Written by Bella | May 2nd, 2019

Entah kenapa, sejak kebelakangan ini, pendakwah yang lahir daripada program realiti Pencetus Ummah menjadi perhatian ramai, terutama sekali selepas timbul kontroversi berkaitan PU Abu yang menceraikan isterinya ketika sedang sarat hamil anak pertama mereka demi mengejar cinta seorang janda anak satu.

Terbaru, PU Syed Bakri pula memuat naik kenyataan yang menimbulkan kemarahan ramai terutama sekali peminat K-Pop apabila menggelarkan BTS sebagai syaitan. Menerusi akaun Instagramnya, beliau telah membantah sekerasnya mengenai cadangan untuk membawa kumpulan ikonik itu membuat persembahan di Malaysia.

PU Syed dikecam hebat oleh netizen khususnya peminat K-Pop yang menganggap perkataan ‘setan’ itu agak kasar dan langsung tidak bersesuaian dengan statusnya sebagai pendakwah. Sepatutnya sebagai seorang yang mempunyai ilmu agama tinggi, beliau haruslah membuat teguran dengan cara lebih berhemah tanpa menyebarkan kebencian.

Selepas teruk dikecam, PU Syed memuat naik kenyataan susulan mengatakan beliau sama sekali tidak gentar dengan segala kritikan dan tetap tegas dengan pendiriannya.

Berdakwah dan menegur itu tidak salah, tetapi mungkin boleh dilakukan dengan cara yang lebih sopan dan tidak menggunakan perkataan yang kasar. Kita ingin ajak orang untuk melakukan perkara baik, jadi kena mula dengan cara yang baik juga. Apa pula pendapat anda?

39 responses to PU Syed Gelar BTS Syaitan Yang Menyesatkan Umat

  1. Chohkri Yulis. says:

    Beto apa dia ckp. Memang myesatkn. Hiburan ni kalau taksub sgt abes. Rata2 yg ni semua taksub gile….x caya ko g lalu je kt konsert tu nnti….xpn ko g komen kt utube..ko bahan skit je….tgk brape ramai backup…Aku pn minat hiburan tp xde beria sgt…relax2 suda.

    • Lopes says:

      kali ni aku sokong ko PU…

    • Anonymous says:

      Memang betul hiburan menyesatkan tp sgt biadap dia claimed dorang setan. Dia tu malaikat ke? Kita sebagai orang Islam pun dah extremist claim non muslim tu setan, kapir laknatullah tapi kita nak expect non muslim tu hormat agama & bangsa kita? Satu benda aku belajar dari dari PU-PU, Da’i-Da’i ni. Tak semestinya kita dari aliran agama, kita tu beragama. Orang beragama tak panggil orang lain setan. Contoh boleh tengok Ebit Lew. Kata-kata dia sopan tapi serap ke jantung. Selalu manusia yg dari aliran agama ni yang ajet-ajet maksum.

      • Stupid pya peminat taik says:

        X pyah nak backup sgt.. mmg kpop tu sume setan.. deorg tu dh terang2 boneka illiminati utk sesatkn org.. lg2 yg muslim ni..
        Sakit hati plak korang bl d ckp mcm tu.. tp bl agama sndr d hina d pijak, apasal korang mcm tb2 jd bisu? Kecut trs?
        Dah la kpop tu terang2 ajak org sume ikut bnda2 lucah, benda2 gay, bnda2 x senonoh, ramai ahli kmplan yg prmpnnya tu pun geng sajat aka PONDAN.. tu pn korang x nampak? Tu nama ada pink2 tu, gi tgk sapa pondan dlm tu.. start buka mata tu..
        Deorg penyembah setan, boneka illuminati utk sesatkan org.. sume lmbang pun dh tnjuk.. xde yg pisitive psal deorg ni.. pakaian lg.. hmm..
        Org non muslim pn blh nmpak impak negative deorg ni.. tp org2 islam (peminat taik kpop) kat mlysia ni yg mostly malay, otak tu dh mcm penuh taik.. skit pn x sedar..
        Kpop=penyembah setan.. period!

