Produk Penjagaan Kecantikan “Timbang Kilo” Punya Kesan Memudaratkan?

Trending

Produk Penjagaan Kecantikan “Timbang Kilo” Punya Kesan Memudaratkan?

Sejak kebelakangan ini, semakin banyak produk kecantikan pelbagai jenama muncul di pasaran. Jangan terkejut apabila jiran sebelah rumah anda juga kini mampu muncul dengan produk jagaan kecantikan menggunakan jenamanya sendiri.

Ini ialah kerana terdapat pihak yang menjual krim/serbuk kecantikan “timbang kilo” yang diimport dari negara-negara jiran. Bagaimanapun terdapat dakwaan bahawa produk ini tidak selamat digunakan dan memberi impak negatf kepada pengguna.

Advertisement

  1. Muka bernanah, menggelupas dan terbakar selepas berhenti guna produk?

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.



Twitter | Bie Atiqah

Screen Shot 2016-05-04 at 10.19.04 AM

2. Guna sampel selamat untuk dapat kelulusan KKM, tetapi jual produk yang penuh merkuri?

Screen Shot 2016-05-04 at 10.35.49 AM

3. Produk terkenal juga tidak terkecuali?

Apakah bahan-bahan terlarang yang biasa terdapat dalam produk penjagaan kecantikan seperti ini?

Hydroquinone

Hydroquinone merupakan agen topikal yang digunakan untuk mengurangi pigmentasi pada kulit. Hydroquinone biasa digunakan untuk menyamarkan area kulit yang mengalami masalah hiperpigmentasi, bintik-bintik hitam, serta bintik-bintik penuaan.

Dianggap berbahaya, beberapa negara termasuk Amerika, telah melarang penggunaan hydroquinone. Berikut beberapa bahaya bagi kesihatan yang mungkin timbul akibat penggunaan hydroquinone:

1. Ochronosis

Meskipun jarang terjadi, namun beberapa orang mengalami perubahan warna kulit menjadi biru kehitaman setelah menggunakan krim pemutih yang mengandung hydroquinone. Ochronosis juga dapat menyebabkan munculnya bintik-bintik kecil yang berwarna abu-abu-coklat, benjolan berwarna kuning kecoklatan, serta penebalan kulit. Kondisi ini terutama terjadi pada orang-orang yang memiliki kulit berwarna gelap yang menggunakan hydroquinone konsentrasi tinggi dalam jangka waktu lama.

2. Sensitif terhadap Cahaya

Krim topikal yang mengandung hydroquinone dapat membuat kulit menjadi lebih sensitif terhadap cahaya matahari (photosensitivity). Saat menggunakan krim yang mengandungi hydroquinone, paparan sinar ultraviolet dapat menyebabkan kulit terbakar parah.

3. Agen kanser

Hasil penelitian pada tikus yang diberi hydroquinone dalam dosis yang sangat tinggi dalam tabung makanannya, menunjukkan potensi yang dapat menyebabkan kanser.

4. Reaksi Alergi

Tidak semuanya, namun beberapa orang mungkin mengalami reaksi alergi terhadap hydroquinone.

Raksa (Mercury)

Berdebar tanpa sebab, gangguan kulit, ketar, lemah, letih, hilang ingatan, muntah, cirit-birit, perubahan pada pendengaran, penglihatan dan rasa, serta pada konsentrasi tinggi–kematian.

Tretinoin

Alergi, kecacatan janin, membahayakan bayi yang menyusu kerana ia boleh terkandung dalam susu badan.-amazingnara.com

 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

2 Comments

  1. LittleAdult

    March 15, 2017 at 9:29 am

    Pakai Glow Glowing elok? Pakai memang lah elok. Cuba stop. Saya stop slow slow. Stop dgn sabun, then krim siang, last sekali baru krim malam. Tapi lebih kurang 2minggu lepas stop terus tu, habis muka saya. Breakout teruk! Dulu licin, lepas stop terus penuh jerawat.

    Dari bulan September 2016 sampai Februari 2017 saya menderita. Nak menangis tengok muka teruk sangat. Lagi teruk dari sebelum pakai tu. Ada kata pakai Dnars teruk juga eh? Acts, Dnars dgn Glow Glowing tu sama sebiji krim diorang. Nama je lain. Time saya pakai Glow Glowing dulu, mak saya pakai Dnars. Tu sebab saya tahu. Saya compare krim diorang.

    Saya pulihkan kulit sendiri. Sapu serbuk kulit kayu manis kat jerawat. Hari hari cuci muka dengan air garam, then sapu limau kasturi kat muka. Alhamdulillah setelah beberapa bulan, dah elok dah. Tapi parut still obvious kelihatan. Kulit pun kusam effect stop pakai local skincare.

  2. Anonymous

    May 4, 2016 at 2:15 pm

    moral of the story, tak yah pakai apa2 produk kecantikan…. pakai pencuci muka biasa je…..