Written by AbangNara | August 29th, 2013

Macam-macam kontroversi melanda filem Tanda Putera arahan Shuhaimi Baba ini. Selepas ditangguhkan untuk berapa ketika, akhirnya filem ini akan mula ditayangkan hari ini. Sayangnya, kerajaan Pulau Pinang di bawah pimpinan parti DAP bertindak mengarahkan agar filem ini disekat tayangannya di negeri itu.

tanda putera pulau pinang

Menerusi sidang media di pejabatnya di Komtar, Ketua Menteri Lim Guan Eng mendakwa beberapa babak dalam filem tersebut mempunyai unsur fitnah. Namun begitu, oleh kerana kuasa membuat sekatan berada di bawah kuasa kerajaan Persekutuan, kerajaan Pulau Pinang hanya boleh menghantar surat kepada pemilik wayang untuk mempertimbangkan tidak menayangkan filem tersebut.

tanda putera

Pendapat Abang Nara, agak rugi juga sekiranya rakyat Pulau Pinang tidak dapat menonton filem ini. Banyak tragedi sejarah yang membentuk negara kita dipaparkan menerusi filem ini. Tidak dinafikan ada beberapa babak yang tidak boleh disahkan kebenarannya, namun bagi Abang Nara, ia tidak akan menimbulkan polemik yang bukan-bukan. Diharap Lim Guan Eng sudah pun menonton filem ini sebelum membuat keputusan ini.

P.S: Bagaimana EBD dalam sistem brek ABS berfungsi

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

159 responses to Pulau Pinang Arah Sekat Filem Tanda Putera

  1. TANDA PANDU PUTERI says:

    aku nak share satu criter yg jadi kt penang ni. punya racist nya sampai buku keagamaan yg Islamic tu kedai buku international kt penang label as ‘malay religion’. alkisah time aku kejer kt kedai buku tu ada sorg makcik ni cari buku agama. dia dok tgk label tp tak jumpa sekali bila nampak label ‘malay religion’ dia terus panas lg komplen kt kami. workers kt situ mostly non malay cm buat bolayan. sekali makcik tu speaking london lg bgtau dia professor terus gelabah diorang. hah. so kalau tanda putera tak dapat masuk tu biasalaaa..sendiri mau paham laaa~sedih

    • hihihi says:

      patut ketengahkan isu ni tanda pandu puteri..buat pengajaran supaya melayu ni sedar sikit..dh nmpak tanda2 penang ni nk jd negara DAP sendiri.buat rules cm Penang ni Negara depa..

  2. Suhaimi babal says:

    Padan muka shuhaimi baba!!! Hamek kauu

  3. Aku1 says:

    KAN AKU DA CKP..MESTI PUAK PEMBANGKANG ADA JE AYT NK BACKUP…CE TGK CE TGK…Come on la..

  4. aku tetap aku says:

    Aku nak tengok Tanda Putera 1000 x, aku orang melayu dan Islam tulin. Jangan jadi pengampu cina macam PKR dan Pas. Bongokkkkkkk

  5. Anonymous says:

    kakitangan awam yg lain xde pun kena kerah tgk citer nih…ckp berlapik skt…

  6. oi kamu semua says:

    penyekat bodoh..penengok bodoh..pengomen bodoh..kamu smua bodoh..

  7. Anonymous says:

    nak tanya sikit…
    korang yg banyak komen ni dah tgk movie nie ker?
    kalo belum pergi la tgk jgn asyik cakap meletop2..sayang filem msia la bagai….

    bg aku mudah jer…yg baik kita ikut buat teladan yg x baik tu kita tinggalkan jer…

  8. pengundi atas pagar says:

    kalo oposition ni dok pro cina…pas +keadilan tu x bagus korang kata….

    bn lak dok corrupt dan kenduri semua harta negara…kononya nak bela melayu padahal geng2 mamak n family n friend yg kaya raya….kita ni dok bayar cukai bagai…

    so aku nak undi saper?camgitu baik aku undi korang yg pandai cakap kat sini…
    malaysia ni lg maju yer?

  9. melati says:

    Yg bodo nya pembuat Filem ni..benda sensitif tak yah lah buat filem, kalo boleh anggap tu zaman dolu2 …konon nak tiup kan semangat merdeka dan secara tak langsung filem ni segaja nak laga2kan benda yg berlalu..janji kita hidup bahgia tak yah nak buat benda2 bodo ni? harap2 filem ni boleh di kategori filem kedua dpt kutipan tertinggi selepas filem kampung santan lemak..(satu lagi jangan tipu penonton konon kutipan berjuta2 selepas 2 minggu tayangan, tektik yg paling bangsat tektik macam ni lah..jatuh kan filem melayu.

