Written by Bella | September 14th, 2018

Teruk dikecam dan dikritik sebelum ini, jutawan kosmetik Datuk Seri Aliff Syukri bagaimanapun tidak berputus asa ingin bergelar penyanyi dan kini tampil dengan lagu barunya, Bobo Dimana yang dinyanyikan bersama Nur Sajat dan selebriti Indonesia, Lucinta Luna.

Walaubagaimanapun, timbul dakwaan terbaru mengatakan lagu tersebut sebenarnya diciplak. Seorang penyayi Rap Indoneesia yang dikenali sebagai Roy Ricardo yang memang popular dengan lagu Semalem Bobo Dimana sejak tahun 2014 memberitahu beliau menerima pelbagai mesej daripada peminat untuk menjelaskan mengenai lagu Bobo Dimana.

Ramai yang keliru kerana lirik kedua-dua buah lagu tersebut masih sama cuma tajuknya sahaja yang berbeza.

Dengan nada kesal dan bengang, Roy mengatakan Aliff Syukri, Sajat dan Lucinta Luna tidak meminta izin darinya dahulu untuk menggunakan lagu karya beliau. Dalam erti kata lain, ia telah diciplak. Bukan wang yang menjadi isu utama tetapi apa salahnya untuk menghormati karya orang lain.

Berdasarkan video di atas, memang ada persamaannya. Memang dalam industri muzik ada kalanya kita ‘recycle’ semula lagu lama untuk diberikan nafas baru, tetapi kan lebih elok kalau dapat izin daripada pemilik asal lagu tersebut? Apa pula komen anda.

Sumber Berita : YouTube Roy Ricardo

39 responses to Rapper Indonesia Bengang Lagu Bobo Dimana Miliknya Diciplak

  1. Laura Alarna says:

    Apesal alff syukri nak kena mintak izin ko pulak, alif pun tak kenal ko, ko patut salahkan penulis lirik ke, producer or whatsoever laa yg ptt dipersalahkan.

    14

    1
    • Anonymous says:

      DAH KU KATA LAGU INI…PRODUSER DAN LAIN2NYA HANYA MENGAMBIL KESEMPATAN PADA ALIFSAJAT..
      MEREKA ALA2 PRODUCER PORN JUGA..SAMA DGN
      VIDEO DARI PENYANYI DI ATAS TU TIADA BEZANYA..TGKLAH GAYA2 MEREKA ALA2 PORN INDON..
      ALIFSAJAT TERJEBAK SECARA TAK LANGSUNG..

      8

      0
  2. Anonymous says:

    Lagu tak sama langsung. Irama lain, jauh beza, lirik tu je ada yang sama.
    Kira ciplak lirik jugak la cuma susah sikit la nak claim ianya ciplak lagu sebab setakat perkataan dan ayat sama ni semua yang bernama manusia boleh guna.

    11

    1
  3. #ForeverAlone says:

    Try so hard bebenor supaya kononnya orang nampak bakat dia…Hahaha Alih-alih abis teruk dikecam…

    Orang kaya memang tak pernah puas .

    2

    1
  4. Anonymous says:

    awat klip video mcm barat?mmg kena ada pompuan seksi mcm tu ke baru bley bt klip video?dah lah xsedap lagunye..amende ntah lagu mcm ni pun nk berebut

    15

    1
    • Ibu says:

      ya sy pun lihat mcm kebaratan dgn ada perempuan seksi, dlm satu kolam & ada botol arak kalau tak silap la, tapi bersangka baik saja mungkin penyanyi & semua tu bukan beragama islam & harap tak ada penyanyi yg buat video mcm ni di msia

      4

      0
      • Anonymous says:

        Bagi org indon kebanyakknya mmg Arak Gaya hidup bebas dh X peliklh..Cuba lihat org islam pun bebas masuk agama lain murtad..kepercayaan agama sgt bebas n longgar, tapi x semuanya kan..yg slim malah ulamak mmg ramai jugak..

