Written by Bella | April 24th, 2019

Anda berbakat mengambil gambar? Sering menerima pujian seperti “wow, macam pro la you ambil gambar”, “pergh, kalah jurugambar professional nie” dan “kebabom hebat gila. Tunjur ajarku sifu” apabila memuatnaik gambar anda ke laman sosial? Inilah masanya untuk anda menunjukkan kehebatan dalam pertandingan HUAWEI Rewrites the Rules of Photography.

Pertandingan ini dianjurkan bersempena pelancaran Huawei P30 yang kini merupakan peneraju utama di dalam teknologi kamera telefon pintar. Untuk menyertai pertaandingan HUAWEI Rewrites the Rules of Photography ini, anda hanya perlu menangkap gambar menggunakan mana-mana model smartphone Huawei. Yang penting gambar tersebut mesti ada “watermark” Huawei. Mudah kan?s

Hadiah-hadiah hebat seperti HUAWEI P30 Pro, HUAWEI nova 4, HUAWEI WATCH GT (46mm Edition), and banyak lagi menanti anda. Selain itu, kesemua penyertaan untuk pertandingan ini layak untuk dipertandingkan di dalam NEXT Image Awards yang menawarkan hadiah wang tunai USD20,000 dan macam-macam lagi https://www.bharian.com.my/umpamapro

Untuk memudahkan para peserta, Huawei telah memberikan 6 kategori sebagai pilihan. Satu gambar boleh dihantar untuk menyertai daripada 1 kategori https://www.hmetro.com.my/juaragambarhuawei Setiap peserta boleh menghantar sehingga 30 gambar, jadi lagi banyak peluang anda untuk menang! Jom kita tengok kategori-kategori yang ada dan contoh gambar untuk memberikan anda lebih inspirasi https://www.bharian.com.my/umpamapro:

  1. Faces

Walaupun membelakangkan sumber cahaya, wajah jelita Marion Caunter jelas terserlah. Dengan hanya memilih fungsi “HDR” di Huawei P30 Pro, kehebatan sistem AI HDR+ yang ada di dalam telefon pintar terbaru Huawei ini akan mengenalpasti subjek gelap dan latarbelakang yang cerah untuk mengoptimumkan gambar.

  1. Hello, Life!

 Mengambil gambar ketika matahari terbenam/waktu malam adalah satu cabaran yang sukar kerana takut akan kehilangan butiran-butiran penting akibat kekurangan cahaya. Namun dengan fungsi AI di dalam Huawei P30 Pro, keseimbangan di antara bayang-bayang dan ciri-ciri yang ingin diketengahkan dapat dicapai.

Selain itu, Huawei P30 Pro juga mempunyai sensitiviti sehingga ISO 409,600 dan teknologi SuperSpectrum yang menjamin gambar jelas walaupun sumber cahaya minimum. Paling best, gambar ini diambil tanpa menggunakan tripod. Cuma tekan je!!!

  1. Going The Distance

Gambar Bangunan Sultan Abdul Samad yang diabadikan oleh Faliq Fahmie ini menunjukkan kehebatan teknologi SuperZoom Huawei P30 Pro. Gambar pertama diambil menggunakan lensa ultra-wide, gambar kedua 10X zoom dan gambar ketiga 50X zoom. Kegagahan dan kehebatan bangunan ikonik Malaysia ini jelas terserlah menerusi ketiga-tiga gambar ini.

  1. #Emotion Tag

Menggunakan fungsi “Potrait”  akan memudahkan anda mengambil gambar wajah seseorang dengan kesan bokeh terbaik. Anda hanya perlu memastikan jarak subjek anda dengan Huawei P30 Pro tidak lebih dari 2 meter. Mudah kan?

Satu lagi kehebatan kamera Huawei P30 Pro ialah teknologi super macro yang membolehkan anda mengambil gambar sedekat 2.5cm dari subjek. Contohnya seperti gambar sayap rama-rama di atas. Setiap warna, garisan dan tekstur yang tidak dapat dilihat dengan mata kasar kini boleh diteliti dengan begitu jelas sekali. Memang cukup mengkagumkan!!!

  1. Life Now

Merakam video kehidupan selama 30 saat.

  1. Storyboard

Menggunakan 9 gambar, sampaikan cerita yang menarik, unik dan mampu menyentuh perasaan.

Inilah peluang terbaik untuk anda memperlihatkan bakat yang selama ini terpendam agar kehebatan anda diketahui seantero dunia. Gunakan telefon pintar Huawei anda dan ambil gambar dengan cara yang paling kreatif bersama dengan caption yang menarik. Manalah tahu memang rezeki anda untuk terpilih sebagai pemenang peraduan HUAWEI Rewrites the Rules of Photography. Untung-untung, boleh bawa pulang USD20,000 kalau berjaya gondol hadiah utama NEXT Image Awards. https://www.bharian.com.my/umpamapro

Jangan lupa sertakan salah satu hashtag #ColourfulLife, #P30challenge, #UmpamaProHUAWEI, #JuaraGambarHuawei, #mynextimageawardsatau #HuaweiRewritestheRules apabila memuatnaik gambar tersebut. Maklumat lanjut https://consumer.huawei.com/my/ dan Facebook Huawei Malaysia. Selamat mencuba!!!
 

5 responses to Power Tangkap Gambar? Ini Peluang Anda Menangi Huawei P30 Pro & Wang Tunai USD20,000

  1. minah jambu say NO to drugs says:

    minah jambu pakai oppo je makin jambu minah jambu punye muka bila selfie semua di sebabkn oleh oppo..

    0

    0
  2. Ros says:

    just nak cakap. marion x pakai hp cikai camnie. tapi geng bukit hanya akan amek model geng dia. hehe.

    2

    0
  3. Nurul says:

    Alaa huawei mate8 camne nak letak watermark huawei ya

    0

    0

Tinggalkan Komen Anda Di Sini