Written by Bella | April 22nd, 2019

Dihimpit pelbagai kecaman dan spekulasi berkaitan isu rumah tangganya bersama bekas isteri, PU Abu akhirnya tampil memberikan kenyataan.

Menerusi akaun Instagramnya, PU Abu memohon maaf kepada semua pihak atas kesalahan beliau menceraikan isterinya  ketika sedang sarat hamil. Apa yang berlaku kini membuatkan beliau menyesal dengan perbuatan dan ketelanjuran yang sudah dilakukannya.

Pada masa yang sama, PU Abu turut memohon maaf kepada keluarga bekas isterinya kerana bersikap tidak adil pada mereka.

Para netizen juga diminta untuk berhenti mengecam keluarganya dan keluarga mertua yang tidak terlibat dalam permasalahannya itu. PU Abu berjanji beliau akan menyelesaikan segala masalah serta kemelut yang berlaku.

Terdahulu, bekas isteri PU Abu iaitu Ain Afini mendedahkan bekas suaminya itu menceraikannya ketika sedang hamil kerana ingin mengejar cinta dan berkahwin dengan seorang wanita berstatus janda anak satu.

92 responses to PU Abu Akui Menyesal Ceraikan Isteri, Tampil Mohon Maaf

  1. dia ni penunggang agama says:

    otak ade kt mane mse tu. ke nafsu je yg ade mse tu..?? org dah nk dapat ank sulong ptt jge isteri. bli brg bby sme2.. sntiase ade di sisi isteri. jgn jdi manusia BODOH LGI TAK SEMPURNA AKAL!! TAMPO KANG

    117

    155
    • BOIKOT says:

      makin ditengok muka jantan sial ni, makin meluat2!! kesian sgt dkt ex wife. utk isteri baru tu, happy la dpt meruntuhkan masjid org lain. bjaga2 la yer. bdoa la supaya tak kena nasib yang sama.

      35

      51
      • Lembu Gemok says:

        aku dok baca komen sorang2…banyak dislike dari like…len macam ni…ramai kecam, tp post tu ramai dislike…bahahahahah..kena beli ke canner ni? ke Nara bau bau bacang dgn PU Abu ni?

        Dalam IIUM punya confession tu…aku baca…mgkin sebelah pihak, tp dari cerita wife dia tu…mmg sgt2 pedih dan sedeyyy…cerita yang sgt sedih utk seorang isteri menerimanya…

        apa pon alasan Abu…this thing should not happen…tp dah jadi pon…aku harap perempuan kosmetik tu sedar laa apa yang dia buat tu…membina mahligai dari airmata orang lain….ni sgt tragis…cerita yang menyedihkan….pathetic!!!semoga Allah mengampunkan dosa kita semua…

        34

        51
    • Anonymous says:

      Entahnya. Nampak dia tak ikhlas & insaf pun. Kalau betul-betul insaf @ menyesal, deal direct dgn bekas bini. Ini sebab kena kecam. Boikot je mamat tak guna ni.

      98

      122
      • Anonymous says:

        What do u think?

        https://youtu.be/qOXPeT3F5io

        0

        14
      • Anonymous says:

        Why bother….and what do you guys think? Please let me know ya.

        1

        15
        • Anonymous says:

          The best reaction I’ve seen!! People think it’s trash but it’s soooo sensual and sexy but still kind of serene at the same time, it sounds like ray of light x some lowkey reggaetón beats?

          0

          7
        • amoi says:

          B4 ni exwife penah luah dkt IIUMC..ramai org tertanya2 sapa PU yg si isteri ceritakan..mmg sedih n kesian sbb suami buat mcmtu dkt dia masa tgh mengandung..n skrg muncul lah mamat x guna ni…menyesal konon…kalau ko pk isteri n anak dlm kandungan, xdenye ko nak buat mcm tu..ustaz taik kucing!!! x selamat lah hidup ko nayaexwife ko mcm tu…eiiii..

          24

          42
        • knoe says:

          @amoi, ada link confession kt IIUMC tu?

          3

          13
    • kiki says:

      he just sorry bcoz he got caught… so ‘sincere’

      64

      93
    • Anonymous says:

      dah viral baru nak minta maaf.. cuba kalau tak viral, mesti ex-wife tu terkontang kanting sorang2. nafkah mesti buat taktau jek..

      36

      51
    • Anonymous says:

      Entah bodoh punya manusia..aku nak dapat zuriat pun susah..ni senang2 dah dapat x bersyukur dgn rezeki Allah..

      8

      21
    • Anonymous says:

      Entah bodoh punya manusia..aku nak dapat zuriat pun susah..dah ada tu jaga la bini elok2..manusia x reti bersyukur

      2

      13
    • JengJeng says:

      Sebok nak jaga anak org punya pasal..

      4

      25
    • minah jambu say NO to drugs says:

      dia eksen aje tu hati tetap ngan mak jan..minta maaf ngan bini nak buat ape ? menyesal konon dh cerai buat hal cerai nak mintak maaf lagi.. dh cerai gi kawin la nape nak tungu lagi !! ape tak hepi ke cerai ? dh terantok baru nak terasa benjol nye huh !! kenape nak mintak maaf nak rujok balek ke ? eeee jauhkn lah minah jambu dapat laki alim kucing cngini tak guna..

      6

      25
  2. buekk says:

    geli weh aku tgk ko ni!! jnis men gesel2 kot.hahah puii

    10

    31
  3. kakikucinghitam says:

    the ain girl deserves better

    20

    35
  4. Bob Barli says:

    Amek la pengajaran ye adik2 semua. Takde manusia boleh judge IMAN seseorang itu. Bukan salah kopiah/jubah/tudung, tapi individu tu sendiri. Buat bekas isteri, bukan anda tak solehah kerana dikurnia suami haprak macam ni. Anggap la ni dugaan Allah utk menaikkan darjat anda disisiNya.

    96

    133
  5. Anonymous says:

    kereta boleh reverse walaupun kereta lain ada kt belakang. Tapi hati dh remuk dh pecah, kalau aku x mungkin akan berpaling pada lelaki mcm ni. Sng nk minta maaf ambil, sng nak nk buat lagikan.

    Apa2 pun minta je nafkah kt bekas laki utk saraan ank sehingga umur 21 tahun umur anak tu. Derita pjg bagi kat dia.

    21

    41
  6. Anonymous says:

    dah la TAK KACAK..sama gn hati rupanya..

    50

    62
  7. Peah says:

    Ujian untuknya

    -18

    22
  8. kelantit says:

    barutah kan minta maaf. kau minta maaf ani pasal apa? pasal banar2 bersalah atau pasal kana kecam? baik kau terus terang. dasar munafik!!

    33

    51
  9. Anonymous says:

    Harap dia tsk abaikan nafkah untuk anak bini tu nanti….

