Written by Bella | September 15th, 2015

Terus-terang, sejak Rozita Che Wan dilantik sebagai juri tetap Akademi Fantasia 2015 ramai yang berpendapat bahawa kritikan beliau agak tidak kena kerana tidak mempunyai sebarang pengalaman dalam bidang nyanyian. Walaubagaimanapun, Che Ta kurang ambil peduli tentang komen-komen tersebut tetapi pada hari Ahad lalu semuanya mula berubah.

Dek kerana diherdik oleh Pengetua Akademi Fantasia 2015 iaitu Edry KRU, Che Ta mengesahakn beliau akan menarik diri daripada menjadi juri tetap untuk program realiti berkenaan.  Che Ta nampaknya tidak boleh menerima sikap Edry yang disifatkan terlalu emosi  apabila anggota kumpulan KRU itu melenting selepas Che Ta mengkritik persembahan pelajar.

Memang betul saya sudah tarik diri daripada AF2015 mulai minggu depan. Saya tidak suka bekerja dengan orang yang tidak profesional dan emosional. Keputusan saya menyertai AF2015 bukan disebabkan wang atau populariti kerana keluar tv setiap minggu dalam program yang mendapat rating tinggi.

Saya menarik diri sebab maruah. Saya tidak mahu bekerja dalam persekitaran yang tidak sihat apabila ada individu yang tidak hormat pada saya. Saya cuma menjalankan tugas diberikan atas nama profesionalisme. Saya hanya berminat bekerja dengan pihak yang mempunyai tahap profesionalisme seperti saya.

che taSementara itu, Edry menjelaskan tindakan beliau itu semata-mata untuk mempertahankan pelajarnya daripada kritikan tidak membina.

Sebagai pengetua saya bersikap profesional dan terbuka untuk menerima kritikan juri tapi juri itu juga perlu beri kritikan yang membantu pelajar memperbaiki kekurangan mereka.

Sudah tentu saya wajar mempertahankan pelajar saya dengan apa cara sekali pun jika orang mempertikai tanpa penjelasan terperinci aspek yang perlu diperbaiki.

Kita semua tidak boleh nafikan bahawa Edry KRU sudah mempunyai pengalaman yang luas dalam bidang nyanyian sudah tentu beliau tahu apa yang terbaik buat pelajar AF 2015. Malah, beliau mempunyai empayar bersama adik-beradiknya yang cukup membanggakan. Kepada Che Ta, janganlah mudah terbawa-bawa dengan emosi juga sehingga terus membuat keputusan sebegini dan cuba untuk bersikap profesional juga. Tak salah pun kalau anda cuba selesaikan hal ini secara baik dengan Edry.

Sumber Berita: Harian Metro

113 responses to Rozita Che Wan Umum Tarik Diri Daripada AF Kerana Diherdik Edry KRU

  1. bijan says:

    fuh!nasib che ta tarik diri. aku kalau smpai time dia komen mesti rasa nak tutup telinga. kdg2 buat2 gi dapor sbb x nak dengar dia komen.. komennya ntah apa2. dah tau jd juri tu cer la blajo sket cmne nak bg komen membina..ramli ms mesti senyum je time che ta komen.

    0

    0
    • Anonymous says:

      Che ta pn x professional. Kalau dia professional, dia xkn amek pusing pn apa yg edry ckp. Kdg2 msti la ada situasi yg terjadinya arguement. Kt mana2 pn sama. Bila bekerja, jgn cepat melenting kalau ada org xpuas hati dgn pendapat kita.

      0

      0
      • Anonymous says:

        haku tak tengok pn af neh..ape cer lantok lah..
        yg kuar af nanti bakal jadi retis suam2 kuku je.
        k bai.

        0

        0
        • Anonymous says:

          klu che ta nak kmen vokal, pitching tu sume mmg tak kena ar..
          tp rsenye die komen psl seni persembahan kan..showmanship..
          haku tak tgk tp boleh agak la nape astro panggil die jadi juri..ade part die..dan perspektif die bkn sebagai org yg tlibat dgn nyanyian..tu je.

          same mcm MLM la..panggil chef, pemaen bola etc sebab nak dptkan perspektif yg berbeza.

          0

          0
        • Anonymous says:

          dlm kes ni,sape yg xprofesional n emosional sebenarnye?

          0

          0
        • izzy says:

          aku pun x tgok af musim ni..
          tp ade gak tertengok sikit2… hehehe.. astro yg sengal p pilih juri yg bukan2 buat pe.. aku ok je ngan che ta wpun mmg x sesuai kot dia jd juri af.. xpela che ta, job lain byk kan.. si edry ni meluat plak nengoknye, dia jd pengetua mmg confirm berlambak2 lg indon kan.. tgok hattan dulu, naikkan lagu tempatan!

          0

          0
        • Diva says:

          si che ta tu kene pilih jadi juri sebab laki dia sponsor kasut2 yg zizan pakai, students pakai. alah apa tu jenama kasut si zain tu tah belum femes lagi lah. tu pasal lah di ambil jadi juri. kritik tah pape. tak nampak pun edry herdik. nampak kat tv ri tu edry geleng kepala jer mcm tak puas hati. herdik ke tu? bodoh nye si tua tu

          0

          0
      • bedah says:

        part bergaya sana sini tang baju tu dia boleh ler.. bila bukak mulut ke laut jadinya hancur, che ta sendiri pun tak tau apa yg dia cakap tak sesuai jadi juri

        0

        0
    • Shhh says:

      btul2…mmg tak kena langsung cara dia bg oendapat..aku pun cpt2 tkr channel kalo dia nk kritik..tak paham aku astrok ni..ambil lah org yg berpengalaman..mcm erra fazira ke..ning baizura ke..

