Program Ritual Cium Tapak Kaki Dan Junjung Rambut Nabi Di Kedah Dikritik Khalayak Netizen

Trending

Program Ritual Cium Tapak Kaki Dan Junjung Rambut Nabi Di Kedah Dikritik Khalayak Netizen

Satu program iaitu Lantunan Mahabbah Rasulullah di Dewan Besar Majlis Bandaraya Alor Setar (MBAS) pada Jumaat lepas. Program itu bagaimanapun mendapat kritikan Netizen kerana dianggap menunjukkan ketaksuban melampau yang boleh membawa kepada syirik.


 photo tapakkaki.jpg
Poster majlis tersebut mengajak umat Islam untuk bukan sahaja melihat, malah memegang, mengucup dan menjunjung athar Muhammad yang dipamerkan, seperti rambut, bekas tapak kaki dan pedang baginda.

Advertisement

Para pengunjung juga digalakkan memakai pakaian serba putih untuk kemuncak malam tersebut yang bermula pada 10.00 malam. Bagaimanapun, kesahihan kesemua artifak tersebut tidak dapat dipastikan.


Program itu dianjurkan bersama oleh MBAS, Yayasan Restu, Ibn Sina Institutes, dan Majlis Mahabbah Rasul Malaysia.


 photo Cl5WTTjVAAADrUi.jpg
 photo Cl5WTTRUsAATzbS.jpg
 photo Cl5WTTLVAAANN9f.jpg

Sehubungan itu, semalam, Jabatan Mufti Kedah telah mengeluarkan satu kenyataan media memberitahu ia tidak mempunyai kaitan dengan majlis itu. Kata Mufti Kedah Datuk Syeih Muhamad Baderudin Ahmad dalam kenyataan itu:

Program ini telah menimbulkan kegusaran dalam kalangan masyarakat mengenai tindakan pihak berkenaan dalam mengambil tabarruk terhadapt athar Rasulullah.

Perlu ditegaskan bahawa Jabatan Mufti Negeri Kedah tidak pernah mengeluarkan sebarang persetujuan atau sokongan rasmi terhadap program ini. Oleh itu, tidak wajar jabatan ini dikaitkan dengan penganjuran program tersebut.


 photo Cl6MX_CVAAAQ_Ta_1.jpg
 photo Cl6MX_CVYAAgPDy_1.jpg

Salah seorang Netizen telah membuat perbandingan gambar tapak kaki yang dipamerkan di Kedah dengan yang dipamerkan di Turki yang jelas berbeza dari segi saiz, menyebabkan kesahihan artifak diragui.


 photo Cl9eCZpUoAAEqkv.jpg

amazingnara.com

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...