    8

    0
  10. MEON says:

    PENUNGGANG AGAMA.

    17

    31
  11. Insan19 says:

    Lelaki yg baik untuk perempuan yg baik. Harap isteri bertabah la. Mgkin ada hikmahnya. Pd bekas suami.. Anda masih bertanggungjwb kepadanya sehingga dia selamat bsalin. Dan anak tu ttp kena diberi nafkah. Jgn habis manis serpah dibuang. Mgkin bekas isteri xpunya apa2 didunia ni. Xmcm isteri skrg yg punya rupa dan harta. Biarkan la dia.. Hidup ttl kena diteruskan. Allah sentiasa ada..

    11

    31
  12. Anonymous says:

    yang janda perosak rumahtangga jgn dilupa pulak…pokok takkan bergoyang kalau takde angin yg bertiup…kalau dh tau suami org yg dilayan tu kenapa???? Ni mcm izreen azminda laa ni

    26

    111
  13. mael says:

    RUPA DAH LA HODOH, PERANGAI PON SAMA HODOH.

    29

    51
  14. Anonymous says:

    kesian ex wife dia…muda lagi dh janda…JAHATNYAAA ABU DGN HANA!!!

    17

    31
    • PUABUlelakimiang says:

      yang perampas tu janda pun sama, dah tau laki org, tgh pregnant, ko nak juga mengatal dgn laki orang. bahagia betul ko dapat rampas laki orang kan. mentang2 ko pengasas produk kecantikan, tapi awas, kuasa natizen ni dasyat, macik2 semua prihatin jenis macam ni, boikot produk u baru tau, baru abu tu cari yang kaya lagi.

      26

      51
  15. Nani says:

    Pengajaran bagi kita semua..tk semesti yg pakai kopia dan berjubah mereka tu baik2..lagi2 yg bergelar ustaz dimana iman nya semasa nk jatuh kan talak .makin tk yakin pd ustaz2 spt ini..tdk guna kan akal seblm mencerai kn isteri.

    15

    25
  16. Anonymous says:

    Mudahnya minta maaf. Tak fikir hati ex wife yang remuk yang tanggung derita dan tekanan semasa mengandungkan anak kau. Dasar lelaki buaya tak padan dengan rupa tak handsome huh!!

    11

    25
  17. Anonymous says:

    mintak maaf kt bini la woi….mintak maaf kt ktorg buat ape….ngok

    13

    25
  18. Anonymous says:

    Dia ni tak tahan kena kecam je sebab tu minta maaf. Kalau betul rasa bersalah fikir dulu sebelum jatuhkan talak. Ni siap berjanji lagi dengan janda tu akan ceraikan ain. Janda tu pun jenis takde perasaan porak peranda rumahtangga orang. Jangan ingt lepas ni kau takkan diduakan atau jadi janda lagi sekali. Allah tu adil. Fokus ibadah kat sana konon. Agak2 pergi sana aniaya orang ibadah kau diterima ke

    20

    35
  19. Anonymous says:

    Muka buruk mcm perangai.haiii….geram sangat aih.

    5

    22
  20. Ros says:

    Nak sangat kawen awal mode cinta ke jannah kan. rasain labu. hehe.

    1

    13
  21. Allahuakbar says:

    Klu btul ustaz..ko x lyak d pnggil ustaz.srg ustaz xtau hukum hakam agama.?nk kjar jnda pnye psl..ex ko tu tgh ngandung ank ko..sdar ke x ni?

    2

    15
  22. Anonymous says:

    berlakon je tu.
    berlakon je tu.
    berlakon je tu.

    sila ambil anak tu..jaga..

    0

    13
  23. Rahsia says:

    Pegi mampus dgn abu ni. Memalukan golongan pu pu je

    4

    21
  24. Pembenci jantan tak guna says:

    Mintak pihak produksi tarik balik status PU tu. Tak layak langsung status tu utk manusia yg penting kan diri, buta kerana nafsu, kejam terhadap isteri.

    Mintak pihak berwajib amek tindakan terhadap pihak yg MERUNTUHKAN rumah tangga org lain. Dah tau suami org, menggedik sgt nak jgk kenapa?

    And kepada lelaki durjana tu, please lah! Nak mintak maaf kat kami for what? Sbb da viral baru nk terhegeh mintak maafkan? Klau tak ko berjimba dgn bini baru. Nak mintak maaf, pi jumpe ex wife ko tu!

    Emo aku dgn jantan camni tau tak!

    19

    41
  25. sos says:

    pu abu ni gelap mata dgn duit… ala2 kawin dgn business women si hana azraa tu…
    hana tu yg selalu sponsor diorg bercuti bagi hadiah mahal2 kt si abu ni….
    penah g umrah kabar ke bini yg dia kene stay lagi 2 minggu kt mekah… pastu xkasi ex-bini jemput kt airport… last2 kantoi 2 minggu tu sebenarnyer g bercuti dgn janda tu smpi pregnant… nk cover malu janda tu gugur kan kandungan…

    pu abu ni pun bukan ade sijil ustaz…. title pu pun sbb masuk pertandingan pu2 dulu… cakap versi2 alim sajer tp perangai 2×5 setan juger… sblm masuk rancangan PU dulu lagi jenis kaki pompuan… memang padan muka laa si bini baru si hana tu bakal menyesal lah nnti kawin si abu mata duitan ni

    12

    31
    • Anonymous says:

      hana azraa dah deactivate fb
      melingkup business si janda ni kang gara2 ikut nafsu pak abu
      dah peknen kawin terus ler, dah gugur baru nak kawin
      hampeh !!!

      6

      21
      • Anonymous says:

        wah ko punya citer ni mmg btoilah ye..bukan fitnah..kalau fitnah tak takut ke.
        kalau btoi. aku pun hairan…pakai niqap tu cover jelah untk melakukan kjahatan.

        aku nmpk org pkai niqap ni bkn boleh caya sgt..dulu ada budak tu kerja di midvalley pakai niqap..kata pekerja tu, suatu hari kena tgkp, rupanya..hari2 songlap baju baru seksi2 masuk dlm termos air. Termos air tu syarat je bawa air..bila balik msukkn baju curi.

        bila perasan byk baju hilang, suatu hari kantoi..rupanya kerja si pekerja niqap tu.
        jdi semenjak tu, menagement tak benarkan bawa termos yg x terang. Hanya botol yg terang shj boleh bawa.
        gara2 dia punya perangai..konon niqap.
        (Pekerja yg bagi tahu aku cerita tu adalah housemate aku)..

