August 16th, 2019

Sekarang ini tengah kecoh mengenai isu memperkenalkan pembelajaran tulisan khat Jawi di sekolah vernakular. Cadangan tersebut mendapat bantahan beberapa pihak yang meluahkan rasa tidak puas hati mereka tentang pelaksanaan tersebut.

michael ang

Isu ini turut mendapat perhatian pengarah, Michael Ang yang memberikan pandangannya mengenai perkara berkenaan.

Michael sama sekali tidak menolak pembelajaran tulisan Jawi kerana baginya ia tidak akan mengubah kepercayaan seseorang itu kepada sesuatu agama. Ia hanya sekadar mempelajari seni tulisan ataupun bahasa.

rasis? tulisan jawi tidak mengislamkan orang pun

Rata-rata netizen bersetuju dengan pendapat Michael dan menjelaskan sebenarnya tulisan Jawi adalah satu seni kaligrafi. Masih menggunakan Bahasa Melayu, bezanya ia ditulis dalam tulisan Jawi. Tiada apa yang salah pun.

tulisan jawimichael angmichael ang tulisan jawimichael angtulisan jawi sekolah vernakularApa pula pendapat anda tentang isu ini?

Sumber Berita : Forum CARI


41 responses to “Rasis? Belajar Tulisan Jawi Tak Mengislamkan Orang Pun – Michael Ang”

  1. mimi says:

    non malay belajar Bahasa Jawi takkan buat diorang jadi islam/melayu tetiba la, and takkan buat orang Melayu miskin malah akan buat budaya tu terus berkembang sebab terus diraihkan. Bukan hak eksklusif pun malah ramai lagi orang melayu yang tak pandai baca/tulis jawi pun. I non-Chinese belajar 7 tahun kat sekolah cina pun I masih je Islam dan elok je boleh baca jawi.

    • Anonymous says:

      skrg mana orng pikir pasal budaya. semua nak anak2 kerja bagus enginer, lawyer, doktor….semua nak anak ke universiti. itu target parents alaf moden.

  2. pening lalat says:

    tulisan Jawi dgn bahasa arab beza, bahasa arab untuk kita tahu baca quran dan doa2, tapi Jawi itu cuma bahasa seperti bahasa Melayu cuma bahasa Melayu tulisan rumi, x perlu as main subject but syorkan siapa2 nak belajar extra dipersilakan. Mcm you all belajar 3rd languange kat sekolah, tak perlu lah dicategorykan pelajaran wajib. yg penting skg kat sekolah penuhkan pelajaraan adab dan akhlak dan terangkan pasal haram nya hubungan intim sebelum nikah, semua agama melarang hubungan intim sebelum nikah, dah terlalu banyak sgt org buang bayi baru lahir, bukan itu yg dipikir kan tapi dipikiran pasal tulisah khat Jawi , pening lah kerajaan skg.

    • cili padi says:

      Kalau sekolah jenis kebangsaan cina memang xlah… nak belajar cakap melayu pun.. merdeka dah 62 tahun pun punya liat ..masih ramai xnak cakap atau menguasai bahasa melayu lu pikir sendiri lah… cakap pun pekat pelat lagi nak cakap “saya lahir di msia”? kamon.. tengok indonesia..bangsa cina cakap bahasa indonesia relak je…bangga ..ok je. ni lah susah jenis bebal kaum yg rasa dan mentaliti masih duduk tanah jajahan china. bluek.

  3. Anonymous says:

    kontrovesikan diri sendiri ke nyonya..hahaha kesian..
    da x der isu ye dok…drama ko pun org dah jemu.

  4. Anonymous says:

    duduk la aman2…x perlu kot nk perbesrkan isu ni… semua nk bercakap ni yg payah.

  5. Man Toba says:

    Yang pelik ada jugak yg sokong? Ini agenda bangsa ko jugak nak kikis dan nak buat Msia mcm Republik. Sedih skrg tengok Melayu2 dok cium pungkor Cina.

Loading...