Ramai Yang Kagum Dengan Kesungguhan Lelaki Ini Memberi Pendidikan Pada Komuniti Bajau Laut

Kehidupan

Ramai Yang Kagum Dengan Kesungguhan Lelaki Ini Memberi Pendidikan Pada Komuniti Bajau Laut

“Selama aku ke pulau untuk mengajar, aku harus mengeluarkan kos RM400 setiap bulan untuk bot kecil sebagai pengangkutan utama pergi dan pulang.”

Lelaki ini berkongsikan pengalaman beliau mengajar anak-anak komuniti Bajau Laut di Lautan Celebes, Semporna. Khairul Jamain berulang-alik ke sana dalam 2-3 kali seminggu semata-mata untuk mengajar komuniti ini.

Dan yang membuatkan ramai terharu, segala kos adalah perbelanjaan beliau sendiri.

Advertisement

Beliau memaklumkan apa yang diajarnya bukanlah seperti pendidikan formal di sekolah kerana komuniti ini tidak mempunyai asas pengenalan yang baik tentang pendidikan. Malah ‘pendidikan’ merupakan subjek yang sangat asing pada mereka.

Sebaliknya, beliau mengajar melukis, menyanyi, bercerita dan menunjukkan tingkahlaku yang baik.

“Masih ingat ketika mula-mula aku memberi mereka kertas dan pensel, mereka tidak mahu menyentuhnya kerana berasa takut dan tidak tahu bagaimana menggunakannya.”

Malah, salah seorang daripada komuniti tersebut menamakan anaknya yang berusia 7 bulan dengan nama ‘Khairul’ sempena menghargai jasanya yang berbakti kepada komuniti itu.

Perkongsian beliau di laman Facebook nya mendapat pujian daripada netizen yang rata-rata kagum dengan kesungguhan beliau. Tidak ramai anak muda yang sanggup keluarkan belanja sendiri untuk berbakti pada masyarakat.

Syabas kami ucapkan kepada saudara Khairul Jamain. Semoga projek ini dapat membuka mata ramai pihak dalam kesedaran untuk membantu komuniti Bajau Laut ini.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...