        1

        16
    • Anonymous says:

      wah ko punya citer ni mmg btoilah ye..bukan fitnah..kalau fitnah tak takut ke.
      kalau btoi. aku pun hairan…pakai niqap tu cover jelah untk melakukan kjahatan.

      aku nmpk org pkai niqap ni bkn boleh caya sgt..dulu ada budak tu kerja di midvalley pakai niqap..kata pekerja tu, suatu hari kena tgkp, rupanya..hari2 songlap baju baru seksi2 masuk dlm termos air. Termos air tu syarat je bawa air..bila balik msukkn baju curi.

      bila perasan byk baju hilang, suatu hari kantoi..rupanya kerja si pekerja niqap tu.
      jdi semenjak tu, menagement tak benarkan bawa termos yg x terang. Hanya botol yg terang shj boleh bawa.
      gara2 dia punya perangai..konon niqap.
      (Pekerja yg bagi tahu aku cerita tu adalah housemate aku)..

      1

      13
    • Mak Limah is back says:

      Betul ke si mak jan tu pregnant dgn si abu ni.. nnt jatuh fitnah pulak

      0

      13
      • Anonymous says:

        yerrrr…. msuk kt iium confessions fb laaaa.. aku sendiri baca sblm story tu di delete..
        sape yg sempat baca tau lerrr… ain sendiri yg cerita janda hana azraa tu gugurkan anak dgn laki dia.. hancur hati ain sebagai isteri

        2

        23
        • Anonymous says:

          alaa… tak sempat baca… sapa ada simpan… ?

          1

          13
        • anon says:

          (Isu jandakan isteri demi janda)

          ” Aku berkahwin umur 21 dan diceraikan umur 22 dan sedang mengandung. Suami seorang ustaz selebriti dan dikenali.. Seminggu pertama kahwin, ada seorang perempuan whatsapp suami ucap tahniah atas pernikahan kami. Aku ingat whatsapp tu berakhir di situ sahaja tapi aku salah.. “

          Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Sebagi manusia, kita hanya perancang di pentas dunia ini tetapi sebaik perancangan adalah daripada Allah SWT. Adakalanya ada jodoh yang tidak berpanjangan, maka terjadinya perpisahan antara dua insan yang pernah saling menyayangi.

          Walaupun sudah mencuba pelbagai cara untuk menyelamatkannya, namun masih tidak memperolehi jalan penyelesaian yang baik. Tapi yang lebih menyedihkan apabila cinta dikhianati oleh orang yang kita sayang dan percaya. Baca perkongsian wanita ini yang dimuatnaik di laman web IIUM Confession. Semoga menjadi pengajaran kepada kita semua.

          Aku berkahwin umur 21 dan diceraikan umur 22 dan sedang mengandung. Suami seorang ustaz selebriti dan dikenali. Seminggu pertama kahwin, ada seorang perempuan whatsapp suami ucap tahniah atas pernikahan kami.
          Aku tahu siapa perempuan tu, suami pernah suka dia dan pernah ajak kahwin sejak lima tahun lalu tapi sepanjang hubungan kami, tak pernah wujud masalah tentang perempuan tu.

          Aku ingat whatsapp tu berakhir di situ sahaja tapi aku salah. Lama kelamaan beberapa kali kantoi tentang hubungan dorang, kerap whatsapp senyap2 belakang aku. Alasan suami kesian tengok perempuan tu merayu2 nak dia kembali. Oh ya, perempuan tersebut seorang founder skincare di Kedah. Janda dan ada anak perempuan seorang. Mula2 aku call perempuan tersebut dan cakap elok2 yang kita sama2 perempuan. Jangan jatuhkan perempuan lain sebab dia mesti tahu aku rasa apa, yelah dia pun pernah bercerai.

          Tapi yang dia jawab dia dengan suami aku sahabat dah lama dan dia tahu suami aku takkan putuskan persahabatan tu. Dua bulan lepas tu suami ke umrah dan kat situlah mula nya keadaan jadi makin teruk. Dua hari sebelum dia pergi umrah, aku terbaca whatsapp dia bersayang rindu dengan janda tersebut. Remuk hati tapi aku diam je, makan minum aku sediakan macam biasa. Dia menangis2 minta maaf.

          Waktu hantar dia kat airport aku cuma cakap, sayang redha dengan semua silap abang. sayang harap abang berubah. Lepas tu kami tetap macam biasa, selalu whatsapp even dia kat sana. Then suami bagitahu dia terpaksa extend lagi 3 minggu sebab ada kerja yang perlu dia uruskan dan waktu dia bagitahu tu, waktu aku dapat tahu aku pregnant anak pertama kami. Aku beriya tunggu dia balik sebab nak kongsi berita ni kat dia! sebab kitaorg memang nak anak cepat dan dia kat sana tak habis2 doa dikurniakan zuriat. Baiknya Allah…

          Dia beriya halang aku jangan ambil kat airport dan suruh ambil kat KL sentral je so aku peliklah sebab suami aku jenis yang susah nak berenggang dan semua benda kalau boleh nak aku buatkan. Hari yang dia sepatutnya balik, aku dah siap2 nak pergi ambil tiba2 pintu rumah ada orang ketuk dan dia dah sampai rumah pun. Terkejut aku tapi takdelah cakap apa2.

          Aku perasan perangai dia berubah tapi aku senyap je mungkin sebab aku pregnant kot so pelik2 aku rasa. Dia happy gila bila tahu aku pregnant !
          Seminggu lepas tu dia kata perlu pergi Ipoh sebab ada ceramah kat sana dengan ustaz2 yang lain. Tapi dia nak pergi naik bas. Hari dia nak pergi ceramah tu, hari aku final exam so aku bangun pukul 4.30 pagi macam biasa.

          Uruskan baju, sarapan dia dan pagi tu aku jumpa tiket bas dia pergi Penang bukan Ipoh. Aku dah syak lain tapi sebab masa tu aku ada final exam so taknak rosakkan emosi. Aku hantar dia pergi dalam keadaan sebak, sedih kenapa tipu. Sebelum masuk dewan, aku ws dia tanya kenapa abang tipu dan terus off fon. Aku memang takleh fokus dalam dewan so cepat2 je aku jawab dan terus keluar, aku buka fon ada banyak miscall dengan whatsapp. Dia cuma kata dia mmg ke Ipoh, nanti bas berhenti kat ipoh. Bodohnya aku percaya bulat2.

          Sepatutnya dia balik hari yang sama tapi malam tu dia tak balik, alasanya demam tak larat balik. Pagi2 esok nya aku dah bangun buat bubur tunggu dia balik.. sampai lah dah nak petang tak balik lagi. Kemudian adik ipar aku bising2, kami tinggal serumah. Rupanya dia tertengok IG story janda tu tengah dengan laki aku kat kedah. Remuk lagi hati aku.