      0

      0
    • jemila says:

      mmg elok che ta keluar dgn cara terhormat dari membodohkan diri setiap minggu dgn komen bodoh
      cth”nyanyi lagi mcm ni, igtkan pakai baju mcm princess, tapi pakai baju mcm baju tidoq ja. Tapi saya suka persembahan awak”
      oh come on, ada tak cara lain utk sampaikan msg utk tidak kelihatan bodoh. Dah jadi juri kena la ngk mcm program american idol kat you tube supaya boleh belajar cara utk memberi komen.
      Nampak sgt beauty with no brain.

      0

      0
      • Anonymous says:

        adui cengitu ke che ta komen….mmg tak professioal sgt tu….sbb tak de kena mengena ngan persembahan dan takde ape yg boleh d ambil utk membina persembahan….tp x salahkan che ta lar…sbb salahkan astro sape suh pilih dia…byk lg yg boleh jadi juri…ziana zain ade…erra fazira ade…dayang nurfaizah pun boleh….dah kenapa pilih yg x berkaitan….yg memilih juri tu pun ngok jugak tu

        0

        0
  2. ZZZ says:

    Komen merapu la…edry igt x professional ke? cmon la che ta…sedar skit k

    0

    0
  3. Kimi says:

    Che Ta mmg tak bagus as a juri tah apa apa tapi Edry tak patut herdik perempuan kot.

    0

    0
  4. Lara says:

    what happen what happen? Cer buh video nak tengok muka che ta kena herdik. So sape ryang tak professional sekarang?

    0

    0
  5. Jenny says:

    Sentap & berenti tu professional sangat kan kan kan. Out of her depth is so many ways.

    0

    0
  6. Edra says:

    Ala edry tu.. masa dulu2 AF tgh popular dia pub bg komen tah apa2. Aku ingat lg dia kritik bdk Sabah tu apa nama dia yg kawin dgn bdk AF jgk. Dia nk ckp bdk tu gemok, dia buat gaya gemok kembong2kan pipi and kembangkan tangan. Membina la sangatttttttt..

    0

    0
  7. concern says:

    i peminat che ta…. tapi utk kes ni, bagus jugak che ta keluar dari kerusi juri sbb beliau mmg tak layak utk duduk di situ… alasan professional tu sembang jek lebih… dah sah sah bukan bidang ko che ta.. baik ko jaga bisness butik ko n jaga aishah lagi baik..

    tapi firasat aku lebih menyatakan conflict ni mcm telah dirancang ASTRO untuk hidden publicity… kome dah tau che ta bukan penyanyi.. berlakon pun ke laut… portfolia seni beliau penuh dgn gossip bersama anak ikan, jek makcik ni… boleh lagi korang offer dia jadi juri rancangan realiti nyanyian… Akai ada ka ASTRO oii..!?!

    apa yg aku boleh rumus, rakyat malaysia ni memang senang kena kencing dengan kapitalis yg suka buat untung.. dari orang-orang bisnes sampai la ke pemimpin.. tu pun boleh percaya bulat-bulat n tak serik serik lagi… selagi kita tak berubah n malas nak tambah ilmu, selagi tu la berkuap la bau hancing kat korang kene kencing dgn kaum kaum mcm ni….

    tgk kartun larva tu lagi byk moral of story dari korang mengkaya kan producer n bebudak AF ni… sedih sedih..!!!!

    0

    0
    • Anonymous says:

      Setuju ngan concern…ntah ntah ni cuma permainan ASTRO jer bg che ta n edry gaduh so rakyat Malaysia yg kepochi akan start nonton AF sampah yg suam suam kuku ni…Saja jer create gossip utk naikkan rating kan? Kan?
      Awas rakyat jelata…jgn terpedaya ngan permainan diorg ni.Rating teruk lettew

      0

      0
    • Bukan peminat cheta says:

      Awk peminat ke haters?.. Yeala tu peminat kutuk artis kesukaan sendiri…
      Budget2 lepas restu kekdahnya… Peminat pun ada tegur artis mereka tp lain caranya.. Bleh bezakan haters dan peminat.. Aku yg bukan peminat pun xmampu berkata kat dia camtu,inikan lgi peminat dia.. Peminat2 xpuas hati kat retis diorg,mereka akan beritahu sekian2 tp xaderla cara style haters camtu.. kikikiki..

      0

      0
  8. Hija says:

    Syukur sangat2 she totally clueless… i tak paham kenapa astro ambil dia at the first place. I think budak kecik pon boleh komen better then her..So embarassing..

    0

    0
  9. aku cantik says:

    to be fair, aku nyer pemerhatian, edry mulut dia mmg agak #$%&@ . jarang tgk lelaki mulut mcm ni. dia boleh kutuk org depan2 tnpa peduli dgn air muka org.hope dia ingat bahawa jika org buat mcm dia kat dirinya, byk benda org bleh sebut juga cos dia pun not perfect.

    che ta mmg la emisi dah dia yg kne herdik di khalayak. cer korang kena. but then again, in the first place, che ta sepatutnya buat homework juga bgmne jadi pengkrikik berwibawa. wajah cantik dan ada brain, or be seen as ada brain, mcm jlo atau mariah carey dlm program realiti. kaji sikit mcm mne diorg komen, so adalah fungsi jd pengkriktik.

    atau ada kah ini tacruc nak kasi panas je akademi tu kan dh suam kuku berbnding dulu.

