Written by Bella | October 31st, 2017

Umum mengetahui sambutan Halloween cukup meriah di luar negara dan kebanyakan orang ramai akan memakai kostum yang menyeramkan. Namun, perayaan ini juga turut disambut oleh pelakon Rita Rudaini dan anak-anaknya.

Menerusi satu perkongsian Rita di Instagram, beliau turut menghiasi rumah dengan labu-labu yang diukir, gula-gula untuk “Trick or Treat” serta foto anaknya Arjuna sebagai drakula si penghisap darah yang menyeramkan.

Walaubagaimanapun, ada netizen yang kurang senang melihat Rita membenarkan anak-anaknya menyambut Halloween meskipun atas tujuan untuk berseronok. Pada mereka, niat tidak menghalalkan cara.  Berlaku sedikit perbalahan di ruangan komen Instagram Rita berhubung isu tersebut.

Meskipun dikecam, masih ada lagi yang mempertahankan serta menyokong Rita dan menasihatkan aktres itu tidak mengambil peduli akan tanggapan orang lain.

Apa pula pendapat anda? Salah atau tidak jika ingin sambut sekadar suka-suka sahaja?

159 responses to Rita Rudaini Dikecam Benarkan Anak-Anak Sambut Halloween

  1. ash says:

    hmmm
    perlu ke peka dgn budaya yg tiada dlm bangsa kita
    kalau nak hujah dosa pahala nanti ada yg cop ustazah jadian
    as a melayu ada ke sambutan mcm tu
    byk lagi kot benda yg boleh hepi kan anak2
    jgn la nk jd urban sgt
    takut nti dlm x sedar kita tergelincir akidah
    yahudi mmg gunakan 3F utk bawa kita bersama mereka
    FUN, FASHION, FOOD
    berpada2 lah dlm kehidupan
    budak2 tu x tau apapun
    hantu setan tu kawan Iblis
    so apa sebenarnya tujuan meraikan tu

    56

    0
    • lilo says:

      Istighfar, masa aku tgk ig lara pn aku dh geleng kepala.. nnt time krismas, jgn sangkut stokin merah plk ye.. org tegur dikatakan haters.. malah menggalakkan plk.. hmm, pandai2 la jwb kat akhirat nnt ye..

      25

      0
      • senah gemenceh says:

        biasalah retis2 malaysia. kalau yg kebaratan tu mesti mau ikut sgt. tunjuk habis-habisan. time maulidur rasul….awal muharam …senyap.

        30

        0
      • Anonymous says:

        over…ning baizura kawin mat salleh pun anak tak sambut. yg ko kawin dgn melayu makan belacan…halloween la sangat.
        kelakor!!!

        26

        0
        • tak koser says:

          rita kan anak mat salleh uols. cebok berak pon pakai garfu.
          mata dia tu..fuhhh sebenarnya biru. korang xtahu ke…tpi pakai lense hitam supaya blend dgn org melayu. dia cuba sesuaikan diri dgn adat melayu sebaik mungkin. kasi lah dia peluang. baru belajar nk kenal islam mcm fathia.

          10

          1
        • Anonymous says:

          ANUGERAH ARTIS ROSAK AKIDAH 2017- RITA RUDATAIKKK.

          3

          1
        • Anonymous says:

          Awal Ashaari, Nabila dan Sharnaaz…siapa lagi?

          2

          0
        • Anonymous says:

          2

          0
      • Mimi Locy says:

        Sedih aku tngok Lara dipakaikn kostume Halloween. Lagi sedih bila parents die pun galakkan. Ni si Rita pulak lagi menakutkan fans2 pulak ikut perangai artis2 ni… Dulu Valentine’s. Lepas diharamkan, Halloween pulak. Klu orang kata Artis ni kebanyaknnya perosak masyarakat Dan bawa pengaruh negatif, nak Tak nak terpaksa lah aku setuju..

        17

        0
      • Kina says:

        Overnya Rita ni.Aku dah 10 tahun tinggal Australia.Kalau anak2 nak join pakai costume kat sekolah aku tak kisah la.Budak2 datang trick & treats bagi aje gula2 tapi nak decorate rumah semua tak adalah.Memang bukan budaya kita & tak kena dengan Islam sebab pakai hantu2 & setan.

        22

        0
      • Anonymous says:

        aku yg dah duduk 25 tahun pat America pun tak pernah kasi anak2 aku sambut Halloween nights tapi anak2 jiran tetangga dgn costume Halloween mereka dtg ketuk pintu mintak gula2. Aku kasi ajer la bab cute tengok dia org.

        5

        0
    • ara says:

      FYI also, malay culture is not the same as Islamic culture. Bersanding after solemnization tak pulak terpesong akidah sedangkan tu budaya bukan islam. Nipis sungguh akidah orang melayu islam malaysia ni. Raya sebulan (walaupun syawal sebulan) dengan cat rumah boleh ganti tiap2 tahun, semua nak baru. Yang tu boleh pula ikut amalan syaitan. Sedangkan yang wajib, sembahyang raya saja.

      9

      8
      • lily says:

        budaya dan perayaan 2 perkara berbeza.. Halloween ni perayaan, bkn budaya.. tu sbb org tegur.. Cth perayaan kat malaysia ni Hari Raya Puasa, Aidiladha, Thaipusam, Deepavali, CNY.. Halloween ni perayaan yg disambut di negara barat. Boleh google.. maksud halloween pn dh boleh tahu perayaan tu terpesong dari agama.. jd buat ape smbut?

        anak2 kecik x tahu pn pasal halloween. Lara alana tu lg la.. dia x tahu.. tp mak ayah dia yg excited nk introduce ank psl halloween.. walaupun sekadar suka2.. jgn promote islam liberal

        25

        0
      • wekkkkkkk says:

        Kita Tanah Melayu ada Sultan, maka Sultan dn Permaisuri akan bertahta di singgahsana sbb itu menandakan Kebesaran Pangkat dn Kedudukan di mata rakyat jelata dn rakyat mesti sanjungi, maka bila rakyat jelata mau brkawin dn menjemput Sultan di zmn dahulukala, bila Sultan dtg, maka Sultan bertanya, di manakah gerangan pengantin, beta mahu melihat, maka semenjak itu, pengantin rakyat akan bersandinglah smpai ke hari ini..itu sbb dipnggil Raja Sehari..
        wekkkkkkkk

        biar mati anak, jgn madi adat

        1

        1
      • Anonymous says:

        cat rumah ko bandingkan dgn pakai mcm hantu. raya ko pakai mcm hantu yer???

