Written by AbangNara | August 25th, 2014

Menurut Harian Metro, Rita Rudaini telah pun memfailkan tuntutan mutaah terhadap bekas suaminya, Aidil Zafuan sebanyak RM300,000 di Mahkamah Tinggi Syariah Shah Alam hari ini. Untuk makluman, mutaah iaitu satu bayaran yang wajib ke atas suami yang diberi kepada isteri yang telah diceraikan tanpa sebab munasah mengikut hukum syarak. Kadar mutaah boleh ditentukan melalui persetujuan kedua-dua belah pihak. sekiranya terdapat pertikaian mengenai kadar ini, Mahkamah akan menentukan kadar bayaran mut’ah tersebut.

mutaah rita

Sebelum ini, keputusan kes tuntutan nafkah anak-anak yang dilakukan oleh Rita terhadap bekas suaminya itu akan diumumkan pada 10 Disember ini. Tuntutan mutaah ini tidak ada kena mengena dengan kes terdahulu dan merupakan satu tuntutan baru. Abang Nara akan kongsikan informasi terkini sekiranya ada. Sama-samalah kita nantikan perkembangan selanjutnya.

82 responses to Rita Rudaini Failkan Permohonan Mutaah RM300,000 Daripada Aidil Zafuan

  1. Anonymous says:

    Sebelum ade org komen, mohon sesiapa terangkan muta’ah tu apa.

    0

    0
    • nazrul natasha baiduri says:

      aku tetap sokong ko nok rita rudaini..hidup wanita!!!

      0

      0
      • mekD says:

        Tahniah kerana menyahut seruan kerajaan. kami berharap lebih ramai ibu tunggal akan membuka perniagaan francais selepas ini.

        0

        0
        • miss ynwa says:

          ptot arghh makin bengong jew aku tgok muke si aidil tuh….
          kepala serabot la tuw pikirrr camne na bayar 300k hakhakhak
          ngn bini baru na sambut baby lgi msty la na buat baby shower gah2
          haiyoooooo botak laa kjap lgi kuikuikui tp aper de hal astro mst byr ko
          mahal nk exclusive kn anak ko ngn zarema ,, dpt la cover balik kikiki,
          tp nk kew astro pilih engko? Lolz.

          0

          0
    • azmin says:

      saguhati selepas penceraian..yg pelik nye kenapa tuntutan tu skrg??mungkin rita panas mendidih kot tgk kebahagiaan aidil ngan zarema

      0

      0
      • karam seth walingam says:

        bahagia kerrr???
        tak ada angin masakan pokok bergoyang;
        kalau bahagia tak kan sampai piring cawan terbang.

        0

        0
      • NANA says:

        Elok la tuntut…kan dh hak bkn reka2…buat pengajaran kt jantan luar sana. kawin suka2, cerai pon suka2. lg pon ex-hubby rita ni kan kayo…kemain lg dgn bini bru. anak2 tg ada pon x mampu tggung ada hati buat anak lg. Memalukan kaum jantan.

        0

        0
    • mimi says:

      kepada wanita2 yang rasa teraniya di luar sana, pastikan anda tau hak2 anda walaupun dah diceraikan.. jangan lah nangis2 dan redhaaa jee.. berjuanglah untuk anak2 terutamanya..

      0

      0
    • mizzD says:

      google lah. apa guna internet hujung jari. tahu bukak beautifulnara, fb ngn twitter je

      0

      0
    • bute ke says:

      Laaa ko ni baca tajuk je ke? Ke ko ni tktau membaca? Cer scroll balik nara dah awal2 explain muttaah tu ape..

      0

      0
  2. Biskut says:

    kahkahkah….smpai bila2 pun ko takkan dpt lepas dari RR ni aidil oiiii…..

    0

    0
  3. airin says:

    Mut’ah iaitu satu bayaran yang wajib ke atas suami yang diberi kepada isteri yang telah diceraikan tanpa sebab munasah mengikut Hukum Syarak. Kadar mut’ah boleh ditentukan melalui persetujuan kedua-dua belah pihak. sekiranya terdapat pertikaian mengenai kadar ini, Mahkamah akan menentukan kadar bayaran mut’ah tersebut.

    0

    0
  4. Aida says:

    Pengajaran buat suami suami yg tukar Bini macam tukar Tikar..ni baru orang kata Baru Padan Buku Dengan Ruas..!!!!

