Written by Bella | November 8th, 2018

Isu Datuk Seri Aliff Syukri yang ‘tersasul’ menggelarkan seorang wanita hodoh selain mempersendakan mereka yang berkulit gelap di GV5 membangkitkan api kemarahan seluruh rakyat Malaysia.

Malah, pelakon berbakat besar Redza Minhat turut menyuarakan pendapat beliau mengenai perkara itu tetapi daripada perspektif yang berbeza.

Tidak menafikan apa yang dilakukan Aliff itu agak teruk, Redza juga berpendapat konsep program televisyen tempatan juga semakin tidak berkualiti dan hanya memikirkan keuntungan sahaja. Ia semata-mata dicipta untuk penonton yang mudah terhibur dan diperbodohkan.

Untuk apa juga terlalu mengagungkan usahawan yang penuh kontroversi? Ramai yang mudah terpedaya dengan gimik yang dilakukan sedangkan hakitkatnya ia sebahagian daripada strategi dalam perniagaan bagi melariskan produk mereka.


Apa yang diluahkan oleh Redza itu adalah salah satu caranya untuk memberikan kesedaran kepada orang ramai.  Apa pula komen anda?

Sumber Berita : Redza Minhat

111 responses to Program TV Dicipta Untuk Orang IQ Timun, Agungkan Usahawan Kontroversi – Redza Minhat

  1. Kuku says:

    Whooaaaa.. aku setuju sangat bhaii

    51

    0
    • Minah putrajaya says:

      Abg Redza Minhat ni hemsem lah, patut berlakon jadi hero.. yg berlakon film Paskal si Gambit tu pun hensem bila rambut pendek.

      16

      0
      • Anonymous says:

        Setuju sangat. Teruskan berkata-kata yg jujut. Zaman sekarang banyak manusia yg takut berkata-kata perkara benar. Contoh UMNO.. hingga rasuah dan korupsi bermaharajalela baru sekarang tersedar tapi sayang semuanya sudah terlambat. Hanya menunggu masa nak karam!

        12

        7
        • Anonymous says:

          agrees, melayu sibok dgn ketuanan melayu padahal x sedar yg hirup ketum, penagih, merempit, buang anak, taksub dengan program yg x berfaedah, layan drama celah kangkang Tv3 pkl 7… majoriti melayu!!!

          24

          7
        • Anonymous says:

          Eww rasa low class bila tengok sesetengah program di tv. Eh lupa dah lama aku x tengok tv kah3. Tu la padahnya kalau jadikan org hulu baru kuar hutan yg handle program. Media Malaysia dah jadi keindonan, dari segi pemikiran dan cara, org indonesia sendiri pun dah ada yg berubah dah tak buat perangai keindonan tu, tp yg malaysia semakin bertambah plk.Euwww sgt.

          5

          0
    • bbycumil says:

      agak kasar tp BETUL.

      41

      0
    • Lobster says:

      100% agree. Ni pendapat artis yg educated, kerja di Bank negara lagi.. hats off to u bro

      37

      0
    • Salmah bin Ali says:

      Who are yousss dia ni. Serious x kenal. And who do u think u are nak kecam MELAYU? Pelik dgn org mcm ni yg suka bash bangsa sendiri. Ko kecam melayu itu ini will not make you a mat saleh.

      0

      91
      • Anonymous says:

        bengong nya ko. tak kira bangsa apa kalau salah mmg patut dikecam pun. nak jadi mcm umno ke semak rasuah baru nk humban dlm pru14?

        13

        4
      • Anti Macai Pelahap Dedak says:

        Melayu jugak yng memalukan bangsa sendiri mcm ko. Ko ni mesti macai UMNGOK yang dunggu dan macam lembu kan kaki jilat sampai kering!

        0

        17
      • patriot! says:

        kenal dia ke tak tak penting la. bukan isu. tp teguran dia tu betul. yg penting ko kenal tak kata2 yg bernas berbanding kata2 yg lagho mcm yg mcm keluar dr mulut aliff / vida?? ke ko ni pon otak timun??

