March 28th, 2019

Ramai selebriti tempatan terlibat dalam misi keamanan dan kemanusian di luar negara untuk membantu saudara segama Islam di Palestin dan Syria, salah seroang yang paling aktif adalah Heliza Helmi.

Setiap langkah beliau diakui penuh dengan cabaran. Apa sahaja boleh berlaku sehingga Heliza sentiasa mengingatkan dirinya bahawa kemungkinan untuk kembali ke tanah air dalam keadaan bernyawa sangat tipis.

Setiap kali pergi misi bantuan kemanusiaan, pasti Allah akan bagi pengalaman yang di mana kami berhadapan dengan nyawa di hujung tanduk. Tiket pergi ada, tiket kembali mungkin tidak ada. Terdapat satu pengalaman, kami diberitahu yang kawasan ini tidak selamat tetapi kami kami tiada pilihan. Kami hanya berselawat ketika ingin keluar.  Selepas beberapa minit, tempat yang kami lalui itu meletup (akibat dibom).

View this post on Instagram

ONE WAY TICKET ( SHARE KAN ) PERGI MUNGKIN TAK KEMBALI _ Apa kata kata semangat yang boleh kalian komen di sini? Marilah kita menghulurkan sumbangan Salurkan Sumbangan buat rakyat Syria. . Menerusi Maybank Islamic SYRIA EMERGENCY APPEAL (DANA MAPIM) Akaun No : 562834636987 Atau www.tabungsyria.com – @saniarabyalkahery @hazwanihelmi @thehelmiswarrior @helizaguzelhive Subscribe Youtube Channel : The Helmis #thehelmiswarrior #helizahelmi #diariseorangmujahidah #helizahazwani #rescuesyria #mhitv3 #onewayticket #thehelmis

A post shared by 🎯H E L I Z A H E L M I 🎯 (@nurhelizahelmi) on

Heliza turut berkongsi pengalaman getir berhadapan dengan situasi dimana selaras senapang berada di bawah dagunya. Ketika itu, Heliza hanya mampu berdoa dan mengakui beliau mengimpikan untuk mati syahid.

Setiap kali berada di sana, saya mengimpikan mati syahid malah saya pernah berhadapan dengan selaras senapang yang berada di bawah dagu. Saya  berdoa ya Allah ambillah nyawaku. Wahai jiwa-jiwa yang tenang, pergilah mengadap Tuhanmu dalam keadaan kau reda dan diredai.

Bukan semua orang mempunyai keberanian untuk menjejakkan kaki ke Syria dan Palestin untuk menghulurkan bantuan kepada saudara Islam kita yang memerlukan. Kami respek dengan Heliza yang tidak henti menyertai misi keamanan dan kemanusian tersebut, semoga beliau dilimpahi dengan keberkatan.

Sumber Berita : Astro Awani


90 responses to “Pernah Berdepan Situasi Senapang Di Bawah Dagu, Heliza Helmi Impi Mati Syahid”

  1. mak aku says:

    Tak tau nak kata apa2..terpesong sngat dah tujuan nya.

  2. lekdek says:

    Seems like she do something in return.

Loading...