak macam nama orang putih atau orang apa sekalipun asalkan maknanye baik…

    so yang pertikaikan tuh…sudah sudah laa…

    0

    0
  15. Dayang Bulat says:

    relax.. jangan mempersoalkan hak orang lain.. bukan kita pun yg akan jaga anak mereka ni kan, jadi kenapa mesti nak timbulkan isu atas nama? terpulang kepada individu masing2.. dia yang mengandung, dia yang bersalin, dia yang bagi susu, dia yang suap makan. so tak yah pening-pening kepala btekak nak pertikaikan hak orang lain.. sekadar pendapat.. sekian~

    *cuba awk letak nama anak awk kesuma ke, kencana ke, unsur kemelayuan ada, unsur keislaman tak ada, ada ke yang akan pertikaikan? kbai.

    0

    0
  16. adk manja says:

    persoalannya… baik ke maknanya tu??

    0

    0
  17. bazuka says:

    congrats ning & husband

    0

    0
  18. shafila says:

    Ryan – pronounce Rayyan. Dah ada makna tu.

    0

    0
  19. starshine says:

    haih…dah xde nama melayu ker?dah habis ker nama yg menggambarkn kita ni org melayu yg beragama Islam..???
    yg ada nama melayu pun belum tentu Islamnyer..ni lau dah nama pun x mcm org Islam..esok dah besar mak bapak x nk didik dan ajar ank ikut cara Islam..ank hanyut kelaut..senng lh kot nk ngelak kata sy bukan Islam yer dak….astagfirullah…knp dgn org kita skngn ni..mmg nama x menjamin keimanan kita…tp kita patut berbangga dengan nama yg unsur2 Islam ni..kan dapat pahala dan ada makna yg baik….

    0

    0
    • lolol says:

      wah marah nya ye sbb x letak nama melayu..tp org melayu sekarang pun Khadijah jd khaty..so xde la nmpk relevan nama ni nak letak melayu ke org putih ke asalkan maknanya ada di situ.jgn salahkan ibu bapa mendidik sbb xde ibu bapa nak anak jahat kan..Iman tak dapat diwarisi. :)

      0

      0
    • bosan says:

      penting sangat ke melayu, kalau nama melayu agama islam tapi terang-terang mcm orang kafir tak ada faedahnya juga…

      0

      0
  20. pun boleh says:

    nama yg baik x semestinya dlm bahasa arab je. as long as maknanya elok ia akan sentiasa jadi doa wpun dlm bahasa yg berbeza. perkataan2 arab yg sedap2 pun yg katanya atau nama Melayu kadang2 x bawa makna elok. jgn keliru, kebiasaan yg diamalkan xsemestinya itu tuntutan agama… berapa saudara Islam kita yg bukan di Malaysia terutamanya yg x mggunakan bahasa arab utk sbg nama. X bermakna org tu melanggar percaturan agama. nama anak2 kita pun mungkin kita fikir ia arab… betul ke? grammar nya tepat ke? ke kita letak ikut sedap berdasar buku nama2 cdgn? tepat ke maknanya bila kita letak ikut sedap?

    fikir2 kan…

    0

    0
  21. Harunoichi says:

    amboiii korang…nama melayu sangatkan…? nnt Ning beranak anak pompuan bagi nama Awan Dania Dalton. teheee…

    0

    0
  22. lolol says:

    ok lah namanya tu,tapi kalau ubah sikit la contohnya Ali Ryan Dalton ke kan..sbb letak nama melayu penuh kang confuse pulak maklumlah darah campuran..so dua2 identiti ada di situ.. east meet west..hahaha( saja je jangan marah a..)

    0

    0
  23. Anonymous says:

    kalau digantikan ejaan Ryan itu dgn Rayyan adalah lebih baik maksudnya “Kepuasan; pintu syurga untuk org yg berpuasa”

    0

    0
  24. bukan ke says:

    mari kita belajar bahasa jap

    joseph = jusoh/yusof
    abraham = ibrahim
    alexander = iskandar
    isaac = ishak
    aaron = haron
    david = daud
    jonah = yunus
    jacob = yaakob
    circle = bulat
    monster = raksasa
    angel = malaikat

    ada beza ke klu nama anak bahasa apa pun???