        1

        0
  5. mazni says:

    x sama pun

    2

    0
  6. Anonymous says:

    Bukan nak kata apa lah kan.. indon ne memang suka2 claim tu hak diorg..

    15

    1
  7. lalalalalala says:

    aliff syukri tu penyanyi je, mana nak tau ada wujud lagu ni dulu, aku pun tak pernah tau ada lagu ni dulu. Salahkan sapa yang buat lagu lahh, yang panggil si alip tu lah. Sah sah dia tukang nanyi je

    7

    0
  8. Anonymous says:

    not same at all!!

    6

    0
  9. faraj says:

    wakaakakakaaaa menggong

    0

    0
  10. Anonymous says:

    Ape yg sama?semalam bobo dimana bobo syama syapa..itu je…tu pn kire ciplak..lol

    8

    0
  11. jah says:

    bobo kat indon mmg femes ke?

    2

    0
  12. anonymous says:

    Lagu Indon ni pun bukan 100% ori pun. Muzik dia ada cedok jugak sket dari lagu Pharell Williams, Drop it like it’s hot

    8

    0
  13. sosok innocent says:

    betul juga apa yang rapper tu cakap. tak kisah la beri nafas baru ke, guna sample ke, guna dua tiga saat ke, but basic courtesy la, minta la izin or just inform. its not so hard pun. if you have the time to do a rubbish song, i reckon you would have the time to drop a message and letak credit.

    2

    2
  14. mimin says:

    dua2 lagu gelong….. nak cakap pasai tidoq ja pon tapi pakaian mcm celaka……..

    0

    0
  15. AkuBukanBobo says:

    Lagu nya tak sama langsung. Kalau asalkan line ‘bobo di mana tu’ tak cukup lah nak claim it’s yours.

    Tolong sikit lah bro. Kalau nak publicity, bikin lah lagu yang sedap sikit.

    1

    0
  16. unknown says:

    amek laaa amek.. amek sekali 2 2 spesis manusia x guna tu

    1

    0
  17. cikgebugebas says:

    At least perempuan2 dlm video dia semua ori, bukan perempuan palsu.

    4

    0
  18. Nsib le says:

    Tah nya dato..nk buek lgu tu xde tjuk lain ke?

    0

    0
  19. Anonymous says:

    DAH KU KATA LAGU INI…PRODUSER DAN LAIN2NYA HANYA MENGAMBIL KESEMPATAN PADA ALIFSAJAT..
    MEREKA ALA2 PRODUCER PORN JUGA..SAMA DGN
    VIDEO DARI PENYANYI DI ATAS TU TIADA BEZANYA..TGKLAH GAYA2 MEREKA ALA2 PORN INDON..
    ALIFSAJAT TERJEBAK SECARA TAK LANGSUNG..

    2

    0
  20. tipahhhh says:

    Dua-dua versi lagu ni memang tong sampah tempatnya.. dua2 sama2 promote soft porn! pegi mampus.

    2

    0
  21. Si Dey says:

    Nk comment satu jer ke atas kededua video clip:
    “Astarghfirullalazimmmm…”

    2

    0
  22. ‘BOBO’ means SLEEP in Indonesian Language

    0

    0
  23. Semua saluran radio Malaysia khasnya yang berbahasa Melayu diminta tidak memainkan lagu ini dan juga semua lagu nyanyian Lucinta Luna dari Indonesia serta haramkan sekali lagu “Police Entry” nyanyian Elizabeth Tan.

    0

    2
  24. Hanani says:

    Alif dah terkena. Dia x perasan ke si LL tu just nak duit dia, menumpang senang. Gigih dtg malaysia rapat2 dgn sajat, lepas tu ajak buat lagu. Mana partner dangdut dia. Tak nampak dah sejak rapat dia dgn buinessman. Tanya je ni..

    0

    0
  25. fishball says:

    don’t need to gaduh2 because the song is shit

    0

    0
  26. Nur Sajad says:

    Rupanya lagu semalem bobo dimana si Andi Bernadee pon ciplak utk lagu die sahur dimana..

    0

    0

Leave a Comment

Optional