PKP Kini Kembali Berkuatkuasa di 4 Negeri dan 3 Wilayah – Ini Yang Anda Perlu Tahu

COVID-19

PKP Kini Kembali Berkuatkuasa di 4 Negeri dan 3 Wilayah – Ini Yang Anda Perlu Tahu

Semalam, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengumukan penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan di 4 Negeri dan 3 Wilayah iaitu Penang, Melaka, Selangor, Johor, Sabah, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

Penguatkuasaan ini akan bermula dari jam 12:01 malam pada 13 Januari 2021 hingga 31 Januari 2021.

Walaupun mendapat kritikan bahawa pengumuman sepatutnya dibuat lebih awal supaya rakyat dapat membuat persediaan, namun, keputusan telah dibuat dan kami menyenaraikan beberapa perkara utama yang anda perlu tahu.

Advertisement

Hanya 5 Sektor yang Dibenarkan Beroperasi Sepanjang PKP iaitu pengilangan dan pembuatan, pembinaan, perkhidmatan, perdagangan dan pengedaran serta perladangan dan komoditi

Beliau juga menegaskan bahawa mana-mana majikan yang melanggar SOP dan jika berlaku penularan wabak COVID-19 di tempat kerja akan diambil tindakan undang-undang.

Hanya 30 peratus jumlah pekerja dalam peringkat pengurusan akan dibenarkan hadir ke pejabat dan keperluan pekerja sokongan akan ditentukan oleh pihak majikan.

Sama-sama kita nantikan huraian lengkap oleh MKN mengenai PKP dalam masa terdekat ini.

 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...