        3

        1
      • adriana says:

        Nk tanya sembahyang hariraya aidil adha dan fitri tu wajib ke?kak ara 10.49am
        Sebenarnya mmg byk yg x boleh jgn jadi ikut ikutan..tu sb kena dalami ilmu agama Islam lg dan rajin2 lh gi kelas agama..contoh mcm kelas agama di surau waktu zohor di tmpt kerja sy ni di BNM ..setiap hari ada..bagus sgt..

        2

        0
      • Sara says:

        Cik ara.. Dalam agama islam pon byk hari2 yg boleh disambut bukan hari raya shj.. Tp dipandang sepi oleh artis2.. Kenape hari halloween disambut pula??..

        1

        0
      • intan says:

        huhu ini lagilah … sembahyang raya tu sunat lah… apa yang wajibnya…. tp tuhan menyuruh kita raya dengan gembira sbb telah berjaya puasa selama sebulan… berpakaian barulah kamu dan bergembiralah…
        itulah islam … islam itu mudah jgn kamu memayahkan …
        x salah rumah bertukar cat… jika itu menunjukkan keraian kita dan kita mampu untuk mengadakan semua itu…. be happy

        3

        0
      • Jahiltapisombong says:

        Ya betul. Aku setuju dgn lily.
        Budaya tu berbeza bagi setiap masyarkat/bangsa didunia. Org islam boleh amalkan setiap budaya selagi budaya tu tidak bertentangan dgn syariat/ajaran islam supaya tidak terpesong akidah.
        Budaya tu tradisi yg dilakukan masyarakat / bangsa tertentu.
        Melayu/arab/cina dll itu bangsa.
        Islam itu agama utk pelbagai bangsa.
        Selagi budaya tak bertentangan ajaran islam, maka boleh diamalkan.
        Perayaan agama utk agama masing2.
        Yang penting AKIDAH perlu dijaga.
        So sebelum terikut2 dgn apa yg org ain buat…kena bezakan dulu antara budaya & perayaan agama.
        Artis2 malaysia ni kalau tak suka ditegur oleh netizen…rajin2 la pergi kelas agama. Kat situ ada utazah/ustaz yg bertauliah. Kalau rasa tak puas hati dgn apa yg disampaikan org yg BERTAULIAH tu, boleh la berdebat dlm kelas agama tu dgn pakar2 agama.
        Tak payah nk berdebat tegakkan pendirian yg mmg dah salah tu dgn netizen2.

        0

        0
    • Anonymous says:

      rita dan spender…BERPISAH TIADA.

      4

      1
    • Anonymous says:

      jual cipet la bagus rita hoi. boleh dpt duit beli spender….

      2

      0
    • minah jambu say NO to drugs says:

      saje suka2 aje takde pe2 just hepi thats all..bukan kite sembah itu patung2 semua…hepi2 mesti ada had nye kan takaaaaaaaaaaaaaaaan lah rita nak jadikn anak dia macm yahudi kaaaaaaaaaaaan…yg tk sambut hallowen pon prangai pon dh macm yahudi amcam ?? lov rita..

      0

      1
    • Halloweenooo says:

      Dan yg paling neraka sekali..bila bersuara/bg opinions dicop ustazah/ustaz jadian.
      Aku xde impian pn nk jd ustazah…tp aku juga xde impian nk pesong akidah dan sambut benda mengarut nk ikut yg terang2 menyerupai agama lain.as a muslim,xde hati aku nk kutuk2 ig [email protected] apa diorg buat tp bila obvious sgt mcm ni, prirasa nk berkata2 tu ada.bukalah mata wahai manusia.

      2

      0
  2. Anonymous says:

    Pendapat aku mmg tak elok sambut Halloween bagai ni. Dan tak elok jgk pegi serang orang yg sambut Halloween ni sbb yg serang tu pun psycho. Kejadah cari pasal dkt IG org. Kurang kasih syg gamaknya.

    3

    1
  3. wekkkkkkk says:

    Rita ni dh kenapa, dh hanyut ke, mana boleh org islam mengikuti perayaan yg brasal dri Church ni..brcnggah dgn Islam, apa hajat yg ko nk sebenarnya di malam 31st Oct mlm tadi.. ko nk bekas suami ko dtg ke menyerupai mcm iblis ke. Mlm Halloween ada mlm permintaan hajat..
    Kt rumah kamu tu ada patung kayu tak, beruang/anjing mainan x..tanya je.

    5

    2
    • Bengong says:

      Christian tak raya halloween.. Even I Christian but I tak raya halloween okay! Cause for us org yg takde Tuhan jer raya hal merepek mcmni! Dont bias. Mind ur words! Kat Msia ni agama apa yg pengikut dia banyak celebrate raya merepek mcmni? I pun ada gak sedare muslim but luckily they are way better and wise than u!

      8

      0
    • Anonymous says:

      Bila pulak berasal dari church.Setau aku ni bukan perayaan christians.Ni budaya orang putih.orang english ke american yang start dulu tak sure.sama la macam thanksgiving.american aje yang sambut.orang christian lain mana sambut woi.

      8

      0
      • Anonymous says:

        Bkn ke Kristian ada berbagai version..mungkin Kristian kau tu x sama antara satu sama lain..contoh roman katholic..protestant..eh..byk lg lh..tu yg aku tau di m’sia di luar sana lg lh pulak..betul tak?.

        2

        0
        • Yang memahami says:

          Thats y u have to give the detail.. Jgn buat statement umum. Sama gak macam aku kata ,”Islam is isis” sedangkan aliran/version muslim tertentu je.. Kaji dulu baru petik mana2 pihak.