    • Anonymous says:

      ko yang BODOH BOTINGKEK2…x reti nak menghargai sejarah malaysia…x mustahil suatu ari nanti anak ko jadi kuli batak , x pon kerja kat kandang babi guan eng tu nanti

    • Only CT (In The World) says:

      Dah lah cina bodoh x payah menyamar baik ko pergi beromen dgn Alvivi bole wat threesome…best tu….cina kan semua boleh, itu sebabnya kaya raya

  10. shahz says:

    ape kate pakat ramai2 gi tgk filem ni.. x rugi pon sebab at least blh refresh balik sejarah kat msia ni.. ketepikan soal politik yg memang x kan berkesudahan..
    yg penting kite patut hargai perjuangan org2 terdahulu smp bermandi darah nak pertahankan tanahair sendiri..

  11. Dian yg Dungu says:

    ko baca komen dari mula ngok!!

    bodosss

  12. pejuang negara says:

    Filem nie sedih sangat ! Korang patut tgk filem nie… Kalau lah pilihan raya baru2 nie DAP menang,hak-hak istimewa orang melayu akan hilang !! So, bersyukur laa dengan pemimpin sekarang yee dan hargai lah pejuang2 negara dahulu yg bersusah payah untuk dapatkan kemerdekaan negara nie…kalau tak de diorang semua nie sampai sekarang laa kite tak akan merdeka …..

  13. lim guan penyelamat says:

    jgn korang lupa yg si lim guan eng ni pernah dipenjarakan kerana nak menyelamatkn maruah perempuan melayu islam yg telah dirogol oleh seorang menteri melaka tahun 90an dulu..melayu mudah lupa

    • Libra says:

      Pirah mabokk penyelamat konon..lge mmg dh bajet la akan dibebaskan dr penjara. peguam n bar concil side dia. prison jjuz a political gimmick. minah yg involve pun dh move on minta jgn involve kes dia dgn politics.

  14. orang says:

    pakak jadi hambo pek ajik palo blako…….. mapuhhh gi arhh sep mu… org wt gotu,, wt goni… manusia kalu dei bodo, bodo situ lah,, xcerdik jugok… ni lh org kto, CERDIK XLEH TMPANG, BODO XLEH NK AJAR…. siye kdg2 aq tgk.. manusia komen mcm2, tp kdg2 dio xthu dio sdg menyerlahkn keBODOHan nya tuh… kalu bodo jgn la tnjuk… wt2 crdik sket….AJIKK PALOOOO…..’sy botak xde rmbut, bini sy pakai topi keledar’

  15. X LUPA SEJARAH says:

    JGN KORANG LUPA TUN DR MAHATHIR YG BELA SEDARA ISLAM KITA DI BOSNIA N PALESTIN …APALAH SGT BANTUAN LGE TU…MELAYU BANGSA LAIN BARU TLG SIKIT DA LEMBUT HATI INGAT SMPI MATI…JGN CKP I RASIS …MY PARENT HNTR I N MY ADIK2 TO CHINESE SCHOOL COZ 16 MEI NAK SUH KAMI PANDAI BAHASA CINA X MAU JD MCM DLM PANGGUNG WAYANG TU…KAMI DA RASA HOW THEY TREAT US INI CITER BENAR KAMI X LEH PAKAI BAJU KURUNG XD KELAS UNTK SUBJEK AGAMA ISLAM..MEREMPAT CRI KELAS PADAHAL TU SEKOLAH CINA KERAJAAN..N BNYK KEBENARAN LG BUT THIS NOT PROPER FORUM TO DISCUSS ABOUT IT…KMI SOKONG TANDA PUTRA!

  16. saya dah tengok filem ini.
    Tiada unsur menghasut pada saya kerana apa yang diceritakan hanyalah sejarah.
    sejarah yang difilemkan.
    sangat menarik, penuh dengan fakta.

    cerita ini lebih menarik dari lemak kampung pisang abg hans.

  17. Anonymous says:

    filem ney da tyg kt u sy…tp sy tdo…n bgn jap n tgok g2 je…kte xle bpolitik dlm kampus..tp ciap bg baju n button batch ag..hmm…

  18. […] Pinang di bawah pimpinan parti DAP bertindak mengarahkan agar filem ini disekat tayangannya di Read More This entry was posted in Hiburan and tagged Arah, Filem, Pinang, Pulau, Putera, Sekat, Tanda. […]

  19. sue says:

    rasanya mende yang sensitif begini tak perlu buat filem. kite nak hidup aman dan damai kan. dan org melayu pun ramai yang datang dari indonesia/jawa etc. so yang purely rakyat malaysia adalah org asli. chinese masih ramai yang duduk lebih lama dari org melayu non org asli. correct? so.. why argue. to watch/read is good so that its widen your perspective but do your history check as well. jgn terima bulat2. baru cerdik.