      • Bukan peminat artis korea says:

        Aku ada dgr ceramah agama dari seorg ustaz..bukan dai or PU ni. Dia ckp kita jgn menghina or menyetankan org kafir sebab nanti Allah jentikkan hidayah kepada mereka; kelak mereka lebih baik dari kita. Dan kita jgn terlalu mengutuk org..mengatakan mereka sesat dsb sebab nanti allah bolak balikkan hati kita. Mungkin kelak kita atau keluarga kita berkelakuan lebih teruk dari org tu sebagai balasan dari Allah. Utk PU or Dai yg dicetuskan melalui program TV ni; aku rasa belajarlah utk berkata mulia dan tidak menghina. Hormat sesama manusia. Jika hendak menegur; gunakan kata2 yg melambangkan anda seorang islam.

  2. Hurrrrr says:

    Diam ah mg ni . Awe kwn dia cerai bini tgh ngandung duk, kejar janda anak satu xtegur pulak, duk sibuk ke hal laen, what the fish hellow pu lupa k selena gomez pakai spendeq sj xpe pulak joget xtegur xdek bunyi lansung ar , hakkk tuiihhh, baru ak tahu golongan pu ni semua ajet ajet acah acah suci . . Ni semua salah syedsaddiq , eeeeee gerammmmmmm . Btw kalau bts dtg malaysia mmg bts mampu menjana eco neg , knp susah sgt nk akui perkara tu, xkan nk suruh awie pulak nyanyi kan, hantu j y pegi tgk ,kat neg dia sndiri berbillion dia wat masuk, sbb ape sbb org sggup tgk concert dia , abeh pelusuk neg sanggup fly mari, n kalau dia buat kat malaysia confirm2 kat stadium bukit jalil with max capacity 80k , so korang kire la kalau awie maybe la 100k kot y dtg nk tgk dia nk dibandingkan bts ni. N tu dat pu mohon tegur kwn tu dulu

  3. PU nah says:

    Tak tahu mana islam nya bila kau menyetan kan org. Logik kepala lutut mmg payah, kau nak ajak org ke arah kebaikan, tapi belum tentu arah dah maki org. Pastu bajet dakwah done atau bila org persoal ckp “ini lah cabaran agamawan”. Kau bukak tgk ceramah mufti2 dan ustaz2 bertauliah, kau ckp kat aku mana ceramah diorang yg maki hamun org? Takat pencetus ummah yg ntah qualification kutip dari mana, dah acah diri tu bagus. Pencetus ummah ni semua patut rebrand pencetus kebodohan

  4. miss_Oppssssssssss says:

    Aku bukan fan k-pop, jauh nak gelar fanatik…… TAPI, ustaz ni kena faham… yang netizen melenting tuh bukan pasal Ustaz tuh x suka BTS, tp cara penggunaan perkataan…… Banyak lagi bahasa lain yang boleh digunakan… Ustaz guna SETAN, Kita x tau hidayah Allah dtg bila…. Kot ahli group BTS tu masuk Islam, sapa tahu (mcm mustahil tapi x mustahil….)…. Mu ustaz, selepas PU Abu buat hal, mu jgn wat hal makin menampakkan Islam ni makin buruk di mata yg non-muslim…..

    KENAPA NAK GUNA PERKATAAN SETAN KALAU ADA BAHASA LAIN YANG LEBIH MOLEK?????

    • Memang cukture org melayu gitu says:

      Dah memang culture org melayu cm tu kn.. suka sgt guna kata2 kesat.. x pyah nafikan.. bab tu org sume pndang hina.. jns cakap x serupa bikin.. belagak suci, bangsa ni la..
      Bila bckap atau tegur, mmg x sah kalo x mencarut, x guna pkataan kesat, x guna pktaan lucah.. sume tu kena guna..
      Cm meroyan balik bl pktaan tu kena pd dr sndr, klrga sndr atau org2 yg deorg suka..
      Kalo x sama je sume..
      Ada jg yg msh beradab, tp sayangnya skit sgt..
      Org nmpak yg majority tu..
      Dr yg konon2 berilmu smpai yg tahap otak ltak kat lutut, dr yg muda smpai yg tua, yg prmpn yg llki.. mulut sama je, jns penuh taik..

