Written by Bella | July 24th, 2019

Nama Najwa Latif pernah menjadi satu fenomena dahulu dan popular menerusi lagu berjudul Cinta Muka Buku yang menjadi siulan ramai. Umurnya baru belasan tahun apabila tampil menyanyi sambil bermain gitar di YouTube sebelum mulai terkenal.

Namun, karier nyanyian Najwa bergerak perlahan sejak beberapa tahun lalu kerana dia ingin memberikan fokus terhadap pelajarannya.

Terbaru, nama Najwa kembali hangat diperkatakan selepas dia berkongsi berita gembira apabila berjaya menamatkan pengajian dalam peringkat Sarjana ataupun Master, lulus cemerlang dengan markah 4 flat.

View this post on Instagram

Who would have thought this girl yang pernah cakap dekat mama “wawa nak kerja ma. Wawa taknak sekolah dah. Wawa taknak belajar” time form 4 dulu ended up dapat result sem last master dia yang dia dapat today. The best thing yang happened this morning was I called my mom and told her about my results, she said “alhamdulillah. Thank you wawa. Mama happy.” I crryyyy. Bila everyone cakap I won’t make it. I believe them and wawa bukan jenis nak prove I’m best dekat semua orang. But, I work with what I have. Fortunately, I have my family, abang azahari (my best manager), my good friends yang believe and encourage me to finish whatever that I’ve started. They also remind me to have fun dalam buat apa wawa buat. Wawa putus cinta time master. That explains my weight yang korang banyak sangat sebut tu. 🙄 Tapi korang nak tahu apa Tuhan bagi lepastu? Peluang untuk bernafas and cuba jadi lebih baik lagi. Family yang percaya pada wawa when wawa takpercaya diri wawa. Kawan kawan yang sangat sangat baik (terima kasih tolong, reply whatsapp bila wawa tanya pasal project paper even pukul 1, 2 pagi). Supervisor yang paling cool dalam dunia ni (Dr Rashid, if you’re reading this, thank you!). Students yang banyak perangai tapi best. (thank you for helping me to see life as fun as it is) You see, when you feel like banyak benda you dah plan takjadi, have faith. Allah tahu yang terbaik. Look around. Bersyukur. Usaha cari. Banyak nikmat Allah bagi. Kita nak nampak atau tak je. Kalau semua orang rasa korang takcukup bagus for them, you don’t have to prove to them. Prove to yourself that you are enough. While I’m writing this, wawa masih takda boyfriend lagi when kawan kawan wawa ada yang dah ada boyfriend, tunang, kahwin, ada anak. Tapiii guess what? Berkat doa semua orang, wawa habis master, grad this year In shaa Allah. Soo, takda boyfriend takpa, tapi wawa dapat nampak 4 for the first time dalam hidup ni. Heheheheh. Alhamdulillah. I know I rarely say this tapi Mama, Ayah, Wawa harap I make you proud this time. Walaupun cuma dari jauh. Thank you sebab selalu doakan wawa. 😊 #captionwawapendekjegradnanti #tahuannoyinggilabacaessaycamni #donejadihater

A post shared by OfficialNajwaLatif (@njwalatif) on

Najwa membuktikan dia tidak pernah berputus asa walaupun pernah hampir menamatkan persekolahan ketika belajar di tingkatan empat dahulu. Bukan itu sahaja, dia juga turut melalui episod putus cinta, mengalami kekecewaan sehingga berat badannya naik mendadak. Bagaimanapun, Najwa kembali bangkit mengumpul semangat untuk mengejar cita-citanya.

Rata-rata netizen mengucapkan tahniah buat Najwa dan kejayaannya itu memberikan inspirasi.

Tahniah kami ucapkan kepada Najwa. Semoga perkongsiannya akan dapat menyuntik semangat dalam diri orang ramai untuk mencapai kejayaan tidak kira apa sahaja dugaan dan ujian yang mendatang.

44 responses to Pernah Diperli Dan Nak Berhenti Sekolah, Kini Najwa Latif Berjaya Dapat 4 Flat Untuk Master

  1. Anonymous says:

    mls nya aku nk baca..

    3

    14
    • Kak Jem says:

      Tahniah.. semoga terus maju. Pergi la celebrate dengan keluarga dan sahabat anda. Jangan gi tengok Lion King lepas tu teruja sudah. Jadilah artis yang berotak!