          1

          0
  4. Anonymous says:

    Yang x teguh iman je yang personal kan iman org lain tentang hal ni… kita kalo iman kuat masuk church pun x tergugat malah boleh berdakwah lagi dgn paderi.

    Yg x teguh iman tu muhasabah diri , melabel org lain sebagai tak beriman sebenarnya tak menguatkan iman ko

    2

    4
    • Anonymous says:

      ko dh kenapa…masuk church tp x buat apa2 yang mengikut ajaran dia mmg ok la oiiii..ni masalahnya dia x masuk church tp terikut2 budaya org bukan islam….

      3

      0
      • ara says:

        budaya bukan islam bukan church sahaja ya. semua nak kaitkan dengan church. Christian goes to church, Hindu and Buddhists goes to temple, Judaism goes to synagogues, Muslims goes to mosque, please read more on other religions in the world and their place of worship. And when I say place of worship, it does not mean sembah berhala.

        6

        1
        • wekkkkkkk says:

          boleh terangkn x disini kalau kamu boleh jwb..aku x fhm, sbb aku bodoh.
          Contoh :-
          Ibubapa mmg dh buddha, sambut Gong Xi Fa Chai.., anak2 nya pun sambut perayaan itu bila dtg, segala mcm angpau dpt, tapi kenapa ye masa Krismas anaknye pun sambut?.

          Samalh mcm Indian, Makbapak agama Hindu, tapi ada anak2 pun pegi church.

          terangkan..wekkkkkkk dh lama confius..cuma nk tau je..utk dpt ilmu sedikit je.
          Dh lama terpendam dn nk tau shj.

          1

          0
        • wekkkkkkk says:

          why quite..no body answer/like my question meh, I just want to know..lah.

          0

          1
        • Anonymous says:

          Biar sini aku jawab ye Wekkk. Ada 2 jawapan.

          Rasanya si Ara jawab budaya bukan Islam bukan church sahaja sebab nak bagitau faktanya Halloween asalnya perayaan bagi Orang Yang Dah Mati bersempena musim menuai disambut org Celts kemudian org Scot dan Irish, dan kemudian Scottish dan Irish bawa pergi ke US. Sebagaimana kita sedia maklum orang Kristian yang sebenar tak sambut Halloween sebab ada unsur puja syaitan dan nenek moyang yg dah mati. Berlawanan budaya Kristian. Sama macam budaya melenggang perut dari agama Hindu yg sebahagian orang Islam Malaysia amalkan, tapi dah lama ditinggal dan Ulik Mayang oleh Melayu Terengganu, penuh unsur puja. Mungkin jugan macam pengomen atas2 sebelum Ara, seorang Kristian marah betul bila netizen di sini kaitkan Halloween sebagai perayaan Kristian.

          Pasal Cina sambut Chinese New Year dan Christmast. Ada 3 sebab. Satu, CNY tu perayaan budaya bukan agama. Asalkan tak join sembah nenek moyang, orang Cina akan sambut. Kedua, Cina Kristian memang akan sambut Krimas sebab agamanya Kristian. Straight forward jawapan. Sebab ke3, macam Melayu Terengganu mengaku Islam tapi time berubat panggil Jin/syaitan menurun minta tlg sembuhkan, macam tu juga wujudnya Kristian yg sambut Halloween. Pernah famili Kristian orang Sabah bila semadikan mayat ditanam perhiasan dan duit sekalai dalam kubur sampai keluarga si Mati yg lain tegur anak2 Si Mati “ni bukan cara kita orang Kristian. Ini dah ikut nenek moyang punya adat. Salah”

          Harap Wekkkkk lebih knowledge-able selepas pencerahan ini.

          1

          0
      • Anonymous says:

        budaya org melayu tu budaya islam ke… kalo benda2 yang kita percaya x terpesong akidah kenapa nak risau… tu tahap iman sesaorang tu … kalo dah rasa was2 tu yang jadi harammmmm

        0

        0
  5. Anonymous says:

    nara mane gosip fattah n fazura hadir bersama event coach malaysia..

    0

    3
  6. zarema says:

    xnmpk plk mase maal hijrah rita sme ank2 dia berarak ..nk jage hati jiran tp bpada2 la tgk la perayaan ape klu da segala hantu sume kuo ko rase ? .. tye jer … mls nk komen kt ig mak J sorg ni dia kn xbole kna tegor ..

    7

    0
  7. wekkkkkkk says:

    aku suka tgok citer omputeh, kkadg ada citer diselitkan sesekali ttg halloween ni, apa yg aku tgok, ending the story tu semua mdatgkan kisah yg x baik. Mmg lah utk berseronok bgi kaum serani ni tapi kesannya amat buruk. Contoh lh, mcm anak kamu tu Rita pegang lembing, saja main2 dgn psangan, tanpa di sangka lembing tulah yg akn membunuh sbb kuasa jht dh merasuk dlm jiwa si pelaku tu. Apakah tujuan upacara tu di adakan..di adakan adalah kerana mahu memanggil roh2 yg tidak sepatutnya di seru dn ini bercanggah dlm Islam.
    Mcm kes ” puja kubur setiap mlm di pusara di dlm hutan, sbb nk menang no ekor”..maka bila seseorg memuja, maka akan dpt nombor tersebut dn bila menang no loteri ratusan ribu, maka akan ada balasan yg x baik buat org itu”.

    Ini kisah benar di kpg aku, ada org tu..pegi kubur kt hutan dlm 7 hari berturut2, nk minta no ekor, bila kena, maka ratusan ribu dh dpt, last2 anak mati accident masa bapak nk bagi $, ini x taulah…mgkn dh azal dia ke, tapi ada balasan tertentu di sebalik itu.

