Perjuangan Melawan COVID-19 Tidak Akan Berakhir Selepas Tempoh ‘Lockdown’ Ditamatkan – WHO

COVID-19

Perjuangan Melawan COVID-19 Tidak Akan Berakhir Selepas Tempoh ‘Lockdown’ Ditamatkan – WHO

Ketua Pengarah Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus di dalam satu kenyataan baru-baru ini memberitahu, menamatkan perintah ‘lockdown’ bukan bermakna ianya adalah penamat kepada COVID-19. Ramai yang mempunyai tanggapan yang salah mengenai kesudahan perintah ‘lockdown’ bermaksud kebebasan sepenuhnya dari wabak itu.

Menurutnya lagi, tamatnya perintah ‘lockdown’ ianya akan membawa kepada satu permulaan kepada satu fasa yang baru. Beliau berkata adalah penting untuk sesebuah negara itu untuk mendidik rakyatnya dalam mencegah kebangkitan semula wabak ini pada masa hadapan.

Advertisement

Kami mendorong beberapa negara untuk mula merancang bagaimana untuk meredakan sekatan sosial. Ianya sangat penting bahawa langkah-langkah ini diambil kira.

WHO

Dr Tedros memberitahu menteri-menteri kesihatan bahawa WHO sangat prihatin bahawa virus itu sekarang nampaknya semakin merebak pantas di negara-negara yang kekurangan kemampuan. Sokongan dan bantuan segera diperlukan, bukan hanya untuk menyokong negara-negara untuk menanggapi COVID-19 tetapi untuk memastikan perkhidmatan kesihatan penting yang lain berterusan.

WHO turut merakamkan ucapan terima kasih kepada kerajaan Arab Saudi yang telah memberikan sumbangan dana sebanyak sebanyak $500 juta (RM2.2 bilion). Sumbangan ini diberikan bagi membantu WHO menangani penularan wabak COVID-19 di seluruh dunia.

Sebelum ini, Donald Trump telah pun menghentikan dana Amerika Syarikat untuk WHO selepas Persatuan Kesihatan Sedunia itu dilihat terlalu melebihkan China dalam soal pandemik ini. Dana yang dihentikan itu pastinya telah memberikan kesan kerana Amerika Syarikat merupakan penyumbang terbesar WHO.

Artikel berkaitan: Donald Trump Ugut Mahu Sekat Dana WHO Kerana Terlalu ‘Lebihkan’ China

Sumber

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...