Realiti Sebenar Pekerja Perkhidmatan Kurier Dalam Melayani Kerenah Pelanggan Sepanjang Tempoh PKP

Trending

Realiti Sebenar Pekerja Perkhidmatan Kurier Dalam Melayani Kerenah Pelanggan Sepanjang Tempoh PKP

Sepanjang bermulanya Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di negara ini, rakyat Malaysia makin rancak ‘shopping’ dalam talian tanpa mengira masa. Memandangkan tidak boleh keluar secara suka hati dan banyak premis perniagaan juga tidak beroperasi, pembelian online adalah pilihan yang sangat tepat. Tambahan pula, banyak promosi yang dilakukan oleh platform pembelian online dan menggalakkan lagi orang ramai sakan membeli belah.

Apabila segala ini boleh dilakukan dengan hujung jari, pasti terdapat ‘bayaran’ yang perlu diberikan. Pembelian dalam talian kadang kala memerlukan kesabaran yang tinggi untuk menunggu bungkusan sampai di depan pintu rumah. Ada bungkusan yang cepat sampai dan ada juga bungkusan yang perlu menunggu hingga berminggu-minggu.

Advertisement

Parcel kena ‘simpan’ lama sangat

Ramai netizen menyuarakan ketidakpuasan hati terhadap perkhidmatan penghantaran barang dan peniaga yang menjalan perniagaan secara dalam talian. Segelintir netizen menyalahkan perkhidmatan kurier kerana mengambil masa yang lama untuk mengemaskini tracking number.

Namun, ada juga netizen yang turut memahami keadaan di mana ketika ini orang ramai membuat pembelian dalam talian dengan secara banyak.

Twitter

Ini realiti sebenar yang terjadi

Di laman Twitter, seorang pemilik akaun theemoonchild_ telah berkongsi keadaan sebenar yang terpaksa dihadapi saban hari oleh pekerja perkhidmatan kurier. Pekerja-pekerja perlu menguruskan lambakan bungkusan yang meningkat setiap hari dengan jumlah pekerja yang sama.

Pemilik akaun ini telah menyebelahi pihak perkhidmatan kurier dengan mengatakan orang ramai tidak memahami rutin harian pekerja penghantar bungkusan ketika PKP. Nasihat kepada golongan peniaga untuk menghantar pesanan bungkusan dengan awal supaya pekerja dapat mengimbas bungkusan dengan cepat.

7 ribu bungkusan diterima setiap hari

Thread di laman Twitter tersebut juga mendapat perhatian individu yang bekerja sebagai penghantar bungkusan. Menurut mereka hampir setiap hari bungkusan yang diterima oleh syarikat kurier melebihi 7 ribu. Kesemua bungkusan tersebut perlu diimbas kod sebelum proses-proses penghantaran dimulakan.

Satu motor kena bawa satu guni, satu beg balas dan dua beg tepi

Seorang lagi pekerja di syarikat perkhidmatan kurier juga berkongsi ‘kerja keras’ mereka yang terpaksa membawa hampir 160 bungkusan seorang untuk dihantar ke rumah penerima.

Tertanya-tanya juga adakah semua pekerja ini mendapat waktu rehat yang secukupnya ataupun tidak. Adakah mereka mempunyai waktu untuk makan tengahari dengan tenang ataupun tidak. Manakala orang ramai yang duduk di rumah pula tidak sabar menanti bungkusan tiba.

Asalkan bungkusan dapat dihantar

Perkongsian pengalaman oleh seorang lagi netizen, Syahir Azman mendedahkan bahawa para pekerja kurier perlu berkerja dua kali ganda daripada hari kebiasaan. Mereka tidak mempunyai waktu yang cukup untuk diri sendiri yang penting tugas pada hari tersebut dapat disempurnakan.

Pelanggan yang menerima bungkusan lewat janganlah terus memarahi penghantar bungkusan. Pekerja ini juga merupakan manusia biasa yang mempunyai batasan kudrat untuk melakukan sesuatu.

Bermulanya bulan puasa yang mulia ini, orang ramai perlu menerapkan sikap sabar dan memahami terhadap pekerjaan ini. Mereka sudah berusaha sebaik mungkin untuk memudahkan urusan semua orang. Ucapkan terima kasih dengan wajah yang ceria apabila menerima bungkusan supaya pekerja ini rasa dihargai dengan penat lelah mereka.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

Comments are closed.