Written by serenity | August 21st, 2017

Penulis pasti ramai keliru dengan isu sebenar yang melanda perkahwinan Hafiz Hamidun dan isterinya Siti Arifah Amin atau Joy Revfa. Bagaimanapun portal My News Nation Malaysia mempunyai satu laporan eksklusif mengenai dokumen perceraian perkahwinan Joy Revfa dengan suami sebelum ini.

Menurut mereka, berdasarkan satu dokumen mahkamah, status Siti Arifah sebagai isteri orang masih lagi sah ketika dia melangsungkan pernikahan dengan penyanyi, Hafiz Hamidun pada 1 Mei lalu. Dan dokumen yang sama mengesahkan perceraian antara Joy dan bekas suaminya hanya berlaku pada 13 Julai 2017.


Ini bermakna hanya selepas kira-kira dua bulan selepas pernikahan antaranya dan Hafiz, suami terdahulu Siti Arifah menceraikannya dengan talak satu.

Siti Arifah dikatakan telah hadir sendiri ke Pejabat Agama Islam Daerah Petaling pada 8 Ogos lalu dan mengemukakan Surat Akuan Cerai Taklik dari Majlis Agama Islam Wilayah Songkhla, Thailand. Menurut sumber:

Surat itu mengesahkan bahawa telah tertaklak Siti Arifah, 30 dengan Mohd Rayos, 46, dengan satu talak pada tarikh 13 Julai 2017.

Menurut sumber-sumber itu lagi, Siti Arifah hanya membuat aduan taklik kepada Pejabat Agama Islam Wilayah Songkhla penghujung Mei iaitu hampir sebulan selepas bernikah dengan Hafiz.

Lantaran dari keraguan terhadap status pernikahan mereka, Hafiz dikatakan bertindak mengasingkan diri dari Siti Arifah sejak pernikahan pada 1 Mei lalu bagi mengelak sebarang kesulitan.

CERAI-_SITI-_ARIFAH
Pejabat Agama Wilayah Songkhla kemudian mengeluarkan satu surat mengenai aduan taklik Siti Arifah terhadap Mohd Rayos bertarikh 1 Jun 2017 bagi mengadakan sesi pertemuan sebulan kemudian iaitu pada 6 Julai 2017.
Melalui temuramah ‘live’ Berita Harian, Siti Arifah sendiri mengakui perceraiannya tidak didaftarkan di Malaysia. Pengakuan itu boleh ditonton dalam video di bawah:

Bagaimanapun, Siti Arifah tidak mendedahkan bahawa perceraiannya turut tidak didaftarkan atau dimaklumkan kepada Pejabat Agama Wilayah Songkla di mana dia dan suaminya, Mohd Rayos (Datuk Ray Imran) bernikah sebelum ini.

Hanya selepas menerima surat pengesahan dan lafaz talak satu dari Mohd Rayos bertarikh 13 Julai 2017, Siti Arifah dikatakan datang ke Pejabat Agama Islam Daerah Petaling bagi mengemukakan Surat Keterangan Mengadu Taklik dan Surat Akuan Cerai Taklik dikeluarkan Pejabat Agama Wilayah Songkhla pada 8 Ogos lalu. Sumber-sumber menambah:

Tidak timbul soal sama ada Hafiz mengetahui atau sebaliknya kerana Siti Arifah sepatutnya mengemukakan sijil perceraian yang sah sebagaimana diminta namun gagal sehingga 8 Ogos lalu.

Sumber-sumber itu turut berkata, Siti Arifah turut mendakwa kononnya surat cerai adalah dalam proses dikeluarkan sebelum pernikahan dengan Hafiz dijalankan. Sebagaimana dokumen diperolehi My Nation News Malaysia, Siti Arifah hanya membuat permohonan untuk bercerai dengan suami terdahulu secara taklik pada penghujung Mei iaitu hampir sebulan selepas bernikah dengan Hafiz.

Menariknya, peguam mewakili Siti Arifah melalui video ‘live’ Facebook Berita Harian, kenyataan Muhammad Nur Hafiz Roslan (minit 3.19) menyebelahi Hafiz apabila menyatakan hanya hakim syarie sahaja yang layak membubarkan sesuatu perkahwinan.

Ia sekaligus menyokong fakta bahawa adalah satu kesalahan bagi Siti Arifah untuk tidak mendaftarkan perceraiannya dengan suami terdahulu dan bukan sekadar bermain persepsi di laman sosial.

My Nation News Malaysia mendakwa turut difahamkan ketika membuat permohonan untuk bernikah dengan Hafiz, Siti Arifah telah menandakan ruang ‘tidak pernah berkahwin’ sebagai status dirinya.

Usaha mereka untuk mendapatkan komen Siti Arifah semalam di laman Instagram wanita itu gagal selepas komen mereka dipadam.

Sumber: My News Nation Malaysia

191 responses to Perceraian Joy Revfa Hanya Berlaku Dua Bulan Setelah Pernikahan Dengan Hafiz Hamidun?

  1. Jomama says:

    Hailah gelojoh nak kawin, takde ilmu ke nak settle kan benda2 paper work ni kalau dah tau janda and kawin kat siam.

    And hampa 2 ni tak da mulut and otak ka untuk discuss dengan penuh intelek pasal masalah korang ni? Dua dua dok sembag kat media social.

    23

    1
    • Ramadan says:

      “adalah satu kesalahan bagi Siti Arifah untuk tidak mendaftarkan perceraiannya dengan suami terdahulu dan bukan sekadar bermain persepsi di laman sosial.
      My Nation News Malaysia mendakwa turut difahamkan ketika membuat permohonan untuk bernikah dengan Hafiz, Siti Arifah telah menandakan ruang ‘tidak pernah berkahwin’ sebagai status dirinya.

      Pendek kata JR sebenarnyabelum boleh kawin dgn HH sebab dia belum daftarkan penceraiannya walaupun dia buat dakwaan dah bercerai sejak 2015.. HH memang silap sebab sepatutnya dia sabar tunggu semua proses dipihak JR selesai sebelum ambik keputusan kawin sebab JR sendiri kata HH nak pernikahan di langaungkan cepat.. tapi kesalahan HH tu sebenarnya khilaf yg kadang2 memang tak disedari bagi yg belum pernah lalui perkahwinan & penceraian tu sendiri. Iktibar & hikmah disebalik kemelut & konflik ini adalah sesuatu yg kita (orang ramai mungkin tak tau @ belum tau) iaitu prosedur nak nikah kahwin kena telus. Kedua2 bakal pengantin kena tahu setiap syarat di pihak kedua2nya..

      108

      -1
      • Pekerja Gomen says:

        Masalah dokumentasi…

        Dia ngan ex husband kahwin di Songkhla / daftar tak di Malaysia?
        Kalau tak daftar di Malaysia, maknanya perkahwinan diorang sah di sisi Islam, sah dari undang2 Thailand… tp tidak disahkan di Malaysia…

        Bercerai, talak lafaz, cerai di sudut Islam tapi memandangkan tidak daftar cerai di Songkhla, Thailand masih anggap mereka suami isteri, walaupun dari hukum Islam, sah cerai. Malaysia takde rekod kahwin mahupun cerai, so sebab tu Joy tanda tidak pernah berkahwin sbb ikut rekod dia di Malaysia, dia mmg tak pernah kahwin…
        Kalau org yg belum pernah kahwin, buat apa nak tunjuk surat janda? Bukan salah kadi yg nikahkan. Semakan dh dibuat dalam sistem, tiada daftar nikah sebelum ni, nak surat cerai untuk apa?

        Apabila Hafiz ragu2, Joy mula nak daftar semula cerai di Songkhla… masalahnya daftar cerai mana boleh backdated. Dia akan ikut tarikh daftar. Hakikatnya di sisi Islam, Joy dah lama menjanda, rujuk pun tak boleh dengan ex sbb iddah dh lama tamat. Cuma tarikh dokumen je yg buat konflik dan isu.

        My personal opinion. Perkahwinan mereka sah di sisi Islam, cumanya undang2 di Malaysia bila nak daftarkan perkahwinan dokumen harus lengkap dan jelas…

        kalau betul HH nak gunakan alasan dokumen untuk bubarkan perkahwinan… talak tetap perlu dilafazkan kepada Joy. Hanya Malaysia je tak iktiraf perkahwinan… tp dari sisi Islam… perkahwinan itu sah kerana rukun nikah telah dipatuhi.

        231

        0
        • Anonymous says:

          semua tu betul…

          cuma kalau saya… saya tak suka ditipu mahupun diperdaya…

          tapi tu sayalah… orang lain… saya tak tahu lah

          36

          0
        • Anonymous says:

          Kenapa Joy tipu Hafiz?

          14

          1
        • Anonymous says:

          Joy ni kurang cerdik n mmg kuat berangan agaknya. Nampak sgt main belasah. Mmg patut Hafiz asingkn sehingga clear. Joy penipu. Benci penipu.

          21

          3
        • AN says:

          Pd pndpt sy pn begitu. Kalau dri akad dah cerai lama cuma tak buat dokumen. Kalau tick janda, mahkamah minta surat cerai.

          Apa2 pn mahkamah yg akan tentukan sebab selalu mereka menggunakan rujukan blandas hadis utk hal mcmni. Moga2 jodoh mereka panjang.