      • wekkkkkkk says:

        sbb tu dlm kita mmberi komen, marah sekali dlm ni pun jgn keluarkan kata2 kesat dan hina. Lama kelamaan akan berpanjangan, cuba cari mcm mana nak bagi org yg berkata2 kesat tu tidak memanjangkan komen, matikan komen dia dgn balasan yg menyejukkan hati dia. Bkn menyimbah myk tnh ke api yg sedang nak malap.

        biasanya yg mmberi kata2 kesat di dlm blog nara ni berselindung dlm nama “hantu ..anon”..supaya org tak kenal.
        hahahahaa.
        lpas ni adalah yg mrh aku ni..kata2 kesat ..

  5. cakk says:

    ni gang ustaz hamadi

  6. Anonymous says:

    org pantai timur kalau lelakinya selalu acah2 warak …
    tp bahasa kesat. tak selari dgn imej ketayap di kepala.

    • serene says:

      Tak pyh nak kata orang acah2 warak…..awak tu langsung takde iman duk memuja2/defend kafir laknat sepet tu. Mengucap banyak2. Ape ko dpt duk memuja2 dia org haa?????bodoh

  7. mirabirah says:

    BTS ni kan kuncu2 dajjal.. hmm jika BTS menyesatkan kamu kecil2 an sudah kamu tidak terkawal, apalagi jika dajjal menyesatkan kamu? SUBAHANALLAH

  8. mirabirah says:

    tapi aku tidak setuju cara PU ni berdakwah. mulut laser sangat!!!

  9. Qurratu' Aini says:

    Nabi berdakwah pun takde hina kaum lain. Zaman nabi lagi banyak sesat dan kafir tapi nabi S.A.W tak pernah ajar rakan saudara islamnya menghina agama lain.

  10. PUiiiiii says:

    pu syed dan pu2 sewaktu dgn nya ni mcm bagus la sgt..dah confirm ke masuk syurga.tunggu aje pengakhiran hidup dorang mcm mana..ntah2 org yg disetan kan dia tu lebih mulia dari dia..Nabi pun tak ajar kita menghina agama lain..dan Nabi pun tak pernah panggil org kafir dgn panggilan setan..sebenarnya setan dah duduk dlm otak pu syed ni.. dats why dgn suka2 hati dia gelar kan org lain setan..#silameninggal

  11. ustaz adam says:

    golongan2 mcm pu syed dan ustaz2 ni la (tak semua) bila nak kawin lebih dari satu pandai nak ikut Nabi..tapi bab2 berdakwah kenapa nak ikut cara Nabi berdakwah..

  12. Manusia says:

    Klo pon BTS tk dijemput..pastu panggil group local lain buat konsert..adekah itu bukan ancaman kepada kesesatan? Ade ke yg jaga ikhtilat mase konsert yg mmg asal2 org Muslim yg buat? Kenapa tanda aras depa pada kumpulan BTS jek..sedangkn byk konsert2 lain dari artis2 luar negara dtg M’sia.. mcm Westlife sume tu..tkde plak sungguh2 membantah..or panggil setan ke ape? Apepon nk bendung..mulala dari rumah sendri.. Mcm konsert2 or persembahan hiburan di M’sia ni..artis perempuan pakai tudung menari n menyanyi..penonton bersorak dan tkde jaga batas jugak..bukan satu ancaman juga ke? tkde plak sesapa yg komen..sibukkan artis luar yg tk tentu pon nk dtg..tpi bile da jadik kes cmni..smpi da viral kt luar negara..rase2 depa nk dtg ke?