    0

    0
    • Anonymous says:

      dier kan bimbo

      0

      0
      • Jenny says:

        Pretending to have a brain & knowing how to use the said brain, is very difficult. ‘Hijab’ fake lashes tebal sangat, otak hilang carik dok jupe.

        An examplar of “It’s better to keep your mouth shut and appear stupid than open it and remove all doubt”

        0

        0
  10. jingle_jick says:

    elok la tue….astro bodoh….che ta bodoh….edry bodoh….AF pun bodoh

    0

    0
  11. Anonymous says:

    elok sgt la tu che ta berambus……..dia ape reti…bongok

    0

    0
  12. Furqon says:

    ala, selama ni che ta kritik pelajar lain, edry buat dunno je tp bila sufi kena kritik edry melenting pulak. nampak bias di situ sbb sufi pelajar fav dia even sufi dah besar kepala… come on la. pelajar lain pun mcm x suka sufi je sbb dlm diari hari tu majority pilih sufi keluar.

    0

    0
    • nora says:

      Furqon, tau kenapa pelajar lain pilih Sufi keluar kerana dia one of the good singers. selalu di puji… peserta lain rasa tercabar dan takut tak ada peluang untuk menang…Bukan Sufi besar kepala… awak tak bole fikir ke…kan selalu mcm gini siapa yang bagus selalu yang lain terasa tercabar…

      0

      0
  13. che ta keluar says:

    Syukur che ta kluar. ENTAH HAPE HAPE KOMEN… mngarut ajer.. profesional laa sgttt…emo..

    0

    0
  14. sue says:

    AF pun satu… nak pilih juri biar pilih org dlm industri yang berkaitan. Ni dia pilih pelakon as juri. Kan susah dia nk bagi komen. In the end, dia kena kutuk, org yg kena kritik pun tak happy. Semua jadi mangsa keadaan. Lain kali commitee AF kena pilih betul2 dulu then only perkara mcm ni boleh dielakkan / dikurangkan.

    0

    0
  15. nad says:

    suka che ta punya komen kerana apa yg dikomen mewakili bidang selain dari kepakaran yang ada pada juri lain…. dan juga mewakili penonton…. kadang penonton pun tak sedar jadi pengkritik walaupun tak mempunyai apa2 kepakaran. kita nak carik penghibur bukan setakat bole nyanyi sahaja.

    0

    0
    • Anonymous says:

      ?Betul, kita nak kritikan dari segi persembahan, penghayatan selain dr nyanyian. Tapi itu pun dia tak bole deliver. Komen pasal wardrobe bole tp nampak shallow. Bila dia komen , everyone goes” wutttt?” ? smile. Tak melambangkan intelligence nor experience . Just a beautiful( very) lady in beautiful clothing . Nothing else.

      0

      0
  16. Cik Ta ni berlakon pon tak lah hebat sangat ni pulak nak jadi pengkritik, tetap pulak tu! Tang mana ilmu pengetahuan dia dipilih ASTRO ni? Klo dia dah bagi komen tu macam tak sesuai jak….bahasa Lucah lembut pon seakan2…. Cik Ta oi Cik Ta!

    0

    0
  17. A.J says:

    Rmai pilih sufi keluar sbb sufi hebat . Dorg lg suka kalau yg lemah je yg stay kat AF sbb dorg leh menang. Che ta tu komen ntah pape. Asyik2 komen ‘sexy’ je. Mmbina sgt la tu kan?? Cuba la komen elok skit. Komen psl pnggunaan pentas ke, interaksi dgn kamera ke, interaksi ngn penonton ke kalau da xtau sgt nk komen pe. tau la che ta xde bakat n pengalaman dlm vocal smua tu. Ni komen ‘sexy’. Ala, media pn bukannya betul sgt pn. Ntah2 edry x herdik pn che ta tu. Tp dorg g tulis ‘herdik’. Meh bg video skit tgok betul ke dia kne herdik. And talking about professionalisme, professional sgt la tarik diri time prtengahan program? Kalau rsa diri xssuai, patut awal2 lg tarik diri. Ni da buat kontroversi d prtengahan program. nk cri pengganti lg. Cuba fikir dr prespektif org yg handle program tu. Cuba professional skit. Pndapat seposen dr peminat AF

    0

    0
  18. Anonymous says:

    Wei peminat AF , kamu ni ada ke ilmu nak komen2 pelajar2 AF tu… tu le sebab Che ta di pilih jadi juri mewakili kamu le yang pakai halwa telinga ni… sedap atau tidak bukan komen nak bagi sedap, tu dalam kelas la …Edry tu memang sombong le.. banyak isu x professional berkaitan dgn dia.. masa AF dulu , kes MOJO etc

    Hattan tu cool je bila org komen pelajar dia , walau pun x setuju x sampai nak herdik2… learn to respect others if you wants others to respect you

    0

    0
    • Anonymous says:

      Kalau edry lebih bersikap profesional.. Pasti lebih elok.. Nama pun pengetua.. Harus tunjuk contoh yg baik.. Walaupun kurang setuju dgn kritikan che ta.. Yg tgk kat TV rmh tu mmg x tau kejadian sebenarnya..