    1

    0
  8. hello hello says:

    Nnti org kata kau ringan bab agama ramai yg marah..kau pun apa lg .x suka kan..nk happy byk cara lain kenapa ikut agama dan budaya kristian..sambut birthday dgn tiup lilin pun dh ikut agama kristian..cukup2lh.. x de faedahnya tu..kau Muslim kan

    4

    0
  9. wekkkkkkk says:

    aku suka tgok citer omputeh, kkadg ada citer diselitkan sesekali ttg halloween ni, apa yg aku tgok, ending the story tu semua mdatgkan kisah yg x baik. Mmg lah utk berseronok bgi kaum serani ni tapi kesannya amat buruk. Contoh lh, mcm anak kamu tu Rita pegang lembing, saja main2 dgn psangan, tanpa di sangka lembing tulah yg akn membunuh sbb kuasa jht dh merasuk dlm jiwa si pelaku tu. Apakah tujuan upacara tu di adakan..di adakan adalah kerana mahu memanggil roh2 yg tidak sepatutnya di seru dn ini bercanggah dlm Islam.
    Mcm kes ” puja kubur setiap mlm di pusara di dlm hutan, sbb nk menang no ekor”..maka bila seseorg memuja, maka akan dpt nombor tersebut dn bila menang no loteri ratusan ribu, maka akan ada balasan yg x baik buat org itu”.

    Ini kisah benar di kpg aku, ada org tu..pegi kubur kt hutan dlm 7 mlm berturut2, nk minta no ekor, bila kena, maka ratusan ribu dh dpt, last2 anak mati accident masa bapak nk bagi $, ini x taulah…mgkn dh azal dia ke, tapi ada balasan tertentu di sebalik itu.
    (Tahyul, kurafat bala semua tu)

    0

    0
  10. mok cute says:

    pesta kafir dah menular kalangan islam…konon moden…dah tau berdosa lagi nak sambut…saja nak glamer ke rita…aritu didik anak mengaji dah elok..lani cam harem

    3

    0
  11. Aida says:

    Halloween adalah perayaan sebelum Chrismas untuk semua saints atau dikenali juga sebagai All Saints atau Hallowmas disambut pada 1 Nov dan All Souls Day pada 2 Nov. Obviously ini adalah perayaan agama. Bukan agama kita, bukan adat kita, bukan cara kita orang islam. Aku tak memihak pada sesiapa tetapi semakin mengarut sekarang. Halloween, Octoberfest dll. Di Msia, tiada keperluan untuk orang Islam menyambut perayaan kristian. Ada juga aku lihat tadika-tadika menyambut perayaan Halloween ini, what for? Kalau setakat kostum party oklah but we are in Msia dan majority anak-anak tadika yang menyambut tu adalah muslim. Pelik. Kata ada iman tetapi menyembah kuasa lain selain Allah ta’ala .. Aku bukan ustazah tetapi pemerhati, perkara begini jika tidak ditegur akan menjadi ikutan dan budaya terutama sekali bila artis pujaan lakukan, jadi ramai akan fikir, oh ini boleh dilakukan, it looks fun and everyone will follow .. this is wrong. Pihak berwajib harus tampil dan tegur cepat2 sebelum ini menjadi ikutan ..

    4

    0
  12. Anonymous says:

    Knp Rita stp kli bls Komen dia akn ckp org too bt fake acc.. adakah dia Masih fkr ex-husband n wife yg duk sibuk skodeng ig dia

    3

    0
    • anon says:

      rita ni mmg blum move on
      yg merampas dah berubah dan berhijab dan jaga rumahtangga dgn baik
      tapi dia tetap macam tu ??
      kelaut rita ni .

      3

      0
    • move on plzzz says:

      ya….perasan jgak kat IG dia…stil x bleh terima ex tinggal kan dia….klaw yg komen negatif tu semua nya ex & bini ex die…bodoh betul..pass tu ngan follower dia pun mengikut apa lagi suka lah… hati dah x der fikir lain je…ingat dia artis..orang kna puji je lah….

      2

      1
  13. anon says:

    dia nak kawen dgn omputeh lah tu
    training anak2 dia utk sambut segala budaya org puteh
    satu je aku nak ckp dgn rita ni
    BONGOK !

    0

    0
  14. Kick buttowski says:

    Yg komen pun biul. Bukan stakat halloween je x boleh smbut, wahai org islam, bday, motherfather day, anniversary pun x boleh sambut cara kafir paham. Dalam agama tak boleh cherry picking. Belajar dulu nape surah al kafirun tu diturunkan then dah phm baru sembang psal islam.

    3

    2
    • ikut cara kafir says:

      dn seks mcm omputer tu yg kolom/jilat tu pun org islam sepatutnya x leh buat…tapi ikut cara kafir kan.

      0

      0
    • Anonymous says:

      Apa kau cakap ni??Benda baik macam anniversary,mother’s day,father’s day apahal tak boleh sambut pulak?Cherry picking tak boleh.Are you joking?Please jangan samakan halloween yang berpakaian as hantu & setan dengan mother’s day.Pakai akal tu sikit.

      1

      1
    • anonymous says:

      YES I AGREED TO YOUR COMMENT KICK BUTTOWSKI !

      Melayu la yang paling haprak..semua perayaan agama lain nak di sambutnya..

      1

      0
  15. iman says:

    org barat atau org agama selain Islam mereka sambut perayaan megikut adat agama mereka..yg hairannya org melayu yg mengaku Islam tapi sgt liberal konon tu yg terikut2 adat mereka..dimana iman???

    2

    0
  16. slee cooper says:

    Aku minat Rita ni. tak penah bagi komen pon kat dia. tp ari ni aku kecewa. smp trpaksa komen smthing. nape kejenye asyk nk melenting.. kot ye pun jawablah secara berhemah. memang sah tu bukan budaya orang Islam. tak kire saje nk hepi ke hapa… jgn bagi budak ‘merasa’ benda-benda camni.. jgn.. jgn.. jgn.. ini jugak nasihat utk anak n family ku sndiri…

    3

    0
  17. wekkkkkkk says:

    Tanah Melayu dulu dijajah oleh British. British lebih lama dri Portugis/Jepun. Maka sudh byk org islam di sini terikut2 budaya omputeh. Lagi peningglan sejarh mereka disini pun di jdikan khazanah yg amat bernilai. Masakan melayu dn serani pun berbaik2 dn hati pun masih boleh terpaut dn kalau leh omputeh jadikan laki/bini..berbanding Bangla atau bangsa lain yg seislam jugak.
    Berlaki omputeh bangga dn eksen, kalau berlaki Bangla atau yg lain korang kutuk kan padahal islam sejk azali.