    0

    0
  25. Anonymous says:

    ning ni kn dh westernised.omputih ler sgt.beranak water birth xnk plak. xnk plak open minded tang tu.polik binti bonar ko ni ning!

    0

    0
  26. Burberry says:

    whai ryan cry dalton bin ning baizura…
    agak2 takut takkkkk nanti???

    0

    0
  27. lalaland says:

    kelakar betul orang2 yang gelabah pasal nama ni…konon-kononnya kena letak nama islamik la…melayu la…suka hati diorang la nak letak nama apa…anak diorang…asalkan maksudnya baik….nama orang putih pun bukannya tak ada maksud….sekarang ni pun ramai je budak2 melayu yang nama sehabis2 melayu and islamik tapi perangai memang nauzubillah… yang penting didikan kena elok…tu je….

    tak payah la nak pusing2 kepala korang tu pasal nama2 ni…kalau bodoh sombong tu memang tak boleh diajar

    0

    0
    • anonymous says:

      bukan konon2 tp dh memang macam tu..kalau nama tak ada maksud di padang mahsyar nanti merana la nk menunggu turn di hisab..saat mentari sejengkal dari kepala..matahari kat malaysia pon dah xmmpu nak tahan..pkai bju abes nipis nak kasi sejuk..inikan pula matahari di padang mahsyar..jangan dipersoalkan ttg anak2 yg namanya indah ada makna tapi akhlak teruk. Sebaliknya doakan anak2 kita semoga dengan nama sebegitu elok juga la perangainya

      0

      0
      • Anonymous says:

        wah3…bercakap ikut sedap rase.cukup ajinomoto.pepandai je cakap merana tunggu turn.kalau amalannya baik…xde nak merananye der..

        0

        0
  28. OBSERVER says:

    MACAM SKYFALL PULAK….

    0

    0
  29. Anonymous says:

    pasal nm pun nak kecoh ke?? xphm jiwa aku jahh..

    0

    0
  30. Chief White Eagle says:

    “Sky” untuk nama orang macam nama Red Indian ja yang menamakan anak2 mereka mengambil inspirasi daripada alam, flora dan fauna.

    0

    0
  31. diana says:

    Kekeliruan di situ…
    bangsa : melayu, inggeris, arab dan lain-lain..
    agama : islam, budha, kritien..
    kesimpulan yang saya dapat dari sini…orang melayu selalu faham mereka adalah islam walhal melayu adalah bangsa..islam adalah agama..
    contohnya dalam bahasa arab nur iman tetapi diterjemahkan ke bahasa melayu cahaya iman dan kalau letak nama anak cahaya iman juga masih membawa maksud yang baik bukan..ryan=rayyan-pintu syurga sky=langit…jadi kenapa persoalan nama perlu dibangkitkan?

    0

    0
    • Ante Ustaz ke? says:

      Eja la betul2 ikut ejaan bahasa Arab dan dalam al-Quran yang ada makna. Setiap ejaan/sebutan dalam ayat al-Quran kalau tak disbut atau dieja2 betul2 berdosa. Setiap huruf dan ayat ada khadam yang menjaganya.

      0

      0
  32. Anonymous says:

    semoga semuanya baik2 saja… semoga kita semua diletakkan keimanan oleh Allah SWT kedalam jiwa kita.. aminnnn

    0

    0
  33. Nak tau aje Minah ni Islam ke tak? Nama anak dia langsung tak menunjukkan ciri cir islam. Macam mana tok imam nak bacakan talkin nanti tu…….walllah hu alam.

    0

    0
    • cik anon says:

      tok imam yg bca talkin..so patut tok imam yg meroyan anak dia
      xde nama islam…bkn ko..lgpun masa depan dia kita xtau lg
      jahil ke x..silap2 lg pandai bc al-quran dr ko..doa yg baik sudah
      …xyh nk pertikai dia islam ke x…

      0

      0
  34. labu says:

    korang plak yg bzbody..ank diorg kn..lntak r..buat hal msing2 dh,,xpyh nk pertikaikan nme ank ning..mak mne yg nk bgi nme ank diorg nme yg mkne x elok..fkr psitif laa sket..