      19

      0
      • Anonymous says:

        nengok wayang singa pun jadi story plk..kelakarlh artis m’sia kan?

        5

        1
      • meetomato says:

        hello Kakak Jem,

        Lion King is a Disney movie. All Disney movies are family oriented OK! When it is categorised as family-oriented, mmg unsur2 yang dipupuk is about love, care, the good people will win, semua ciri2 yang baik, bknnya yg buruk pun. Apelaaaaaa!

        If u tak suka filem Disney, takde org nak paksa or pengaruh u not to watch. And you takde hak nak bagitau kat org not to watch Lion King. If you nak suruh org sapot local, sebut la tengok cite Dukun ke ape, jgn blame Lion King. Duh!!!

        6

        2
        • Anonymous says:

          Peminat Lopak dah menanah tu Kak Jem. Haha.. lawak! Mana faraj? Tu lagi pedih kalu sembur idola ko!

          5

          0
        • Kak Jem says:

          budak2 bawah 15 thn teruja aku phm la… ni dah 30an .. kalu kt kg dah anak 4 wey.. kemon la!

          3

          3
      • Neelopepet says:

        Alasan lofa x masuk akal.. teruja sgt ke.. lion king je pun :((

        6

        2
    • Anonymous says:

      Mmm yasss…macam ni la contoh teladan. X guna ada 11A tapi asyik meroyan kt IG!!!

      7

      2
    • Anonymous says:

      tahniah. tak sangka buat tesl. biasa artis asal nak ada degree buat mass comm je.

      5

      0
  2. Anonymous says:

    tahniah

    4

    0
  3. Anonymous says:

    Master dlm TESL weiii… bukan calang2.. buat lagu pun not bad dia ni… persetankan lelaki yg tak hargai kau dek… lepas ni dia akan mendongak pandang kau.. baru masa tu kau boleh puihhhhh kat dia… sebut.. PADAN MUKA

    37

    1
  4. Anonymous says:

    Congrats!

    7

    0
  5. Anonymous says:

    alhamdulilllah… banggakan keluarga mu bukan followers mcm sesentengah retis!!!

    17

    0
  6. Anonymous says:

    tahniah patut lah senyap. ok la tu dik…

    12

    0
  7. Anonymous says:

    Good for you gurl!

    11

    0
  8. Anonymous says:

    Inilah social influencer yang kita mahukan. Hiks.

    31

    0
  9. Anonymous says:

    Bagus. Ni tak masok payung wayang pun gigih amek video bagai… huhu

    3

    0
  10. Anonymous says:

    Ada juga sinar harapan didlm dunia hiburan. Ni x, pasal fashion …turban, pasal cerai, pasal tudung, pasal bercinta, pasal rampas laki org eeee… semak!

    21

    0
  11. Anonymous says:

    kak jem perli baik punya! hihihi

    2

    0
  12. Anonymous says:

    Yes girl!

    1

    0
  13. Anon says:

    Aku tggu je pa announce pngs degree dia.

    0

    0
  14. Anonymous says:

    Lofa ada spm..

    0

    3
  15. Hot stuff says:

    So what??? Artis hollywood berlambak dari harvard dan oxford with high iq. Takde pun nk pkul canang bgtau satu dunia. Is this girl whtever her name is think that she is the smartest person?? Have some humility la, sikap rendah diri. Bukan 4 flat tu confirm masuk syurga tk 7. Ini la artis melayu, pandai x bokeh diikut, bodoh x bleh ajar, tau perasan bagus. Dalam kubur confirm tak laku ko punya degree tu!

    0

    52
    • Anonymous says:

      So kalau jadi hot stuff confirm masuk syurga ke? Lololol. Butthurt teruk sangat. Hotstuff tapi otak takde susah jugak.

      13

      0
      • Hot stuff says:

        Oh i forgot that the melayu fans are so stupid that they are not able to differentiate what is important and priority in this life. Buta mata, kesian nape la rmai org melayu ni BODOH SGT. Tak paham2 ke artis melayu ni sama bodoh mcm peminat nya juga. Nak measure kepandaian thru academic and nak bgtau satu dunia. Ada ke kau change the world? Help a third world country towards better life? Ada ke? Itu pun nk bgga, org yg nk komen sy pun otak dah sah x reti guna. So sorry that YOU ARE PATHETIC. Now gi tgk dictionary if x phm english. Lol

        0

        20
        • Anonymous says:

          Aku tgk kat sini yg perasan bagusnya adalah engkau. LOL!