    0

    2
  18. leka says:

    ala sebuk korang kalau pakai cam custom Halloween gitu pesung akidah ko g pakai tema bollywood,tunjuk pusat ke chongsam tunjuk peha xplk ko ckp pesong akidah,tgk citer korea goblin ..citer omputih supernatural lah apa lah xplak ko ckp terpesongakidah ..apa hak kita nak ckp iman and akidah orang dah terpesong..dosa tau tak dosa ckp orang nyer iman dah terpesong

    2

    0
  19. Anonymous says:

    artis sendu…biar je lah. suka cari publicity murahan.

    1

    0
  20. yiiii says:

    Soalan: Apakah hukum menyambut perayaan Halloween?

    Jawapan:

    Definisi Halloween

    Halloween merupakan perayaan yang disambut pada 30 Oktober setiap tahun bagi memperingati orang yang telah mati. Halloween juga disebut dengan Hallowe’en dan perayaan ini juga disebut sebagai All Hallow Eveatau All Saints’ Eve.

    Perkataan Halloween/Hallowe’en muncul dalam tahun 1745M dan agama kristian dikatakan memulakan penggunaannya. Perkataan halloween bermaksud “hallowed evening” atau “holy evening” (petang yang mulia) dan dikatakan juga berasal dari bahasa Scotland (Scottish). Orang Celt di Scotland dikatakan merayakan perayaan ini dengan tradisi paganisme sempena musim menuai mereka.

    Sambutan Halloween

    Halloween disambut dikebanyakan negara bukan Islam pada 30 Oktober pada setiap tahun. Perayaan ini selalunya disambut pada waktu malam dan dilakukan dengan berpakaian aneh dan berjalan dari pintu ke pintu rumah dan meminta gula-gula atau coklat dengan berkata “Trick or treat!”. Ucapan “Trick or treat!”merupakan semacam “ugutan” yang membawa maksud “Beri kami (gula-gula) atau kami buat kacau.”

    Kanak-kanak zaman sekarang biasanya tidak lagi membuat kacau di rumah orang yang tidak memberi apa-apa. Sebahagian kanak-kanak masih membuat kacau di rumah orang yang dianggap kedekut dengan cara “menghiasi” pohon yang ada di depan rumah dengan kertas tisu atau menulis di tingkap dengan sabun.[1]

    Halloween biasanya dikaitkan dengan syaitan, ahli sihir, hantu, Goblin dan makhluk-makhluk mitos dan menyeramkan lain dari kebudayaan Barat. Halloween disambut dengan menghiasi rumah dan pusat membeli-belah dengan simbol-simbol Halloween tersebut.

    Hukum Berkenaan Dengan Halloween

    Dikatakan di sini bahawa menyambut perayaan Halloween adalah haram di sisi Islam. Ini kerana berdasarkan kajian sejarah, didapati bahawa perayaan ini merupakan syiar bagi sebahagian penganut agama Kristian dan mereka menyambutnya demi memperingati roh-roh yang telah meninggal dunia.

    Rasulullah SAW telah melarang kita dari menyerupai orang kafir. Sabda Baginda SAW dari hadis Ibn Umar R.Anhuma:

    ????? ??????? ??????? ??? ???? ???? ???? : ???? ????????? ???????? ?????? ????????

    Maksudnya: Telah berkata Rasulullah SAW: Sesiapa yang menyerupai sesuatu kaum, maka mereka tergolong dalam golongan itu”.

    Riwayat Abu Daud (4031)

    Berdasarkan hadis di atas maka seorang Muslim itu dilarang untuk meniru gaya atau kelakuan atau pakaian yang khusus dikenali dengan unsur jahat atau adat perayaan yang boleh menimbulkan salah sangka orang ramai terhadap orang yang menyerupai perkara-perkara tersebut.

    Al-Imam al-San’ani Rahimahullah berkata bahawa hadis di atas menunjukkan barang siapa yang menyerupai orang-orang fasiq ataupun kafir ataupun orang yang melakukan bid’ah dalam apa jua perkara yang dikhaskan padanya dari segi pemakaian, tunggangan ataupun gerak-geri tingkah laku maka dirinya tergolong dalam kalangan mereka. [Subul al-Salam. Dar al-Hadis, 2/647]

    Disebutkan juga pendapat lain yang mengatakan bahawa tasyabbuh itu juga berlaku dalam perkara-perkara dalaman bersifat i’tiqad, iradat (kemahuan dan kehendak) dan perkara-perkara luar dari segi perkataan, perbuatan yang boleh menjadi ibadat dan adat. [Faydh al-Qadir. Al-Maktabah al-Tijariyyah al-Kubra, 6/104]

    Jelas di sini bahawa perayaan Halloween merupakan tasyabbuh kepada golongan kafir dari segi i’tiqad, perbuatan dan juga pemakaian yang mana sedia maklum selalunya bagi mereka yang menyambut perayaan ini akan mengenakan kostum-kostum tertentu bersesuaian dengan hari Halloween.

    Pendapat Badan Fatwa

    Fatwa Kebangsaan juga telah mengharamkan sambutan Halloween bagi umat Islam. Ianya jelas bertentangan dengan nilai-nilai syariah.[2]

    Fatwa dari islamweb.net mengatakan bahawa merayakan hari Halloween adalah haram kerana asal sambutan ini adalah bersifat penyembahan dan juga dirayakan oleh kaum bukan Islam. Ibu-bapa dilarang untuk menghantar anak untuk turut serta dalam perayaan ini.[3]

    Pendapat Ulama’

    Sheikh Muhammad Salih al-Munajjid juga mengatakan haram bagi umat Islam menyambut hari Halloween kerana menyerupai orang kafir.

