Written by serenity | November 14th, 2017

Apabila satu majlis hiburan selesai, biasanya ada cakap-cakap mengenainya. Itu boleh dikatakan perkara biasa di arena muzik Malaysia. Bak kata orang, ‘rumah sudah siap, pahat masih berbunyi.

Semalam, respon Ayda Jebat kepada peminatnya di Instagram mengenai lagu Mata dendangannya tidak terpilih ke Akhir AJL 32 berkemungkinan kerana juri tidak sukakannya, telah mendapat perhatian ramai. Seorang Netizen di Twitter telah menulis mengenai Ayda yang dianggapnya ‘kaduk naik junjung’ oleh kerana kenyataan tersebut.

Keseluruhan artikel dengan membaca entri ini sepenuhnya.


Pengguna Twitter itu, @IniAlannn nendakwa Ayda sepatutnya bersyukur kerana berjaya ke Separuh Akhir AJL:

Screenshot_2017-11-14_115633
Screenshot_2017-11-14_115644Screenshot_2017-11-14_115700Screenshot_2017-11-14_115722
Okay, bukan main pedas lagi kritikan @IniAlannn terhadap Ayda. Tulisannya di Twitter telah menjadi viral dengan mendapat lebih dari 800 Retweets.

Bagi mereka yang tidak berkesempatan menonton persembahan Ayda, boleh menontonnya di bawah di rangkaian YouTube rasmi TV3:

Dalam pertandingan, layak atau tidak, kalah dan menang sudah jadi adat. Apa pun keputusan juri, yang pasti, janganlah berputus asa dan cuba lagi di lain kali sehingga berjaya. Apa kata anda? – beautifulnara.com

70 responses to Persoal Lagu ‘Mata’ Tidak Terpilih Ke Akhir AJL32, Ayda Jebat Dilabel “Kaduk Naik Junjung”

  1. AJ tak masok AJL says:

    Sebab aku tak tengok live lagu ni kat TV3. Aku tgk kat you tube. Bila 30 saat lagu mata ni main, aku skip ke next song. Bukan selera aku seh..

    68

    0
    • Jemah says:

      Susah nya bila retis perasaan bagus dan mula berlagak diva. Lagu dance mcm kt disko cina Cheras camtu layak buang dlm tong sampah je dik. Siapalah yng cipta lagu ko? Semestinya bukan Ajai…

      74

      0
      • Anonymous says:

        Lawak kan,..sudah2 la melacuri populariti…sdgkn bakat nyayian dia ni setaraf budak2 gi audition AF je. Nyanyian bukan bidang ko dikkk. Fazura dan Fattah, please take note also!

        53

        0
        • Mat Sahdo says:

          bila penyanyi cap ayam berkokok….

          32

          0
        • Anonymous says:

          pajura tu lg perasan..fefeling cam lagu dia fofular kat obersea…siap buat single album promote kat indon lagi…sape laa y nk beli..kesian…nk promote kat malaysia tkut x laku…tkut kene kecam so promote laa kat indon..so ayda ko blh bljr dr pajura…aku rs ayda,pajura n patah kayu dh blh kot buat album sme2…hahahha…lps tu promote kat indon sure laku cam goreng pisang panas…

          7

          11
        • Anonymous says:

          Woi haters kau tu diam jela. Elok masuk dalam muzium,jgn banyak bunyi. Nelo tahu la ramuan apa yang dia nk guna. Kejayaan bukan datang dalam masa setahun – ujar penjilat. Kahkahkah

          3

          1
      • Anonymous says:

        Lagu Ayda ni takde nilai2 artistik. Dengar 2 minit terus tekan “stop”!

        44

        0
      • AJ tak masok AJL says:

        AJ antara pencipta lagu mata nihhh :)

        6

        0
      • kipas lipas says:

        kahkahkahkahakah disko cina cheras… walaupun mengutuk, cukup jaga penggunaan huruf besar n kecil. gemerlapan komen mu.