      0

      0
    • Anonymous says:

      I suka edry jadi Pengetua. Tak garang, mesra pelajar but he knows what is best for the students. I nampak he is very involved ? works very hard. Selama no Che Ta komen mengarut juga tp komen pasal Sufi ” tak rock, tak wow dan lembut” tu ke laut sgt sbb Sufi was very good

      0

      0
  19. anonymous says:

    Alhamdulilah Che Ta keluar. saya tak sanggup dengar apa dia ckp.Astro kindly fikir juri yg boleh komen bermanafaat bukan sahaja kepada pelajar tetapi kepada penonton. Dah sampai masa cari juri ada ILMU.sekian.

    0

    0
  20. LOVE says:

    juri ini diarah kan bagi komen, kalau komen seorang manusia pun tak boleh tahan. bayang kan komen ratusan juta penduduk di muka bumi ini bagi komen, senang cerita ambil yang baik aja

    0

    0
  21. paola bracho says:

    x tgk AF sbb tak mampu bayar Astro..tapi AF hari ahad kan, ahad jgk ada da’ie kat tv3, jemputlah tgk da’ie ya hihihi

    0

    0
  22. aku says:

    ada lagi eh org tgok af ni?? level budak sek rendah blehla
    peserta pun aku tgok mcm langsuir obese pun ada hahaha

    pasal che ta, seriously diorang expect apa masa hire dia ni? tgok muka pun dah tau bimbo

    0

    0
  23. si singgah says:

    walau x setuju ngan komen..x perlulah nak herdik2.. cikta bengang n malu kot kena herdik camtu dpn2 org rmai.. 4 me..edry yg x profesional kat sini. nih herdik sesama juri..watpe nak kerja ngan org yg x reti nak hormat org lain. kalu rasa komen cikta x membina..bgtau la elok2 belakang tabir… x perlu nak herdik2..org yg herdik org tu yg sbnrnya x leh terima komen org lain. walau dh lama dlm industri.. x tentu lagi mereka itu superb & profesional

    0

    0
    • Anonymous says:

      betul tu. Edry sebenarnya yang tak boleh terima hakikat. kalau dah tak elok memanglah juri komen tak elok. keyboard warrior ramai kat sini. semua rasa diri dah setaraf artis. di mana sifat seorang lelaki budiman pada Edry? shame on you Edry. entah2 bini kat rumah pun kau herdik macam tu jugak.

      0

      0
  24. melati says:

    Tak payah tarik diri…tarik jer AF 15 ni…Perserta dh lah semua muka hantar kebun Hukum Tembak…Berdosa besar sebab aku terTonton Konsert AF 15 hari minggu yg lalu…..Tuhan ko ampun kan lah dosa aku kerana menonoton AF15 aritu…

    0

    0
  25. Nyot Nyet says:

    I smell rating strategy from Astro…ahaha…

    Cuba lah buat show yang betul2 membina, ACADEMICALLY.

    0

    0
    • d says:

      Masalahnya ada je yg tgk. Dah tgk vote plak tu.

      0

      0
    • xyz says:

      Buat akademik show pun belum tentu awak nak tengok.
      I pun tak follow AF ni, tapi tak lah nak kutuk.
      Tertengok jugalah a few of them, not bad lah.
      Cuma Sufi tu too good to be in the league, quite unfair sebab dia pernah join (or won kot) other show in Singapore kan.
      Yang lain tu fresh dari ladang, Sufi dah well groom so no wonder he did well.

      0

      0
      • rozi says:

        Actually most of them are not new to entertainment business. ..lisa ada album iban…syamel juara suera..bila wings punya backup singer…..

        0

        0
  26. anon says:

    tema rock tapi edry ubah arrangement muzik dah jadi apa dah ..sib baik bela tu wings back up terasa juga rock nya ..sepatutnya cik tak hentam pengetua kerana mengubah muzik ..bukan pelajar jadi baru si eddry tu sedar sikit.
    Sebgai pegetua yg pro dia tidak bleh herdik juri ..kalau rasa tak puas hati bercerita di belakng atau ambik pendekatan untuk menjelaskan selepas habis konsert ,

    0

    0
    • kirana says:

      Arrangement utk iqwan (klu xsalah) xigt sape nyanyi..aku yg x pandai Muzik ni pun dgr mcm off tune..mcm salah masuk pun ye gak..mne rock nye aku pun xtau..setakat bju je rock tp xde feel pun xgne gak

      0

      0
  27. amy says:

    ada sebab kenapa ASTRO letak che ta sebagai pengkritik…dia xkomen pun pasal vokal dia terang2 dah cakap pasal vokal dia serah kat Ramli MS…dia cuma komen pasal show pasal persembahan…itu pendapat dia..pendapat dia sebagai juri…tak ingat ke masa chef wan jadi juri MLM..mcm tu jugakla…che ta tu ibarat mewakili orang awam orang2 luar yg biasanya suka komen bila tgk persembahan….kalau tak boleh nak komen tak boleh nak kritik baik jangan panggil juri…masa Ramli MS komen yg pedas2 kat budak AF apasal tak melenting jugak…sebab ko tahu Ramli MS tu mmg pro dalam bidang vokal dan music kan…come on la edry…kata pro..nak tegur tegur lepas show la..yg nak jerit kat situ jugak kenapa…nampak sgt edry nak bela si sufi tu kan…nampak sgt nak si sufi tu juara…rasanya che ta komen jugak yg lain2 tak power..tak rock..masa si aziah dulu pun che ta komen jugak pasal dia kontrol sbb pakai tudung..apasal tak melenting??? sebab ko tahu yg lain tu cukupkan syarat je dalam af ni kan…

    0

    0
  28. Sm says:

    Memang agak merapu komen che ta.. Astro pun 1, yg p pilih dia nape? Xleh nk salahkan che ta 100%.. Dh org pnggil dia kan.. Klu che ta professional dia x amik pusing ckp edry malah dia akan memperbaiki kelemahan dlm kritikan dia.. Aku suka adlin aman ramli, sharifah amani, ogy ahmad daud.. Siti nurhaliza pun ok.. Sume bg kritikan yg membina ?