          14

          0
        • Anonymous says:

          Butiran ko ni betul lah. Tapi pasal apa nk menipu.

          Satu lg nikah kawen kat Siam tu utk apa. Selalu jd mslh bila ada pihak nikah ke Siam.

          14

          0
        • Hanya pandangan says:

          Betul tak sah disisi undang-undang Malaysia sahaja, tapi disisi agama sah.

          Pada pendapat saya,

          Sebenarnya HH pun kurang bijak, sepatutnya bukan lari dari masalah, tapi cari jalan penyelesaian atau rujuk pejabat agama dari awal, benda basic, kalau sayang kita akan cuba pertahankan sesuatu hubungan, tapi kalau rasa sayang tu tak ada, sebaliknya. Ditipu dalam kehidupan tu biasa, mana ada manusia yang tak buat salah. Baik atau buruk itu adalah tanggungjawab HH untuk bimbing isteri ke jalan yang benar. Tapi lari dari masalah dengan tinggalkan macam tu selama 2 bulan, kalau seminggu mungkin okey, tapi 2 bulan, lamanya nak cari jalan penyelesaian.

          52

          0
        • Puteri says:

          setuju dengan pendapat Pekerja Gomen

          2

          0
        • Anonymous says:

          aku setuju pendapat ko..

          0

          0
        • Peliks says:

          Kenapa nk kt joy tipu HH? Sedangkn HH dh tau kan status joy sebenar… Dan HH blh tangguh kawin sampaj kes cerai joy settle. Semua di tgn HH jgk kan untuk buat keputusan nk kawen? Nape perlu salahkan Joy semata2? HH kawin pun bukan kene paksa ngan joy kan.

          Sebagai seorang lelaki sila tunjuk sikap bertanggungjawab anda itu. Bkn lepas tgn mcm tu je.

          20

          1
        • ash says:

          ye
          sy pn setuju kalau dikira dari Hukum Agama Joy bukan lagi isteri org
          cuma kalau x dibuktikan dengan dokumentasi
          pasti akan timbul isu berbangkit pada masa depan
          lagi pulak Joy ada anak
          dan kalau nanti mungkin ada anak dgn HH
          anak nk sekolah nanti mesti ada beberapa dokumen yang berkaitan
          takut bercanggah pulak tarikh
          silap besar dr Joy & Ex Suami
          ambil mudah urusan nikah kahwin
          kalau lepas nikah di Thailand terus daftar di MAlaysia
          jd urusan Cerai di Malaysia shj
          dan si Joy pn kalau dh tahu HH mmg nk ajak kahwin patutnya settle kan terus hal yg utama

          Kalau Kerajaan Malaysia x tegas tentang perkara mcm ni
          makin ramai yg ambil mudah dan kawen cerai sesuka hati dgn alasan Lafaz dh Jatuh
          ini sebenarnya utk membela wanita jugak dan menjaga keturunan

          37

          0
        • setuju says:

          setuju..cuma dokumentasi sahaja yang bermasalah..dalam islam nikah dah cerai yang joy lalui tu sah..seorang ustaz mcm HH patut tahu..bukan mengasingkan diri macam tu

          6

          0
        • anonymous says:

          EXACTLY ! cerai dalam tahun 2015 dgn bekas suami pertama….pastu kawin lain tahun 2017…dari segi hukum agama dah sah cerai jatuh talak pd perkahwinan pertama dan sah nikahnya pada perkahwinan kedua 2017..

          HH ni apa motif dia sebenarnya eh?

          4

          0
        • Rania says:

          Dalam borang nikah ,joy tulis single ke janda. Xkan Hafiz X tgk. Kalau dia tulis single mmglah xda rekod .tp kalau dia tulis janda dlm borang walaupun. X daftar kat Msia kena bg jugak Surat cerai Thailand Tu.

          5

          0
        • bdk sekolah says:

          betul lah tu..apa x belajar agama ke hafiz hamidun ne…bdk2 umur belasan tahun pun tahu nikah sah dan x sah…undang2 hanyalah undang2 semata2… noob..bg yg main dota itu dia tahu makna tu… ha ha ha..

          1

          2
        • haha says:

          Memang setuju dengan apa yang pekerja gomen kata. Cumanya kenapa undang2 dan dokumentasi diperlukan? supaya tidak berlaku kekhilafan dan juga sudah terbukti bahawa dia sudah sah bercerai. Bagi saya, HH berhak buat begitu disebabkan dia berasa ragu2. Bayangkan HH tidak berapa tau cerita sebenar. Ya, memang Joy beritahu sekian2 tarikh, tetapi siapakah saksinya? ada bukti untuk menyokong kenyataan Joy? Jadi disebabkan was2 HH ambil keputusan menjarakkan diri terlebih dahulu. Risau jika syarak x sah disebabkan Joy tidak bercakap benar, berdosa mereka duduk di bawah 1 bumbung dan juga membuat hubungan kelamin. Sedangkan bila kita nak makan makanan tapi ragu2 terus jadi haram, apatah lagi mengenai hubungan yang melibatkan keturunan.

          16

          0
        • Anonymous says:

          Businesswoman kan mestilah pandai putar belit. pasal nikah cerai pun dier boleh kelentong dier boleh blur sotong atau buat buat blur. Dier sambil lewa ajer. Sepatutnya semua paperwork cerai dah selesai barulah kawin lagi satu ni tidak paperwork tak complete dok sebok nak kawin lagi.

          6

          0
        • Anonymous says:

          bagusnya penerangan nih!! thumbs up

          1

          0
      • wekkkkkkk says:

        sesiapa pun boleh main cinta, larilah kemana saja, jika status masih bini org, kalau gantung x brtalipun sama, x ada surat ceraipun x leh kawen. Ajaran kristian pun sama tu hari aku ada tgok TV omputeh, si bini nk kawen gn org lain, tapi dia masih bini org, dn nk mmfaiklan perceraian di Mahkmah, dgn suami dh lama betahun2 berpisah ( belum sh cerai) tetiba bila nak settle di Mahkamah jatuh cinta semula, dn x jadi nak cerai, ini x apa, sbb masih suami isteri, keputusan belum di kuakan oleh Mahkamah.

        Last2 pakwe yg nk di kawen tu tinggal mcm tu je…sian pakwe baru dia.,..hansome/muda pulak.

        3

        1
        • Cindy Nargolis says:

          Aku pening…aku pening….aku pening. Sah ke tak sah ke GST tetap kena bayar. Lantak ke ko lah…byk masaalah lain aku nk pikir. Nk cerai elok2 la…jgn pakai hentam keromok je. Kan dah problem…

          10

          1
        • Kiah says:

          So nampak gayanya si Joy ni berpoligami lah yer? Adoi…satu dlm sejuta!

          15

          3
        • Tok Kadi Tempatan says:

          Kawin nk bukan olok2. Jgn ikut sedap hati je. Itulah… kawin kt Siam, cerai x tutup fail betul2. Permulaan korang pun dah xelok. Byk yg kawin di Siam ni ada masaalah. Tengok Awie, tengok Rita Rudaini…semuanya haru biru!

          21

          0
        • Pengajaran says:

          Species kawin pakai tok kadi Siam….mcm ni la!
          Nk cepat punya pasal. Ada ke tok kadi sana sign dokumen2 yg sah? Pikir2 lah sendiri korang. Berani buat…. sendiri la settle. Skrg kan dah serabut.

          17

          0
        • wekkkkkkk says:

          mungkin dalam surat nikah thailand tu ada tulis tulisan Thai…(JR x fhm)…dn jika ada tulisan jawipun…boleh ke JR baca..mcm mana undang2 nya.

          Aku penah tgok kwan nyer sijil nikah thailand..aku tgok pun pening

          8

          1
        • Ayam Jagoh says:

          Si JR sebelum ni punya la bermadah helah situ sana sini sinun duk bagi gambaran macam teruk sangat HH tu. Tak cukup; tambah lagi suku sakat JR menambah2 lagi perasa bagi menampakkan lagi betapa “hanatnya” HH sebagai lelaki, suami, ipar n menantu.. Sekali setepek kena..; ‘punca datang dari diri sendiri juga..’ ceh..!!

          59

          0
        • Kalthom says:

          Joy telah memberikan keterangan palsu. Ni kes jenayah dan patut dihukum!!!

          21

          0
        • c says:

          Kalthom
          says:
          August 21, 2017 at 9:30 pm

          ya.betul kena hukum/denda…mempermainkan undang2 dn ini pun di kira jenayah syariee

          3

          0
      • Ustazah Selfie says:

        Dua2 berimejkan Islamik padahal… semak serabut masaalah syariah x settle.
        Tu la dik islam hanya di kepala dan janggut mcm lalang xckup baja. Xboleh pakai dua2 ekor. Podahhh!!!!

        18

        0
        • Anonymous says:

          dari segi hukum sah di msia dan juga di siam.
          dari segi perundangan x sah di malaysia tapi di siam..sah. sbb nikah di siam xde dokumentasi di msia ni. it is just a documentation and isu teknikal bukan hukum! itu je.