        19

        0
      • m says:

        Dia kecam melayu2 macam ko ni lah. mesti ko peminat program vangang kat tv kan?lol. ko tak kenal Redza Minhat pasal dia takde belakon n appear dlm program vangang. Got it hun? Tak penting ko kenal ke tak, tapi apa yg disampaikan tu memang betol pn

        5

        0
      • angah says:

        setuju…dia sendiri masih melayu

        1

        0
    • Akak Gersang says:

      Siapa ni… cute nya. Ya, org cute akak angguk je dik.

      10

      0
    • Minah says:

      –Senarai dengan Bogel Wanita di Bandar Anda telah bocor di-sini : Huit.Re/CityGirls

      0

      2
    • Anonymous says:

      SETUJU !!!!!! Pendapat yg benar lg hakikat.

      3

      0
    • kona says:

      betul, Alif memula aritu cakap tersasul terlepas cakap org tu ugly.. pastu skrg cakap mmg gimik pulak..mmg perempuan tu dibayar utk dikutuk.. so? macamana dgn santesh, dibayar jugak ke untuk dihina?? nampak sangat semua sedang dibodoh2kan..beratus netizen komen kat aliff, kaaa kan dah cakap alif ni gimik je… mmg IQ timun
      then netizen pun, “alaa dia dah minta maaf tu, sudah la”..

      9

      0
      • Yesno says:

        Kebanyakan mentaliti malays ni “ artis perangai trok” x dk manners” x bwak manfaat smua di Maafkan.lagi parah, fans fans buta tuli yg dok backup artis kesayangan. Da heck?

        Patotnya kalau nak jdi bangsa yg gemilang cemerlang dan terbilang, boycot and ban artis yg bawa kpd kemunduran IQ dan rosakkan etika org Melayu. Kena tukar mindset sapa sapa yg menonjol sprti artis atau org kenamaan melakukan kesalahan etika atau tiada adab, artis gadoh psal jantan atau bawa imej x senonoh ,,, sila berambus dri industri tersebut dan org awam sila boycott them. Baru la generasi baru Malays boleh ke hadapan.

        1

        0
  2. anon says:

    whatever it is, please mind your language bro! bnyk yg terasa ni.. n takut berbalik kat diri sendiri..

    1

    34
  3. Anonymous says:

    WOW!!! btl apa yg dia ckp tu.. aku setuju..

    11

    0
  4. WeWa says:

    Ahhhhhhh… aku cukup cukup setuju dengan mamat ni punya statement walaupun aku tak kenal siapa dia ni. Lantaklah bahasa dia kasar ke atau ada Melayu terasa bila yang disound tu kebanyakkannya Melayu because truth hurts!

    31

    0
    • Anonymous says:

      Die ni jarang berlakon tp ingt x movie pisau cukur yg fazura ngn maya karin berlakon tu…die ade dlm movie tu…

      8

      0
      • Siku lesing says:

        Ooo muvi kt ats cruise tuu.maria parida pn hadoo

        0

        0
        • Akak Kantin 2.0 says:

          wehhh ko salah ni..yang atas cruise ada Maria Farida tu filem “Datin Ghairah”…ini filem “Pisau Cukur”..atas cruise jugak..tapi cruise jadian..yang Nabil rajalawak excited gila nak naik cruise..tapi bila pegi shooting rupanya naik cruise pun idok..

          0

          0
  5. Anonymous says:

    akhirnya ada org bersuara cara melayu…aku dah lama xlayan sampah2 mcm ni…mlm2018 ke, gegar vaganza ke, pencetus ummah ke, dai ke, abpbh ke, meletop ke dan seangkatan dgnnya..xberkembang otak tgk rancangan menunjukkan kebodohan org melayu ni

    28

    2
    • Sis says:

      Setujuuuu! Aku dah jarang tengok TV3 suku. Astro memang aku x pasang. Ada hypptv basic dah kebih dari cukup.