    0

    0
  29. Anonymous says:

    Bagus la Che Ta tarik diri. Kalu still masih dlm AF2015, makin bertambah dosa2 orang2 diluar sana. hahaha… Tak berapa suka style Che Ta cakap, seem like dia buat2 cakap. Anonymous pun orang Aloq Setaq juga tapi x la teruk cakap camtu.. Buat malu.

    0

    0
  30. huhuhuhu says:

    alaaa aku rasa pun komen che ta tah apa2 juga…

    0

    0
  31. Anonymous says:

    AF ni level bdk2 je tgk.

    0

    0
  32. mama says:

    la ye ke… Astro tak de

    0

    0
  33. mizan says:

    Seronoknya cik ta tarik diri….baru semangat balik nak tengok AF…. Komen ntah apa2… Ganti lah Erra ke…. Ziana Zain ke…

    0

    0
  34. IZAT says:

    ambil che ta…baik ambil tukang sapu astro tu…adehhhh

    0

    0
  35. che ton says:

    SHAME on u edry!! dia juri, sukati dia la nk komen or kritik aper… itu dr perspektif dia kot.. semua org ada pendapat masing2… bila kata pendapat, mmg xde yg btol n xde yg slh… klw xpuas ati, ckp elok2 xboleh ke? lg 1, arrangement lagu mcm tu ko kater rock? Bila can do better n bigger rock than what she did in last concert, cuma arrangement lagu tu jer yg mcm TAIK CIRIT…lembek semacam je aku dgr…

    0

    0
    • anon says:

      Kalau jeles dgn edry sekalipun jgn emo sngt ye….. Edry mmg seorg yg sngt2 berbakat. Simpan hati busuk kamu jauh2 ye… you talentless a s s h – – e

      0

      0
  36. Mimiz says:

    Hi Rozita awak memang tak layak jadi pengkritik AF2015, siapalah yang rekomen awak ni…??? Haus lah cara awak kritik pelajar dengan loghat awak tu
    Step cute atau nak lain dari yang lain ….huhhhh
    Yang suka dengar cara loghat awak u tu si Zain jer lah

    BTW Rozita layak untuk jual bulu mata atau fokus untuk jual minyak wangi

    0

    0
  37. nok gebuzzz says:

    kalau hang profesional terima ape edry komen hang,hang komen merapu tu la pasal….tak tau komen jgn komen..awal2 lagi dah tarik diri senang..x de lah jadi mcm ni

    0

    0
  38. Anonymous says:

    ak kdg2 risau bila che ta bukak mulut n komen. sbb mcm x kena je. die slalu kata yg dia akn komen mengenai persembahan or fashion pelajar2. bab2 vokal dia bg datuk ramli komen. sebabnya dia kata dia x arif dlm bidang tu. bagi ak, kalau x tahu, buat2 lh mcm tahu..buat2 konfiden, jgn komen melalui sudut teknikal sgt mcm datuk ramli. tp at least secara general.
    kdg2 ak tgk penyanyi yg bgus pn komen dorg ntah2 ap2 jgk, mcm x pandai je pn. ad yg xde background bidang tu, tp bila ckp mcm boleh caye je.
    mungkin che ta kena perbaiki lg ilmu nk jadi juri ni..n lg stu edry ni xperlu tengking2, empayar ko besar pn tp lagu ko tu 5-6 je yg sedap. mungkin edry patut tegur che ta instead of maki2 mcm dunia hiburan ni ko je yg conquer.

    0

    0
  39. rozirashid says:

    Erm….che ta..memang tak layak puunnnnnnnn

    0

    0
  40. kecipang kecipung says:

    kalau che ta kuar dr jadi juri af percayala af kali ini akan hilang seri nya..aku x suke che ta tapi memang aku akui aku tengok af kali ni sbb ade che ta aje..hahahaha.. walaupun komen die merapu tapi die kelakor ok..korg yg dengki x suke die especially perempuan sbb korg jelesla 2..edry punye mulut pn boleh tahan..dulu time die jadi juri pn edry komen ntah hape2 jgk…yg mmg btul2 juri professional hya ramli ms aje.. af kali ni sape je yg btul2 korg nk tgk..hanya syamil n sufi je blh pakai..yg lain cnfirm habis af akan hilang..lagi2 c bila..jgn tipula ckp x pndg paras rupe..kalau gitu rupenye mane ade market..melainkan klu btul2 power la..rupe xde bakat biase2 x lame ler..

    0

    0
    • hadirafa says:

      Bila cute la Kecipang… not impossible if one day she’s a somebody in the music industry. .
      in sya Allah. .