          17

          1
        • wekkkkkkk says:

          sbb tu kena daftar kt sini..apa ssh daftar lah…inilah masalah nya jik x nak daftar…duitkn byk..byr je denda.
          Aku penah tanya pada kawan serumah yg kawen lakii org kt Siam dia kata kena daftar lah kak kami..kalau daftar kena denda RM2K lebih/ seorg..mcm tu lah, itu tahun 2006 yg lepas, skrg x taulah berapa nilai denda.
          Kn JR ni byk duit.

          9

          1
        • Anonymous says:

          Tngok updte FB joy emosi memanjang.suke tnjuk msalh klurga kt laman social.diam2 sudahlah. Muakkkk!!

          16

          -1
        • Lol says:

          Dalam semua hal mesti ada black and white. Masuk toilet pun dapt resit kecik.

          14

          0
        • Anonymous says:

          Bagi saya, si Joy lah yg salah. HH mangsa tempias kekhilafan dia. Punca semuanya dri si Joy.

          27

          0
        • Anonymous says:

          cerita cinta ku yg terkandas tengah road dgn Pakistan jual carpet sebab dier tipu aku cakap tak pernah kawin sekali find out ader sekor bini & 2 pompan simpanan pat sana. I caught him red handed tengah henjut betina tu. wek wek wek hu hu hu bodo nyer aku tak periksa dulu status dier ……..

          1

          1
      • Dania says:

        Ramai lelaki dayus yg bila dah tidak mahu lg dengan isteri harus segerakan perceraian di mahlamah dengan segera. Dalam kes ni bekas suami Joy.. Dato Ray harus bertanggungjawab lepas kan isteri dengan cara yg betul. Ramai lelaki main tinggal je bila cerai isteri. Yg merana si perempuan kerana perlu dokumen yg sah bila dah bercerai. Org lelaki tanda dokumen cerai takde isu nak kawin lagi kerana mmg sah dari hukum syara boleh berpoligami. Joy dah terang2 bukan lagi isteri dato Ray.. cuma disebabkan tiada dokumen rasmi telah menyusahkan keadaan dipihak wanita. Inilah dilema yg ramai wanita hadapi.. dicerai luar mahkamah tetapi pihak lelaki tidak mahu tampil ke mahkamah utk lafaz cerai.. atau dlm kes yg lebih teruk gantung tak bertali. Yg merana ialah wanita.. harus mohon taklik hanya utk dilepaskan dgn sah dan dapatkan dokumen rasmi. Diharap anda yg membaca ini terutamanya lelaki bertanggungjawab terhadap urusan perceraian. Jangan aniaya pihak perempuan. Cerai biarlah sehingga pihak perempuan dapat dokumen yg sah utk memudahkan urusan hidupnya di masa hadapan.

        24

        0
        • sara says:

          kalau nikah+cerai dgn suami pertama tak berdaftar di sini. urusan daftar kelahiran anak dia mcm mana? bukan kena ada sijil nikah mak ayah masa nak daftar kelahiran anak dekat JPN?

          6

          0
    • iq says:

      maknanya arpah si isteri yg sah lah dengan suami yang pertama, seblum kahwin pejabat nikah kahwin tak buat semakan or chek up ke setiap keterangan dokumen? Pejabat kadi buat ape? then hanya hakim syarie sahaja yang wajib tentukan perkahwinan 1st tue sah dan juga sah bercerai dan jugak sah kawin baru, paling malang, mcmmne anak lelaki 1st tue punya status?

      6

      10
      • lynn says:

        Kalau dia kawin kat thailand, and tak maklum kat sini, mcm mana kadi sini nak tahu? agak2 la nak salahkan kadi pun.

        43

        1
        • wekkkkkkk says:

          sbb Joy CKP pada semua org (BOHONG LA TU) dia kata SURAT CERAI DLM PROSES DI KELUARKAN…jdi Kadi/Pendaftar terkedulah masa Joy ckp mcm tu diirigi dgn jelingan godaan syaitan supaya Kdi/Pendatar x tanya banyak2 dn minta surat cerai yg asal… korang tau jelah, kalau org lawa, muda, kaya, kadipun akan terlepas pandang / tanya berulang kali dokumen tu.
          kankankankankankan…

          cer kalau org tu x ada rupa, x lawa, pakaian pun pesen lama2, mesti kadi ckp…ko kena siapkan dan bawa semua dokumen sebagaimana yg ada di muka depan, apa dokumen yg harus/wajib bawa/ada…faham….kata org agama tu..

          21

          1
        • Olay says:

          Ya rabbi malunya…so kiranya apa huh? Zina ke sama si Hafiz ikut hukum??? Minta krim pencerahan…

          3

          9
        • anonymous says:

          setuju sangat..dah sah2 si JV tu dulu nikah kat Thailand….dan ceraipun kat Thailand tahun 2015, dia tak daftarkan kedua duanya, nikah dan cerai kat Malaysia …so takdak la record nikah cerainya kat Pejabat Agama Msia..faham ke idok?

          17

          0
        • Huhuhuhu says:

          Ikut undang2 siam…dia ada satu laki. ikut undang2 msia dia ada 2 laki.

          kelas ko jahhhh!

          23

          0
        • iq says:

          skrg ko paham tak, prosedur nak kahwin ko dan pasangan akan isi borang, then pejabat kadi akan tanya, soal selidik dan check setiap satu RUANGAN jawapan yang pasangan isi, then pejabat kadi akan memintak pembuktian seperti sijil lahir – confirm cukup umur, check alamat ic to confirm pemaustautin kariah dan bidang kuasa pejabat kadi, then wali, cth kalo bapa adalah wali dan bapa dah meninggal mean kena ada pembuktian sijil mati from jpn baru lantik wali yg lain, sama juga dengan lah bila arpah dah kawin dan dakwa dah bercerai, pembuktian sgt penting, dokumen nikah, cerai semua kne ada baru lah pejabat kadi bagi lampu hijau or kebenaran bernikahhh.
          contoh, pejabat kadi tanya, awak pernah kahwin (wanita) dan awak nak kawin denga hafiz, awak dah sah bercerai dan prosedur dah selesai termeterai di mahkamah tak? awak ada perintah mahkamah tak,? sila bawak salinan asal dan bukti resit2. common sense lah wei

          6

          0
        • Nara says:

          Belum cerai betul2 dah nk kawin. Terima je lah kesannya ye dok???

          2

          1
        • islam is ur way of life says:

          ternyata sekarang si joyah ni memg berniat menipu sebab nk sgt kawen dgn artis. joyah sendiri plak instafemes. selain menipu pejabat agama dgn status perkahwinannya, mcm mana dia boleh terlepas dengan semakan di borang yg belum berkahwin tu sedangkan joyah ni dah ada seorang anak pun hasil perkahwinan terdahulu? adakah dia juga telah menipu pihak berkenaan mengenai status anaknya? joyah ni kan poplar tak patut pejabat agama angguk2 geleng2 jer? pismidon pun satu anak tiri dia tu berbinkan siapa? dunia2 ni yg kita semua tahu joyah ni jahil menggunakan agama tuk kepentingan diri sendiri, MENIPU satu malaysia, menipu diri sendiri bahkan backup baik punya oleh famili pula, mcm bersubahat semua nk menjerat pismidon dan berdrama sedangkan bak kata pismidon “acah2 suci”. i think she is sick and halucinating, she needs help – Malu nye kau pompuan sangap sangat ke nak bersomi??? sanggup ko tidakkan status anak ko sendiri – ke joyah ada kabel besar kat pej. agama tu? bila rahsia terbongkar semua tuding jari … masyaallah.semoga Allah ampunkan dosa2 kamu

          4

          0
        • Peliks says:

          Masalah dokumentasi…

          Dia ngan ex husband kahwin di Songkhla / daftar tak di Malaysia?
          Kalau tak daftar di Malaysia, maknanya perkahwinan diorang sah di sisi Islam, sah dari undang2 Thailand… tp tidak disahkan di Malaysia…

          Bercerai, talak lafaz, cerai di sudut Islam tapi memandangkan tidak daftar cerai di Songkhla, Thailand masih anggap mereka suami isteri, walaupun dari hukum Islam, sah cerai. Malaysia takde rekod kahwin mahupun cerai, so sebab tu Joy tanda tidak pernah berkahwin sbb ikut rekod dia di Malaysia, dia mmg tak pernah kahwin…
          Kalau org yg belum pernah kahwin, buat apa nak tunjuk surat janda? Bukan salah kadi yg nikahkan. Semakan dh dibuat dalam sistem, tiada daftar nikah sebelum ni, nak surat cerai untuk apa?

          Apabila Hafiz ragu2, Joy mula nak daftar semula cerai di Songkhla… masalahnya daftar cerai mana boleh backdated. Dia akan ikut tarikh daftar. Hakikatnya di sisi Islam, Joy dah lama menjanda, rujuk pun tak boleh dengan ex sbb iddah dh lama tamat. Cuma tarikh dokumen je yg buat konflik dan isu.

          My personal opinion. Perkahwinan mereka sah di sisi Islam, cumanya undang2 di Malaysia bila nak daftarkan perkahwinan dokumen harus lengkap dan jelas…

          kalau betul HH nak gunakan alasan dokumen untuk bubarkan perkahwinan… talak tetap perlu dilafazkan kepada Joy. Hanya Malaysia je tak iktiraf perkahwinan… tp dari sisi Islam… perkahwinan itu sah kerana rukun nikah telah dipatuhi.