      8

      0
      • Aku Mix says:

        Yg layan program sampah nie majoriti minah2 tudong! Yg barisan depan minah2 muslimah tengok konsert. Lepas tu sibok dgn ketuanan Melayu. Padahal penagih dadah dan mat2 rempit semua Melayu. Melayu dan hiburan yg melalaikan dah jdi darah daging!

        3

        3
        • fisha sunda says:

          bro,jgn fokus penagih & rempits jer. cuba nilai gak yg mengorbankan keringat malah nyawa utk negara cm askar, bomba, doktor, nurse2, pendidik. kan majoriti melayu tu. org cina ade tanah besar china, org india ade negara india. Melayu? ni je lahhh tanah tumpah darahku. takkan nk p indon pulekkk. lagu rasa syg pun kena claim bro dgn depa tu. smh

          7

          0
    • Mujur DA’I MENTOR tumbang dalam ASK2018 menerusi kategori Rancangan Realiti Terbaik.. #padanmukamentordai

      2

      2
    • 1MPHAF says:

      Nasib baik program realiti bukan hiburan/keagamaan Let’s Cycle 8TV menang ASK2018 menerusi kategori Rancangan Realiti Terbaik tempoh hari.. Booooooooo MENTOR DA’I

      4

      2
    • Anonymous says:

      Gossip ko lyn..mengumpt sama je. Lgi teruk dri melihat dn mendengar.

      1

      1
    • Cili Pedas says:

      Melayu byk makin bengap sis. Itu pun masih nak ckp pasal ketuanan Melayu. Padahal Melayu sendiri yg layan program2 sampah yg nk jual iklan dan produk sampah. Melayu masih bodoh tapi berangan nak jadi boss!

      3

      1
    • Anonymous says:

      Habis mcm mana ko tahu kisah Gv Dato Aliff dan selainya. Ckp x lyn. Tpi story tahu.

      0

      1
  6. Anonymous says:

    The truth hurts. And it takes gut to say the truth. Finally!

    6

    1
  7. Princess Bawang says:

    Kesian kat org2 yg termakan marketing gimik alip sukri ni. Pastu semua pakat2 minum jus kuat, jus tenaga dherbs bagai. Takyah tunggu 5 tahu, cukup setahun buah pinggang semua yg minum tu rosak. Gagal berfungsi sebab penat sgt duk tapis steroid dr product2 sampah tu.

    This is from a friend’s experience ye. Dia minum jus2 sampah ni konon nk bg tenaga. Skarang dah bertongkat sb kaki membengkak mcm untut. Banyak sgt steroid loaded dlm badan. Kidney mmg sah2 dah failed! On dialysis. U nak mcm tu??

    Siapa alip sukri ni? Pakar kimia ke, belajar medic ke? Ada R&D ke product China, Thailand dia ni?
    Minum2 kuat
    Sapu2 putih 3 hari.
    Tonyoh2 cantik

    Apa niii melayu!

    Bukan produk Dherbs sj sampah. 5000 jenama lain kat kiosks2 di mall, online dan sbgnya semuanya adalah CRAP!

    mcmcna la u all boleh telan benda2 mcm u. Come on laaa! Mana common sense.
    Klau nak makan jugak product2 tu,
    Baik la kau gi telan clorox terus.

    Anyways, bukan badan i kan. Buatpe nak sibuk.
    Sukehati uolls.

    Done berpesan2.

    0

    0
  8. Anonymous says:

    X pyh bangga dgn KETUANAN MELAYU klu melayu sndri y memperbodohkan melayu..lps tu melayu y konon nk jg kaum melayu ni menyalak salahkan bangsa lain…g mampos dgn melayu iq timun ni…hahahahha…well said bro..sokong ko 100%…

    11

    0
  9. Anonymous says:

    Hahaha..betullh..melayu yg pijak melayu nk salahkn ah Beng…

    3

    0
  10. Anonymous says:

    Hmm puas hati aku dgn komen ni setuju 100% melayu layu kena tipu haru yg miskin lg miskin yg kaya trus kaya

    2

    0
  11. Anonymous says:

    xsetuju ckp gini. sebenar kat negarax lain pon ada programx bodoh gini.even jepon sendiri ada program yg dianggap xsmart gini.pokok pangkal terletak pada individux yg kat mal nie.tegur ok.bahasa sopan ok.