      0

      0
  41. anyone says:

    sepatutnya dari awal pemilihan che ta sebagai juri dipertikaikan.dari awal kritikan yang diberikan hanya sekadar hiburan,isi…tiada.maaf che ta

    0

    0
  42. myo moyo says:

    Bukan je penonton dlm dewan marah..jutaan penonton di rumah seluruh negara termasuk saya amat marah..komen che Ta kpd Sufi memang tak betul..Sufi antara pelajar terbaik pd malam Ahad lalu..suara dan penampilannya amat memnarik & superb!..camne Cik Ta pula kata lembut..tak umph bla-bla& bla..salah Astro jga napa pilih orang yg bukan bidangnya?

    0

    0
  43. apa ke der says:

    carilah juri yang layak astroo oiiii….termakbul doa aku che ta xjd juri dah….komen tah apa2..merapu je lebih….

    0

    0
  44. myo moyo says:

    Saya cadangkan pilih pengganti juri mantan juara2 AF yg lalu…antaranya yg senior spt VINCE, ZAHID,KHAI, ADAM,BOB n MAWI mereka terlalu senior dah layak jdi juri ÁF..tentu ramai peminat nak lihat mereka kembali & tambahkan seri AF lagi tahun ini..harap Astro setuju cadangan gua ini tqvm.

    0

    0
  45. SNOW QUEEN says:

    AKU MMG SALUTE KAT EDRY NI YG TEGUR CHE TA YG MMG BODOH SOMBONG..KLU BANDINGKAN PENGALAMAN DALAM INDUSTRI HIBURAN BAIK D BAGI KAT EDRY KERANA ADA PENGALAMAN YG LUAS & KREATIF DLM IDEA..CHE TA TU APA YG NAK DIA BANGGA??? KLU SETAKAT BLAGAK DGN MEWAH SAMPAI LUPA DIRI & BGTAU 1 DUNIA MLANCONG KAT BENUA EROPAH TU SENGAJA NAK TAYANG KAT ORG…CUBA TGK BAKAT CHE TA TU…APA YG ADA KAT DIA..CUMA SAMPAH AJE KAT KAKI EDRY JER..

    0

    0
  46. unknown says:

    alahai nak bandingkan c.ta ngan edry macam langit ngan bumi.. dr segi bakat sampai la ke duit ringgit.. ko tu xde hape2 c.ta oii.. yg ada gosip liar ngan hanak2 ikan jerk.. astro tu perguna ko je la………….

    0

    0
  47. nil says:

    nasib tak minat rancangan hiburan af ni..

    yg paling..paling suka masa kilauan emas 3…huhhh..juri dia memang best

    0

    0
  48. myo moyo says:

    AF penuh dgn Kontraversi..di sinilah letaknya kelebihan AF menyebabkan rating tontonan naik mencanak mengatasi program2 lain di mana2 program tv di Malaysia..sebab tu pada hemat saya undian penonton pada tahun ini amat luar biasa tandanya kesemua calon Sabah out termasuk Openg dah tersingkir awal menamatkan pukulan maut Sabah yg mendominasi undian selama beberapa tahun kebelakangan ini..tahun ini kita lihat pula pukulan Sarawak, Singapura n Semenanjung mungkin jdi kenyatan dgn melihat persaingan antara Sufi , Lisa, Bila & Shamel..Selamat bertanding secara sihat kpd bakal pendatang baru artis kita..tak lupa syabas & tq Astro yg berjaya memenuhi jadual
    Kami di rumah berhibur di hujung minggu..

    0

    0
  49. KAK ENA says:

    baru lega akhirnya che ta dah tarik diri udah-udahla2 komen yg entah kemana hala tuju…hidup AF….

    0

    0
    • lala says:

      kalo dulu ning baizura perform seksi kt spore blik msia kna banned.
      artis rock dlu rambut pjg x leh msuk stesen
      faizal tahir plak bukak bju dlu kt stesen sia kna wat keje kebajikan.
      boikot artis luar…sdgkn dlm negara lg haru,,,esp pendedahan islam tu luas.

      0

      0
    • lala says:

      kalo dulu ning baizura perform seksi kt spore blik msia kna banned. artis rock dlu rambut pjg x leh msuk stesen. faizal tahir plak bukak bju dlu kt stesen sia kna wat keje kebajikan. boikot artis luar…sdgkn dlm negara lg haru,,,esp pendedahan islam tu luas.

      0

      0
  50. yayazhamila says:

    Che Ta ni lawa, berjaya, always gets what she wants. Kau ingat senang je ke dia nak terima diherdik oleh sesapa ? Penat dia Control LAWA, titiba kena herdik , basically Edry gave her a reality check ‘I dont give a shit about your look, tapi apa kau kritik tu hampas, so u suck!’ , wahaha, memang la maruah tercalar, masakan Che Ta nak ngaku ‘Ye, saya sedar diri saya takde pengalaman nak kritik penyanyi, kritik fashion or lakonan mungkin boleh lah’.

    Che Ta ingat, mentang mentang dia selalu sucessful dalam venture dia.. (perfume, brand ambassador, etc), Juri AF will be a breeze.. tapi tidak.. kena herdik. LOL

    0

    0
  51. Omak kau says:

    AF tu yg bodo. Che Ta mmg tak layak jadi juri untuk pertandingan nyanyian tapi Edry porn nak emo apesal? Aku perati dia ni dari dulu baran.

    0

    0
  52. lisa says:

    che ta .. kenapa laa kau terima job tu .. nampak sangat kebodohan .
    kenapa nak salah astro .. tu business strategy ..

    kalau x tau nak jadi juri .. jgn terima .. kan dah malu .. satu malaya menyampah and menyumpah..

    duduk rumah buat anak banyak2 .. dapat pahala jugek .