          Dari pekerja gomen

          7

          0
      • Pelik Aku says:

        Dengar press conference pagi tdi si joy ni ada ckp dia percaya perkahwinan dia tu sah. Pakai sedap hati ko boleh pulak main ikut naluri wanita ikut sedap hati. Nmpk sgt pompuan ni pun x brapa betol. Pandai2 je buat undang2 sendiri..

        18

        0
        • wekkkkkkk says:

          mana leh “pakai ikut sedap hati ckp” bab2 mcm ni. Pembohong, pendek akal & x ada pegetahuan agama dn kisah2 dri masyarakat x pernah amek tau..tu sbb x ada experiance, ..experiancenya…kira duit je spjg masa…tau pulak.
          Kkadang, ada benar nya kata-kata netizen. Ada nasiht dn pgalama org, kena amek iktibar.

          7

          1
        • Joy sakit mental says:

          Aku perati perwatakan joy ni..mcm dia ni psiko woman lah.ke dia mmg ada sakit mental sblm ni?sbb tu cerai berai dgn yg 1st.sbb cara dia bgtau dia komfiden nikah dia sah tu..aku tgk mcm ada ciri2 pompuan mental.tgk dia asyik meroyan hal2 dlm kain pun dah tau dia ni lain mcm sikit.wanita waras takdelah psiko mcm dia ni..

          10

          0
      • Anonymous says:

        Joy tipu letak dekat borang tu kata tak pernah berkahwin jadi pejabat agama tak adalah mintak surat cerai.Pada orang lain dia kata surat cerai dalam proses nak keluar.

        11

        0
        • Anonymous says:

          jenayah la kiranya..menipu.

          4

          0
        • Peliks says:

          Kenapa nk kt joy tipu HH? Sedangkn HH dh tau kan status joy sebenar… Dan HH blh tangguh kawin sampaj kes cerai joy settle. Semua di tgn HH jgk kan untuk buat keputusan nk kawen? Nape perlu salahkan Joy semata2? HH kawin pun bukan kene paksa ngan joy kan.

          Sebagai seorang lelaki sila tunjuk sikap bertanggungjawab anda itu. Bkn lepas tgn mcm tu je.

          3

          2
    • Syawal says:

      JR dakwa bercerai sejak tahun 2015 TAPI perceraian itu tidak di daftarkan. ATAS SEBAB itulah JR sebenanrnya belum boleh kawin lagi. Segala proses perceraian kena jelas & kena daftarkan. Dah la gitu, mengaku belum pernah kawin pulak.. hmm..

      11

      1
      • wekkkkkkk says:

        mgaku belum penah kawen…tapi anak siapa…anak buluh betung ke…

        13

        1
      • opah maheran says:

        Opah peliklah. Kalau ikut pemahaman opah, JR kawin kat thai n tak daftar kat msia, sebab tu dia cerai pun tak daftar kat msia. Time nikah plak, dia tanda dia tidak pernah berkahwin. So, kadi pun anggap dia bujang biasa ajelah.

        Persoalannya di sini, anak JR tu takde mykid lah kn. Dh parents dia pun tak daftar nikah. Ke camne.. perbetulkan opah kalau opah silap ye

        21

        0
        • wekkkkkkk says:

          aku wekkkkkk pun tanya bz body sikit…sorang x reply komen aku nyer “opah maheran”..

          tunggujelah…anak buluh betung kot…anak istimewa.

          1

          0
        • Anonymous says:

          Kawan saya nikah dengan suaminya di songkhla juga. Ank mereka dapat mykid n bin ayahnya. Sebab ada pengesahan konsulat Malaysia. Tapi xdaftar lagi di malaysia

          6

          0
        • Nukaj says:

          Apa yang aku tau lah kalau tempat aku anak yang lahir tanpa sijil nikah ibu bapa boleh mendaftar untuk mendapatkan MyKad consider anak luar nikah dan Jabatan Pendaftaran membenarkan ianya di bin atau binti Abdullah. Dalam sijil lahir nama bapa tak ada (dikosongkan). Namun demikian ia bersyarat sekiranya ada pihak yang menuntut anak ini dalam masa tiga tahun selepas dilahirkan (dibawah 3 tahun) MyKad akan diambil atau ditahan oleh Jabatan Pendaftaran sementara pendengaran atau bicara tuntutan selesai…tapi faham2 la kes tuntut anak jarang kita dengar yang selalu kes buang anak .. Kelonggaran itu hanya pada anak yang pertama sahaja sekiranya wanita yang sama melahirkan anak kedua juga tanpa sijil nikah tidak ada dokumen akan dikeluarkan untuk anak itu tetapi akan diserahkan ke Jabatan Kebajikan Masyarakat. Ibu sebenar tidak dibenarkan menuntut anak tersebut jika telah diserahkan kepada ibu bapa angkat.

          0

          0
    • minah jambu suka sahara yaakop says:

      huh ! kalau lah minah jambu jadi joy minah jambu tidak akan terima hafiz lagi dlm idop minah jambu macm siak aje prangai hafiz ni tingalkn bini dngan bergitu aje.. kalau ye pon ada masalah bawak la berbincang ngan bini tu ni tak dia boleh lari pulak…! kan 1malaysia dh tau tak sesonoh betol prangai…!

      2

      8
      • ooooolyn says:

        maaflah ya betullah tindakan hafiz tu menjauhkan diri sbb x nak ada apa2 perkara x baik berlaku sbb dia dah was2…. ini bab agama bukan kira akal logik. bab agama jangan buat main lagi2 nikah kawin nie

        5

        1
    • Cili says:

      Mula2 bergaduh konon netizen masuk campur. Kemudian cuba berbaik. Pastu failkan penceraian. Ni nk kumpulkan semua bukti…hoi pening la kalian. Mcm Sinetron indon berbelit-belit! Sakit otak aku …

      11

      0
      • minah jambu suka sahara yaakop says:

        tu la..lain orang kawin cantekkk aje bahgia gumbira gi hanimun luar negri..yg ni pulak lain asek asek kawin tk sah aje tak habis2 sengaja nak buat kontolbesi kan ??? eeeeeeee buat malu famili aje huh ! kalau hensem macm fatah amin takpe la jugak ..!

        3

        0
      • wani says:

        bubarkan perkahwinan adalah berbeza dgn bercerai

        0

        0
    • Yaya says:

      Bila masa yg diorang cerai??

      0

      0
    • Sisturnina says:

      Aku x kisah pasal cerai korang…kes ni buat aku dapat tengok wajah Siti arifah amin dari kamera org lain yg take filter…masih ok jugak..tapi bedak yg gebusss putih melepak mana? Sinaran mata mu bagai api membakar Mana? Hilang terus aura filter 360…wajah dia biasa2 aje.

      6

      0
  2. nok gebuzzz says:

    bila kes dyorg ni nak settle…..nikah kat thailand rupenyer…pas tu x daftar,x paham kenapa nikah tu x sah…kalau lepas bercerai boleh terus nikah ke…?saya pon x berapa tau sgt pasal benda ni…kena ikut hukum agama atau hukum undang2.

    5

    1
    • Anonymous says:

      yg nikah kat thailand tu joy dgn bekas laki pertama. yg dato tu. dgn HH nikah elok2 kat msia. isunya kes cerai dgn bekas laki pertama x setel lg (dr segi undang2) tp joy dah nikah lain. tu yg jd isu. so ada keraguan pada taraf ‘sah’ perkahwinan terkini joy & HH. setakat itulah sahaja yg dpt diterangkan buat masa ini.

      15

      0
    • AN says:

      Kalau ikutkan, kena ikut undang2 sbb negara kita ada undang2. Hakim2 beragama Islam dn mereka akan rujuk kitab. Sbagai contoh , Walaupun dri agama, sah. Kalau hakim cakap kena bubar dn akad nikah baru. Kita kena follow. Sbb setiap kptusan ada dalil dn hadis dirujuk. Allahualam.

      3

      0
  3. jabatan agama tak check ke says:

    macam mana boleh lepas tanpa surat perakuan cerai? macam mana boleh tanda status tidak pernah berkahwin? tak rasa bersalah ke masa sign dekat pengakuan ‘saya ialah seorang yang masih berstatus dara’?

    14

    0
    • Anonymous says:

      pejabat agama la yg kena jawab. tak pon dgn tok2 kadi sendikit nie..

      0

      1
      • Anonymous says:

        Maknanya dia ni menipu la…

        7

        0
      • Kayjay says:

        Dia menipu kadi..sebenarnya kesannya berbalik pada dia sendiri..mujurlah hafiz hamidun ada rasa bersalah..padahal boleh je buat senyap..moralnya..jangan bermain ngan hukum…

        15

        0
        • greenfingers says:

          Patutla Joy ni duk meroyan satu dunia bgtau HH tak bg hak dia sbg sorg isteri, bkn mslh batin, sb HH musykil psl status perkahwinan dia. Dia blh je buat xda apa2, tp sb dia masih ada iman yg dia jarakkan diri dari Joy. Mybe salah HH jugak gelojoh nk kawen, tp pesalah utama dia si joy ni ha. Penipu besar. Dhla penipu, tak malu plak duk buat drama swasta ni tagih simpati org n buat org terus-terusan salahkan HH. Apa punya mental la pompuan ni.