          Aku tunggu dia balik, bila dia sampai kl dia minta maaf sebab tak mampu kawal perasaan dia. Janda tu pun beriya call aku minta maaf. Aku ingat malam tu malam last benda ni akan berakhir. Tapi makin kerap dia ws, call janda tu even kat depan aku pun. Aku whatsapp mak janda tu, tlg nasihatkan anak dia tapi mak dia pun sama je. Janda tu takde rasa besalah langsung even tahu aku pregnant.

          Alasan dia tak mampu tinggalkan suami aku. Maki hamun juga aku dengan dia, sakit dada aku fikir macam mana boleh wujud perempuan takde belas kasihan macam tu. Suami cakap aku terburu2 buat keputusan whatsapp mak janda tu mcm orang takde agama. Tak aku bukan terburu2 tapi aku terdesak nak selamatkan rumah tangga aku. Sejak tu dia selalu pergi Kedah naik flight atau kereta, janda tu belikan tiket flight ke sana. Suami keluar rumah suka hati, tak balik.

          Beribu juga dia bank in pada suami duit, hantar hadiah2 kat rumah kami. Mudahnya beli hati dengan duit… Selama ni suami memang lelaki yang baik pada aku, belikan aku macam2.. jaga dengan baik cuma bab perempuan dia failed. Aku tahu dia struggle dengan nafsu dia sendiri.
          Ada satu hari tu suami ada shooting kat suatu tempat ni.. dia pergi awal dengan alasan tak nak rushing. Rupanya janda tu pun ada kat sana. Malam tu aku turun cairan merah teruk juga, call whatsapp dia bagitahu tapi endah tak endah je.

          Aku ambil grab pukul 1 pagi pergi hospital sendiri, waktu tu aku kat Terengganu bawa diri sebab dah kecewa sangat. Kene drip air sebotol then boleh keluar, aku balik kl terus tengahari tu. Dipendekkan cerita berapa minggu lepas tu baru aku tahu yang suami sebenarnya dah balik awal dari umrah tapi pergi bercuti, aku pun dia tak pernah bawa pergi bercuti. Percutian tu dirancang janda tu sendiri dan dia yang ambil suami aku kat airport.

          Masa kat tempat suami aku shooting pun dorang luangkan masa sama2. Kat Kedah dan banyak lagi lah. Yang lebih buat aku hancur, janda tu dah gugurkan anak suami aku sendiri. Walaupun aku tahu semua tu aku masih tetap nak pertahankan rumah tangga aku. Aku masih bangun setiap 5 pagi siapkan baju kerja dia, buatkan sarapan, siapkan keperluan dia tapi semua tu sia2. Sebab dia dah terikat dengan janda tersebut.

          Aku menangis, merayu lah air mata mcm mana sekalipun tak mampu nak ambil hati dia balik. Aku siap beli baju tidur cantik2 nak ambil hati dia sebab sejak pregnant mungkin dia tengok aku selekeh tak larat.
          Aku urut kaki dia malam2 sebelum tidur, kemas bilik cantik2 biar dia selesa walaupun masa tu dia tengah whatsapp perempuan lain. Niat aku buat sebab tu tanggungjawab aku, supaya aku ada jawapan depan Allah nanti yang aku dah usaha nak selamatkan rumah tangga aku.

          Aku ingat lagi masa hari jadi dia aku cuma belikan hadiah tak sampai harga rm500 dengan nota ‘Selamat Hari Lahir suamiku sayang. Kebahagiaan abang, kebahagiaan sayang. Kalau Allah tak izinkan kita lama kat dunia, moga kita bersama balik atas sana’. Dan dia pijak2 hadiah tu masa bergaduh.

          Hadiah aku tak mahal mewah mcm mana janda tu bagi hadiah kat dia tapi itu ikhlas dari isteri yang terlalu cinta kan dia.. Sebelum dia ceraikan aku, dia hilang seminggu sebab kita orang bergaduh. Dia muncul hanya untuk cakap dia akan nikah dengan janda tu sebab itu perempuan yang dia tunggu selama ni dan dia terus lafaz talak.

          Aku rasa remuk, hancur hati aku. Setiap malam aku tidur dengan baju nikah dia untuk hilangkan rasa rindu tu, hari2 aku minta maaf kat anak dalam kandungan aku. Aku rasa lost sangat sebab aku dah set masa nikah tu, dia lelaki aku akan hidup sama2 dunia akhirat.. Dan tempoh iddah aku akan habis tak lama lagi, aku masih berharap dia berubah ingat anak dia ni..

          Dia lelaki yang baik cuma tersilap pilih jalan. Dia buang isteri, anak dia, buang keluarga dia sendiri hanya kerana perempuan tu.. Aku bersyukur sebab ada family sendiri dan family in law yg banyak support untuk kuatkan diri.

          Semoga suami aku bahagia dengan pilihan dia. Semoga perempuan tu dapat uruskan dia sebaiknya, masakkan makanan dia suka. Memahami kehendak dan keperluan dia. Saat awak tinggalkan saya, saat awak yakin kebahagiaan awak bukan dengan saya, satu benda yang saya harap awak takkan menyesal dan betul2 bahagia.

          Semoga Tuhan masih izinkan saya, anak kita akan bersama semula kat atas sana sebab anak kita selayaknya dapat kasih sayang sempurna dari ayah kandung nya. Dan sebab masa saya dengan awak terlalu singkat, banyak saya tak sempat berbakti sebagai isteri. Semoga bahagia tanpa kami. Saya tetap sayang abang dunia akhirat saya..

          Buat awak, wanita yang berjaya runtuhkan rumah tangga aku. Semoga anak perempuan awak membesar dengan sihat dan berjaya tanpa merasai kelukaan besar yang saya rasa sekarang. Semoga hati dia tak diremukkan seseorang atas kesalahan awak pada saya dengan anak.

          Kalau awak baca ni, semoga awak berubah dan jadilah isteri yang baik. Manusia yang baik tanpa menyakiti sesiapa lagi. Kesakitan yang awak rasa dengan suami awak sebelum ni tak mengizinkan awak untuk dapatkan sungguh2 apa awak nak dengan sakitkan perempuan lain. Sebagai seorang ibu, sepatutnya awak tunjuk contoh baik sebab kita akan jadi idola anak kita nanti.

          Untuk anak umi, umi minta maaf.. umi gagal. Umi harap awak faham kenapa tiada satu susuk tubuh lain di rumah kecil kita nanti. Umi sayang awak dunia akhirat, membesar dengan sihat dalam rahim umi ya. Tak lama lagi kita jumpa. Maafkan umi.. Doakan aku selamat bersalin ya!

          Jadilah suami yang bertanggungjawab dan amanah. Belajar hidup bersyukur dengan pasangan anda. Rumah tangga perlukan dua2 pihak bekerjasama untuk make sure ia dapat diselamatkan dan aman. Dugaan masing2 berbeza tetapi kalau salah seorang tidak lepaskan tanggan, rumah tangga mampu diselamatkan lagi. Mulia kan lah isterimu, bersabarlah dengan dia sebab dia amanah untuk kamu.