    0

    0
  35. Kak Dara says:

    Ryan Sky Dalton tu dah nama maksud yang baik la. Tak kisahlah dia nak letak nama anak dia dalam bahasa apa pun asalkan maksudnya baik. Meh kita tengok maksud nama anak dia

    Ryan atau dalam bahasa arab Ar Rayyan – Kepuasan; pintu syurga utk orang yang berpuasa

    Sky – langit

    Dalton – nama family kut

    klu nak nama melayu sky tu boleh tukar jadi langit / klu nk nama ada feel arabian ryan jadi ar Rayyan

    so maybe nama anak dia jadi camni Ar Rayyan Langit Dalton

    0

    0
  36. ac n mizal says:

    kalau nama kemelayuan tapi jahat tu watpe….islam tu bukan milik melayu je tapi global ye…letak nama apa pun asal beriman nanti cukup la…ni nama melayu tapi buat kerja jahat tak guna gak kn..ada mazhab ke hadis ke atau surah dlm al-quran yg menyatakan kena letak nama ‘kemelayuan’ pada anak???islam itu tidak sempit manusia yg menyempitkannya…peace yo….

    0

    0
  37. Ratu minah jambu merah/ biru says:

    tapi kalau tarok nama muhamed ryan sky dalton mungkin mencantek kn lagi nama budak tu tk gitu peminat2 ???

    0

    0
  38. pikachu says:

    tak kesahla nama apa pun yg penting didikan sempurna bila besar taat hormat org tua dpt jaga kebajikan kita bila tua…ada gak nama melayu yg bukan main lg maksudnya tp jd pembunuh perompak perogol…

    0

    0
  39. Minamanja says:

    Knp takde nama melayu langsung

    0

    0
  40. ana sofia says:

    ok laa nama ryan tuuu…tpi yg pi boh nama sky tu buat hape…ada keturunan red indian kaa…besaq nanti bila budak ni pi buat haji kat mekah …kita panggil dia Haji Ryan Sky Dalton…

    0

    0
  41. zzati rashid says:

    oho i sokong u ratu merah jambu..eh..minah jambu…ltk muhamad pon lg cntikkn?

    0

    0
  42. papejelah says:

    rilek la korang nih.
    jari jemari sesetengah manusia ni cepat je menaip benda2 yang ala2 mengata mengutuk.
    tak melayu lah.tak islamik lah.
    baiklah,sebelum menuding jari ,haruslah kita melihat diri sendiri.
    melayu dan islamik kah cara pemikiran kita?

    0

    0
  43. Liyana Jasmon says:

    mak itam, ayah putih anak mesti kelabu

    0

    0
  44. lia says:

    Ejaan berbeza. Sebutan sama. Ryan = Rayyan. Ada je nama anak2 melayu maksud and pronunciation sama tapi ejaan berbeza. Humaira jd Humayraa. Hazwani jd Hazwanee. Salah satu contoh nama kawan dan kawan anak saya

    0

    0
  45. sukma hati says:

    orang islam kat indon pun nma dorang pelik2..x dpertikaikan pun

    0

    0
  46. Anonymous says:

    ISKH LANTAK LA DIA NAK NAMAKAN ANAK DIA APA PUN..TONG KE POKOK KE LANGIT KE LANTAK LA. DIA YG PENAT PENAT BERSALIN BIAR DIA JE LAH YG NAMAKAN. KANG TARUK NAMA MCM REBECCA NUR ISLAM TAPI PASTU BUAT MALU YE PERANGAI BURUK NAK BUAT APA..BUAT MALU JE…NAMA BUKAN MAIN LAGI MAKNA NYA TAPI PERANGAI MCM PELACUR MURAHAN. CUMA AKU NAK TANYA PENDAPAT KORG APAHAL MUKA NING DLM GAMBAQ TU MCM BAJAU LAUT..APA KONO JANG?

    0

    0
  47. Liela Darth Vader says:

    I’m a Christian myself.. pun terasa malu dan segan tgk nama anak Ning. Masa menikah bukan main lagi suaminya tu di OMAR SHARIFF kan… alangkah indah kalau diletak nama mcm Muhammad Ryan Sky Omar Dalton?

    Sama spesis ni dengan pojiah latip dan datuk MFace tu.

    walhal muka anak2 stok melayu.