    4

    3
    • Anon says:

      Masaalah nya program sampah 80% n program kualiti 20 % je. Camana la otak anak2 melayu ni nak berkembang? Lepastu salahkan bangsa lain terlebih rajin/ bijak.

      5

      0
  12. Love says:

    It’s true!! Banyak program TV sekarang ni mmg takda faedah…lawak and hiburan ntah apa2…not good for our children. Dah terlalu banyak program hiburan yang tak memberangsangkan minda. Sayangnya ramai bangsa Melayu banyak membuang masa untuk tonton rancangan mcm ni. National Geographic..TLC…Lifestyle…Travel Channel lagi bagus ditonton berbanding program yang hanya jadi bahan ketawa orang.

    11

    0
    • Arrrrrrhhhhggg says:

      Masalahnya…..

      Discovery Channel, NatGeo, History Channel(favorite) semua dh hancuss.

      Layan YouTube channel berkaitan education lagi baik.

      0

      0
  13. Love says:

    It’s true!! Banyak program TV sekarang ni mmg takda faedah…lawak and hiburan ntah apa2…not good for our children. Sayangnya ramai bangsa Melayu banyak membuang masa untuk tonton rancangan mcm ni. National Geographic..TLC…Lifestyle…Travel Channel lagi bagus ditonton berbanding program yang hanya jadi bahan ketawa orang.

    3

    0
  14. Si comel says:

    Tak faham apa benda yg mamat nie cakap. Mcm org x pg sekolah..

    2

    7
  15. Anonymous says:

    Muka mcm timun…

    0

    2
  16. Makcikgatei says:

    Lebiu redza…dahla hensem. Aummmm

    0

    3
  17. Hamba Allah says:

    Tapi hairan jgk kan, yang komen x tgk tv3, astro, rancangan x berkualiti etc ni semua, geng baca beautifulnara jugak.. igtkan baca web2 ilmiah jerr.. aku x setuju dgn alif shukri, tp aku jg tak setuju dgn geng2 yang bijak pandai yg menghentam, dan mengutuk dia berlebih2, ungkit dia xada kelas la apa. Well, look at his background and compare to yours la, dia x berpelajaran tinggi, tgk mcm mana dia dibesarkan, family background etc, compare to yours. Tegur lah kalau dia x betul, tp attitute kau , cara menegur menghina tu pun nor classy neither showing high intelect level jugak

    5

    5
    • Laser jet says:

      Dah byk kali tegur tp jenis x reti bahasa.bile org maki br ada akal nk explain.lps tu sibuk nk defend diri yg dh mmg salah.its not abt ur bground but it’s about manners.biar miskin papa kedana n bodoh tp beradab drpd kaya+bodoh tp x beradab.dohhh

      8

      1
    • marcia says:

      org yg sama tu sis. cuba tgk pukul berapa dia dok komen. dari pukul 12am smpai 1 am lebih..

      0

      0
    • Si comel says:

      Yes betul. Setuju. Compare to yours. We all come from different backgrounds. Who are u nak hina dia lebih2? Lps tu pelakon yg sy x kenal nie, who are u nak bodohkan semua bangsa melayu? Tak pernah belajar peribahasa nila setitik rosak susu sebelanga? Agak2lah. Bangsa melayu is known worldwide for our kindness and nonaggressive nature. Cuba u pg travel ke eropah atau arab semua org suka bangsa melayu. Cakap orang, diri sendiri yg sound like an idiot and an uneducated person. At least Aliff Syukri pandai cari duit. U redza berlakon dpt apa? Dosa kot.

