Perkataan ‘Retis’ Satu Bentuk Kutukan Dan Penghinaan – Beto Kusyairy

Hiburan

Perkataan ‘Retis’ Satu Bentuk Kutukan Dan Penghinaan – Beto Kusyairy

Pada era Internet para peminat industri hiburan bebas berinteraksi sesama sendiri tentang artis yang diminati dan tidak disukai. Dalam beberapa tahun kebelakangan ini, wujud satu istilah baru untuk merujuk kepada artis iaitu ‘retis’ dalam perbulan tidak formal secara lisan mahu pun bertulis.

Pelakon berbakat Beto Kusyairy bagaimanapun berpendapat penggunaannya perlu disesuaikan dengan maksud kerana menurut beliau, perkataan retis ialah satu bentuk kutukan dan penghinaan. Beto menulis status di akaun Twitter miliknya:-
 photo beto1.png

Advertisement

Baginya sekiranya peminat hendak berinteraksi dengan artis dan masih mahu mengekalkan suasana yang positif dan mengeratkan hubungan perkataan ‘retis’ tidak seharusnya digantikan kepada perkataan ‘artis’ kerana ia istilah berbentuk ‘slanga’, iaitu sesuatu yang digunakan untuk menyampaikan tona negatif.
 photo beto2.png

Ada betulnya kata Beto itu. Sekiranya anda mahu memperli atau menyampaikan sesuatu secara sinis bolehlah menggunakan perkataan ‘retis’, seperti terma yang biasa digunakan pada masa kini iaitu ‘retis sendu’.

Sebaliknya jika anda meminati artis itu seharusnya menggunakan perkataan artis sebagai satu bentuk penghargaan kepada mereka. Janganlah panggil mereka ‘retis’, sentap mereka mendengarnya, ya tak?

Festival of ASEAN Cultural Expressions 2015 – 15-20 Oct 2015

Posted by Festival of ASEAN Cultural Expressions 2015 – 15-20 Oct 2015 on Saturday, 10 October 2015

 

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...