          8

          0
      • Yaya says:

        Suka hati ko saja nak salahkan pejabat agama. Meh aku explain eh.
        Si JOY ni kahwin kat siam. TAK DAFTAR perkahwinannye kat Malaysia, ataupun x sempat mungkin, alih2 dah bercerai.
        Lepas bercerai tu, pun dia masih x dokumenkan perceraian dia. Dalam masalah ni, JOY dan bekas laki dia yg salah. Dah sedap kawin, xnak daftar. Dari segi hukum, memanglah si joy ni dah sah bercerai. Kalau dari 2015, eddah pun dah habis.
        Tetapi sbb xdaftar, dia jadi masalah perundangan pulak.
        Undang2 ini ciptaan manusia TETAPI haruslah kita patuhi utk kemudahan masa depan.
        Jadi, bila perkahwinan dan perceraian si joy ni TIDAK didaftarkan kat mahkamah, rekod dia dlm perundagan Malaysia tak ada. Di kira single, anak dara, belom kawen.
        Sbb tu masa dia kawen aritu, dia tick dkt ‘belum pernah berkahwin.’
        Masyarakat dah tahu status dia janda, so dia habaq la dokumen cerai on the way. Dia ingat semudah itu la urusannya.
        Bila dah kawen dgn hafiz hamidun, barulah MUNGKIN si joy ni bincang pasal status dia dgn bekas laki lama. Yg diorg ni belom ada dokumentasi apa2. Mgkin sbb tu hafiz hamidon rasa perkahwinan mereka ni tak sah, sbb kalau ikut perundangan dan main cakap mulut je, si joy ni status dia masih isteri org. Paham ke idok?
        So takde kaitan dgn kadi ataupun majlis agama di malaysia, sbb rekod joy pernah berkahwin belum ada dlm rekod.
        Huh..
        Sekian lah sudah penjelasan saya.

        25

        0
        • saksi says:

          mmg la. tp apa BUKTI diorang BTOL2 CERAI???? kalau sebulan sblm nikah dgn HH kot2 si JOY masih ‘ bersama’ (berhubungan intim) dgn konon BEKAS LAKI dia??? mana plak edahnya???? sapa saksi diorang dah mmg ‘tak bersama’ since 2015 ???

          4

          0
        • Anonymous says:

          dia jugak tanya ‘tak rasa bersalah ke sign dekat perakuan saya berstatus dara’ so point orang atas tu adalah dia salahkan JR. dia cuma tanya pejabat agama tak check ke, sebab semua orang tahu dia janda. itu sahaja

          0

          0
    • mushkil juga says:

      kalau baca balik apa yang saya faham..perempuan ni nikah kt songkhla. Tapi kemudian tak daftarkan pernikahan tu di Malaysia .pastu cerai tapi tak daftar /maklumkan penceraian tu di songkhla…so di Malaysia, memang rekod seolah-olah perempuan ni tak pernah kawin n cerai.
      Maaf kalau saya silap faham

      21

      0
      • Anonymous says:

        Betul ..sebab semua nya buat di sana..dan rekod di MALAYSIA dia masih BELUM PERNAH berkahwin.

        7

        0
        • wekkkkkkk says:

          mcm mana ya anak dia dpt MYKID…ada idea tak, sbb kawen kt sana. Bukahkah kalau nk buat ic anak di Malaysia nk minta mcm2 dokumen. Mana sijil lahir di Malaysia, surat nikah bapa/ibu..apa status anak JR ni..

          nk tanya

          12

          0
    • Anonymous says:

      da joy tu sendiri tanda status tidak pernah berkahwin kann
      tak kan jadi keje pej agama nak g korek selidik sape joy ni..cam dorang tak keje ke? ofkos atas dasar percaya lah
      now joy la yang bersalah memalsukan status diri…gila lah! main2 kan hal nikah kawin…simpang!

      14

      0
    • Anonymous says:

      Dah dia nikah kat thai n tak daftarkan kat msia, pstu cerai pun macam cerai main pondok2, kalau cek pon tak jumpe pape lah. Dan JR plak pandai menipu, tulis tak pernah berkahwin, lagilah tok kadi ingat dia anak dara suci murni. Paham tak? Mmg lah pejabat agama n tok kadi kengkadang buat silap, tapi dalam kes ni, JR yang silap.

      5

      0
  4. Anonymous says:

    adoii pening la masalah korang nii

    1

    0
  5. haish la badan says:

    patut lerrr… kalau aku jd apih midong aku bengang. bini tipu aku hidup2. eh, bini ke kalau time nikah tu masih isteri org?

    20

    0
  6. Ugly Nara says:

    Tak sabar nak k**gkek secara halal.

    0

    5
  7. wekkkkkkk says:

    Baca kisah diorg ni buat manusia yg sanggup kawen kt thailand dn x daftr kt malaysia.
    Dh tau kawen kt sana, daftar lah, yg ssh pompuan jugak.
    lelaki senang je.

    5

    0
  8. aku says:

    ha! bab ni jgn main2. kalau btol ni la kesnya, maka tindakan HH adalah yang TERBAIK dr melakukan ZINA. maknanya joy tak berterus terang. bekas laki dia pon 1 hal…dato ray tu…lepas tangan btol!

    kalau aku jd HH pon takkan nak canang bab yg bkn saja mengaiabkan bini dia..tp byk pihak lain termasuk bekas laki yg lepas tangan mcm dato ray tu. bab hukum hakamagama jgn main woi!

    34

    0
  9. arg says:

    dlm hal mcm ni, kenapa family joy x bersuara? i mean, sblm kawen x kn ahli keluarga dia x de yg mengingatkan dia yg hal2 lps dah settle ke belum? hmmm

    14

    0
  10. Anonymous says:

    so..kiranya si joy ni nikah dalam edah ke? maaf kalau salah.

    0

    1
    • lynn says:

      kalau mcm ni bukan dlm edah tapi masih isteri org

      5

      0
      • wekkkkkkk says:

        edahkn 3 bulan…tapi ni makan tahun…mah..
        makan tahun..pun belum selesai…nilah org kata, KEJAR DUNIA SAJA…
        bab2 diri dn agama TOLAK TEPI…kn ssh nk kawen..tmbhan pompuan..HH senang je lelaki…tapi HH pun satu kenapa x cek/sabar.
        hishishishishis

        1

        0
        • Anonymous says:

          Pendapat saya JR tidak jujur..pihak lelaki dan pihak perempuan isi permohonan bernikah asing-asing…tu yg HH tak sempat semak kot… Mungkin masa kadi baca maklumat masa nak nikah ..kadi bagi tau calon suami bujang….angguk..calon isteri juga anak dara..angguk… Masa tu kot dia perasan ada maklumat yg tak betul…tindakan dia betul… Mungkin dia juga dah dapatkan nasihat pakar undang2 keluarga islam… Mustahil dia bincang dgn JR, melainkan pihak perempuan berdolak dalih…

          2

          0
      • Anonymous says:

        Cerai 2015 dah lepas edah. Cuma tak daftar cerai. Tak de hitam putih

        1

        0
  11. Hafiz says:

    Sabar la joy ini semua dugaan

    0

    2
  12. 123 says:

    Humm mampos la korang berdua…

    1

    0
  13. Anonnnn says:

    Patutla ada satu statement daripada Dato Ray dia ada ckp yg dia dah nasihatkan Joy utk settle kan satu issue.. isu ni rupanya.. habis masa anak dia lahir dia register x kat JPN? Klu xdaftar nikah boleh ke bin kn ayah kandung dia? Ikut Hukum mmg sah taraf ank dia.. tp legal documentation..

    23

    0
  14. Oppsss says:

    Bingai jgk 2 ekor ney..imej islamik dada otak kosong..sampah..

    1

    0
  15. Anonymous says:

    Ko pnah dengar tak pepatah BERSUSAH SUSAH DAHULU BERSENANG SENANG KEMUDIAN…ney x ko cari senang dlu kang dah mendapat susah sekarang skolah ka tak harap mekup ja inci.

    3

    0
  16. lokman says:

    nice sharing…mcm2 kes skrg ni

    0

    0
  17. Anonymous says:

    dah sampai tahap ni mana kakak yang sayang adik dia sangat tu? tak pulak nak bersuara? masing2 tak tahu or subahat nih? sian lak aku dengan pismidun ni lah…

    6

    0
  18. insan khilaf says:

    pengajaran buat kita semua ni,dunia akhir zaman…semoga semuanya settle dgn cepat ya.

    2

    0
  19. Apeapejelah says:

    Benda yang sepatutnya simple jadi complicated gila gara-gara tak fikir and tak plan betul-betul. Kalau bawak bersabar hari tu and selesaikan apa yang patut dulu, tak adalah jadi macam ni. Kalau anak aku ni, umur 30 tahun lebih pun aku sekeh kepala dia lagi. Ngek sangat. Agama kita ada undang-undang.Negara kita ada undang-undang. Ada sebab kenapa undand-undang tu ada. Salah satu sebab macam ni lah. Supaya esok-esok orang tak confius dengan status kita. Ikut lah prosedur yang betul dulu lepas tu nak nikah sanding 14 hari 14 malam pun tak ada hal. Ni sebab tak fikir betul-betul, tak sabar ha kan dah malu. Bukan awak je malu, keluarga pun kena tempias. Lepas tu kecoh pulak kat social media hal rumahtangga sendiri. Dah tau public figure, lagi nak bukak aib-aib sendiri.