      3

      9
      • SuperFox says:

        Betul tu. Not everyone has the opportunity, exposure and means to “upgrade” their intellects. Rezki Allah kasi lain2. Yang duduk kampung of course la mentaliti macam tu. Tapi sebagai manusia yg “upgraded” macam En.Redza ni, apa sumbangan dia pada masyarakat untuk menggalakkan anjakan paradigma especially for anak-anak Melayu? Memang senang nak cari kesalahan orang dan lagi senang untuk memberi komen2 yang tak membina macam ni but, just ask ourselves what have we done untuk anak bangsa kita so far?

        4

        1
    • Kannnnn says:

      Kannnn…Baca Nara jugak????

      0

      0
    • Anon says:

      Dik, akak baca semua. BN ajak baca, Economist pun akak baca gak, tapi tengok GV ke, melodi ke mmg tak boleh brain.

      0

      0
  18. Hamba Allah says:

    Kenapa perlu mention orang kampung bagai? Asal mudah ditipu jek orang kampung, bodoh pun orang kampung juga kena. Apa orang bandar semuanya bijak laksana ya? Orang kampung tak pandai?

    p/s: Jangan pandang rendah kat orang lain.

    13

    0
  19. bos says:

    dia bodoh.?seriously guys.korg ptot tgk edu background dia.dia blakon pn film sgt2 selective. tgok bground krja dia.bank negara.bg talk bagai.

    6

    2
  20. Alloya says:

    Sudahlh watpe nk kecoh2.. selagi melayu asyik nk menyalahkn satu sama lain mmg x kemana..yg kita nk tegur menegur cara berhemah..org melayu kuno mmg byk kiasan, bidalan n peribahasa utk saling menegur..Bahasa yg cukup halus..amalkn budaya menarik rambut dlm tepung..jgn sokong membawa rebah..aduh..bangsaku m’sia..

    4

    0
    • Anonstickpan says:

      MashaAllah. Betul sesangat. Melayu ni ekceli bangsa yg beradab, bersopan santun, bertata susila etc. The most accurate representation of our culture is zaman datuk nenek kita. Dah masuk zaman internet ni semua pakat asah bakat jd mokcik/pokcik bawang, mulut puaka… Dah tu tgk drama pun pelakon2 asyik terpekik terlolong nak tiru orang Korea katanya. Koreans dah bahasa deme macam tu buat per kita ikut? In the end, layan citer P.Ramlee lagi best kot hahaha

      4

      0
  21. Aidamh says:

    Mamat ni pernah belakon dalam filem pisau cukur bersama maya karin fazura

    2

    0
  22. Anonymous says:

    Kesian org kampung Pula dilabelkan bodoh…. So orang Bandar perlu dilabelkan tak jujur sebab bodohkan org kampung

    2

    0
  23. Mawi333 says:

    __Senarai dengan Bogel Wanita di Bandar Anda telah bocor di-sini : Huit.Re/CityGirls

    0

    0
  24. Minhis says:

    _Senarai dengan Bogel Wanita di Bandar Anda telah bocor di-sini : Huit.Re/CityGirls

    0

    0
  25. Aidamh says:

    +Senarai dengan Bogel Wanita di Bandar Anda+telah bocor di-sini : Huit.Re/CityGirls

    0

    0
  26. Kak perihatin says:

    IQ TIMUN….IQ CARROT….IQ APA LAGI….. HI…HI…IQ KOBIS…IQ PETAI…IQ TERUNG…IQ PETOLA…IQ KACANG…..SAMBUNGLAH SENDIRI …?????

    1

    0
  27. Anonymous says:

    November 9, 2018 at 7:22 am
    +Senarai dengan Bogel Wanita di Bandar Anda+telah bocor di-sini : Huit.Re/CityGirls

    0
    Ini iklan sesat Lagi menyesatkan???
    0

    0

    0
    • Anonymaniac says:

      So? Doesn’t give him the rights to be a prick to his own race. MCKK pun byk jd MCGayGay sudahnyer… Next!

