September 14th, 2018

Teruk dikecam dan dikritik sebelum ini, jutawan kosmetik Datuk Seri Aliff Syukri bagaimanapun tidak berputus asa ingin bergelar penyanyi dan kini tampil dengan lagu barunya, Bobo Dimana yang dinyanyikan bersama Nur Sajat dan selebriti Indonesia, Lucinta Luna.

Walaubagaimanapun, timbul dakwaan terbaru mengatakan lagu tersebut sebenarnya diciplak. Seorang penyayi Rap Indoneesia yang dikenali sebagai Roy Ricardo yang memang popular dengan lagu Semalem Bobo Dimana sejak tahun 2014 memberitahu beliau menerima pelbagai mesej daripada peminat untuk menjelaskan mengenai lagu Bobo Dimana.

Ramai yang keliru kerana lirik kedua-dua buah lagu tersebut masih sama cuma tajuknya sahaja yang berbeza.

Dengan nada kesal dan bengang, Roy mengatakan Aliff Syukri, Sajat dan Lucinta Luna tidak meminta izin darinya dahulu untuk menggunakan lagu karya beliau. Dalam erti kata lain, ia telah diciplak. Bukan wang yang menjadi isu utama tetapi apa salahnya untuk menghormati karya orang lain.

Berdasarkan video di atas, memang ada persamaannya. Memang dalam industri muzik ada kalanya kita ‘recycle’ semula lagu lama untuk diberikan nafas baru, tetapi kan lebih elok kalau dapat izin daripada pemilik asal lagu tersebut? Apa pula komen anda.

Sumber Berita : YouTube Roy Ricardo


42 responses to “Rapper Indonesia Bengang Lagu Bobo Dimana Miliknya Diciplak”

  1. Kaki Anime says:

    LAGU INI LAGI BEST

  2. Nur Sajad says:

    Rupanya lagu semalem bobo dimana si Andi Bernadee pon ciplak utk lagu die sahur dimana..

Loading...