    8

    0
  20. C says:

    muka ada, duit ada, otak TAK ADA.

    3

    0
  21. Anonymous says:

    ohhh barulah tahu masalah diorang ni..

    1

    0
  22. joycuciansetitikmencukupi says:

    kalau nikah tak daftar tu kira sah dari segi hukum, cuma perlu bayar denda, jadi cerai pun sama jugak la kan. kalau suami joy tu dah mengaku ceraikan dia sebelum dia kawin dgn hafiz, dari segi hukumnya memang dah sah, cuma takde dokumentasi. So, in conclusion, PERKAHWINAN DUA EKOR MANGKUK NI SAH AJE LAH.

    7

    0
    • wekkkkkkk says:

      TAK SAH…JR NIKAH 1 MEI 2017. JR DPT PENGESAHAN CERAI DARI THAILAND DN DLM DOKUMEN TU TULIS 13 JULAI 2017. JADI KALAU MEREKA NIKAH 14 JULAI 2017..ITU BARU SAH

      0

      4
      • wekkkkkkk says:

        tidak sah utk JR & HH.

        Kalau JR & bkas suami dulu tu mmg sah. Jika perkawenan x daftar di Malaysia maka di masa akan datang adalah sgt sukar utk apa shj permohonan.

        Percayalah.

        0

        1
        • Lara says:

          Sah perkahwinan ikut hukum kalau dh joy tu betul2 bercerai 2015..yg salah nya perceraian tu xdaftr..

          8

          0
      • opah maheran says:

        Mana boleh main tentukan macam tu aje.. mahkamah dan hakim je yang boleh tentukan. Kadang2 ada kes cerai luar mahkamah, tp bila dbicarakn di mahkamah, hakim putuskan lafaz cerai tu tak sah atas sebab2 trtentu.. contoh, lafaz cerai yg tidak terang dsbgnya..
        So, jgn lah kita pun memandai2 mcm si JR.. Cukuplah die sorg je

        0

        0
  23. Anonymous says:

    So bila si hafiz ni dapat tau???
    How come benda hanya technical ni boleh jadi isu besar?

    0

    0
    • palapala says:

      sbb hafiz ternampak surat akuan bujang/anak dara joy..dkt situkan ada tulis anak dara or janda..but joy klik anak dara..paham2lah untuk pasangan yg sgt2 bz ade dokumen yg xble setelkan sama2,contoh test hiv,carik tok kadi sume…waktu memula joy spin cite yg surat akuan taklik belom dapat..on the way katanya… tp hafiz tgu2 x dapat2,tambah terkantoi dokumen surat akuan bujang siap bersaksikan akak sulung lg…..dari segi hukum agam pon benda ni x sah..kena ingat penceraian x SIMPLE..kalo simple sume org senang2 kata dah bercerai padehal xde ape2….hanya pemerintah/hakim yg layak mengesahkan cerai yg dijatuhkan suami sah atau tidak…btw ape yg aku paham kat sini joy bercerai secara taklik bkn jatuh terus talak..rasanya adelagi cite yg lebih’detail’ lagi ni..hehehhehe

      13

      0
      • Anonymous says:

        Saya rasa bagus pandangan awak ni, kena komen di IG Hafiz dan joy. Sebab pengomen pengomen di situ sangat lah teruk komen. Yang encik komen ni jelas saya pasti, yang komen sedap 2 tu akan jelas dengan pandang encik.

        2

        0
        • palapala says:

          sedikit sebanyak wanita kene tahu tentang hak2 wanita beserta dgn jenis2 penceraian..cerai taklik adalah jalan terakhir untuk wanita mendapatkan talak dari suami yang xnak memberikan kerjasama..malaysia adalah satu2nya negara yang memberikan hak kepada wanita untuk menuntut taklik sekiranya berlaku pengabaian dari suami selama 4 bulan manakala sepengetahuan saya,dekat luar negara memakan masa 2 tahun baru boleh memohon taklik

          1

          0
    • Izanni says:

      Sebab kalau ex JR buat hal cakap belum cerai and xde dokumen nak nafikan bende tu, nanti dpt masalah lain. Contoh la HH and JR dpt anak perempuan, nanti anak tu nak kahwin pun susah. Dalam Islam mmg dah sah dr segala sudut tp bila xde dokumentasi, bnde boleh jadi huru hara. Contoh lain mcm ko beli rumah and ko bagi rumah tu kat abang ko. Bulan2 abang ko settle payment. Tp sbb xde dokumen pindah milik, rumah tu belum sepenuhnya milik abg ko n in case ko demand nak rumah tu balik, abg ko x boleh buat ap2 sbb xde dokumen utk backup rumah tu abg ko punye.

      6

      0
      • wekkkkkkk says:

        mcm tu jugk tanah oyang aku yg berekar2 di KPG Gajah, oyang kata , tanah ni milik ayah aku, (ckp mulut je dulu2 ) x ada dokumen pun, toptaptop…dh brlalu selama 100 tahun…masih ada nama oyang bukan nama bapak aku…oyang dh lama meningl zmn jepun…nasib baik abg kandung dn abg yg lain byr hasil setiap tahun…jdi masih kepunyaan kami . dn risda buat tanaman kelapa sawit. Bila risam pegang dn amek hasil kelapa sawit, maka kami akan dpt duit hasil kongsi dgn risda…kn ssh no dokumen hitamputih…ckp liur je mana org pcaya.
        hishishishishis…

        1

        0
    • wakakaka says:

      dokumen ni penting sebagai bukti utk mengelakkan fitnah..btw benda ni kantoi lepas hafiz ternampak dokumenn n borang kahwin joy klik status anak dara..untuk pasangan bz kebanyakannya mereka setelkan urusan perkahwinan sndiri2 mcm tu jgk hafiz n joy…cinta mati sgt,percaya 100 pesen kat joy last2 kantoi dkt borg kahwin..

      8

      0
  24. anonymous says:

    kenapa perkahwinan yang dulu si JV ni nikah kat Thailand? bekas suami dia tu suami orang ke? atau bekas suami dia tu orang siam?

    apa2 pun biarlah sah perkahwinan dia dgn HH ni…apalah erti perkahwinan nikah 3 bulan dah cerai….beratnya la ujian atas dia ni…bertabahla wahai hati

    6

    0
  25. Anti Makhluk Songsang says:

    HH gayah. Kalau dia straight pasti dia akan sedaya upaya bantu JR apa yang patut dan kalau patut nikah semula dia pasti akan berusaha. Wahai gayah2 jangan aniaya wanita hanya kerana nak test drive atau sebab xtahan dengan sindiran keliling suruh nikah. Wahai wanita jadikan kes JR sebagai pedoman kalau lelaki ajak nikah kat siam ke zimbabwe ko fikir berjuta lemon dulu. Hujung cerita perempuan juga seksa.

    6

    1
    • Yaya says:

      Sukahati kau nak menggayahkan org. Mungkin si hafiz ni taktau status sebenar si joy, dia fikir je joy ni dah ada dokumentasi semua apa lengkap.
      Bila dah tahu, kau ghase?

      11

      1
      • Jilat selagi boleh says:

        Hafiz tu umur 30+++ bukan baru tumbuh bulu jembul. Salah dia lah sebab dari awal tak siasat betul-betul. Kalau lelaki sejati pasti realistik selesaikan masalah, sama-sama bersama dengan isteri susah senang. Kau public figure, gerak geri sering diperhatikan, lagipun kalau kau dah biasa bergaul dengan ramai orang sekilas pandang pun boleh taw la gayah ke nippon ke khunsa jadian. Bukan lelaki lah kalau tak pernah sentuh isteri langsung. Joy tu niat dia dah betul nikah kali ni kerana mahu jadi muslimah lebih baik, dibimbing lelaki beragama dan dah tak pandang lelaki jutawan. Hafiz? Dia ambil contoh Fizo-Mawar kahwin business makin success. Nampak tak terbalik kelakuan dorang ni. Joy kita tengok macam mental tapi realitinya waras buat keputusan, Hafiz tu yang acah suci, tampak alim tapi nawaitu bernikah macam orang kafir.

        1

        11
        • Anonymous says:

          Ko ni kisah fasal “sentuh” menyentuh ja kan.ko ingat kawin fasal itu ja ka.bukan ke si hafiz ada keraguan perkahwinan dia dgn joy.jadi mungkin dia rasa rasional bagi diri dia untuk asingkan diri.itu tak bermakna dia tak kisah Dan usaha apa2.lagi satu kalau si joy to waras napa tak selesaikan nikah cerai dia tu baik2 sebelum ni.ini tidak dah ” jatuh baru nak terngadah “. buat mudah ja kan . Smpai menyusahkan. Aku tak minatpun dua2 orang ni….

          5

          0
        • Anonymous says:

          Ko ni kisah fasal “sentuh” menyentuh ja kan.ko ingat kawin fasal itu ja ka.bukan ke si hafiz ada keraguan perkahwinan dia dgn joy.jadi rasional la bagi diri dia untuk asingkan diri.lagi satu kalau si joy tu waras napa tak selesaikan nikah cerai dia tu baik2 sebelum ni.ini tidak, dah ” jatuh baru nak terngadah “. buat mudah ja kan . Smpai menyusahkan. Aku tak minatpun dua2 orang ni….