      0

      0
  28. Noni says:

    Aku tang yg lain die tulis tu ok la aku setuju. Tp tang org kg tu aku xbrp nk setuju la.. come on bro.. nape nk ckp org kg cmtu? Mind yr word ok.. ko Tau x kdg2 org kg ni la yg lg bnyk duit lg umah besau Dr org bandar.. nape nk mst kaitkn org kg slalu knee tipu? Org bandar yg slalu kena tipu.. asal ssh blk kg… Aku org kg Tau ckp bebaik skit.. jgn sdp jari je nak menaip.. xksh la ko keje bank negara ke ape ke.. adap mane adap? Bahasa mencerminkan peribadi Tau..

    7

    0
    • Anonymous says:

      dia budget org bandar bagus2… org kg jer senang kene tipu… ayat dia sendiri kurang ajar ade hati nk ajar org lain
      aku tak kenal sape mamat redza ni… amik kesempatan nk famous complaint2 org lain… nk famous dgn bakat laa bro… jual bakat kasi nama naik.. setakat ni bakat belum bole jual ke camne… ni jual mulut complaint tuk nama

      2

      0
  29. Hamba Allah says:

    Kalau nak tegur cuba contohi Ebit Lew tu, tgk mcm mana dia tegur orang. Nabi x ajar tegur orang dgn merendah2kan n hina org. Kau nak tegur orang menghina, tp kau indirectly menghina mengaibkan orang jugak? What is the difference? Maybe lebih teruk sbb kau tu educated, dibesarkan dlm keluarga yg penuh sopan santun budi bahasa, sptnya tahu cara yg baik utk menegur. Tegur berkali2, x jalan? Itu lah cabaran nak buat benda baik. Bukan sekali dua tegur dah gelabah.

    7

    0
  30. Hamba Allah says:

    aku tak rasa orang tgk GV tu sbb nak agungkan alif shukri, tapi sbg hiburan dan mengimbau kembali zaman2 dulu, lagu yg kita nyanyi zaman sekolah dulu.. tgk artis2 lama. seronok sama2 karaoke ramai2 dgn family kat rumah, tu je.. x kuasa nak agungkan sesiapa. dah tu tgk GV tak ada class, pergi konsert mat salleh, bercampur gaul lelaki perempuan baru ada class, belum kira part mabuk etc?
    as for Alif shukri, aku mmg tak setuju dgn cara dia, cuma aku rasa dia mmg tak ada niat pun nak hina orang tu.. cuma tersasul , x pandai pilih the right words. language is very subjective, ada orang biasa je cakap sesama family n kawan2 guna perkataan bodoh, bangang etc tanpa terasa hati. dah terbiasa mcm tu, terbawa2 kat tv, yg of coz tak sesuai la. Dia biasa berniaga pasar malam, memang mcm tu la cara dia berniaga, x leh nak compare dgn sales assistant butik LV. anyway semoga menjadi pengajaran buat dia, dan kita semua. tegur baik2 dah lerr..x payah melampau2 sgt. Jgn pandang rendah kat org sbb dia x pandai nak cakap bunga2 ada budi bahasa mcm kita, mungkin tu kekurangan dia, tp sedekah dia, amalan dia yg lain kita tak tahu. kita ni pulak yang kuat mneghentam dia, dah la pahala ibadah ciput je, sedekah pulak kat dia sbb dok mengutuk dia. tegur secara berhikmah dan just kata cara dia x betul, minta dia apologize , udahlerr.

    0

    0
  31. Pen Biru says:

    Tapi tak perlulah cakap org2 kampung je kena tipu..apa kau ingat org2 kampung smua bodoh ke..??? Nak tegur alif syukri jgn libatkan pihak lain..

    3

    1
    • Anonymous says:

      maafkan la dia..dia pun tak sengaja.
      Anyway, aku x kenal dia. That is his 2 sen thought. Terpulang nak terima atau tidak. Kerja Bank Negara tu hebat ye… well, kerja di mana pun hebat janji amanah. Tak perlu nak agungkan manusialah. Sape nak terima pendapat dia, dipersilakan. Siapa rasa pendapat mamat ni, too much… let it go. Just nak share, cakap kita itu doa.