        12

        0
    • Anonymous says:

      kalau fans dia undi pasti dah melangkah masuk. sebab ni juri2 bukan undian. anugerah meletop boleh lah. penyanyi cap ayam pun boleh tandingi siti nurhaliza! hihhiks

      53

      0
    • Akak Peah Kurlass says:

      Aku pong sama..sbb AJ bising2 lagu dia x masok final so aku try la dengaq lagu nie mcm mana..ohohoh..x leh hadam..next!!!!

      36

      0
    • Kahkah says:

      Kasihaann
      Bila obses dgn diri sendiri
      Agaknya dia sudah rasa terlampau hebat sebab bawa berduyun pengiring menari ala-ala persembahan madonna n britney.
      Kahkahkah.
      Suara macam tahan berak dalam seluar.
      Kak kiah tepi rumah aku nyanyi lagu nasyid lagi best

      34

      -2
    • minah jambu say NO to drugs says:

      kaduk naik junjung tu ape dia punye makna ar ? minah jambu cuma tau idop umno aje ..

      1

      0
    • budak baru nak up straight A SPM says:

      sejujurnya walau dayang nurfaizah menyanyi lagu mata ni sekalipun, confirm juri tak pilih pun lagu mata ke finale ajl.. hatta jika mana-mana juri yang perform lagu mata ni pun, belum tentu boleh improve lagu mata ni.. so apa ertinya.. lagu mata ni memang tak cukup kriteria sebagai lagu kompetitif.. tak dapat dinafikan lagu ni sesuai dipasang sebagai background tarian zumba ke, senam robik ke, menari ramai-ramai.. tapi lagu mata ni memang takde sesuatu yang boleh membuktikan lagu ni layak jadi finalis.. takpe ayda jebat, never give up.. dalam malaysia ni ada beribu-ribu retis.. semua berebut-rebut nak menonjolkan karya seni diorang.. perjalanan masih jauh.. ibarat ambik exam.. tak perlu ditangisi result teruk yang bersifat sementara.. sedangkan terus practice untuk improve skill you untuk capai result cemerlang nanti.. kejayaan pasti menjelma jua..

      7

      0
    • Anonymous says:

      Ayda Jebat ni kaduk lagi dah tapi level2 KODOK!!!!!.. Perasan lawa, perasan suara sedap, perasan diri diva.. Padahal nan hado jerk.. Kecian composer lagu terpalit skali dgn publicity murahan si kodok ni..

      36

      0
  2. Anonymous says:

    poyo jer. mmg lagu ko x sedap.

    27

    0
  3. Mak Becok says:

    Tempat dia di karaoke bukan AJL. Tu la pasal. Terkinja-kinja mcm beruk kena belacan waktu semi final.

    33

    0
  4. Anonymous says:

    xpnh dgr lgu ni..tp mmg xsedpla! har3!

    12

    0
  5. Fakta says:

    Lagu tak sedap…dgn mutu vokal yg suam2 kuku. Lirik pulak adohaiii, mcm budak2 la. Siti Nordiana pun x lepas inikan pulak lagu ko. Berpijaklah pada bumi yng nyata dikkk!

    40

    0
  6. Anonymous says:

    Lagu apo ni???

    10

    1
  7. adakah... says:

    anda hanya layak masuk kategori popular je

    20

    1
  8. Anonymous says:

    Sedihnya lagu ko. Mmg patut pun kandas. Buang masa je buat recording!

    15

    0
  9. Anonymous says:

    lagu dia tak ada kualiti. nak salahkan juri? so delusional minah ni..

    20

    0
  10. senah gemenceh says:

    ngaku je lah lagu kau xsodapppp!!!

    14

    -5
  11. Jjay says:

    Aku taktau pula lagu ayda jebat yg satu ni . first time dgr tajuk lagu dia. Ermm ..
    Lagu tak ada kualiti pun ,ada hati nk komplen tak masuk AJL .hahahaha

    18

    0
  12. Anonymous says:

    setakat lagu mcm tu…please lah. sememangnya tak sedap!