    0

    0
  48. Bunga sakura says:

    sudah2 lah bergaduh pasal nama anak ning…dari gaduh pasal nama anak ning, baik kita doakan yg baik2 utk baby tu….jangan lupa doa sekali utk saudara islam kita di syria & gaza…mereka pun memerlukan perhatian kita & doa kita :) peace no war (^_^)Y

    0

    0
  49. Muhammad says:

    Muhammad is the best name i ever heard :)

    0

    0
  50. Anonymous says:

    x kisah nak bagi nama anak apa asalkan ada maksud yang baik.. tapi apa salahnya letak nama yang menunjukkan keislaman ataupun kemelayuan kita.. kata agama Islam tapi nama anak wah x macam islam langsung.. jangan terlalu ikut budaya luar yang entah ape2 ntah..

    0

    0
  51. sorga says:

    mende lah nk panggil kt akhirat esok :-[

    0

    0
  52. pae says:

    Ish korang ni.jgn persoalkan bg name elok tp prangai cm hampas.tu bende future.mak bpk bg name time lahir,dgn harapan name yg elok nnt prangai pun elok.tp xsemestinye sume org name elok prangai elok.itu kn harapan n doa kita.pggln yg baik2 tu kn doa.so harus lah bg name elok2 sbb kita berharap anak kita nnt dah besor prangai elok xmcm korang yg komen ckp ade ape ngan name la,name islamik xsemestinya baik la.ape la.

    0

    0
  53. Ihavewhatihavetosay says:

    Hak diorg kalau nk letak nama apa pun..janji kalau diorg tau maksudnya sudah lah..ini antara diorg dgn Allah..tak perlu korang suma nk kutuk or say bad things..dpat dosa free fr wat?? Bfre nk kutuk2 or whatever kaji dlu maksudnya..it could be a good meaning..sapa tau..jgn tau nk kutuk n jtuhkan org..nnti bila korg ada anak sndiri..ntah apa2 jenis nama la yg korg letak..skrg boleh la ckp nk letak nama ikut islam or wat..tp bila dtg anak sndiri silap2 nama lg hebat dr ning??..tak perlu nk kt org apa2 just pray fr the best for them sudah..berdoa lg bermakna dr mengutuk!

    0

    0
  54. Ok!? says:

    Skrg ni tak kira BANGSA, AGAMA, Or NAMA…kalau nk rosak tu…tetap rosak..jd x perlulah kita nk judge sesiapa!

    0

    0
  55. FD says:

    ermmm teringat ceramah agama pasal name ms sy kecik2..name kite kt pdg mahsyar akn dpggil dgn maksud..contohnye siti azura..siti bermaksud anak dara dan azura bermaksud tahi kering..gabung jd ANAK DARA TAHI KERING..WAAAAAA xmo ler name gitu..huhuhu fikir2kn la kenape nama tu penting..lg2 name xleh tukar2 da smpai mati pn name kite gitu jerk..jd bersyukurla pade saper2 yg punya nama yg indah&baek maksudnyer..

    0

    0
  56. Anonymous says:

    La..biar la dia nk buh nama ape pun…dah bapak bb ni org putih..
    sukati la dia nk buh nama ala2 org putih pun…janji maknanya bagus..
    nama “ning baizura” sdri pun x nampk kemelayuan sgt…
    xkan la nk buh Rafeah kot…satgi oprg kata anak org lain lak..dah nama mak bapak kedengaran moden

    0

    0
  57. Anonymous says:

    silap..lupa lak anak dia boy..

    0

    0
  58. lolulu says:

    hah~ Apsal x letak “RYAN SKYFALL DALTON”? kan ke james bond gitu? hehe

    0

    0
  59. celup says:

    Ramai nyer kecoh psl nama..kalau artis melayu kawin sesame melayu pastu letak nama anak nama omputih, x pulak korg kecoh ..

    0

    0
  60. hochak says:

    Bai..yang terlebih rajin tu..ko carik maksud nama anak Dian Sastrawidoyo ni ha..
    Shailendra Naryama Sastraguna Sutowo

    ok bai.

    0

    0
  61. bunga says:

    ada yang tulis kat sini ‘letak la nama islam’??? cuba bg cth nama islam skit… saidina abu bakar (sahabat nabi) sebelum masuk islam nama abu bakar, selepas masuk islam pun nama abu bakar. so abu bakar tu nama islam ke???? begitu juga dgn saidina ali… sebelum nak kondem org penuhkan dulu ilmu didada.