          5

          0
        • Anonymous says:

          she is still young! banyak masa lagi untuk “change the world” or to “help the third world country” mcm yg ko ckp tu. and who are you, by the way? what have you done? or what has she done to you for you to be so bitter? minda level primitif, mulut mcm longkang.

          5

          0
    • Idiom says:

      Senyapla babi

      0

      0
    • Gem says:

      Senyapla kim4k

      1

      0
    • Anonymous says:

      bukan degree.. master tau. 4flat plak tu. Aku tak rasa dia berbangga diri. Dia pun ada ckp first time dpt 4 flat. Aku rasa yg ni baru betul2 cerita tentang KETERUJAAN. Banyak sgt dugaan tapi hujungnya Allah bagi kemanisan. Sape x teruja. Tahniah Najwa. Aku dulu pon putus cinta jd gemuk gak. Hahaha

      26

      0
    • Lala says:

      Bitter nya engkau ni.. org share benda baik ko nak kecam.. share benda buruk lagilah kau kecam kan.. get a life.. jgn busuk sangat hati tu.. kalau ko jealous, ko gi la sambung belajar lagi.. hot stuff lah sangat ?

      11

      0
    • Anggerik says:

      Sure ko spm pun gagal, xpun x ambik langsung.. statement menggambarkan IQ ko sdiri weii.. siannn

      6

      0
  16. maklong says:

    Tahniah…teruskan kejayaan. love sgt

    2

    0
  17. Anonymous says:

    4 flat U mana nie…klau takat U cikai xyah la nk bangga sgt…sbb point nk dpt 4 flat tu rendah compare to UM, UPM & U awam lain…ramai budak ofis aku ni.. kataya degree point tinggi..tp cara kje x mcm ada degree..buat kje ntah hape2..kredibiliti kelaut..semua nk kena suap…haishhhh

    1

    11
    • Anonymous says:

      Najwa latiff graduan Master di Universiti Malaya (UM).

      15

      0
    • meymey says:

      Najwa did her Foundation and Degree English di UNITAR, Master TESL di UM. Habis degree jadi lecturer di UNITAR semasa sambung master dia ni. She was just 24, I think its a good achievement for people at her age. At least dia tau apa dia nak and ada clear pathway. Kalau lagi 2 tahun pasni dia nak quit her job and back to industry atau pergi so called helping 3rd world country pun takde hal rasanya.

      This may surprise you tapi yang susah dapat kerja tu usually U Awam. Poor in English is one of the reason. U taklah nak sembang IPTA IPTS bagai, she did her degree in IPTS tak 4flat pun rasanya, then masuk top Uni Awam dapat 4flat, meaning she really struggles for it.

      3

      0
      • makcikkelipkelip says:

        betul tu, dah blh comsider good achievement. apa psl nak pertikai about “help 3rd world country” etc etc. if you are already involved in the 3rd world country saving effort and would like her to join in, send her an invite! Maybe she is doing other great things that you are not aware of. to each their own. sebok sungguh nak judge org huh!

        0

        0
  18. Anonymous says:

    Tahniah Najwa.
    Tapi aku musykil kenapa results sekrg ni hanya hebat di kertas? Straight As, CGPA 3.50 and above, first class honours tapi bila ngadap masa interview, nan hado. Dukacita. Results x menggambarkan keupayaan sebenar. Maaf cakap la ye, kebanyakkan private uni. Why? Lecturers sengaja bagi marks tinggi ke pun? Aku x tujukan post ni pada Najwa. Kesimpulan, biarlah hebat di kertas, hebat juga orangnya.

    2

    0
    • Anonymous says:

      Aku akui aku salah seorang yang slalu failed interview. Tapi aku selalu dpt surat recommendation bila aku bekerja tanpa melalui proses interview. Dan syarikat lama panggil semula. Sebab aku susah nak bagi janji manis and high expatiation kat org. Sbb dlm bekerja takkan ada kerja yang perfect.

      1

      0
  19. Mimi says:

    Najwa antara artis yang tak banyak buat hal. Jaga reputasi semasa. Pandai pulak tu. Semoga najwa berjaya dengan kerjayanya.

    nak honeymoon atau bercuti ke korea boleh roger ye

    0

    0

Leave a Comment

Optional