Pertandingan Menulis Esei Jawi 1Malaysia Angkat Martabat Tulisan Jawi

Pertandingan Menulis Esei Jawi 1Malaysia Angkat Martabat Tulisan Jawi

Melihat kebelakangan ini penguasaan dan minat masyarakat terhadap tulisan jawi semakin berkurangan, Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara telah mengambil inisiatif menganjurkan Pertandingan Menulis Esei Jawi 1Malaysia yang terbahagi kepada tiga kategori.

Advertisement

Pertandingan ini terbuka kepada semua warganegara Malaysia yang berumur 16 tahun ke atas mengikut kategori iaitu A untuk terbuka dewasa yang berumur 19 – 35 tahun, kategori B untuk pelajar sekolah menengah yang berumur 16 – 18 tahun manakala kategori C adalah terbuka untuk kaum bukan Melayu berumur 16 – 35 tahun. Peserta boleh memilih satu daripada lima tajuk esei yang disediakan oleh penganjur.

Hadiah bagi pemenang pertandingan ketiga-tiga kategori ini adalah Johan akan menerima RM 2000.00, Naib Johan RM 1500.00, Ketiga RM 1000.00 dan tujuh hadiah saguhati setiap satu menerima RM 800.00. Selain wang tunai, pemenang juga akan menerima hadiah iringan yang lain seperti piala, sijil, komputer riba dan baucer pembelian buku.

Kepada yang berminat, maklumat lanjut dan borang penyertaan boleh dimuat turun melalui laman sesawang www.jkkn.gov.my atau hubungi Urusetia Pertandingan Menulis Esei Jawi 1Malaysia melalui telefon 03 – 2614 8200/8208.

Dengan terlaksananya pertandingan seperti ini diharap usaha ini akan memartabatkan tulisan jawi seterusnya menggelakkan masyarakat terutamanya golongan muda menghadapi kesukaran untuk menguasai kemahiran asas membaca dan menulis tulisan jawi yang akhirnya nanti akan hilang jatidiri.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...