Perkara Tentang Bruce Lee Yang Anda Perlu Tahu

Trending

Perkara Tentang Bruce Lee Yang Anda Perlu Tahu

Bruce Lee antara GURU Kung Fu yang terbaik dan beliau juga telah banyak menhasilkan filem Kung Fu yang berkualiti walaupun bunyi suaranya lebih kuat dari effect bunyi sepakan beliau. So Lame!! Cerita lama gaya lama!

Advertisement

1. Bruce Lee mempunyai kecacatan semulajadi : kaki yang panjang sebelah dan testis yang besar sebelah.

2. Bruce Lee sebenarnya rabun teruk dan memakai cermin mata tebal, dan dia menggunakan soft lens. Terbukti di Amerika, soft lens sudah wujud pada zaman itu

3. Bruce Lee bukan 100% Chinese, ibunya Grace Lee adalah campuran Chinese & Jerman, dan ini menjadikan Bruce Lee memiliki 1/4 darah Jerman.

4. Bruce Lee pertama kali muncul dalam filem ialah pada umur 3 bulan. Dia dibawa ayahnya, seorang yang cukup terkenal dalam Chinese Opera untuk tampil pada filem pertamanya.

5. Dalam suatu majlis lelong, sebuah surat tulisan tangan Bruce Lee untuk memotivasi dirinya sendiri dgn tajuk “My Definite Chief Aim” dijual dengan harga US$29,500.

Advertisement

6. Kelajuan pukulan Bruce Lee adalah 1/500 saat dari jarak sekitar 1 meter ke sasarannya.

7. Bruce Lee seorang yang sangat kuat untuk saiznya, dia dapat melakukan push ups 50 kali dgn satu tangan. Bolo Yeung (aka Chong Li) yang begitu besar tidak pernah menang melawan Bruce Lee.

8. Bruce Lee dapat melakukan push up dgn satu tangan hanya dgn 2 jari (telunjuk dan ibu jari) dan push ups dengan dua tangan, namun hanya menggunakanibu jari sahaja.

9. Bruce Lee mempopularkan teknik ‘one inch punch’ iaitu tumbukan dari jarak 1 inci. Pada satu pertandingan karate, dia mempraktikannya pada seorang juara judo berasal Jepun yang memiliki berat sekitar 100 kg. Juara judo itu jatuh terduduk dan kakinya terangkat apabila terkena one inch punch dari Bruce Lee.

10.Ketika umur 13 tahun Bruce Lee berguru dengan Yip Man untuk belajar Wing Chun kerana pada ketika itu, Bruce Lee dan geng nya sering bergaduh dengan geng lain. Bruce Lee terfikir jika beliau diserang ketika berseorangan. Jadi beliau pun belajar Wing Chun untuk belajar berlawan dengan ramai orang sekaligus.

11. Ada tiga murid Bruce Lee yg pernah memenangi World Karate Champion: Chuck Norris, Joe Lewis dan Mike Stone.

12. Di Amerika, Bruce Lee mengajar kung fu kepada semua bangsa dengan tidak memilih-milih, dan kerana itu, dia dicabar oleh guru kung fu lain dengan tuduhan membocorkan rahsia Chinese Martial Art kepada bangsa lain. Bruce Lee menerima cabaran itu dan mengalahkan guru tersebut dalam masa 3 minit. Bruce Lee kecewa, kerana mencipta konsep “Jeet Kune Do”.

13. Film Dragon The Bruce Lee Story yang diarahkan Jason Scott Lee adalah filem yang sangat tidak tepat dalam menggambarkan cerita sebenar Bruce Lee. Dalam filem tersebut, Bruce Lee ditendang punggungnya, menjadi lumpuh dan terpaksa menggunakan kerusi roda.

Advertisement

Dalam kejadian yang sebenar, cedera Bruce Lee disebabkan oleh latihan dengan beban yang terlalu berat dan menyebabkan kecederaan tulang belakang, dan sebenarnya sebenarnya tidak pernah duduk di kerusi roda.

14. Sewaktu berehat dari kecederaan tulang belakangnya selama 6 bulan, Bruce Lee menulis buku “Tao of Jeet Kune Do” yang menjadi best-seller.

15.Beberapa saat sebelum kematian Bruce Lee, “Pa Qua” (sejenis azimat yang dipercayai dapat menepis evil spirits) pada rumah Bruce Lee jatuh ditiup angin.

Sumber: :LaBoJi

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

10 Comments

  1. Aleee

    March 22, 2013 at 6:14 pm

    ko yg rubbish tk tau pape nk ckp org rubbish..sampah masyarakat ko ni

    Memang betol bruce lee prnh sparing ngn Arwah Mahaguru Dato Meor dulu..
    tp kematian bruce lee bkn punce dr arwah dato meor..
    Gua tau la cite sbnr..gua dulu dh prnh tnye kat cikgu sazali ank kepada Arwah dato meor pasal ni..

    • Anonymous

      February 5, 2014 at 8:08 pm

      Lu tanya pon itu anak dia yg cakap.. mcm2 dia boleh cakap. Org nak bukti.

  2. Anonymous

    March 21, 2013 at 10:13 am

    to opdom…

    i rasa u kena banyak membaca buku la. nampak sgt u sampah yg tak pernah membaca. fakta atau tidak, cerita tu mmg ade. memalukan…

    • opodom

      March 21, 2013 at 12:31 pm

      lagi Rubbish

    • Anonymous

      March 22, 2013 at 11:02 am

      opodom=rubbish

  3. Macam penah dengar fakta no 16

    March 20, 2013 at 5:36 pm

    fakta no 16 tu aku penah baca dalam buku apa ntah lebih kurang mcm Mastika gitu..betul ke tak x tau la..

    • Opdom

      March 21, 2013 at 6:17 am

      still, rubbish

  4. FAKTA NO 16

    March 20, 2013 at 12:30 pm

    16) Bruce Lee Mati Selepas Tewas Dengan Silat Melayu oleh Dato’ Meor Abdul Rahman.

    • opodom

      March 20, 2013 at 12:48 pm

      Rubbish

    • Audrey Hepburn

      March 21, 2013 at 12:12 pm

      totally rubbish. sah2 orang yg tulis komen ni tak pernah tengok dokumentari pasal Bruce Lee. buat malu je.

Loading...