July 24th, 2019

Nama Najwa Latif pernah menjadi satu fenomena dahulu dan popular menerusi lagu berjudul Cinta Muka Buku yang menjadi siulan ramai. Umurnya baru belasan tahun apabila tampil menyanyi sambil bermain gitar di YouTube sebelum mulai terkenal.

Namun, karier nyanyian Najwa bergerak perlahan sejak beberapa tahun lalu kerana dia ingin memberikan fokus terhadap pelajarannya.

Terbaru, nama Najwa kembali hangat diperkatakan selepas dia berkongsi berita gembira apabila berjaya menamatkan pengajian dalam peringkat Sarjana ataupun Master, lulus cemerlang dengan markah 4 flat.

Najwa membuktikan dia tidak pernah berputus asa walaupun pernah hampir menamatkan persekolahan ketika belajar di tingkatan empat dahulu. Bukan itu sahaja, dia juga turut melalui episod putus cinta, mengalami kekecewaan sehingga berat badannya naik mendadak. Bagaimanapun, Najwa kembali bangkit mengumpul semangat untuk mengejar cita-citanya.

Rata-rata netizen mengucapkan tahniah buat Najwa dan kejayaannya itu memberikan inspirasi.

Tahniah kami ucapkan kepada Najwa. Semoga perkongsiannya akan dapat menyuntik semangat dalam diri orang ramai untuk mencapai kejayaan tidak kira apa sahaja dugaan dan ujian yang mendatang.


44 responses to “Pernah Diperli Dan Nak Berhenti Sekolah, Kini Najwa Latif Berjaya Dapat 4 Flat Untuk Master”

  1. Mimi says:

    Najwa antara artis yang tak banyak buat hal. Jaga reputasi semasa. Pandai pulak tu. Semoga najwa berjaya dengan kerjayanya.

    nak honeymoon atau bercuti ke korea boleh roger ye

  2. Anonymous says:

    Tahniah Najwa.
    Tapi aku musykil kenapa results sekrg ni hanya hebat di kertas? Straight As, CGPA 3.50 and above, first class honours tapi bila ngadap masa interview, nan hado. Dukacita. Results x menggambarkan keupayaan sebenar. Maaf cakap la ye, kebanyakkan private uni. Why? Lecturers sengaja bagi marks tinggi ke pun? Aku x tujukan post ni pada Najwa. Kesimpulan, biarlah hebat di kertas, hebat juga orangnya.

    • Anonymous says:

      Aku akui aku salah seorang yang slalu failed interview. Tapi aku selalu dpt surat recommendation bila aku bekerja tanpa melalui proses interview. Dan syarikat lama panggil semula. Sebab aku susah nak bagi janji manis and high expatiation kat org. Sbb dlm bekerja takkan ada kerja yang perfect.

  3. Anonymous says:

    4 flat U mana nie…klau takat U cikai xyah la nk bangga sgt…sbb point nk dpt 4 flat tu rendah compare to UM, UPM & U awam lain…ramai budak ofis aku ni.. kataya degree point tinggi..tp cara kje x mcm ada degree..buat kje ntah hape2..kredibiliti kelaut..semua nk kena suap…haishhhh

    • Anonymous says:

      Najwa latiff graduan Master di Universiti Malaya (UM).

    • Anonymous says:

      yg bljar di UK dpt Master pun blom dpt2 kerja lagi kta sini.
      dh dkt setahun apply..no respon..
      so

    • Anonymous says:

      Jangan risau najwa dah jd pensyarah. So…

    • meymey says:

      Najwa did her Foundation and Degree English di UNITAR, Master TESL di UM. Habis degree jadi lecturer di UNITAR semasa sambung master dia ni. She was just 24, I think its a good achievement for people at her age. At least dia tau apa dia nak and ada clear pathway. Kalau lagi 2 tahun pasni dia nak quit her job and back to industry atau pergi so called helping 3rd world country pun takde hal rasanya.

      This may surprise you tapi yang susah dapat kerja tu usually U Awam. Poor in English is one of the reason. U taklah nak sembang IPTA IPTS bagai, she did her degree in IPTS tak 4flat pun rasanya, then masuk top Uni Awam dapat 4flat, meaning she really struggles for it.

    • makcikkelipkelip says:

      betul tu, dah blh comsider good achievement. apa psl nak pertikai about “help 3rd world country” etc etc. if you are already involved in the 3rd world country saving effort and would like her to join in, send her an invite! Maybe she is doing other great things that you are not aware of. to each their own. sebok sungguh nak judge org huh!

  4. maklong says:

    Tahniah…teruskan kejayaan. love sgt

Loading...