    0

    0
  53. Lois lAin says:

    Hello che’ta cakap ngn cermin ke? Kah kah kah kelakar bila dia ckp dia professional.

    0

    0
  54. gamatisme says:

    Sufi berbakat? Pelajar lain dengki kat Sufi? TOLONGLAH….
    1. Yang mcm dia tu dah melambak di Malaysia ni. Takde Originality. Semua persembahan sama saja cara nyanyian dan persembahan. Tak verstyle.
    2. Kalau betul2 berbakat, dah terkenal pun selepas 2 album.
    3. Suka cari publisiti murahan. Awal2 AF dah cuba dgn ‘drama lama’ dia tu tapi tak jalan.
    4. Raw talent adalah yang macam Syamel, Iqwan & Bila. Tone suara diorang tiada lagi setakat ni. Persembahan paling diingati pun dari mereka bertiga ni. Syamel (Di Ambang Wati+Ukiran Jiwa), Iqwan (Fatwa Pujangga) dan Bila (Cindai dan Medley Dysney Animation).
    5. Cubalah berperangai macam Aishah Aziz tu….humble jer.
    Sekian.

    0

    0
    • Anonymous says:

      versatile .. bkn verstyle .. aisyah aziz humble ??? errrrr …..

      0

      0
    • istighfarlah says:

      bawa bertenang..jgn dok merapu sebarang. Sufi tu tkde buat album bende..2 single ..hat tu pun kat youtube..sapa mai dengar….
      ‘drama lama’ tu pon bukan die yang bukak cerita..orang media jugak yang timbulkan balik cerita tu.. hang kalo nak kutuk buat cerita benar dulu..jgn sampai hang buat fitnah..bahaya dunia dan akhirat kang

      0

      0
  55. Ainul says:

    Saya rasa, elok jugak kalau che ta tarik diri…komen yang diberikan tidak membuatkan pelajar tu bersemangat tapi lebih downkan perasaan pelajar tersebut

    #AFnotfavouriteprogramme
    #tgkDa’iTV3lagi best

    0

    0
  56. Aku says:

    Dato’ ramli ms the one n only juri yg boleh buat org berhenti mkn bila dgn kritikan dia yg ikhlas dan membina tu.. Bravo dato

    0

    0
  57. Why Bother? says:

    haaa kan dah merajuk Bini Tua si Zain ni…hahahaha peduli hape rase nak sujud syukur je tau die dah tarik diri….at least ambil la serendah2 orang macam si Erra Fazira tu pon jadilah komen die pon xder lah semengarut si Batu Bata tu!

    0

    0
  58. Anonymous says:

    Che ta, kejap lagi ja, zaid akan tinggalkan awak untuk yang lebih muda.. tengoklah nanti.. alasan dia, saya nak anak banyak

    0

    0
  59. anon says:

    Org mcm rozita ni di amik jadi juri? Dia ni tau ke psl nyanyi or persembahan. Dia berbakat posing dgn mengiring and mata pandang ke atas je…
    Padan muka kene herdik. , Dah kalau tak berbakat, kene marahlah. Ni bukan bidang dia, kenapa dia menyibuk or kenapa ade jgk yg bodoh amik dia… Tak sesuai langsung. Dia terima agaknya sb nak menayang muka dia je……dah lah mekap 5 inci tebal..Tak habis2 posing….menyampah

    0

    0
  60. Anonymous says:

    Edry ni mmg pelik, masa dgn KRU dulu menari cam spastic je…tak hebat mana pun dia tu… dlm segi nyayian atau persembahan x pernah menang pun … cuma ada le buat filem n lagu pepe tah

    0

    0
  61. Anonymous says:

    Sufi x akan menang Nye sebab style tu dah bersepah dlm market… bakal juara bukan another Adibah !

    0

    0
    • zaza says:

      sufi mmg berbakat besar. dia ada wide range. mmg meletop tiap2 minggu. tapi dia still xleh kalahkan Lan meet uncle hussien dgn Black.

      0

      0
  62. mayang sari says:

    Anon di atas ni hasad dengki fitnah lah tu..ingat fitnah lebih besar dosanya dpd zina..zina leh maaf dgn Allah..fitnah kena minta maaf dgn orang yg kita fitnah baru terampun dosanya..jgn cuba FITNAH!

    0

    0
  63. che ti says:

    tumpang tanya…sape tau nape agaknya muka edry tu nampak lain ye? takkan botox kot?

    0

    0
  64. zaza says:

    edry ni mmg dari dulu lgi mcm ni perangai dia. sejak zaman mentor lagi. dulu time mentor lagi lah juri tegur protege dia Iqa dia lngsung tk boleh terima. dh memg Iqa tu xsedap. nk buat mcm mana. edry dr dulu mmg tk profesional. kaki gadoh.

    0

    0
  65. Che Ta says:

    Awat hampa dok kutuk i. Malu i tau. Dah la Edry kata kat i macam tu. Hampa jaga, hampa pi Aloq Setaq, kepala hampa nanti i putaq tau… Nanti i habaq kat laki i Baby Zain mai serang hampa baru tau..

    0

    0
  66. Amy says:

    Satu je nak cakap..kalau sufi juara org yg mula mula reject dia mesti zed zaidi..hahahaha

    0

    0
  67. reader says:

    Mungkin kah juara af kali ini adalah dr rakyat singapore? Atau dr malaysia? Nantikan sj lah di konsert akhir.