  13. kak jemah says:

    kt malaysia ni pon dh lame tersesat jauh x payah tunggu BTS dtg lh, yg penyanyi perempuan pakai tudung menari terkinja2 tu ape, lum lagi part pakai tudung turban tetek tersembul, lum part berlakon pakai tudung tapi berpegang tangan baring atas katil dgn lelaki…apo tu ustaz cube ko komen sikit tak nk plak ko menyetankan mereka, takut kene saman kan? klu BTS die tak paham bahasa melayu boleh lh ko setan2 kan.

  14. PUiiiii says:

    to johnny bravo..aku bukan fan fanatic BTS pun.malah aku pun tak minat kpop..tapi cara si syed ni ckp mcm dia confirm masuk syurga.dgn suka suka2 hati dia gelar org lain syaitan..yg dia panggil syaitan BTS ni pun dorang tahu hormat agama lain..malah dorang pun ada derma dekat Palestine..si syed tu tau apa. tau nak menyetan kan org aje…

  15. PU shiok sendiri says:

    kalau nak label BTS syaitan so yg kumpulan2 rock Malaysia buat konsert terkinja kinja dan menjerit jerit kenapa dorang tak di gelar Syaitan..

  16. Anonymous says:

    BETUL,SEBAGAI ORG MUSLIM TA SEWENWNGNYA MEGELAR KUMPULAN KPOP YG DISEBUT USTAZ,USTAZ BELAJAR LAH KAMU SECUKUP CUKUPNYA DGN ILMU DGN AJARAN YG BAGUS,HORMAT KAN UGAMA LAIN,JANGAN AWAK SEBAGAI USTAZ MEMALUKAN UGAMA ISLAM,BEHAVE URSELF,AWAK MATI NANTI TA MENJAMINKAN AWAK KESYURGA JANGAN HINA UGAMA LAIN RESPECT ONE ANOTHER,LAU USTAZ TA SUKA KUMPULAN NI,LEBIH BAIK BERDIAM MEREKA TA MINTA PON SESEN DKT AWAK,MUNGKIN AWAK TA TAHU MEREKA LEBIH BAGUS DARI AWAK.JANGAN AIBKAN ORG OR UGAMA MEREKA,AWAK SENDIRI HARUS DI GELAR SYAITAN SEBELUM MENGELAR ORG UR ATTITUDE SHOWS U R THE ONE WHO IS EVIL.BERSANGKA BAIK KAT ORG MEREKA TA PERNAH KACAU AWAK,DUDUK DIAM JE BULE

  17. faraj says:

    kenapa eh kan semua PU, Dai’e gila famous!! semua nak masuk gossip. GILA GLAMOR

  18. MekNa says:

    ok i am NOT a kpop fan, ikut BTS pun jauhlah sekali
    tapi PU ni duduk panggil orang tu setan tu dah kenapa? masa Blackpink datang sedikit pun tak berkata kata – sebab perempuan issit? pleaselah PU PU zaman sekarang ni ntah apa apa

  19. Anonymous says:

    macam ni ke cara PU nak berdakwah? lepas tu perli2 netizen balik. geng kau buat hal tak ada plak tegur secara terbuka.. belajar la dari ustaz ebit lew, uai cara2 nak berdakwah..