    0

    0
  5. Cristiano says:

    bertahun-tahun sudahnya, kalah cerita senitron indon

    0

    0
  6. PUKIMAKPALINGMAHALDARIUTARATANAHAIR

    0

    0
    • Anonymous says:

      mymum tuntut muta’ah kat mydad RM200k tahun 2000, ni dah thn 2014..300k tu dah kira murah la tu..lg pun rita kena beringat..anak kecik2 lg..mesti la buat persediaan awal bab duit sbb kos hidung makin meningkat..yg duk comment mahal bagai tu, x kena kat family sendiri…tu sbb x taw law.

      0

      0
      • Anonymous says:

        mymum tuntut muta’ah kat mydad RM200k tahun 2000, ni dah thn 2014..300k tu dah kira murah la tu..lg pun rita kena beringat..anak kecik2 lg..mesti la buat persediaan awal bab duit sbb kos hidup makin meningkat..yg duk comment mahal bagai tu, x kena kat family sendiri…tu sbb x taw law.

        0

        0
      • Anonymous says:

        *hidup

        0

        0
  7. anon says:

    Bagus Rita, lelaki tak bertanggungjawab mcm Aidil mmg patut di ajar. Ala lagipun mmg dia mampu pun bayar, kan dia berduit Aidil takleh berkira sngt, ape yg Rita dpt, dpt kat anak2 dia jugak, bagi makan minum anak2. Hmm…kalau tak mampu pun, bini baru dia kan mmg loaded. Ape salah share sikit dgn ex wife husband. Lagipun mmg dia rampas suami org jugak kan.

    0

    0
  8. badang says:

    mahal betul kau nie rita..x habis2 nak cr publisiti..mamat tu dh kawin ngan kau pn nasib baik tau..x tu kena angkut ngan sapa2 tah

    0

    0
  9. Anonymous says:

    kalau ikt penerangan nara ttg mutaah too.. rita masih rasa dia x salah.. kan aidil ada ckp, rita x dgr ckp dia… ajak pindah x nak… tetap dgn ego.. ataupun rita sbnrnya x mau bercerai dgn aidil walaupun pada masa sblm bercerai, rita cakap dah tawar hati dgn aidil.. jeles kot tgk aidil bahagia skrg ni

    0

    0
    • cuit says:

      Setuju sangat. Bagi aku mase rita ckp dah tawar hati tu, itu hanye EGO die saje. Sebenarnye die syg aidil lagi. Die ni mmg pmpwn paling ego dlm dunia. Xnak ngaku yang die masih syg aidil. Die nak Aidil melutut depan die! Menyampah sangat! Kesalahan sendiri xpernah nak muhasabah! Fikir die sorang je betol! Hak die sebagai isteri je perlu dipenuhi. Hak Aidil sebagai suami? Terbiar sepi. Suami mane xlari? Kalau dah perangai bini lebih ‘suami’ dari suami sendiri?

      0

      0
      • cuit says:

        Rita – Aries
        Aidil – Leo

        The solution for all their relationship problems is that she needs to grow up emotionally and for him to constantly tell her how much he loves her and what she means to him.

        The relationship of a Leo man and Aries woman is competitive in nature. The protective charisma and strength of the Leo man is strongly adored by her but she may feel sick of haughtiness and his desire to dominate all the time. On the other hand, the innocence and courage of an Aries woman stimulates the romantic feeling in him but he may feel upset regarding her aggressiveness and impulsive actions. They both have large egos and strong passion to be held on with. Due to their drooping egos, a relation between a Leo and an Aries, though warm and wonderful, can produce frequent emotional storms. But a friendly communication and mutual respect can make them a happier couple.

        0

        0
      • akulahperempuanittew says:

        kor tunggu kor dapat laki mcm aidil esok, kor kenang balik apa kor tulis ni..tengok ego ke tak kor time tu….

        0

        0
  10. nr says:

    ape pun kita dengar keputusan mahkamah..tak yah nk sibuk jadi juri ye….tak yah nak sibuk jadi pengadil tak bertauliah dlm kes ni…diam sudahhhh…..

    0

    0
    • gayahhebat di . . . says:

      ehh,,,sukati lah…bukan engkau pun bayar bil internet kitarong.so stupid..stupid like aidil.

      0

      0
      • nurul says:

        betul la ape yg nr ckp tu.rita tuntut jer tp x semestinya hakim akn ikut jumlah tu.atau ade stgh kes mmg x dpt lgsung mutaah.semuanya mahkamh akn pertimbgkn dulu sblm bg.