          Buat kaum wanita, jangan lah bina kebahagiaan kamu atas air mata orang lain. Jika nak bermadu biarlah yang menyunting kamu itu isteri pertama. Poligami tu tak salah, yang salah selalunya adalah cara. Jangan dapatkan apa kamu mahu dengan menzalimi orang lain. Jadilah orang baik walaupun dilayan dengan tidak baik sebab pada akhirnya pengakhiran kita semua sama.

          Semoga Allah jauhkan rumahtangga kita daripada perkara-perkara yang tidak diingini. Apa-apa pun setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Semoga confessor tabah dengan ujian ini. Selamat bersalin dan kami mendoakan confessor bertemu dengan orang yang akan membahagiakan confessor di dunia dan akhirat. Amin….

          SUMBER : Miza Mohamad

          1

          111
  26. Anonymous says:

    tak hensem pun si abu ni….uweksssss….kesian wife die…

    5

    16
  27. Anonymous says:

    perangai sama aje mcm ustaz hamadi dlm drama nur…cuma ustaz hamadi angkut pelacur. dia ni angkut mak janda..

    5

    17
    • Anonymous says:

      ustaz hamidi main dgn pelacur pun tau cover2 jgn smpi pregnant…

      si pu abu tu dah lah sondol janda smpi mengandung.. lepas tu gugur kan anak… lagi teruk… real story real life hokeyyyy… kalo x kan bole dpt double baby… ex-bini ain & hana sama2 mengandung… cuma hana ni dah gugurkan baby baru pu abu nak kawin jadikan bini 2nd aritu… sblm ain kene cerai

      3

      25
  28. Anonymous says:

    LEBIH TEROK PERANGAI DARI ALIFF AZIZ..ADUIII

    9

    25
  29. Anonymous says:

    ustaz mintak maaf sebab takut tak de job…+ takut skincare isteri baru kene boycott ye…???
    ustaz.. ooo ustaz…too late!!!!

    7

    21
  30. Anonymous says:

    kantoi perangai sebenar pu abu ni….
    dgn perangai cerai kan bini tgh mengandung 7 bulan… sblm kawin dgn janda tu duk main sedap smpi mengandung pastu soh gugurkan pulak….

    rasenyer tak layak dipanggil as speaker ceramah/syarahan agama… TAK LAYAK !!!

    8

    26
    • Anonymous says:

      Serius beb???ish2…tp sbnrnye si hana tu janda ustaz ni…diceraikan sbb fmly ustaz x ske…y si ain ni jodoh pilihan keluarga…so agak2 ustaz tu x blh lupakan ex wife tu y together2 smpai pregnet…bgs laa…2-2 perempuan dgn jantan ni perangai lbh kurg je…sesuai laa tu…

      0

      22
      • Anonymous says:

        hana tu bukan ex wife Abu ler… cuma ala2 kenalan nk jd gf xjadi.. start bercinta pun lepas kawin dgn ain… hana tu jd janda sbb lelaki lain lah…
        adoiii pening lah ko ni

        4

        7
      • Anonymous says:

        Zmn skrg ssh nk tgok ibubpa tak berkenan memntu pilihan. Apa yg anak dia mahu..turutkn je jlnkn je tugas smpai nikah. Tpi 22 perangai teroklah..s abu dn hana tu.
        Tepok sbelh tgn x bunyi kn.

        1

        13
    • Anonymous says:

      Apa..biar btul..komen ni…btul ke fitnh. Klau btoil..masaAllah. skrg tingglkn Ain demi janda tu…yg pkai niqap tu..niqap tu..niqap tu..niqap tu…yg hncurkn rmhtngga tu pkai niqap.

      1

      13
      • zzz zzz says:

        komen atas tu betul lah…. kisah exbini si ain tu penah keluar kt iium confessions… pu abu balik umrah sambung bercuti 2minggu dgn si janda hana azraa… galak selalu bercuti bercinta smpi mengandung.. dah gugurkan baby dgn pu abu.. then gugur baru abu kawin hana jd bini no2 sblm ceraikan ain…

        – 1sept kawin dgn ain
        – nov camtu.. lepas 2bulan nikah… pu abu mintak izin nak nikah janda tu tp ain tak izin kan
        – dua ekor abu & hana tu duk selalu bercuti smpi pregnant & gugurkan anak
        – dua bulan lepas dah nikah dgn hana baru abu mintak izin kt hana… sbb xizinkan abu ceraikan si ain tgh mengandung… buta hati turutkan nafsu dgn janda tu..

        1

        13
  31. Ra says:

    Tak payah nak menyesal sangat keparattttttttt…..kau ingat talak mainan
    Ada otak ko taruh ditapak kaki. Ada agama ko buat lap kaki bodoo

    1

    21
  32. Boikot 2 malaun ni says:

    Penunggang agama ni tk layak dijadikan speaker..nk minta maaf psl apa???dia tau ka hukum hakam menceraikan isteri yg tgh mengandung ni…tk nk cmpr tgn tp harap2 la c ain tk terima si jahanam ni blik..takda makna penyesalannya ni..

    0

    13
  33. Anonymous says:

    ni serupa mcm kisah jejai ceraikan nora masa tgh mengandung.. gara2 bercinta dgn fasha sandha

    org kate kifarah tu wujud..
    Nora kawin bosned lifestyle mewah selayaknya.. disayangi bekas mertua smpi skrg
    tgk aper nasib fasha skrg… dpt kawin jejai last2 cerai jgk.. kawin dgn org biasa2 asal kg xkaya xmewah… umah duduk pun si jejai yg bayarkan sbb anak 2org tu fasha jaga.. asek2 beriya promo ala2 happy…

    3

    21
  34. Anti penunggang agama says:

    Tak payahlah guna title ustaz/PU ke. Inilah penunggang agama.pung pang ajar agama, sekali ustaz buat maksiat, berzina sampai mengandungkan janda lain. Dan sebab janda ni la title janda busuk, menggatalbdengan suami orang, goda sampai berzina , buat isteri tengah mengandung 7 bulan tu terkulat2 Diceraikan.
    Ingatlah rakyat malaysia sekalian dia tak layak di panggil ustaz, dia boleh bertaubat dan berubah , tetapi untuk dia kembali kepada masyarakat sebagai orang alim yang dirujuk sampai bila2 Kisah ini akan dilagukan.tak payah la kita support kosmetik si perampas tu. dah la ada anak perempuan, sakit hati aku dengan perempuan ni. Ikut hati eiii .
    #boykottabuhanazaraaboukott!!