    Sheikh Dr. Ahmad Sa’id Hawwa ahli Syrian Islamic Council mengatakan bahawa haram bagi umat Islam untuk menyambut hari Halloween. Halloween menurut beliau adalah hari yang suci yang di sambut oleh penganut masihi dan umat Islam dilarang untuk mengikuti dalam perayaan mereka.[4]

    Mufti Negeri Pahang, S.S Datuk Seri Dr. Abdul Rahman Osman juga berkata bahawa umat Islam haram hukumnya untuk menyambut hari Halloween. Tambah beliau lagi, selain hari Halloween, beberapa lagi hari sambutan kesan pengaruh barat seperti Valentine’s Day dan April’s Fool juga haram diraikan kerana berkait rapat dengan unsur agama lain. Tambah beliau lagi, sambutan-sambuntan sebegini merupakan agenda luar untuk menyesatkan akidah umat Islam dengan cara yang tidak disedari.

    Penutup

    Kesimpulannya, kami tegaskan sekali lagi bahawa hukum menyambut Halloween bagi umat Islam adalah haram kerana terdapat unsur-unsur tasyabbuh yang tidak dibenarkan di dalam Islam. Mudah-mudahan, dengan pencerahan ini dapat memberikan faedah dan manfaat dalam beragama dan diharapkan anak-anak muda kita dapat menghindarkan diri dari terjebak ke dalam kancah maksiat ini. Wallahu a’lam.

    Akhukum fillah,

    S.S. Datuk Dr. Zulkifli bin Mohamad Al-Bakri
    Mufti Wilayah Persekutuan

    12

    0
  21. sakit mata says:

    hehehe..orang kangaq perasan mat salleh…ye la anak pun sekolah kat international school..kena la international skit kepala otak tu…baru khelassss…ye dak???? Peduli la dengan aqidah dan agama

    3

    0
  22. footballer says:

    mencuba sgt nak jadi mat salleh. padahal spender pun dah lunyai.

    1

    0
  23. ohyeah.. says:

    Halloween @Hollyevening disambut oleh penganut christian. Itu FAKTA. Zaman skg ramai non christians pun menyambut halloween. Tapi dlm Islam shj yg menyatakan terma terpesong aqidah. Olehitu jika masih mengaku sebagai umat Islam jauhi lah pekara2 yg boleh memesongkan aqidah. Tiada alasan atau sebab utk konon mempertahankan tindakan. Salah tetap salah..

    3

    1
  24. Anonymous says:

    kesian…doa2 kan la semoga dia diberi ketenangan dunia dan akhirat. :(

    1

    0
  25. Sarah says:

    Halloween is just for fun la..xyah la over sgt semua tak boleh. Yang penting solat tue kena jaga..tue soalan pertama dlm alam barzakh..korang semua solat full & awal waktu ke?

    1

    7
    • Anonymous says:

      kalau fun..pergi la minum arak. yg penting solat lepas minum. begitu???

      4

      0
      • wekkkkkkk says:

        belum sempat solat..,lpas minum arak dh terbabas langgar pokok kayu ara..
        pontiank dh bertenggek kt atas pokok tu.

        kihkihkihkihkih

        0

        0
      • Sarah says:

        Arak zina haram..memang jelas dlm Quran…ngokk

        Kalau mcm tue jgn tgk tv, jgn dgr lagu mat salleh, jgn smbut new year besday tiup lilin bagai…baju jgn pakai tshirt blouse ..semua budaya barat..pakai kain batik, baju kurung sudahh…facebook pi tutupp

        0

        3
    • jantan says:

      zina pon fun…yg penting bertaubat lepas pancut…hahahaha

      1

      0
    • Anonymous says:

      kurafat…fun? ko ni islam ke..yahudi???

      4

      0
      • Sarah says:

        Jgn main internet…yahudi omputih kafir gak yg cipta….lagha2. Xpayah la tuduh2 org kafir ka apa..diri sendiri pun belum tentu terlepas..ntah2 sedar xsedar syirik jgk..Riak pn syirik ok..

        0

        1
    • ash says:

      YES
      solat tu tiang agama
      tp kalau ada perbuatan yang tanpa kita sedar boleh tersasar akidah
      macam mana???
      benda yang x sengaja buat atau cakap tu mungkin kita pn x sedar
      ni jelas dan nyata di depan mata perlakuan tu
      dengan pakaian nye
      jangan fikir nak fun2 hepi2 shj
      jangan suka ambil mudah utk semua perkara
      ada batas yg kita perlu jaga

      0

      0
  26. elle says:

    aku dlu pon skolah n berkawan dgn multiracial ni tp xde laa smpai sume perayaan or ape2 yg related dgn agama masing2 semua nak ikot semata2 nak jage hati kawan or jiran tetangga.. jgn tanamkan konsep islam liberal dr anak2 kecik, kesian diorg. aku da malas nak follow si lara tu, sbb makin lama aku tgk mak bapak yg makin over. pdhal anak tu biase2 je. well kalau ko x join party halloween jiran ko pon xdelaa ko di buang kawasan yg elite tu kan rita n awal. choiiii

    3

    0
  27. Anonymous says:

    dia ni mmg poyo.

    2

    0
  28. kau77 says:

    biar la dia nk meraikan haram jadah ni……………..dh mmg ajaran mak aayah dia cmtu….eh eh ayah dia xdo……………

    0

    0
  29. Anonymous says:

    ratu spender buat hal lagi. bila org kutok…tahu pon meroyan.

    1

    0
  30. Anonymous says:

    Kita orang Islam tak payah le nk celebrate Halloween. Retis yang tak reti tu tak payah didik anak nk buat baby shower atau on your knees to propose. Trend sekarang nk cium isteri cos dah halal. Wehh ada malu la sikit!!

    1

    0
  31. Anonymous says:

    dia pun hantu. hantu tayang bontot dlm IG. gigih senaman bontot…

    1

    0
  32. Anonymous says:

    KURAFAT…memang la haram. Bodoh la Rita ni rupanya.

    2

    0
    • Damien thomas says:

      Kami sebagai penganut agama Kristian ..TIDAK DI GALAKKAN..DI LARANG pun sambut hollowen ni..itu budaya barat..bukan agama ..sambut hollowen no macam menjemput dan seronok hantu iblis syaitan datang ke rumah..kalau nak ellkkan saja
      Tak tau pula rita spender ni melebih lebih..
      Apa komen Azwan Ali

      4

      1
  33. kreuk says:

    Yang patut dibuat tak nak buat, yg tak payah dibuat tu jugak yg nk buat, ketegaq!