          0

          0
      • Anonymous says:

        Gayah tu pemende?

        0

        0
  26. La nina says:

    Kalau ikut hukum islam. Sah.. Tp kalau ikut prosedur, jadi tak sah..

    1

    1
  27. rose says:

    Tp bukan ke bila kita nk kahwin (bujang) akan ada surat pengesahan bujang kalo mkn gaji dari majikan.klo bisnes dri imam tempat kediaman kita.bkn simply mengaku bujang n pjbt agama terima.perlu ada dokumen tu dhlu.

    2

    0
  28. sadoriah says:

    main point kat sini cerai TAKLIK, bukan talak…kalau ikot kata2 joy dia bercerai tahun 2015….tp disebabkan ni cerai taklik maka rasa ada cerita/drama yg lebih lanjut lagi..cerai taklik boleh digunakan oleh isteri untuk menuntut penceraian daripada suami..contoh lafaz taklik “sewaktu pernikahan bilamasa suami tidak memberikan nafkah zahir dan batin maka gugurlah talak”..ni contoh..jd aku rasa ex husband joy xpernah jatuhkan talak pon..tp joy sendiri yg lengahkan untuk dapatkan dokumen cerai taklik..kene ingat kalau nak tuntut TAKLIK isteri kena pergi ke mahkamah syariah untuk tuntutan…bkn suka2 ckp we olls dah berpisah,tu x sama dgn bercerai ye!!!slagi x tuntut ke mahkamah slagi tu ko tu sah isteri orang!dalam kes taklik hanya mahkamah yg berhak memutuskan status perkahwinan

    9

    0
  29. Siti Payong says:

    Pada aku Hafiz dipihak yang benar…….mungkin siJoy nk berbohong pada Hafiz sejak awal2 lagi.Dan aku amat yakin kalau Hafiz tahu tentang status perkahwinan siJoy ni sejak dari awal lagi ,sudah pasti beliau tidak akan meneruskan akan perkahwinan ini.

    Dan pada aku juga Hafiz adalah seorang yang islamik biar pun ada pengomen disini mengatakan yang Hafiz bukan belajar bahagian agama semasa diUITM.Tetapi pada aku tak semestinya kena belajar dibahagian agama baru seseorang itu tahu hukum hakam!!…..apa yang jelasnya siJoy ni memang tak sesuai langsong dengan Hafiz……Hafiz kena cari orang yang lebih baik dan sesuai dengan perwatakan keagamaannya.Stop.

    24

    1
  30. Anonymous says:

    Si Joy yg salah …dah la menipu. Jenayah juga la kiranya. Charge her…

    7

    0
  31. Anonymous says:

    Tangkap Joy pleaseeeee!!!!

    2

    0
  32. Ct says:

    Aku dah kata sblm nie,korang x caya….hahaha…pompuan nak kawin 4 pun boleh…..tok kadi bkn fbi yer….dosa sendiri tanggung

    1

    1
  33. uwekk says:

    Ex pakwe dia yang hensem tu pun dah kahwin la.. Wife dia cantik juga..

    1

    0
  34. Cik green says:

    Rasanya tindakan HH betul. Mungkin dia salah tidak check betul2 taraf joy rebab kata dah cerai tahun 2015 kan. Pastu mungkin HH x nk main cinta lama2 so dia percaya la. Bila dah nikah baru tau hal sebenar. Asingkan diri jauhi zina dan pada masa yang sama tenteramkan diri.

    Kita xtau apa kisah sebenar n apa diorg lalui. Masing2 senyap jgn sibuk boleh x?? Lagi2 kakak joy tu. Better shut up la!! Dia buat keadaan lagi hancur!!

    17

    0
  35. tt says:

    Bila kuar statement kat paper kata kes furuq (dipisahkan) dlm ati ambe dah tau dah. Joy ni ada yg x settel. Tup tup mmg jelas kan.kesian plak hh terseret dlm konflik ni. Well.. this is life lesson. Pengajaran pd yg lain jugak. Nk nikah kena cek betul2. Jgn celapak sangat dgn wajah cantik…

    10

    0
  36. Ct says:

    Aku kesian jugak kat si joy ni.tapi kenapala kau punya ego melangit sgt…buat apa bising2…kalau kau pujuk si apis midon kan baik.bercerai dulu n kawin balik….laki ni kalu kena gaya pujuk,dia boleh cair…dah salah tu ngaku jer,lagipun bab agama x boleh buat main yer joy…

    10

    0
  37. Anonymous says:

    tertanya2… status anak joy warganegara atau penduduk tetap… dulu buat majlis sanding dgn dato meriah sume mahal2 tp syg tak daftar kt msia…

    5

    0
    • greenfingers says:

      Knapa la tak daftar kat malaysia lps nikah kat thailand? 2ribu je cmtu kena denda, xkan xleh byr. Ok la masing2 khilaf, manusia xlepas dr buat salah, tp Joy ni mengeruhkan keadaan ngan drama dia tu. Org duk kesian kat dia sb nmpk dia nangis dpn public. Bnda blh setel ni, tp klu ko sendiri duk perli2 si HH ni bg satu dunia tau, jatuhla ego suami. Klu aku jd HH pon aku malas dh nk berbaik balik.

      7

      0
  38. Anonymous says:

    Nak tanya knp dah dua tahun baru filekan cerai di siam. N tu cerai taklik. Bukan suami dia lafazkan cerai. Maksudnya selama dua tahun suaminya xda lafazkan cerai ke?? Tapi x bsama dah n then dah 2 thn bru filekan cerai taklil?? Confuse aku

    1

    0
    • palapala says:

      undang2 thailand berbeza dgn malaysia..dekat malaysia wanita diberikan hak untuk memohon taklik jika berlaku pengabaian dari suami 4 bulan berturut2..tp kat thailand,uae dll 2 tahun

      2

      0
    • wolfstein says:

      kalau nikah di Thailand lafaz taklik pun ikut undang-undang Thailand 2 tahun. walaupun Joy dan ex husband dah berpisah sejak 2015, dia masih lagi isteri yang sah sehingga pejabat agama Thailand buat pengesahan cerai taklik berlaku pada 13.7.2017. pendapat saya, pernikahan Hafiz dan Joy pada 1.5.2017 tak sah sebab joy masih isteri orang yang sah pada tarikh tu. apa-apa pun mahkamah syariah ada autoriti untuk mengesah atau membatalkan pernikahan tersebut jadi kita tungguuu…

      0

      0
  39. Pemerhati says:

    Mana kakak JOY yg memekak kata adik dia betul..elok..dianaiya?? Kira Joy sekeluarga bersubahat berbohong la yer…hmmm elok la…
    Kalau benda mcm ni pun boleh bohong…entah apa lg yg dia bohong. Kau patut malu.

    15

    0
  40. shopia lorren says:

    Laa….joy kata aritu x sentuh sama lagik..tapi kenapa tiba2 ckp dh prnh brsama lak..fenin la ckp dia ni…org ke APA nie…

    3

    0
  41. Anonymous says:

    Hahaha…..kantoi kau joy….aku rasa dia nie masih isteri org n kata org cerai gantung x bertali….hahaha….betoika.sbb tu cerai dia cerai taklik.patutla hafiz midon kata x sah…apala nak jadi ngan kau joy.patutnya kau setel dulu kawin cerai kau,dah jadi camni,kau nak salahkan si hafiz pulak.itulah kau hafiz,lenkali cari bini yg solehah,bkn cantik di gambor jer…

    4

    0
  42. Anonymous says:

    Korang nie,lenkali baca betul2, joy bukan diceraikan mcm biasa,tp cerai taklik.kalu mcm tu mmg sahla mmg depa ni kawin x sah….aduyai joy…pleasela jgn buat main dgn hal mcm nie.

    6

    0
    • Saya says:

      Betul tu, semua kena baca betul2.. kalau Joy bercerai secara taklik makanya x sah la pwerkahwinan die dgn Hafiz…Unless kalau Joy dah dilafazkan talak oleh suami terdahulu barulah jatuh talak joy, dan sahla perkahwinan dia dgn hafiz.. tp kalau tgk pada surat ni Joy mohon taklik dan maklumkan bahawa die x mendapat nafkah zahir dan batin selama 2 tahun.. makanya die mohon cerai secara taklik bukan dia diceraikan…

      3

      0
  43. shopia lorren says:

    Alahai…dlm dunia ni undang2 manusia bole je ubah kn joy..jgn KO ubah Frman dlm Quran dh la.. Kita manusia ni byk lalai..akui kesilapan kita dan jadilh seorg pemaaf..itu kn sikap Mulia..bubarkn prnikahan tu sb ragu,than nikah lg sekali..kalo cinta kukuh InsyaAllah brjaya!!

