“Ramai Muslim Makan Sini..” – Menu Sushi Mengandungi 1% Alkohol, Status Restoran Jepun Ini Undang Perdebatan Netizen

Kehidupan

“Ramai Muslim Makan Sini..” – Menu Sushi Mengandungi 1% Alkohol, Status Restoran Jepun Ini Undang Perdebatan Netizen

Tular di media sosial Twitter semalam apabila seorang pengguna aplikasi itu ada memuat naik sebuah tangkap layar memaparkan status halal sebuah restoran sushi terkenal.

Dalam hantaran tersebut, individu itu mempersoalkan mengapakah masih ramai orang terutamanya yang beragama Islam makan di restoran tersebut meskipun banyak menu sushi mengandungi alkohol.

Advertisement

Dalam hantaran tersebut, pemilik restoran Sushi itu memaklumkan bahawa ‘outlet’ mereka tidak mempunyai status halal kerana menyediakan minuman Sake.

Namun begitu, bahan mentah lain seperti daging adalah halal kerana restoran itu mendapatkannya dari syarikat pemprosesan yang diperakui halal oleh JAKIM.

Selain itu, restoran itu turut menyenaraikan senarai menu yang mengandungi mirin atau sejenis ‘rice wine’ seperti Tempura Sauce, Udon Soup, Soba Soup (sekadar menyebut beberapa hidangan).

Difahamkan, kandungan alkohol dalam setiap penyediaan menu sushi mereka hanyala berkadar 1%.

Komen TwitterSumber : Twitter  

Menjengah ke ruangan komen, ramai netizen tidak menyangka mengenai status halal restoran sushi terkenal itu namun ada juga yang mengatakan bahawa kandungan alkohol 1% tidak dikira haram mengikut piawaian JAKIM dan boleh diibaratkan seperti penyediaan tapai.

Hotwheels
9 bulan lalu

"Kenapa Mahal Ya?" - Isteri Janji Nak Belikan Suami Mainan 'Hot Wheels', Stress Bila Dah Tahu Harga Sebenar

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

SUMBER : Twitter

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

3 Comments

  1. Abe Yus

    March 13, 2022 at 7:05 pm

    Mengikut piawan JAKIM, ko nak tunjuk bijak pandai rapi taknak baca betul betul. Baca lah lagi, Islam ni mudah. Semuanya ada garis panduan. Ada hukum dan panduan untuk jatuh halal haram.

    • ghisau

      March 13, 2022 at 9:30 pm

      ? mestilah dah baca sampai habis. xkan bodoh sangat nak komen lepas baca tajuk je. 1 je la nak cakap, makanan tu bukan dalam keadaan yg darurat pon nak kena makan makanan yg ada alcohol x kiralah berapa %. bukannya kalau x makan makanan beralkohol 1% tu boleh meragut nyawa. ? haram bro. xde istilah darurat dalam kes sushi ni.
      #donereply. #taksetujuterpulang #tepukdadatanyaiman

  2. my opinion here is only for muslims

    March 13, 2022 at 5:24 pm

    off course alcohol 1% will not causing intoxication. but for muslim, haram is still haram. for example, what if i add 1ml of arak/beer in 100mls of orange juice, or im 1.5L of 100 plus, or in 1 kawah of chicken curry, will u guys (muslim) consider it as halal? off course no right?

Loading...