    1

    0
  34. Boy says:

    kesian…kemaksiatan dipuja.
    rita ni memang harus dikecam!!!!

    1

    0
  35. MANISLABU says:

    Pendirian Syariat dan Kaum Muslimin terhadap Perayaan Ini

    Mengenai perayaan Halloween dan perayaan-perayaan keagamaan yang semisalnya dengannya para ulama’ telah pun mengeluarkan fatwa berkenaan dengannya. Dan jelas untuk menyambutnya, meraikannya secara suka-suka atau sengaja adalah haram hukumnya.

    Pendirian kita terhadap perayaan ini dan semisalnya dibina di atas beberapa asas dan perkara penting :

    Larangan menyerupai orang kafir terutamanya di dalam perayaan keagamaanIni berdasarkan sabda baginda s.a.w secara jelas :
    ???? ????? ??????? ?????: ????? ??????? ??????? ?????? ????? ???????? ?????????: «???? ????????? ???????? ?????? ????????»

    Yang bermaksud : Daripada Ibnu Umar beliau berkata, telag bersabda Rasulullah s.a.w : “Barangsiapa yang menyerupai sesuatu kaum maka dia adalah dalam kalangan mereka.”[iv]

    ??????? ????????? : ???? ???? ??????? ?????? ????????????? ?????? ???? ????????? ???????? , ???? ????????????? ???? ?????????? ???? ???????? ??????????? ????????????? ?????????? ( ?????? ???????? ) : ???? ??? ??????? ?????????? .

    Berkata Al-Qari (sebagai komentar terhadap hadis di atas) : Iaitu barangsiapa yang menyerupakan dirinya dengan orang kafir seperti contoh di dalam pakaian dan selainnya, atau orang fasiq, atau orang yang berdosa,atau ahli tasauf dan orang yang baik dan orang yang jujur (maka dia adalah daam kalangan mereka) : iaitu di dalam dosa ataupun kebaikan.

    0

    0
  36. Anonymous says:

    benda haram tp bila org tegur marahkan orang.
    gila betul la rita ni. bodooooo!!!

    3

    0
  37. MANISLABU says:

    doakan saja RR ne diberi hidayah.tak yahlah sok sek sangat.bukan dia baca pun komen kamu org.dapat dosa adalah melagakan. biarlah dia.sekurang-kurangnya ada hamba Allah sudah membuat teguran.dari RR saja mau terima atau tidak.

    1

    0
  38. aman says:

    aku yg ada mixed family pun x sambut hallowen2 segalanya. Mmg btl kita kena mixed jgn kolot sgt, tapi hallowen yg budaya agama mrk panggil hantu yg hang g celebrate sampai hias2 rumah segala, itu dah kira apa. Sy keluarga mixed akan dtg ziarah mrk time CNY itu pun second or third day. Masa makan berdamai sy x dtg pun, den keluarga sy beragama Christien, so Christmas pun sy visit tapi never exchange present pasal mrk faham. Hallowen, mama sy sendiri pesan kat anak2 sy, “You all cannot celebrate hallowen as you all Muslim, but if in school celebrate just join the fun but dont dress like them. Nampak tak kalau kita fahamkan org kafir dgn Quran bukan ckp kosong mrk sendiri automatik faham dan mengerti agama kita. Ini kan kita yg agama Islam knp nak sambut2 perayaan halloween pula, faham ehk faham

    4

    0
  39. Anonymous says:

    contoh artis yg telah rosak akidah…

    2

    0
  40. Anonymous says:

    MURTAD LA SENANG….

    0

    3
  41. Anonymous says:

    mak bapak lara tu mmg bangang. anak hidung kemik muka terencat sibuk nak jd mcm omputih

    2

    0
    • Anonymous says:

      Cuba kau tegur si awal ttng perkara ni..mau dia bahasakn kita balik..kepala awal tu keras..jgn si Lara besar ikut kepala bapak sudah lh

      3

      0
  42. Anonymous says:

    hukum sambut halloween sama dgn hukum zina…..iaitu…haram ye!

    4

    0
  43. Anonymous says:

    artis dan perangai bangang takleh berpisah. semua artis bangang

    1

    0
  44. rita says:

    majulah yahudi..untuk malaysia.

    2

    1
  45. Anonymous says:

    jom kecam rita dlm insta…
    @ritrud727

    3

    1
  46. Anonymous says:

    Sharnaz Ahmad and Nabila pun sambut halloween kt rumah parents..tgk IG live…
    Haji dan Hajjah…
    Bila dh kaya semua kena ikut trend.

    2

    0
  47. bunga lalang says:

    Melayu ni meniru je kejenya…perasan pulakkkk

    0

    0
  48. melati says:

    kentut busuk sgt. bau petai.
    tapi dah lama x makan petai. apasal cemtu wey?

    0

    0
  49. Anonymous says:

    gantung sampai mati please…..

    2

    0
  50. Mak Jah says:

    hahaha….kelakar lah korang ni. cakap pasal yahudi lah, budaya barat lah….
    yg cipta facebook, Instagram, twitter siapa ye? Orang melayu ke? yg korang dok hadap siang malam maki hamun orang lain, adat melayu ke?

    0

    6
  51. Anonymous says:

    Halloween ramai2 org Islam syok sambung… Hungry Ghost festival awal sikit dari Halloween x nak sambut pulak? Of course kita open…hormat budaya agama lain tapi x perlu sampai sambut sekali. Diaorg pun terkejut agaknya, kata Islam tapi awat sambut juga. Pelik pelik la artis ni buat? Nasib la jadi artis…org kenal. Org bkn artis sambut jugak….tapi org tak kata sebab tak kenal.

    0

    0
  52. Anonymous says:

    pedophile suka la halloween ni….