        0

        0
  11. Hoi says:

    Kes cerai begini mana pernah amik 2,3 hari dik. Apa pun semoga nasib anak-anak terbela. Sang ayah kalau tak mampu tu paham la, ni lain cite. Lebih dr mampu tp kedekut ya ampun.

    0

    0
  12. aku janda 89 says:

    rita..kita senasib tapi cara je berbeza..saya tidak menuntut sesen pun dari bekas suami..janji anak dapat kat saya, itu lebih berharga dari jumlah 300 ribu tu….
    btw saya doakan awak bahagia dgn khidupan awak disamping anak2 tersayang…

    0

    0
    • Anonymous says:

      sebab ramai wanita2 yang tak menuntut lah lelaki senang buat hal.. tak ramai perempuan yang berani tuntut hak mcm ni sebab kebanyakan wanita memang berhati lembut dan mudah memaafkan walaupun telah disakiti.. tapi kadang2 wanita takut nak menuntut sbb ex husband garang sgt mau dia ugut nak belasah kita kalau kita buat tuntutan.. ikutlah mana yang kita rasa terbaik ;)

      0

      0
      • zarimau pecah pinggan says:

        setuju sgt… lelaki diluar jgn igt pmpuan ni bodoh… dan pd perampas jgn igt anda bahagia sebab jodoh… matlamat x menghalalkn cara..

        0

        0
    • akulahperempuanittew says:

      anak pun rita tak tinggal, hak dia pun dia nak…itu hak dia, kalo you tak tuntut, itu terpulang.. ini pasal maruah dan hak, jangan lelaki suka suki tukar bini mcm tukar tayar keta dia..

      0

      0
  13. Sipuden says:

    aku sokong RR tuntut nafkah anak..tp mutaah ni mcm xsesuai utk RR sebabnya, RR pn salah jgk..cer duk atas sejadah tu muhasabah diri cari kesilapan diri sndri jgk..jgn asyik tuding jari kt ex suami n buat mcm ko tu xde salah lgsung. cik RR, maruah suami pn tanggjwb isteri, sebelum dicerai pn ko sibuk menjaja aib suami, dedah aurat yg hnya utk tatapan suami..kt mana yg xde sebab munasabah dalam perceraian korang ni? sudah2 la nk jaja kisah rumahtangga kt umum..tuntut hak anak2 sudah sbb tu masih tanggunjawab aidil..tp utk buktikan ko tak bersalah tu dh xperlu la kot..semua org dh taw kalau ikut apa yg ko canangkan.dari org kesian jd muak la pulak tak habis2 isu duit, duit n duit…lantang biar bertempat, jgn smpai isi dlm kain semua terselak dek kelantangan mulut n sifat kamu tu

    0

    0
  14. liana says:

    Aku tak pernah kesiankan rita. Tapi minggu lepas aku nampak dia dekat emergency prince court sebab anak dia sakit. Kesian dia sorang uruskan anak dia sakit muntah2..nasib ada kawan dia tolong. Aku dapat rasakan susah dia dekat air muka dia, memang kesian…kalau jaga anak dgn suami pun dah payah. apa lagi ibu tunggal anak dua. Bagus rita, kau minta duit dari dia. Aku sokong, ni bukan masalah nampak bekas suami bahagia, tapi ni tuntutan hak anak dia.

    0

    0
    • ... says:

      AKU HARAP AIDIL DAN ZAREEMA BACA KOMEN LIANA NIH .

      TO: ZAREEMA / AIDIL / RITA BUANGLAH SIFAT EGA DALAM DIRI MASING.. WALAU PAYAH.. TOLONG BERUSAHA BUANG EGO.. NO..NO EGO..
      DEMI ANAK2 KORANG.. RAYAN & ADIK MOK NI KECIK LAGI.. NEED YUOLS ATTENTION . KASIHAN MEREKA JADI MANGSA .

      0

      0
    • akulahperempuanittew says:

      Been there, done that. Hanya orang yang pernah melaluinya saja yang tau mcm mana rasanya menjadi ibu tunggal… aku minat rita dari dulu..cuma dia outspoken je yg tak berapa berkenan, lain2 semua ok..aku sokong rita tuntut hak dia!!