      0

      0
  32. Beras Nasional says:

    Finally ada orang yang berani berkata benar. Kasar, but takpe. Yang penting, it’s the truth!

    Kepada yang triggered, the truth hurts!

    3

    1
  33. kakikucinghitam says:

    ok handsome…. love love

    0

    0
  34. UNKNOWN says:

    YESSS AGREED FINALLY SOME ONE WITH BRAIN SAID THE TRUTH….I,VE LEARNED MARKETING PLANNING FOR YEARS..TRUST ME THIS IS ALL HIS WAY OF MARKETING…THE MORE PEOPLE TALK ABOUT IT THE MORE MONEY HE EARN..THE MORE STUPID THE IDEA OR GIMMICKS THE MORE IT CAN ATTRACT PEOPLE TO TALK ABOUT IT THE FAMOUS HE GET..AT THE END HE THE ONE WHO GET RICHER WHILE THE ONE WHO TALKED WELL LET SAY U’VE BEEN BESOTTED LIKE IDIOT WHICH MOST MALAY WHO WATCH THOSE DAMN CHANNEL N BELIEVED THE DAMN GIMMICKS..

    1

    0
    • Intelektual says:

      Sorry x kenal dan x bernilai pun komen dia. Just like any tom dick and harry yg komen di media sosial. Nk kondem alif syukri mmg patut sbb dia merepek byk sgt.. tapi x wajar kondem the whole race. Misalnya mcm kau x suka lim guan eng adakah perlu kau kondem his ethinicity. Fokus to the issue.

      0

      0
  35. cik ana says:

    memamg betul pun.. org melayu ni suka tgk program2 sampah mcm ni..saya ada kawan orang asing. dia tanya kenapa melayu suka tengok rancangan2 yang x mendatangkan faedah macam ni.terlalu mengagungkan dunia hiburan..huhu…sy pun x tau nk ckp apa..oh bangsaku…

    2

    0
  36. Sapetu says:

    Beza betul media skrg dgn dulu. Dulu masa sekolah byk program best contoh 3R. Santai, relaks n respon.. skrg? 95% bukak tv balik2 drama cintun kawin sampai anak buah aku pun boleh layan n faham ‘bahasa org dewasa’ MALU. bukak tv lain program nyanyi2 pulak alaaaahai.

    Bila nak membangun orang kita ni. Surat khabar lagi lah malas nak beli, jadinya x baca, harapkan baca online? Bila online ke lain pulak. Game, IG, FB n the list goes on and on……..

    2

    0
  37. Anonymous says:

    Actually GV ni for me is not program sampah. Yg jadi sampah sebab all the gimmicks ni lah. Kitorg especially yg meminati artis2 90an yg follow GV ni mostly nak tgk performance artis2 yg lama menyepi mcm zamani n all that. But why dont let viewers watching this program dgn senang hati n enjoy tgk artis2 ni perform? Aku rasa klu xde gimik2 semua ni program ni tetap mdapat tempat di hati peminat.

    1

    0
  38. Jah says:

    Saya setuju 100%. Aku xde nak layan anugerah lah, konsert la maharaja semua ni. makin lama aku makin bosan artis terhenjut2 terkinja2. buka je netflix layan movie. settle.

    3

    0
  39. Anonymous says:

    First of all, pelakon yang komen ni bukam pelakon terkenal Malaysia pun, jauh lagi.

    Second, Melayu yang tengok GV ni bukan semua suka sampah. Ada peminat muzik 90an tegar, dan penyanyi yang bertanding dalam GV kali ni ada antaranya memang Hits satu ketika dulu. Itu buktinya apa ya? Lagu mereka sampah?