    3

    16
    • Anonymous says:

      Sabor. Akupun pnh lki diambil ktika hmil 4 bulan. Di talak juga waktu tu. Lki nk kwen ktanya dgn pompuan umur 38. Aku bru 23. Suami 26. Ini dh lma 27 thun yg lalu. Ank akupun dh dewasa.
      Smpai skrg..bkas lki x knl anak dia. Sbb aku smbunyi diri lpss dpt surat cerai.
      Nafkah 1 sen atau susu sesudu pun aku x mahu dari dia. Sbb aku dh benci. Teramat benci. Aku usaha dn berusha. Alhmdulillah skrg. Skrgpun aku x tahu dia hidup ke mti..biarlh.
      Klau nk tulis 1 buku kisah sedih boleh juga. Mgkn setebal buku yellow pages.
      Cukup ini shj penderitaan ibu tunggal yg lki d ambil org.

      3

      16
  35. Get real says:

    Jangan nak senang2 bagi gelaran ustaz la pd diirg ni. Nak masuk tv utk jd selebriti kepas tu jual tudung, ubat bagai…bukannya ikhlas nak berdakwah. Ilmu pun x cukup ada pulak yg tak tau lgsung psal syariah. Ini semua astro bodoh ni la nak buat sgt program mcm ni sbb nk buat duit main undi. Yg org melayu bodoh pulak suka tgk asal pandai ngaji je pggil ustaz. Buat malu je. If these ppl ikhlas nak spread islam, dah lama ramai cina hindu masuk islam. Ini makin jd teruk islam dihina becoz of stupid ppl like this diangkat jadi ustaz.

    7

    16
  36. Sitisydney says:

    Kepada Ain, perempuan baik utk lelaki baik sahaja. Bersyukur Allah dah tunjukkan perangainya awal perkahwinan. Lagi lama kahwin, lagi terseksa dan berkorban dan buang masa. ?Alhamdulillah Allah selamatkan. Sujud syukur dik, sayang betul Allah pada adik. Adik mesti orang baik baik. Focus menjaga diri dan baby. Kalau sedih sangat..pasang vacuum baca Quran sekuat kuat hati. Huh lega?rasa berat sempit akan hilang. Tuntut hak adik dan baby semua perbelanjaan semasa edah simpan resit dan catat dalam diari . Adik juga rasanya boleh saman pihak janda krn ganggu rumah tangga dan mungkin perbelanjaan nikah kahwin pun boleh tuntut semula?yg pihak pengantin perempuan bayar?.
    Banyak -banyak berdoa, Allah bersama orang yg teraniaya. InshaAllah Amin.

    0

    15
  37. Sitisydney says:

    Kepada Ain, perempuan baik utk lelaki baik sahaja. Bersyukur Allah dah tunjukkan perangainya awal perkahwinan. Lagi lama kahwin, lagi terseksa dan berkorban dan buang masa. ?Alhamdulillah Allah selamatkan. Sujud syukur dik, sayang betul Allah pada adik. Adik mesti orang baik baik. Focus menjaga diri dan baby. Kalau sedih sangat..pasang vacuum baca Quran sekuat kuat hati. Huh lega?rasa berat sempit akan hilang. Tuntut hak adik dan baby semua perbelanjaan semasa edah simpan resit dan catat dalam diari . Adik juga rasanya boleh saman pihak janda krn ganggu rumah tangga dan mungkin perbelanjaan nikah kahwin pun boleh tuntut semula?yg pihak pengantin perempuan bayar?.
    Banyak -banyak berdoa, Allah bersama orang yg teraniaya. InshaAllah Amin.

    0

    15
  38. Suster liss says:

    Nyesal sbb dh kena kecam kn….? Xhormat lgsg perasaan bini tgh preggy zuriat sndr. perkahwinan utk tambah zuriat. jaga la hati n perasaan wife tgh prggy sensitif emosional. Ni dh mcm aniaya ur wife n ur bby. janda pon jgn kaxau la laki org. p la cari duda klu nk sgt

    3

    15
  39. Rachensue says:

    Dayus….

    0

    13
  40. Mak lampir says:

    Dasar sialan jantan keparat ni!!

    0

    13
  41. Anonymous says:

    jadahnya da viral baru nak minta maaf bagai pastu kat socmed plak tu.p la menghadap ex wife and family dia minta maaf kalu rasa diri tu bertelor.

    0

    13
  42. Yekeni says:

    Just wondering. Masa merisik/ meminang, dilakukan di whatsapp eh? Whatsapp group ke whatsapp FIL and then FIL bluetooth ke whole family? Pasal bila cerai, pakai whatsapp aje? Nak kahwin anak orang, sanggup jumpa family dgn cara baik. Dah taknak, nak buang, pakai message aje. Piece of excrement! Sebusuk excrements, cuci dgn sabun hilang busuk. But perbuatan gini, sertu seribu kali pun tetap busuk!

    4

    21
  43. Jadoo says:

    Hairannya..diorang kahwin dulu atas dasar apa? Bodohnya abu ni baru 2 bulan kahwin dah minta izin poligami. Cepatnya hilang rasa cinta pada isteri pertama. Tengah mengandung pulak tu diceraikan. Tak guna punya jantan

    3

    13
  44. sakinah says:

    ramai sebenarnya yg acah2 alim kt luar sana tapi perangai mcm setan. sy pernah bercinta dgn seorang Dai’ musim keenam. sy mampu senyum je lah masa nampak muka dia dalam tv. Luaran mmg nampak seperti calon suami pilihan..tapi sayang..bila berduaan..dia juga seperti manusia lain..tak mampu kawal nafsu serakah. bercinta pon nak senyap2..sebab takot calar reputasi. sbb ramai perempuan adore dekat dia. termasuk sy. tp sy ambil langkah bijak tinggalkan dia sbb nampak dia seperti bertopengkan agama. so, kadang2..lelaki yang biasa2 ni lagi baik dari lelaki yang acah2 alim tp sebenarnya penunggang agama .sekian.

    3

    13
  45. Anonymous says:

    Dah la muka buruk,perangai pun buruk,kalah setan.boikot jer pu n produk pompuan x malu tu.baru depa tau skit.hish…geram sgt aih…

    2

    13
  46. Anonymous says:

    BOIKOT PRODUK, BOIKOT PRODUK

    0

    21
  47. ada says:

    pu gileeee

    0

    12
  48. Rosyatimoh says:

    Ustaz2 skrg jangan percaya. Guna Agama untuk kepentingan diri utk famous . Ini jantan Gila… Tak ada Agama. Boikot… Boikot muka pun hodoh

    0

    21
  49. Dontmesswithme! says:

    Bak kata mak aku “PEREMPUAN SEMUA SAMA, TAK ADA YG KO PILIH NIE PANTAT BENTUK SEGITIGA, YANG INI BENTUK RECTANGLE….semua perempuan rasa sakit bersalin yg sama.”..ko nie memalukan, tanggal la serban, kopiah ko tu, memalukan Islam.