      0

      0
    • no nok says:

      gudjob nok liana. aku setuju dgn kau. biar kena panahan petir asmara jgn kena pokok tumbang akibat dipanah petir. nok rr, cubalah bertahan, rm300k utk anak kau nok bkn utk kau joli2. tp kalau kau nk joli pun apa salahnya, dh jd duit kau.
      kpd nk nok lain yg nk kawin dgn pemain bola malaysia, nasihat aku takuah la nok, main bola bukannya bagus sgt, nk main ki je kerjanya.
      nok rr ada ki terangkat sbb tu nok dil suka, cuba ki nya mcm sabut kelapa terbuang lalu, pasti nok dil jadikannya bahan latihan sepakan percuma saja.
      adios nok semua

      0

      0
  15. Aw, this was an exceptionally nice post. Spending some time and
    actual effort to make a superb article… but what can I say… I
    procrastinate a lot and never seem to get nearly anything done.

    0

    0
  16. Anonymous says:

    Bertahun Rita fight nak dapatkan nafkah anak. Ni mutaah pulak. Orang macam Aidil ni cuma tau kawin dan buat anak. Tapi tanggungjawab tak tau.Ada hati pulak nak kawin lain. Alangkah senangnya jika mahkamah arahkan majikan suami buat potongan gaji setiap bulan untuk bayar nafkah anak. Macam potongan epf, loan dll. Tak payah la turn naik mahkamah.

    0

    0
  17. ahhh says:

    tak habis2 lagi??..
    udah2 la tu..

    0

    0
  18. nr says:

    ehhh suka hati aku jugaklah…intenet aku pun bukan ko yg bayar pun…meroyan plak kat sini….semak

    0

    0
  19. Jaja says:

    Selain dari haknya untuk memohon nafkah, seseorang perempuan yang telah diceraikan tanpa sebab oleh suaminya boleh memohon mut’ah @ pemberian saguhati kepada mahkamah, dan mahkamah boleh, selepas mendengar pihak-pihak itu dan apabila berpuashati bahawa perempuan itu telah diceraikan tanpa sebab yang patut memerintahkan suami membayar sejumlah wang yang wajar dan patut mengikut Hukum Syara’

    0

    0
  20. ini kah caranya says:

    aku kesiankan semua wanita yg d ceraikan… ibu aku d ceraikan tanpa nfkah jugak.. masa tu aku baru 5 thn if dah matang dah lama aku ajar bapak aku ..
    tau buat anak tp bila cerai lps tangan… nafkah tak bg.. aku yg 5 thn ni tpaksa bgn pg tuk berjual kue… adik2 plak baru umur 3,1 n 9 bln .. demi sekeping p*k* bini org bapak aku ceraikan mak aku tinggal sebtg kara….
    tp takper nanti adalah balasannya kan.

    lelaki mcm aidil ni patut d ajar.. dah banggang tak matang masih ikut ckp mak bapak knp pi sembur baka kt pompuan pastu suka suki tinggal??!!!

    n badan yg berkenaan tolong cepat sikit settle hal mcm ni jgn susahkan kaum pompuan jerk…

    gd luck to rita n to other women yg di ceraikan — go n fight for ur dignity…

    0

    0
    • jeni says:

      Saya dapat belajar satu penjodoh bilangan hari ni
      sekeping p¥k!. Awesome..

      0

      0
      • no nok says:

        betul tu jeni, aku pun suka dgn penjodoh bilangan sekeping p’k’.
        walaupun ia menjijikkan namun ia meriangkan.
        tahniah kpd inikah caranya, teruskan memberi penjodoh bilangan yg jijik utk dijadikan pemuas nafsu kita di sini

        0

        0
  21. sucinya rita rudaini itewww says:

    Blm apa2 lg dh sokong si rita xde akhlak tu…tggu la keputusan mahkamah dlu…pasni kompom aku akn dpt dislike yg plg byk didunia…(aku kesah kerr?)

    0

    0
  22. aku says:

    Aku nk ckp jer sajak ko pe muka aidil…. ini mcmnye jantan harus buat mcm gini sebab nk lepas tangan jer….biar dia rasa ngat cerai senang ke… byk tanggung jawab ko aidil… mana bini baru mengandung mana ex bini tuntut…. mana anak2 ko nie blum lagy anak bini baru… leh pengsan…ko….

    0

    0
  23. Anonymous says:

    cik Rita pun oi….anak sakit pn nk hntr prince court perlu ker ??????????
    hospital biasa pn boleh..jgn nk membazir duit…….