    10

    0
  13. An says:

    Mcm jibaok

    4

    0
  14. Anonymous says:

    mana gosip fattah gadoh dgn janna nick

    0

    1
    • Akak Peah Kurlass says:

      Ala nak promot cite kedai kopi yg suam2 kuku ler tue..x kan gosip cinta jer memanjang..sesekali gosip gaduh ler plak..baru hauk…

      8

      0
  15. montelboom says:

    Ayda kena belajar 2 perkara yakni Bersabar & Bersyukur..
    Bersabar sbb ini adalah ujian utk ayda sedar yang suara ayda tu tak sedap, tak mampu mengetarkan jiwa, tp mampu mengetarkan spec mata sufian suhaimi sampai pecah bile dgr suara ayda.. Bersyukur sbb juri2 tu semua masih belum pekak & masih di tahap waras utk menilai lagu..

    9

    2
  16. melati says:

    Alhamdullilah tak pernah pun dgr lagu dia , tgk muka dia pun dh nyampah dr dulu….kikiki

    9

    0
  17. Hape2 ntah says:

    Laaaa kenapa lagu AJ tak masuk final? Kalau dia masuk, adalah jugak lagu untuk kalah. Kakakaka

    20

    0
  18. Anonymous says:

    Lagi power suara Fina Jebat dari Ayda ni

    3

    0
  19. Anonymous says:

    Lagi power suara Fina Jebat dari Ayda ni

    0

    0
  20. Aku says:

    Rasa bak reply jer statement aydahangjebat ni dengan lagu Stacy, “CAKAP KE TANGAN!”

    8

    0
  21. cakap jujur says:

    1st time aku dgr lagu ni. sori mmg X SEDAP!

    8

    0
  22. ramzi says:

    Ramai lagi penyanyi lelaki/pompuan hebat di Malaysia ni yg lagu drg x layak masuk AJL.. sapa sgt la ayda jebat ni :D

    5

    1
  23. kakikucinghitam says:

    lagu ni mmg x sedap ayda syg…. bukan saya x suka awak. sumpah ni… tapi mmg x best.. performance pun x best.. stacy pun saya x suke ( maklumlaa jiwa org tua2 ) tapi kalau performance stacy saya mst tengok sampai habis.

    masa anugerah skrin yg awak nyanyi lg evanescene tu pun aduhaiii… sedih tengok…

    takpe next year ayda cuba lg ok

    16

    0
    • Anonymous says:

      Betul!!! Nyanyi kat anugerah screen evanescence tu paling hauk dlm sejarah! Malu betul. Teruk sgt. Xyah la perasan diri kau bleh nyanyi taraf2 gitu dik. Sedar diri pls. Lagu mata ni aku lgsg xlalu nk jenguk kat utube. Kau berlakon ke. Menyanyi ke.. mmg xda aura lgsg dik. Sorry not sorry

      8

      0
  24. Anonymous says:

    cannot go lagu kau. next???

    11

    0
  25. ada ku kesah says:

    Best lagi lagu I am me… hihihihi

    16

    0
  26. Anonymous says:

    kau menyanyi ke baca suratkhabar

    5

    0
  27. i am me says:

    hahhahahha .. aku setuju dgn ko ‘ada ku kesah’ hahahhha

    0

    1
  28. jurgen kloop says:

    lagu bodo gini masuk semi final pon karut..

    7

    -1
  29. ieda says:

    tak dapat masuk final pun meroyan ka, ukur baju di badan sendiri blh ka

    2

    0
  30. Pemerhati says:

    Since you whine so much i made an effort to watch your performance at youtube. I don’t like it at all. Tak yah dgr sampai habis. So face the fact…you are only popular within your fans. Go learn more with an open mind. …eeehhh paham ke AJ?

    10

    0
  31. Anonymous says:

    Lagu bodoh tu akak setuju la. Buat lagu tujukan pd haters ko. Siapa nk dengar. Yg dengar patut gi check otak!