    0

    11
  50. Anonymous says:

    (Isu jandakan isteri demi janda)

    ” Aku berkahwin umur 21 dan diceraikan umur 22 dan sedang mengandung. Suami seorang ustaz selebriti dan dikenali.. Seminggu pertama kahwin, ada seorang perempuan whatsapp suami ucap tahniah atas pernikahan kami. Aku ingat whatsapp tu berakhir di situ sahaja tapi aku salah.. “

    Jodoh dan pertemuan semuanya di tangan Allah SWT. Sebagi manusia, kita hanya perancang di pentas dunia ini tetapi sebaik perancangan adalah daripada Allah SWT. Adakalanya ada jodoh yang tidak berpanjangan, maka terjadinya perpisahan antara dua insan yang pernah saling menyayangi.

    Walaupun sudah mencuba pelbagai cara untuk menyelamatkannya, namun masih tidak memperolehi jalan penyelesaian yang baik. Tapi yang lebih menyedihkan apabila cinta dikhianati oleh orang yang kita sayang dan percaya. Baca perkongsian wanita ini yang dimuatnaik di laman web IIUM Confession. Semoga menjadi pengajaran kepada kita semua.

    Aku berkahwin umur 21 dan diceraikan umur 22 dan sedang mengandung. Suami seorang ustaz selebriti dan dikenali. Seminggu pertama kahwin, ada seorang perempuan whatsapp suami ucap tahniah atas pernikahan kami.
    Aku tahu siapa perempuan tu, suami pernah suka dia dan pernah ajak kahwin sejak lima tahun lalu tapi sepanjang hubungan kami, tak pernah wujud masalah tentang perempuan tu.

    Aku ingat whatsapp tu berakhir di situ sahaja tapi aku salah. Lama kelamaan beberapa kali kantoi tentang hubungan dorang, kerap whatsapp senyap2 belakang aku. Alasan suami kesian tengok perempuan tu merayu2 nak dia kembali. Oh ya, perempuan tersebut seorang founder skincare di Kedah. Janda dan ada anak perempuan seorang. Mula2 aku call perempuan tersebut dan cakap elok2 yang kita sama2 perempuan. Jangan jatuhkan perempuan lain sebab dia mesti tahu aku rasa apa, yelah dia pun pernah bercerai.

    Tapi yang dia jawab dia dengan suami aku sahabat dah lama dan dia tahu suami aku takkan putuskan persahabatan tu. Dua bulan lepas tu suami ke umrah dan kat situlah mula nya keadaan jadi makin teruk. Dua hari sebelum dia pergi umrah, aku terbaca whatsapp dia bersayang rindu dengan janda tersebut. Remuk hati tapi aku diam je, makan minum aku sediakan macam biasa. Dia menangis2 minta maaf.

    Waktu hantar dia kat airport aku cuma cakap, sayang redha dengan semua silap abang. sayang harap abang berubah. Lepas tu kami tetap macam biasa, selalu whatsapp even dia kat sana. Then suami bagitahu dia terpaksa extend lagi 3 minggu sebab ada kerja yang perlu dia uruskan dan waktu dia bagitahu tu, waktu aku dapat tahu aku pregnant anak pertama kami. Aku beriya tunggu dia balik sebab nak kongsi berita ni kat dia! sebab kitaorg memang nak anak cepat dan dia kat sana tak habis2 doa dikurniakan zuriat. Baiknya Allah…

    Dia beriya halang aku jangan ambil kat airport dan suruh ambil kat KL sentral je so aku peliklah sebab suami aku jenis yang susah nak berenggang dan semua benda kalau boleh nak aku buatkan. Hari yang dia sepatutnya balik, aku dah siap2 nak pergi ambil tiba2 pintu rumah ada orang ketuk dan dia dah sampai rumah pun. Terkejut aku tapi takdelah cakap apa2.

    Aku perasan perangai dia berubah tapi aku senyap je mungkin sebab aku pregnant kot so pelik2 aku rasa. Dia happy gila bila tahu aku pregnant !
    Seminggu lepas tu dia kata perlu pergi Ipoh sebab ada ceramah kat sana dengan ustaz2 yang lain. Tapi dia nak pergi naik bas. Hari dia nak pergi ceramah tu, hari aku final exam so aku bangun pukul 4.30 pagi macam biasa.

    Uruskan baju, sarapan dia dan pagi tu aku jumpa tiket bas dia pergi Penang bukan Ipoh. Aku dah syak lain tapi sebab masa tu aku ada final exam so taknak rosakkan emosi. Aku hantar dia pergi dalam keadaan sebak, sedih kenapa tipu. Sebelum masuk dewan, aku ws dia tanya kenapa abang tipu dan terus off fon. Aku memang takleh fokus dalam dewan so cepat2 je aku jawab dan terus keluar, aku buka fon ada banyak miscall dengan whatsapp. Dia cuma kata dia mmg ke Ipoh, nanti bas berhenti kat ipoh. Bodohnya aku percaya bulat2.

    Sepatutnya dia balik hari yang sama tapi malam tu dia tak balik, alasanya demam tak larat balik. Pagi2 esok nya aku dah bangun buat bubur tunggu dia balik.. sampai lah dah nak petang tak balik lagi. Kemudian adik ipar aku bising2, kami tinggal serumah. Rupanya dia tertengok IG story janda tu tengah dengan laki aku kat kedah. Remuk lagi hati aku.

    Aku tunggu dia balik, bila dia sampai kl dia minta maaf sebab tak mampu kawal perasaan dia. Janda tu pun beriya call aku minta maaf. Aku ingat malam tu malam last benda ni akan berakhir. Tapi makin kerap dia ws, call janda tu even kat depan aku pun. Aku whatsapp mak janda tu, tlg nasihatkan anak dia tapi mak dia pun sama je. Janda tu takde rasa besalah langsung even tahu aku pregnant.

    Alasan dia tak mampu tinggalkan suami aku. Maki hamun juga aku dengan dia, sakit dada aku fikir macam mana boleh wujud perempuan takde belas kasihan macam tu. Suami cakap aku terburu2 buat keputusan whatsapp mak janda tu mcm orang takde agama. Tak aku bukan terburu2 tapi aku terdesak nak selamatkan rumah tangga aku. Sejak tu dia selalu pergi Kedah naik flight atau kereta, janda tu belikan tiket flight ke sana. Suami keluar rumah suka hati, tak balik.

    Beribu juga dia bank in pada suami duit, hantar hadiah2 kat rumah kami. Mudahnya beli hati dengan duit… Selama ni suami memang lelaki yang baik pada aku, belikan aku macam2.. jaga dengan baik cuma bab perempuan dia failed. Aku tahu dia struggle dengan nafsu dia sendiri.
    Ada satu hari tu suami ada shooting kat suatu tempat ni.. dia pergi awal dengan alasan tak nak rushing. Rupanya janda tu pun ada kat sana. Malam tu aku turun cairan merah teruk juga, call whatsapp dia bagitahu tapi endah tak endah je.