    0

    0
  68. Chetatitua says:

    Hah bagus sgt la che ta tarik diri, mmg xssuai jd pengkritik..klu mcm ramli ms even komen yg dia bg tu kdg2 pedas tp komen tu educated n dia mmg mahir dlm bdg tu..che ta ni, nk komen psl psembahan pserta tp dia sndri pon bkn nya mahir sgt, blakon pon jarang..famous sbb kisah peribadi dia ja..

    0

    0
  69. jojo says:

    memang ahad lepas che ta komen merapu. sufi nyanyi bagi aku sedap okay ja. lagu slow rock..takkan nak expect dia nyanyi terpekik terlolong lompat sana sini. che ta komen kata sufi nyanyi lembut. tak nampak rock. minggu rock kena la rock. apa punya komen la. rock pon ada macam jeneh makcik oi. poodahh

    0

    0
  70. chelin says:

    alhamdulillah che ta keluar….dh bertahun2 x tengok af…tibe2 ade sufi,,,trus melekat nak tgk af balik

    0

    0
  71. aku cantik says:

    dua kemungkinan.

    pertama nya, ni drama astro utk tarik audience dan semarakkan rating af yg sendu. if this is true, rcw will be back. unless contract nya mmg takat tu je. mustahil la senang2 rcw leh quit the show. bkn kah ada contract? atau ada ke term dlm tu ckp yg panel pengkritik, tenaga pengajar atau pengetua boleh quit ikut perasaan tersinggung? i doubt it. this is a reality show. drama ialah the catalyst for rating.

    sekarang org dh bercakap semula tntng af.

    second, mmg tak sengaja berlaku kerana prtembungn karekter. che ta jenis yg jenis easy going, x peduli kata orang berbnding edry yg agak keras dlm prkara sebegini dan known as someone yg x reti nk ckp secara beralas. still, agak sukar utk seseorg dikritik dgn kasar apalagi dia sudah berusia. namun demikian, che ta tlh lalui lbeh dari apa yg edry buat tu, so agak sukar nk terima rcw sensitif dgn cara edry. dia seorg yg kental dan x mkn kritik. kita x dgr apa kata2 edry yg mnusuk kalbu rcw itu. mungkin a bit harsh than keyboard warriors’.

    so conclusion aku, ape pun..tahniah..berbaloi astro amik rcw. rcw telah berjaya mningkatkan audience dan rating akademi sendu ini. aku yg x tgk af pun curious dek info ni

    0

    0
  72. nins says:

    first AF tu just a joke in the industry.

    dah berapa tahun tak pernah tengok pun AF. i tak tau apa cheta comment and apa edry herdik.
    tapi che ta ni memang something la. tengok dia dress up and dia dress up kan anak pun tau dia tak boleh jadi ikon fesyen or whatsoever. so apa fungsi dia jadi pengkritik dalam tu? berlakon pun alahaiii…

    entertainment industry kat malaysia ni memang sedih. macam tak boleh nak create something yang ada kualiti. ni kuantiti jee lebihhh. dengan TV show yang entah apa2 seriously semak sangat dengan raja lawak semua tu. sampai satu rumah tengok sampai i tak boleh nak tengok tv show lain tau tak. please laaaaa…

    0

    0
  73. Anonymous says:

    DATIN VIDA TU XDE SELOK BELOK DLM INDUSTRI MUZIK TP KOMEN BAGUS JE…ASTRO..BAIK AMIK DATIN VIDA DARI CHE TA NI

    0

    0
  74. aku kata says:

    Edry yg x professional. Perasan bagus + emo + ego. Kalopun ada pengalaman beploh taon dlm industri seni so what ?. Boleh herdik org ikut suka hati dia ker. Dia yg bodo bukn che ta yg bodo. Che ta dilantik sbg juri awam mewakili org awam diluar sana bukn juri dlm bidang muzik…ngek. Patutnya edry kena pahamkan ni betul2 dulu seblom nk sembor org x tentu pasal. Buat malu akademi je ko ni edry. Pengetua2 lain yg seblom ni pun kena hentam teruk gak tpi dorg cool aje. Understanding. Bleh je hormat juri yg dilantik astro. Yg ko nak mengamuk x tentu pasal ni pehal. Ko sendri pun dilantik astro gaji astro yg bayar sama taraf mcm che ta je lagi nk tunjuk lagak. Biadap namanya tu x reti hormat org kat public. Better u just sit down n shut up masa juri2 bgi komen. Kalo ko rasa nk dengar komen yg bagus2 & elok2 belaka buat permohonan khas kat astro supaya ko jdi pengetua, ko juga yg jdi juri. Hahhahah sedey pengetua af kali ni ajar student x hormat org !!

    0

    0
  75. Jeng jeng2 says:

    Sudah2 laa..dok kutuk semua…. kita manusia mmg semua x.perfect. Harap bila ade teguran terima dan perbaiki n percakapan haruslah sopan sesama manusia…..

    0

    0
  76. myo moyo says:

    Walau apa pun AF dah hampir ke penghujungnya..ucapan tahniah harus
    ditujukan kpd pengurusan Astro, Edry dan barisan gurunya yg terbaik juga barisan juri
    Yg juga hebat..Tak disangkal lagi AF tahun ini
    Paling berjaya dan meninggalkan kenangan yg tak dpt dilupakan..tq Astro !

    0

    0