    7

    0
  32. papadom says:

    RADIO PUN XHADAP NAK PASANG LAGU KO DIK

    8

    0
  33. putri says:

    stop..tak sedap langsung dgr lagu mata ni…

    4

    0
  34. Anonymous says:

    Suara X ngam dgn lagu ni.. Moga make improvement next time. Lirik X strong. Melody biasa. Catchy je. Sorry AJ persembahan tu OK la bg markah effort je

    4

    0
  35. jebat says:

    Tunggu aura white sponser AJL la baru ayda jebat ni merasa masuk final

    7

    0
  36. mata ayam mee says:

    Lagu kau nyanyi syokkk sendiri jelh..hadoii..yg dengar rosak telinga..dpt masuk separuh akhir tu pun sb kau ada nama dlm industri

    6

    0
  37. Anonymous says:

    ayda jebat, u mmg tak boleh nyanyi

    suara u tak merdu.. tak ada irama.. kaku keras.. u baca suratkhabar ke dekkkkk

    6

    0
  38. Anonymous says:

    Tp yg pelik lagu salma tu boleh masuk finallll…lagu entah ap2….salma tu kau gilap la mcm mana pun mmg dia x boleh g jauh punye…suara biasa2 jek…xde aura langsung sbgai penyanyi….np setiap kali lagu penciptanye ajai…. tros automatik masuk final….juri ni mmg spesis pekak ke…tuli? Ke tgh artis tu menyanyi juri tido???

    1

    0
    • . says:

      Sedap aku dengar… 1st time dengar. Lirik pun ok. Suara power. X-factor sajalah yang kurang. Lagu sedap dari lagu mata.
      Ko yang tidur kot…

      3

      1
  39. tok ram says:

    x yah belagak diva la AJ…af megastar pun belom tentu boleh lepasss

    10

    0
  40. Anonymous says:

    Tak payah buat lagu sebab lagu2 ko sendu-mendu!

    4

    0
  41. dik non says:

    tengok mcm stacy tu..suara 100 kali sedap dari AJ tapi steady je wlaupun dia tak pernah menang..aku pun xpernah dengar lagu MATA ni..tak tau plak lagu ni wujud..
    bila dengar lagu ni tadi memang patut la dia tak terpilih..xbest langsung..

    0

    0
  42. Ugly Nara says:

    Ha’ah laaaaa … dah lirik lagu ntah apa kebenda, suara pun macam kucing nak beranak, cam mana la si Ayda ni perasan baguih sangat? Lagu itik gembo, gembo lagi sedap nak nyanyi dari lagu Mata dia ni. Puiiihhhh

    0

    0
  43. Negan says:

    Lagu tak tun tuang lagi sedap

    2

    0
  44. nok gebuzzz says:

    perasan bagus n diva!!!ko ingat byk menang augerah cap ayam ko kena wajib dipilih oleh juri ke??OMG….plssssssssssssss la………..
    org lain x menyalak..ko pulak!!!!

    0

    0
  45. makjemah mulut lepas says:

    setakat menang byk anugerah sampah, ade hati nak bertanding AJL. cermin sikit muke tu diknonnnn

    0

    0
  46. loversvshaters says:

    lagu ape ni???? xpenah dgr punnnn!!!
    google…dengar…ermmmm…membazir data aku jer…walaupun dgr hanya utk 15 saat!!

    Pleasela AJ…awk xlayak kot nk pertikai keputusan juri.

    0

    0
  47. aper2 ntah.. says:

    dah la gedik.. aku pun tak tahu aper yg sedap sgt dia menyanyi dgn belakon..plss lah.. kalo dgn jul lepin tu siap pegang lengan peluk,tegedikss.. dgn awek konon xnak buat.. aper sal ader si eda jebat ni..

    0

    0
  48. Intan umbrella says:

    Nampak dia well prepared. Persembahan best. Nampak dia buat all out. Tapi lagu tu tak sedap la..serious. Bukan nak kutuk.

    0

    0
  49. BUKANAJS says:

    Tetapi Si La La Land ni bekas pondan UKM. dah lah tak handsome tapi syok rasa laku and handsome. Nak try semua laki. Nampak sgt tak laku.

    0

    0
  50. fukeklaut says:

    Kesian…..
    Meroyan dek lagu tak layak masuk final AJL.
    Amboi amboi amboiii

    0

    0

Leave a Comment

Optional