    Aku ambil grab pukul 1 pagi pergi hospital sendiri, waktu tu aku kat Terengganu bawa diri sebab dah kecewa sangat. Kene drip air sebotol then boleh keluar, aku balik kl terus tengahari tu. Dipendekkan cerita berapa minggu lepas tu baru aku tahu yang suami sebenarnya dah balik awal dari umrah tapi pergi bercuti, aku pun dia tak pernah bawa pergi bercuti. Percutian tu dirancang janda tu sendiri dan dia yang ambil suami aku kat airport.

    Masa kat tempat suami aku shooting pun dorang luangkan masa sama2. Kat Kedah dan banyak lagi lah. Yang lebih buat aku hancur, janda tu dah gugurkan anak suami aku sendiri. Walaupun aku tahu semua tu aku masih tetap nak pertahankan rumah tangga aku. Aku masih bangun setiap 5 pagi siapkan baju kerja dia, buatkan sarapan, siapkan keperluan dia tapi semua tu sia2. Sebab dia dah terikat dengan janda tersebut.

    Aku menangis, merayu lah air mata mcm mana sekalipun tak mampu nak ambil hati dia balik. Aku siap beli baju tidur cantik2 nak ambil hati dia sebab sejak pregnant mungkin dia tengok aku selekeh tak larat.
    Aku urut kaki dia malam2 sebelum tidur, kemas bilik cantik2 biar dia selesa walaupun masa tu dia tengah whatsapp perempuan lain. Niat aku buat sebab tu tanggungjawab aku, supaya aku ada jawapan depan Allah nanti yang aku dah usaha nak selamatkan rumah tangga aku.

    Aku ingat lagi masa hari jadi dia aku cuma belikan hadiah tak sampai harga rm500 dengan nota ‘Selamat Hari Lahir suamiku sayang. Kebahagiaan abang, kebahagiaan sayang. Kalau Allah tak izinkan kita lama kat dunia, moga kita bersama balik atas sana’. Dan dia pijak2 hadiah tu masa bergaduh.

    Hadiah aku tak mahal mewah mcm mana janda tu bagi hadiah kat dia tapi itu ikhlas dari isteri yang terlalu cinta kan dia.. Sebelum dia ceraikan aku, dia hilang seminggu sebab kita orang bergaduh. Dia muncul hanya untuk cakap dia akan nikah dengan janda tu sebab itu perempuan yang dia tunggu selama ni dan dia terus lafaz talak.

    Aku rasa remuk, hancur hati aku. Setiap malam aku tidur dengan baju nikah dia untuk hilangkan rasa rindu tu, hari2 aku minta maaf kat anak dalam kandungan aku. Aku rasa lost sangat sebab aku dah set masa nikah tu, dia lelaki aku akan hidup sama2 dunia akhirat.. Dan tempoh iddah aku akan habis tak lama lagi, aku masih berharap dia berubah ingat anak dia ni..

    Dia lelaki yang baik cuma tersilap pilih jalan. Dia buang isteri, anak dia, buang keluarga dia sendiri hanya kerana perempuan tu.. Aku bersyukur sebab ada family sendiri dan family in law yg banyak support untuk kuatkan diri.

    Semoga suami aku bahagia dengan pilihan dia. Semoga perempuan tu dapat uruskan dia sebaiknya, masakkan makanan dia suka. Memahami kehendak dan keperluan dia. Saat awak tinggalkan saya, saat awak yakin kebahagiaan awak bukan dengan saya, satu benda yang saya harap awak takkan menyesal dan betul2 bahagia.

    Semoga Tuhan masih izinkan saya, anak kita akan bersama semula kat atas sana sebab anak kita selayaknya dapat kasih sayang sempurna dari ayah kandung nya. Dan sebab masa saya dengan awak terlalu singkat, banyak saya tak sempat berbakti sebagai isteri. Semoga bahagia tanpa kami. Saya tetap sayang abang dunia akhirat saya..

    Buat awak, wanita yang berjaya runtuhkan rumah tangga aku. Semoga anak perempuan awak membesar dengan sihat dan berjaya tanpa merasai kelukaan besar yang saya rasa sekarang. Semoga hati dia tak diremukkan seseorang atas kesalahan awak pada saya dengan anak.

    Kalau awak baca ni, semoga awak berubah dan jadilah isteri yang baik. Manusia yang baik tanpa menyakiti sesiapa lagi. Kesakitan yang awak rasa dengan suami awak sebelum ni tak mengizinkan awak untuk dapatkan sungguh2 apa awak nak dengan sakitkan perempuan lain. Sebagai seorang ibu, sepatutnya awak tunjuk contoh baik sebab kita akan jadi idola anak kita nanti.

    Untuk anak umi, umi minta maaf.. umi gagal. Umi harap awak faham kenapa tiada satu susuk tubuh lain di rumah kecil kita nanti. Umi sayang awak dunia akhirat, membesar dengan sihat dalam rahim umi ya. Tak lama lagi kita jumpa. Maafkan umi.. Doakan aku selamat bersalin ya!

    Jadilah suami yang bertanggungjawab dan amanah. Belajar hidup bersyukur dengan pasangan anda. Rumah tangga perlukan dua2 pihak bekerjasama untuk make sure ia dapat diselamatkan dan aman. Dugaan masing2 berbeza tetapi kalau salah seorang tidak lepaskan tanggan, rumah tangga mampu diselamatkan lagi. Mulia kan lah isterimu, bersabarlah dengan dia sebab dia amanah untuk kamu.

    Buat kaum wanita, jangan lah bina kebahagiaan kamu atas air mata orang lain. Jika nak bermadu biarlah yang menyunting kamu itu isteri pertama. Poligami tu tak salah, yang salah selalunya adalah cara. Jangan dapatkan apa kamu mahu dengan menzalimi orang lain. Jadilah orang baik walaupun dilayan dengan tidak baik sebab pada akhirnya pengakhiran kita semua sama.

    Semoga Allah jauhkan rumahtangga kita daripada perkara-perkara yang tidak diingini. Apa-apa pun setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. Semoga confessor tabah dengan ujian ini. Selamat bersalin dan kami mendoakan confessor bertemu dengan orang yang akan membahagiakan confessor di dunia dan akhirat. Amin….

    SUMBER : Miza Mohamad

    1

    111
  51. Vasyl says:

    PU Abu ke PUIIIIII Abu
    wakakaka..

    0

    21
  52. Vasyl says:

    PU Abu ke PUIIIII Abu

    0

    21

Leave a Comment

Optional