  20. Hot stuff says:

    Someone should stop all this pendakwah mee segera ni from spreading. Tak layak dipanggil ustaz. Mmg hiburan muzik ni menyesatkan, tapi y sbb bts nk bukak mulut. Apa bezanya dgn artis melayu, indon ke apa? Orang islam kalau menyanyi terloncat sana sini lagi teruk sbb kebanyakan nya agama islam. Lebih2 lg yg konon pkai tudung. The WORSE ppl in this world.is orang yg konon tau ugama sikit, bajet bagus then menghina org lain. Konon confirm masuk syurga. Hey pu pui, kau tau ke ending geng bts ni bila dia dah tua atau nak mati? Esok diorg yg sempat mengucap dari org mcm ko yg perasan bagus. No one knows the endi g of each person. Stop calling ppl kafir. Let.alone nak pggil org setan. Nabi pun x mengkafirkan org. Patut la org tak respect muslim sbb ada org mcm ni. Apa yg ko dah buat utk agama? Ada ko pi duk kat bkt bintang tu bagi street dakwah? What have u done to change the world? At least bts ni jadi duta unicef and help to fight racism etc. Ko buat apa? Ade ke makin bertambah org islam di msia ni? Byk la istigfar. Or just shut yr mouth. Aku byk jumpa org non muslim sep dari europe, china, korea, filipina, brazil yg masuk islam bila holiday kat msia ni. Diorg tak terpikir pun psal islam tapi hidayah Allah tu sgt powerful. So jgn pandang rendah org non muslim. Ko ingat boh ketayap, pakai tudung saji kat kpala tapi kutuk sana sini kira ok dah? Btw aku bukan peminat kpop tapi i hope diorg ni dapat.hidayah satu hari nnt.

  21. haha says:

    yg kutuk2 ustz tu,yg acah2 army tu kebanyakkan gemok,tgk aritu la,yg buat candle light vergil tu hari

    • Anonymous says:

      ko sama dgn pu syed tu 2×5 mulut kurang ajar… mati sok gerenti ke neraka dulu gara2 tak sempat minta maaf kt diorg..

  22. Anonymous says:

    yg sokong syed ni ingat org melayu aje ke yg pegi tgk konsert BTS. dorang lupa kat Malaysia ni ada berbilang bangsa dan agama..abis tu kau nak suruh org2 cina dan india tgk konsert rock melayu ke..

  23. Anonymous says:

    Gasaklahh orang bangsa cina india. Dengan hangpa2 sekali tak dapat tgok bts.

    Ustaz, kalau kita buat sesama islam kita terasa ka, kita kena minta maaf dengan depa kan. Kalau idak, merangkak lah kita cari depa kat akhirat. Tapi kalau kata lahh bts baca ni pastu depa terasa, macam mana ya? Berdosa kah kita? Atau sebab depa bukan orang islam, so kita takyah ambil peduli sangat?

    Minta pencerahan dari kawan2 dekat sini jugak

    • Anti dai pu yg giler glamer says:

      Sebab depa dtg dari programme TV.pandai ckp jer lebih tp adakah diri sendiri buat seperti apa yg dickp?. Kita boleh tgk perbezaan kata2 org yg tinggi ilmu agama dgn tidak. Tgk ustaz Ebit and ustaz wadi berckp; lembut dan berhemah. Pikir2 lah dan selamat beramal…

  24. addon says:

    kalo dengar ceramah UAI lagi kasar bunyik dan ramai lagi ustaz2 yg bagi ceramah sgt keras kata2 mereka.. manusia ni cakap lembut, tak jalan, cakap kasar , kena bash plak.. huhuhuhu.. manusia kalo kena tegur mudah nau sentap..cuba amek ni semua sebagai peringatan/teguran Allah pada kita, tapi disampaikan melalui orang lain..

  25. faraj says:

    Dari bersalam dgn PU2 sekarang ni , baik saya sentuh Khinzir lagi 100x Suci dari PU2 ni….

  26. army says:

    ada sesape boleh explain tak wei setan tu mcm mana yg sebenarnye… untuk samekan manusia dengan setan, aku rasa pelik doh… orang tu pernah jumpa setan ke? nak samekan duta unicef lak tu…

    stalin dgn hitler pon tak pernah lagi la aku dengar org samekan dgn setan…

    • wekkkkkkk says:

      setan tu akan menghampiri anda jika x baca bismilllah, al fatihah dn ayat2 mcm yg kita amalkanlah. Aku kalau naik kereta mesti baca mcm2, bismilllah lah yg paling pendek. Aku rasa yakin dlm pemanduan. Kalau aku x baca, ada je mcm benda2 yg mencurigakan..lebih kurang mcm tulah..
      hehehehehehe