    0

    0
    • ikan says:

      sukati die la nak hantar mane.. tak salah pun pegi hospital private or pegi government. ikut suka la.

      0

      0
    • Anonymous says:

      semua org nk yg terbaik untuk anak masing2 aku pon kalau ada ank aku nk hntar anak ak tempat yg terbaik….

      0

      0
    • bulan says:

      Yang kau sakit hati dia hantar anak dia kat PC apasal…..kau yang kena bayar ke…..

      0

      0
    • jambi says:

      Aku yg miskin ni pun leh anto.prince court.. insurans kan ada.. bodonya kau ni.. itulah gunanya insurans utk medical.. anak aku dr lahir dh ambik insurans.. kesian kau buta huruf tahap katak..

      0

      0
    • liana says:

      Masa aku kat situ, anak dia macam nak separuh mati dah muntah, demam sakit perut, menangis meraung kesakitan. kalau kau jadi ibu tunggal kau nak hantar ke kat hospital kerajaan yang kena beratur tunggu 6 jam? anak aku sakit aku sanggup berlanja berapa pun. Bukan bercuti pon…btw pcmc tak mahal pun…

      0

      0
  24. kerangmahai says:

    Aku pn anta ank2 g privet even kena nyamuk sampai bengkak2….
    Suka ati aku duit laki aku

    0

    0
  25. menyampah says:

    Meluat aku dgn dia ni macam lah laki tu jutawan. Setakat pemain bola cabuk nak demand macam-macam. Ko jual aje lah kopi kecantikan ko tu. Peminat – peminat lurus bendul ko beratur nak beli. Muka cucuk botox bagai nak kelentong. Artis semua kaki kencing berapi.

    0

    0
    • joe says:

      Hahha… ko jeles.. g lah cucuk sama.. nak muka cam rita pun leh buat… cam zarema lg lah senang nk buat.. muka pondan… sekarang boleh buat mcm2.. kau xyah lah nk mengata.. rasanya muka ko cam erra kot.. lawa sgt.. elok lah tu super getah sekerap

      0

      0
  26. robyn says:

    Yeyyyyyy…betul kan ckp aku? 1) citer pompuan ni takkan abih. 2) bekas laki dia takkan terlepas dari cengkaman dia. 3) tak abih berlagak suci. 4) guna anak mintak simpati

    Aku tengok tiap kali keluar citer bekas laki dia bahagia, dan dan tu jugak keluarlah statement pompuan nih!! Dah dahlah tuuuu…… Sampai ke tua dok pukoi canang!!! KESIAN

    0

    0
  27. Irresponsible says:

    Tahniah pada Rita kerana berani menuntut hak. Bende mcm ni dh mmg sedia ada tp sama ada org kita nih sedar atau berani utk ke next step. As usual, perempuan cpt mengalah dh biarkn diri tertindas. Sebenarnya hak2 suami isteri lepas bercerai nih kalau diberi perjelasan & penekanan dlm khursus kahwin bagus utk pasangan2 yg nk dirikn rumah tangga nih.. Sbb tugas seorg suami nih mmg berat kan so bende2 mcm ni bakal2 suami kene sedar.. bukan time happy2 je tau.. Impact die sebenarnye lebih pada masa depan anak2 yg terkesan akibat perceraian nih.. bayangkn impact financial dh sah2 apetah lg impact dr dalaman & phsycology lg.. Impact yg lg besar ialah pada masyarakat seluruhnye.. ni adalah chain yg sgt berkait rapat semuanya bermula dari sebuah keluarga….bayangkan ni baru cth satu keluarga.. byk lg kan cth2 lain di luar sana kn? seperti isteri kene terajang tanpa sebab, dan lain2..
    Kesimpulannya.. sang suami tunaikan lah tanggungjawab mu di dunia.. jika tak.. diakhirat semestinya dituntut dan di tanya nanti…& semestinya masa tu sapakah kita utk menidakkannya atau cuba melari kan diri????

    0

    0
  28. minah jambu idop umno ! merah biru says:

    bagos rita minah jambu sokong ! jadi pompan jangan jadi bodoh macm kayu …kalau boleh kasi dia rabak2 !!!!!!!!!!!!! lov u ritaaaaaaaa muah !!

    0

    0
    • minah jambu idop umno ! merah biru says:

      eh kenape kaler minah jambu choklat pulak ni !!!!!!!!! salah tekan ke ape ni ? bang nara tolong siasat ..