    0

    0
  62. saemah says:

    bubuh je lah SKYLIFT sng…

    0

    0
  63. guru says:

    hurm..seeloknya nama yg ada makna…sukati mak bapak la nk letak nama slang omputih ke, arab ke, negro ke, afrika selatan ke, zimbabwe ke, melayu ke yg penting ada makna yg elok untuk dipanggil di padang mahsyar…tapi yg paling terseksa adalah bakal2 guru kelas ank dia nnti..tensen nk [email protected] dlm buku register T__T

    0

    0
  64. mak c kina says:

    aku nk ckp secara general ek…kte xleh nk tentukan islamik nye se1 nama tu…cme nye ble dh melayu.mesti la nme melayu/arab…tp sedar @ tak,nme melayu yg ada skrg ni pn kte cedok dr nme sahabat2 nabi..melayu @ arab tu?ble dah moden skit perkhwinan pn byk yg dah ++,so akn adalh pertembungan 2 budaya n bangsa.kte xtau pe mksd se1 nma tu dlm bahasa yg lain…ramai je org islam kt luar sne yg bkn melayu/arab..so mesti kah dorg amik nme org arab?..xkan…dorg ttp akn bg nme mengikut bangsa dorg…org china pn ramai yg islam…tp nme dorg msh nme cina…so nme adalh mngikut etnik msg2…

    *mgkn ning blh amik pendekatan utk ‘memelayukan’ ank dia…n didik menjadi islam sejati…

    0

    0
  65. minah says:

    aku ada kenal sorang nama muhamad tapi hari2 pegi kelab dangdut. camne tu? hahahaha

    0

    0
  66. Seindah namanya says:

    Sekadar bb nama.. mereka ni semua Islam. Antara sportsman yang beragama Islam.
    Cuba tengok ejaan namanya..

    Zinedine Yazid Zidane ( Zainuddin)
    Ephraim Salaam – Offensive tackle player for the Detroit Lions (Ibrahim)
    Hamit Altintop – Turkish footballer for Galatasaray (Hamid)
    Nacer Barazite Dutch footballer for Monaco (Nasser)

    Selamat Menjadi Parents yang baik buat Ning dan suaminya

    0

    0
  67. Reena says:

    Nasib Melly Go Slo-down warganegara Indon..kalau tak dgn dia skali kena kutukan 1000 thn pasal nama anak dia pelik..Anak Lelakiku Hoed..ha hambek kau! Memasing punya pendapat dan kita tak leh paksa org utk sependapat dgn kita..apapun bg aku nama itu umpama doa. Kalo org kata ada apa pada nama? Nama itu penting, amalan & didikan ibu bapa juga penting..kalo nama tu tak penting, baik ko tibai jer men bubuh nama..eg Shekhinzir, Lucy-fer, Little Dizzle De Gusha..ada bran? Nama itu jenama. Jgn jadikan anak anda mangsa buli dan bahan di sekolah hanya kerana nama mereka. Sedangkan nama bapak pun kena bahan, inikan pulak nama anak..huhuhu.

    0

    0
  68. kak mahmah....... says:

    cuba korang yg cerdik pandai tu komen nama anak aku ni……
    NAZAYANZURATINIEY…….OK

    0

    0
  69. esokbalikselatan says:

    “Sesungguhnya kamu sekelian akan diseru/dipanggil pada hari Kiamat dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu. Oleh demikian, elokkanlah nama-nama kamu”. (Riwayat Imam Abu Daud dari Abu Dardak r.a.)

    0

    0
  70. lily says:

    Nama..nama..nama..
    Apa perasaan Ryan Sky Dalton bila besar nanti dia tengak komen2 ni… kecik atinya…fikir-fikirkanlah..harap2 lepas ni ryan letak nama anaknya lebih islamik…barulah komen2 yang bagus2…

    0

    0
  71. lily says:

    knapa tde kasih nama islam

    0

    0
  72. nabil fikran says:

    kalau dia letak nama ryan maksuid bijaksana…klau dia latak nama rayyan maksud pintu syurga….tapi nak sebut rayyan mula huruf ro ….jadi royyan ….kan bagus kalau dia letak nur atau ahmad kat depan tu….skY tu tak yah….tukar jadi fikran lagi bagus tak lah orang salah anggap nama dia tu kafir sangat …..AHMAD ROYYAN FIKRAN …kebijaksanan fikiran yang terpuji ….

    0

    0