    Third, masalah penonton ketawa tgk Aliff Syukri bukan ketawa sebab Syiok (Happy dan Suka). Tetapi ketawa sebab tidak cerdikan si Aliff ni, sebab Shock (Terkejut). Jelas di kaca TV reaksi artis dan penonton terkejut bila dgr ayat muka macam bomoh, i want find ugly woman. Daaaa.

    Empat, kalau nak komen pun as Selebriti walaupun bulan Selebriti terkenal sangat2 lagi, jagalah adab tu. Aliff Syukri dan bini dah kena kecam beratus ribu online dari sejumlah 30 juta rakyat Malaysia. Tolong jangan ajak rakyat menambah dosa sudah la. Sebab Aliff tu dah mendapay akibat tindakan dia tu. Haaaa…

    0

    0
  40. melayu kutuk melayu kahkah says:

    padan muka semua org Melayu. orang melayu bodohkan melayu, lepas tu canang satu dunia melayu bodoh. kahkahkah.
    nasib aku darah mix, tak terasa bodoh sgt.

    0

    0
  41. Get real says:

    Memang spot on. Cuba tengok chanel apa yg paling byk cerita bodoh, program lawak, game show bodoh, ceramah agama hadis palsu…semua chanel apa? Semua chanel melayu warna, chanel yg 1 series. Radio siaran pun cerita bodoh, asyik merapu je. Patut la bangsa melayu tak cerdik. Melayu cerdik mmg x tgk. Helo org melayu semua tolong upgrade sikit akal tu, klu iye pun nk tgk tv, tengok la program yg boleh increase knowledge kita contoh Bear grylls punya survival program, history, discover channel, klu hiburan tu pilih2 la nk tgk pun. Hiburan yg bagus american ninja warrior, nmpk mcm game je tapi byk yg kita boleh belajar from the contestants. Pls ajar la anak2 kita yg btul.Wakanda forever!! Peace

    0

    1
  42. DEAN says:

    org KG juga dia nk ckp huhuhu, perasan bagos la mamat nih

    0

    0
  43. MEGA MAN 11

    As of September 19th, 2018, all eight Robot Masters in the game have been revealed.

    DWN.081: BLOCK MAN (Block Dropper)
    DWN.082: FUSE MAN (Scramble Thunder)
    DWN.083: BLAST MAN (Chain Blast)
    DWN.084: ACID MAN (Acid Barrier)
    DWN.085: TUNDRA MAN (Tundra Storm)
    DWN.086: TORCH MAN (Blazing Torch)
    DWN.087: IMPACT MAN (Pile Driver)
    DWN.088: BOUNCE MAN (Bounce Ball)

    0

    0
  44. MEGA MAN 7 PASSWORDS:

    Four 1st robot masters: 8775-2587-4416-8362
    Four 2nd robot masters: 2231-2512-8447-8364

    0

    0
  45. Lagu “Bekas Kekasih” ciptaan Aizat Amdan dan Mel Ramlan dinyanyikan oleh Tomok khusus untuk orang IQ timun. MINTA SEMUA SALURAN RADIO BERBAHASA MELAYU TOLONG HARAMKAN LAGU TERSEBUT, KERANA MUZIK VIDEONYA MEMAPARKAN LELAKI BERPAKAIAN WANITA.

    0

    0
  46. Hangin says:

    Betol..melayu mmg bodoh..tolong laa melayu2 sekalian..takpayah layan laa beruk sekoq tu..dia buat lawak bodoh berbayar tu pastu satu malaya mengamuk..dia still dapat duit..yg mengamuk2 x tentu pasal tu dapat apa? Cuba kalau satu dewan buat bodoh xlayan dia cakap..xyh gelak..xyh maki or whatever..buat diam je..eventually dia sedar diri jugak..ni melayu2 yg maki2 hamun ni yang sebenarnye menjadi penyokong tegar..ko maki2..ko layan jugak dia..ko dtg jugak ke show yg tah pape nih..omaigod i cannot brain..semua gila publisiti

    0

    0

Leave a Comment

Optional