      0

      0
  29. Linzy Longkang says:

    habis laa ko aidil pasni nak buat anak kene pikir 1000 kali, kang tak makan anak bini ko sbb nak kene byr kat rita, tu laa nak ikut napsu sangat cenggini laa jadinya

    0

    0
  30. Irresponsible says:

    tugas seorg suami nih mmg berat kan so bende2 mcm ni bakal2 suami kene sedar.. bukan time happy2 je tau.. Impact die sebenarnye lebih pada masa depan anak2 yg terkesan akibat perceraian nih.. bayangkn impact financial dh sah2 apetah lg impact dr dalaman & phsycology lg.. Impact yg lg besar ialah pada masyarakat seluruhnye.. ni adalah chain yg sgt berkait rapat semuanya bermula dari sebuah keluarga….bayangkan ni baru cth satu keluarga.. byk lg kan cth2 lain di luar sana kn? seperti isteri kene terajang tanpa sebab, dan lain2..
    Kesimpulannya.. sang suami tunaikan lah tanggungjawab mu di dunia.. jika tak.. diakhirat semestinya dituntut dan di tanya nanti…& semestinya masa tu sapakah kita utk menidakkannya atau cuba melari kan diri????

    0

    0
  31. Anonymous says:

    rita x layak utk dpt nafkah mutaah tooo…nafkah mutaah suami bagi isteri bila isteri diceraikan tnpa sbb.. rita ni jeles dgn aidil n zarema… tgk dkt ig dia, dia dgn peminat kipas mati x habis2 mengata zarema tp zarema x pernah lagi plk mengata dia..

    0

    0
    • Anonymous says:

      nk mgata bnda lg da puas merampas hak org mmg la xkata ape da diam sudaaa laaa…da dpt ape yg die nak..tnjuk la plk diri tu suci murni lps da wat salah kt org kn kn kn…manusia…manusia…

      0

      0
    • zarema tak pernah kata laaa dia tunjuk dia baik sangat..aku biasa baca dia perli rita dalam ig tu kes pinggan pecah tu pehal… anak org kaya.. laki mana tak kejar.. rita bersungguh cari duit nak bagi anak rasa kemewahan.. zarema tu duit tak cari pun dah berkepuk duit dalam bank..

      0

      0
  32. Anonymous says:

    6 sifat wanita yang tidak layak dikahwini. (Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki)

    Pesanan Rasulullah saw untuk kaum Lelaki : “Jangan engkau kahwini wanita yang enam, jangan yang ananah, yang mananah, dan yang hananah dan jangan engkau kahwini yang hadaqah, yang basaqah dan yang syadaqah”.

    1.Wanita Ananah : wanita yang banyak mengomen itu dan ini. Apa yang diberi atau dilakukan suami untuk rumahnya tangga semua tidak kena dan tidak berpuas hati.

    2.Wanita Mananah : wanita sebegini yang menidakkan usaha dan jasa suami sebaliknya mendabik dada dialah yang banyak berkorban untuk membangun rumah tangga. Dia suka mengungkit-ungkit apa yang dilakukan untuk kebaikan rumah tangga. Biasanya wanita ini bekerja atau berkedudukan tinggi dan bergaji besar.

    3.Wanita Hananah : Menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain dan wanita ini berangan-angan mendapatkan suami yang lebih baik dari suami yang sedia ada. Dalam kata lain wanita sebegini tidak bersyukur dengan jodohnya itu. Wanita sebegini yang mengkufuri nikmat perkahwinan. Dia juga merendahkan kebolehan dan kemampuan suaminya.

    4.Wanita Hadaqah : melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya utk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya selain itu wanita ini suka ikut nafsunya. Wanita sebigini memeningkan kepala lelaki. Dia tenguk apa saja dia mahu. Dia suka membandingkan dirinya dengan diri orang lain. Suka menunjuk-nujuk. Wanita inilah yang menjadikan suami dulu handsome sekarang sudah botak.

    5. Wanita Basaqah : ada 2 makna:
    Pertama wanita sebegini yang suka bersolek dan menghiaskan diri. Dia menghias diri bukan untuk suaminya tetapi untuk ditunjuk-tujukkan kepada dunia. Suka melawa. Wangnya dihabiskan untuk membeli make-up, kasut dan barang kemas. Wanita begini juga suka dipuji-puji. Kalau dia kebetulan menjadi isteri orang ternama dan menjadi pula ketua dalam kumpulan itu, orang lain tidak boleh mengatasi dirinya.
    Kedua dia marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagiannya.