    2

    0
  53. Anonymous says:

    benda haram la artis2 msia suka buat. dosa tu dh jdi biasa…sebb tu jgn jdi artis…

    2

    0
  54. Anonymous says:

    yg sokong rita ni geng2 kerang lebam yg akidah rosak….kesiannnn.

    2

    0
  55. Yawn says:

    retis malaysia byk yng bodoh….

    2

    0
  56. Anonymous says:

    jom kecam rita dlm insta…
    @ritrud727

    1

    0
  57. Mak Becok says:

    syabas kp sesiapa yg menyambutnya….
    korang secara x lansung memperkasakan budaya yahudi.
    hahahahahaa…hidup israel.

    2

    0
  58. Nyah says:

    Pompuan bodoh sekor nie….otak dier letak kt pookie ke haper???

    2

    0
  59. Anonymous says:

    jom berzina..sama je sambut halloween.

    2

    0
  60. Anonymous says:

    haram jadah sungguh betina babi ni. memang patut dikecam.

    0

    0
  61. Layola says:

    artis msia…. semakin kronik iman mereka. semakin tua semakin jahil. jual p0en je kt lorong je laaaa.. sama je haram.

    1

    0
  62. setannnn says:

    yg haram itu sedap dan seronok….. :)

    0

    0
  63. Anonymous says:

    Hukum sular je siapa yng sambut hari memuja setan ni….

    3

    0
  64. Anonymous says:

    Penyembah kurafat..patut dikecammmm!!!

    1

    0
  65. Melayu Boleh!!! says:

    Halloween = Hari Pemujaan Syaitan2.

    2

    0
  66. Iblis Online says:

    Bagus!!! Pujalah aku setiap 31 Oktober. Lupakan Allah sejenak.

    1

    0
  67. Anonymous says:

    sya mengesyorkn agar rejam jew dgn batu2 sungai retis2 yg sambut halloween ni semua. xde faedah pon. memesongkn akhlak org lgi ade. tuihhh!!!

    1

    0
    • Anonymous says:

      Zed zaidi tlglh berbincang dgn majlis agama ..pantau sikit nasihat pd para artis yg mengaku islam jgn buat lagu ni..dia org artis boleh jadi ikutan org2 muda yg jahil..ini salah satu peranan kau sebagai president seniman..

      0

      0
  68. yayish says:

    menjawab soalan wekkkkkk….penganut agama selain drpd islam adalah bebas untuk meraikan pelbagai perayaan even bukan dr agama diorang kerana agama diorang tidak melarang untuk smbut…tidak seperti agama islam yg mempunyai larangan dr segi hukum berdasarkan whyu2 yg diterima oleh para nabi dan rasul pada zaman dahulu..kite sbgai umat nabi dan beragama islam wajib menegur,menasihat jika berlaku kekufuran…tp klu da nasihat ,die xterima,…xpe,jnji kite da jln kan tggungjawb sesama islam…urusan lps itu adalah antara die dgn Allah

    0

    0
  69. Anonymous says:

    Species sembah setan…choyyy!

    1

    0
  70. Anonymous says:

    Pelik la rita ni…kwn aku cina india yg kafir pun x sruh anak2 pakai mcm anak ko ni…ni ko yg islam pulak beria…setakat kita ni menghormati org bkn islam smbut depavali, tahun baru cina ngan krismas sudahla…ni mengarut smp nak meraikan perayaan setan tu pehal,??..sbb apa aku ckp mengarut…sbb klu perayaan depavali,tahun baru cina ngan krismas membezakan kita sbg menghormati dgn penganutnya adalah…mereka akan sembahyang menyembah tuhan dia pd hari perayaan dan kita hanya mghormati dgn adakan acara ziarah menziarahi…berbeza dgn hallowen…mereka x sembahyang pada hari hallowen tp berpakaian menakutkan…jd ap beza kita org islam berpakaian untuk meraikannya?sama jek…

    2

    0
  71. Anonymous says:

    Benda ni tak sepatutnya disambut. Lagho. So, terimalah dgn hati yg terbuka kalau org perli ea kak rita. Kita ni agama Islam buatlah cara agama Islam. Lagi satu tak sesuai pun dengan adat dan norma kita sebagai orang Melayu Islam. Pelik sangat2 akhir zaman ni…

    1

    0
  72. meetomato says:

    kalau merokok haram tak? hehehehehehehe

    0

    0
  73. r.nazeeya says:

    sebagai orang Islam, tangggong jawab untok menegor kesilapan beliau dah dilakukan, terpulang kpdnya samaada nak atau tidak menerima. Jika dia fikir dia benar terpulang, itu urusan dia dgn Allah.

    0

    0
  74. greenfingers says:

    Sy pon jenis open minded, tp bab sambut halloween ni mmg tak la nk ajar anak2. Rita ni org tegur pon xnk kalah. Kita ni Rita dahla diri sendiri agama xberapa nk pandai, jadi jgnla diri sendiri yg sengaja ajak anak2 dekatkan diri ngan perayaan agama lain. Mmgla niat just for fun, n agama kita xmemberatkan umatnya, tp jgn ambil ringan bab2 cmni. Bkn artis je, tp ramai jugak org2 biasa yg sambut halloween ni.

    2

    0
    • rita paling bodoh piangggg says:

      kalau anak lelaki x dididik iman yg teguh maka ranap lah masa depan. Maka zuriat kan dtg, akan mnjadi mcm kafir.

      1

      0
  75. Pesan utk saudara islamku says:

    Buat rita ..kembali bertaubat..masyarakat menegur bkn sbb dengki..tapi sbb mmg hal tue haram..xkan kami nk biar saudara islam kami kjln yg salah.. nauzubillah..
    Cuma cara menegur ..ada yg kasar ada yg perli..tapi salah ttp salah..jgn ambik hati tapi ..masyarakat ambik tahu sbb rita masih menjadi saudara islam kami.
    Ambik iktibar dan berubah mjadi lebih baik..Rita harus sentiasa bersangka baik..
    Saya doakan Semoga saudari Rita sentiass dlm Rahmat Allah..Aamiin..
    *sama2 kita mjadi insan yg beri manafaat kpd insan lain..

    0

    0

Leave a Comment

Optional