Written by Bella | June 2nd, 2015

Baru-baru ini, Rozita Che Wan telah dikecam hebat oleh pengikut beliau di  Instagram apabila beliau memuat naik foto seakan memakai seluar pendek ketika bercuti di London bersama keluarganya. Rata-rata pengikutnya menyifatkan Che Ta tidak menjaga senstiviti sebagai seorang wanita yang sudah bertudung dan memakai sesuatu pakaian yang boleh menimbulkan fitnah.

Walaubagaimanapun, Che Ta dalam satu kenyataan kepada Berita Harian berkata isu tersebut sama sekali tidak menjejaskan mood bercuti beliau. Buat Che Ta, mereka yang menghina beliau dan memberikan respon negatif adalah seorang yang tidak berfikir dengan panjang dan menuduh beliau berseluar pendek kerana sebagai seorang wanita bertudung beliau tidak akan membuat perkara sebegitu.

Orang buta sahaja yang tak boleh bezakan seluar dengan peha. Kalau orang yang berakal tengok gambar ini mereka takkan komen yang saya tak pakai seluar atau memakai seluar pendek kerana secara jelas saya bertudung. Saya bukannya gila untuk buat seperti itu. Saya tahu batas bertudung. Hanya orang yang selalu fikir negatif sahaja akan pantas membuat kesimpulan yang negatif semata-mata.

Yang kutuk itu hanya seorang dua dan selebihnya banyak memberi komen mempertahankan saya. Jadi biarlah apa orang nak cakap, saya cool sahaja.

Jika sekali lihat foto tersebut tidak dapat dinafikan ia tampak seakan Rozita Che Wan memakai seluar ataupun skirt pendek.  Sebenarnya untuk elak supaya tidak dikritik maka jagalah penampilan kita. Kadang-kadang kita mungkin hendak berfesyen tetapi pastikan ia kena pada tempat.

Sumber Berita: Berita Harian

 

73 responses to Rozita Che Wan Komen Isu Foto “Berseluar Pendek”

  1. pelangi says:

    DIA YANG PAKAI KO YANG PANAS

  2. cucue says:

    gigih brkot berbut musim panas d london .. hehehe

  3. disgusted says:

    artis tua dan sendu…..just cheap publicity stunts to get attention….attention seeker….don’t waste your time to read about her….no brain.

  4. ?? says:

    Che ta jngn bikin panaslah…thulah tngah brcuti nak pakai lawa2..tapi…kita kna ingat..kita ni org islam mna boleh pkai pkaian mcm tu…..x blajar ke psal agama islam ni….jngnlah smpai org yg bkn islam ni…pkir yg bkn2 psal islam…

  5. Anonymous says:

    Kita kene paham..dia tu tua dah..pakaian mesti la seusia dgn usbenyee..huhuhu

  6. Proud to be a Malaysian and muslim says:

    Saya pun orang Malaysian living in New York. Cuaca New York gan London pun lebih kurang sama. In fact, kekadang, New York lagi sejuk Dari london during winter. Sekarang still spring. Takder la sejuk pun. Setakat 60-70 degrees tu takder sejuk Maner pun. Locals semua wear light clothing. Paling sejuk pun pakai cardigan or light jacket. Mat saleh semua dah campak coats, beanie, gloves and boots Kat dalam closet bawah basement. Kalau in laws mat saleh saya tengok gambar Che ta ni mesti diaorang gelak. Locals pakai coats and boots when it’s 30-50’s degrees la. Tu la artis melayu yang jakun macam dia ni kerek tak Bertempat. Anyway, since selalu lepak Kat London, kenapa tak pindah Terus? Oh lupa Kalau pindah karang takder la orang nak sponsor Che ta sekeluarga lagi. Terpaksa la hidup macam commoner lain.

    • boymerah says:

      Well said.
      So kampung kan? Baru celik nak buek camna. Anyway enough about this old aunty. Boring lah.

    • Anonymous says:

      Setuju dengan komen … tapi emmm … motif beritahu ada in laws mat saleh? ;-)

  7. think positif says:

    memang lah boleh beza ramai orang pun tak bodoh tapi kan lebih baik elak fitnah dalam gambar tu dah terang terang macam tak pakai seluar. kan lebih baik tak payah pakai walau pun tahu pakai seluar

  8. wAwA says:

    Kalau boleh pilih warna2 slain dari warna skin color taw Che Ta. Untuk elak fitnah cakap-cakap orang…

  9. ann says:

    tolak tudung, pakaian sama macam pelacur tengah cari pelanggan…banyak kat moscow…konfius tengok muslimah begini…

  10. tolong lah jangan malukan orang bertudung..
    nak bertudung buat cara nak menutup aurat..
    bukan nak bertudung sbb nak jual tudung..
    tak leh ke pakai elok2 sikit..

  11. sayangnya says:

    sayangnya,

    sayangnya aii xdpt dengar azab org dlm kubur. kalau dpt dengar, pompuan ni pakat xkeluar rumahlah pasal pompuan ni byk jd punca. tu psl arab jahiliyah pandang pompuan ni x ubah mcm anjing. psl pompuan xley pegi perang / menyusahkan.

    pompuan jugak yg akan heret bapak, laki, adik beradik laki, anak lelaki time die kene campak dlm neraka.

    tq abangku yg telah memberi aku sedas pelempang kerana pergi kedai xpakai tudung 17 tahun dahulu. insyaallah, sygnya xkn heret abg andai kata sygnya xbernasib baik waktu dihisab nanti.

    sesungguhnya pelempang abang adalah bukti kasih sayang abang pd adik.

  12. mojo says:

    Che ta patut pakai tudung dengan seluar dalam je.baru sama taraf lady gaga.sebelum kedut2 dikulit muncul.muda tak selamanya.

  13. tokishika says:

    jd org buta senang terus tak boleh nampak bogel ke apa…sebab mata tak buta la org bercakap…kalau rasa nak cakap org buta better otak tu kasi audit dulu…kalau dah rasa taknak timbul kontroversi jaga la adat berpakaian…bila org cakap pakai seluar pendek nk melenting tapi diri sendiri yang sukarela pakai seluar skin colour bagi timbul kontroversi…masa gambar kt paris pun cakap org buta tak tahu beza sekarang pun guna klise yg sama???memang dia sorang je kot yg celik kt malaysia nih..

  14. ziezess says:

    oooouuuupppppsss???!!! TERLEBIH SUDA……!!!