    6.Wanita Syadaqah : banyak cakap, tidak menentu lagi bising. Kebecokan itu juga menyebabkan segala kerja yang dibuatnya tidak menjadi, hanya tukang sibuk dan komen saja.

    —Dicatat oleh Imam Al-Ghazalli…Wallahu’alam.

    0

    0
  33. tipahtertipulagi says:

    Tulah Aidil klu ko byr nafkah anak2 ko Tiap2 bulan dgn systematic ko X perlu menga dap court. Upah lawyer bagai. Lagi buang duit n buang masa. Pakai otak lah Aidil. Buat anak pandai. Tanggungjwb sbg bapa ke laut. Aku salute Rita w pun mulut dia kdg2 xde insurance ttp dia ber usaha keras utk bg kemewahan dkt anak2 dia. Jgn dah besar nnt anak2 ko X ngaku ko sbg bapa dia.

    0

    0
  34. cik nik says:

    ada ramai pompuan di luar sana yg tak tuntut hapa2 pun janji bebas. (like me!)..dari menanggung sakit jiwa berpanjangan…….lagi pulak nak tuntut hapa…dah rokok laki pon kita yg beli kan (al-kisah sesetengahnya)…n bla2 laagi……ni bkn pasal rita nak buka aib laki dia ke apa……diam pun berebut wartawan tanya tak habis2 kan…so at this point…sy sokong Rita 201% la dear….just go for it….buat kawen kat hotel habis ratus ribu..ada je duit..kan?

    0

    0
  35. aku says:

    aku rasa sampai mati pon si aidil & zarema takkan tenang.
    kalau la si aidil lebih bertanggungjawab pd anak2…tak jd mcm ni
    nak lari ke mana? nasib anak2 tu lelaki.
    aku yakin si sita tu tak hadqap pon duit aidil sbb dia lg kaya dr si aidil. aidil tu ada apa..? dia cuma tau cari bini kaya (zarema tu wpon x lawa mana , rita lg lawa tp loaded beb) utk puaskan kehendak dia.
    mmg si aidil ni bertemu ruas la. inagt tau nak enjoy bat anak pastu blah mcm tu jer ke..
    kalau terus2 mcm nie, aku bkn nak doa..tp reality hidup la kan, si zarema ni pon mana nak tahan lama2 dgn masalah 3 segi bekas suami nie.
    lama2 si zarema ni pon angkat kaki. payah kaern dgn budak tak matang mcm aidil ie. keja makan hasil bini jer.
    duit main bola & jdt tu ape la sgt.
    dengan performance yang hampeh..kontroversi tak sudah2, JDT pon let go jer pemain mcm ni. no value la mamat nie.

    0

    0
  36. Anonymous says:

    Kalau aku jadi Aidil, aku x ceraikan Rita ni, biarlah dia gantung x bertali, baru padan muka RR, eksyen macam bagus, muka bkn lawa sgt pun..lelaki mmg bole kahwin lebih dari satu kalau mampu

    0

    0
    • tak paham says:

      Yg komen kt atas ni,btl2 bangang abadi.. Nk digantung lak anak org 2 xbertali, leps 2 sdp2 dgn bini lain.. Esok kt akhirat, mampu ke nk menanggung siap jalan bahu senget sebelah.. Ckp mcm xde agme..

      0

      0
  37. maya says:

    Cik Nik : KO BODOHH HAHAHHAHAHAHAHHAHAHAHAHAHHAHAHA

    0

    0
  38. jijie says:

    Alahai aku perasan pas kuar cite zarema ngandung hmm start meroyan balik dahhh..mcm mcm half makcik Rita ni…kemang spesis takleh tgk org sng kot.dah2 la.cara mitak sana sini mcm terhimpit Sgt.tapi pakai Porsche.duk umah sewa je byr 3k sebulan.beranak principal court.tak kalah.beranak kalu amik insurance pun meme takeover weii.bayor sendiri.berlagak.tu belum lg kos cucuk vitamin c ke.kan kulit dia makin putihdulu manmade mcmtu.mcm botox tu wallahualam.malas nak tuduh.mgkin ad tak mungkin tak.

    0

    0
  39. […] Rita Rudaini Failkan Permohonan Mutaah RM300,000 Daripada Aidil Zafuan (75) […]

    0

    0