    0

    0
  44. hellooooo says:

    ni semua masalah pengesahan dokumen je. masalah di sisi undang2 sahaja. kalau ikut rukun islam, mmg si joy sah bercerai and sah bernikah dengan hafiz. sebab tu dia asyik besedih sajo kat social media konon diabaikan gituhh. sebelum ni aku kemain la kutuk sbb suka sgt bermadah hal rumahtangga kan. tapi boleh paham la dia tu pompuan, emosi mmg lebih la kan. dahla si hafiz yang mintak percepatkan kawen. nampak tak senang je yang laki undur diri lepas ragu2 status nikah? sepatutnya discuss sama2, dh besar kan xkan semua nak ikut emosi. so aku percaya dorang ni suami isteri sah cuma kekeliruan kt undang2 saja. boleh jadi depa kena baharu akad nikah mcm aeril wawa dulu kan. buatlah apa saja utk selamatkan rumah tangga ini kay chaiyok

    4

    0
  45. Cakap tak serupa bikin says:

    Eleh HH tu kalau ye pun tak sah, ko g la usaha sahkan. Benda senang pun nak complicatedkan. Nak lari-lari bagai. Nampak sangat ko punya kata-kata manis ustaz jadian nak “bercinta lepas menikah” tu sume poyo. Sweet talker. Bukan nye Joy Revfa tu membunuh ke, lesbian ke, mendera ke.. Pasal orang macam HH ni la non-muslim lagi pandang serong kat muslim. Cakap gebang. Bila Tuhan kasik cabaran kecik camni pun tak reti nak handle. Benda basic kot, suami ketua keluarga. Ko la yang guide cemana nak proceed supaya keadaan jadik better. Ko malukan anak orang ko tau tak HH? Orang lain sampai tak cukup duit nak kasik makan anak bini tau. Nak beli pampers pun berkira-kira. Ko ada duit berkepuk, setakat hal pengesahan ni small matter je kot. Bukan sme orang Tuhan bagi nikmat berkahwin ni. Ko HH tak bersyukur. Pasni ko renti kan la all those quotes sbb ko ni hipokrit. Malu ada ustaz jadian cam ko ni jadik idola orang malaysia.

    1

    2
    • Miss N says:

      Amboi, cakap macam tau hal sebenar.. hati-hati cakap tu.. jangan cepat menghukum kalau sekadar andaian. Doakan sahaja baik-baik.

      0

      0
    • anonymous says:

      EXACTLY! kenapa nak cakap joy menipu? HH pun tau kan orang tu janda…silap si joy ni cuma tak daftar kan perkahwinan dan perceraian pertama dia dengan bekas suami di Malaysia…

      Nak ceraikan tak berani sebab takut kena kecam so timbulkan lah pulak isu perkahwinan tidak sah…ermmm

      0

      1
      • rose says:

        bab hukum hakam bab agam bukan mainan ye..sapa joy nak sahkan dia dh cerai?dia dah masuk makamah sahkan?ada org dh cerai suami wasap talak 3 lg..memang jelas dan nyata..dia pun yakin telah dicerai talak 3..tapi hakim jatuhkan talak 1..skg joy yakin dia diceraikan..dah bcerai..tapi xjelas..xde bukti..silap2 ex joy ubah fikiran dia leh ckp mana pernah dia ceraikan joy..ada bukti dia ceraikan?ckp2 boleh tipu2..jadi memang penting nikah cerai perlu ada dokumen sah..supaya tak jadi mslh mcmni..sepatutnya korang ambil pengajaran dan pelajaran dari kes drg ni! dari permulaan untuk pernikahan dah ada penipuan joy isi belum berkahwin.HH was2..kalo dia xbetulkan benda salah ni, sampai anak cucu hidup tak tenteram..keturunan pun leh jd rosak. doakan yg baik2..moga urusan HH&JR dipermudahkan.

        0

        0
  46. Anonymous says:

    Aripah n diyana ni mmg pendidikan xtinggi..family nye pon kuat berangan dr mak dia yg tua tu smp la kakak nye yg kuat menyalak..nak menyalak tp ckp tah ape2..kesian family berangan ni..yg slalu over si diyana kepeng tu la..last2 janda jugek semuanya..blh buat rumah janda berhias

    3

    0
  47. Simpang 44 says:

    Nafsu kuat tahap pale bana mmg tak leh nk kontrol..kes gini boleh Jual isu kepuasan di ranjang kalo tak Kena ngan keinginan nya.

    1

    0
  48. Saya pun rasa takut baca citer mereka ni.tak sangka gini jadinya. kalau kawin/cerai kat siam memang sah dari segi hukum cuma kena daftar di malaysia. ini sebenarnya untuk melindungi wanita sekiaranya apa-apa terjadi. kebanyakan pasangan bernikah kat siam mereka tak nak atau sengaja lewat daftar di malaysia dengan berbagai alasan. dah banyak kes lebih-lebih lagi kalau kawin dengan suami orang. kalau apa-apa terjadi dikemudian hari contoh kes siti arifah ni kan susah. dokumen lengkap tak ada sedangkan dah lama kawin/cerainya. kalau saya jadi HH pun takut. kawan tu tak pernah kawin. terjadi plak macam ini. naya je. Apa-apa pun semoga siti arifah ni berlajar dari kesilapan ni. cantik biarlah seiring dengan cerdik. begitu juga dengan HH jadikan ini pengajaran. selidik dulu, tu gunanya merisik. cara melayu tu korang kata tak islamik. jadi gini sapa yang malu, mereka dan juga keluarga mereka he he

    3

    0
  49. haihhh says:

    oooiii hai ghamainyaaa…ostat ostajah naa…tpi kan pasai pa si JR tu asyik cakap oghang dok pitnah dia..cek pn tak paham. tang mana nya pitnah tu..cer habak mai..cek pn dh termasok dlm grup ni lak. haihh..

    0

    0
  50. syat says:

    “Siti Arifah hanya membuat aduan taklik kepada Pejabat Agama Islam Wilayah Songkhla penghujung Mei iaitu hampir sebulan selepas bernikah dengan Hafiz”..cerai taklik berbeza dgn talak ye rakan2..kenapa aku tau??sbb mak aku buat tuntutan cerai taklik sebab dibiarkan gantung x bertali selama 2 tahun..so confirm dorg kahwin x sah…selagi suami x pernah menjatuhkan talak selagi tu joy masih isteri org..dalam kes ni jelas tertulis talak hanya jatuh selepas joy buat tuntutan taklik pd hujung bulan 5,dan sah jatuh talak pada 13hb julai..selagi joy x pernah buat tuntutan taklik atau fasakh slagi tu dia sah isteri org..ni bukan sbb x daftar kahwin kat malaysia ke ape..ni mmg sebab dia SAH isteri org ketika nikah ngan HH

    1

    0
  51. Wan Z says:

    INI SEMUA TAQDIR ALLAH. BERDOALAH YANG TERBAIK UNTUK MEREKA DAN KITA JUGA.

    1

    0
  52. MrsPilot says:

    Bukan peminat Hafiz Hamidun..cuma..bila masa mula2 ni jadi..dua2 org pun tak bagi kenyataan apa2..which is just fine. Maybe diorg nak settlekan cara baik . Tapi trigger dari pihak perempuan..kakak atau adik Siti Arifah @ joy (amboi..baru aku tahu nama betul…glamer siut) yang cakap HH ni ada problem bagi nafkah laa..bajet bagus..and lepas tu mula2 perang mulut media antara diorg …see..org luar yg mulakan..which orang luar tu adik beradik si Siti ni…please..org lain gaduh..org lain kasi statement…last2 si HH ni pun menjawab ..dia pun jawab…macam nak cari gaduh gak..sebut ala2 perempuan suci bagai. Sebaiknya HH ni diam jer.

    But..dari sisi lain – HH pun mungkin rasa tertipu..hahhaa..org kawin kat sebelah Siam ni..biasanya berkawin dgn org yg bakal bagi masalah..madu laa…itulah..inilah….and of course..kalau ikut hukum Islam..sah perkahwinan tu. Dari segi undang2 negara Malaysia..kalau tak didaftarkan..mmg tak sah dari perudangan..bukan dari syarak yer. Tapi korg tahu tak pentingnya kawin cerai tu didaftarkan dinegara ni sbb dia akan membabitkan soal harta dan benda2 lain selepas perkahwinan..senang citer lepas ko mati laahhh…so berjaga2…sbb tak berdaftar ni.. nasab pun boleh rosak..ko tahu ada adik beradik yang sebapa..dekat nak kawin baru tahu diorg adik beradik yg haram kawin. jangan main pandang impak dia sehari dua hari..pandang dari impak yang bakal mendatang untuk tempoh 20 tahun akan datang. Ingat main2…

    Anyway, good luck laa korg….apa2 pun kalau boleh selamatkan rumahtangga korg tu selamatkan lah..ramai lagi kat dunia ni yg tak kawih2….tak yah bajet lawa…hensem sangat laaa…yang penting ikhlas…..and bawak2 bertenang..dgn kata lain suruh adik beradik ko diam and settle laa sama2 korg..

    1

    0
  53. joy says:

    kesian korang..pls muhasabah diri..

    0

    0
  54. kemboja says:

    kak long mana kak long??

    1

    0
    • wekkkkkkk says:

      kak long dh x ada benang yg basah utk di tegakkan..itu hri beriya-iya, salahkan org luar jugak.
      hehehehhehehehehhe

      0

      0
  55. Anonymous says:

    gelojoh tahap gaban nk kawen sbb tu langgar semcm aje

    0

    0
  56. aku tetap aku says:

    malu wei… knpalah awal-awal dok canang seluruh negeri tentang masaalah rumah-tangga.. dok-dok kesalahan berpunya dari diri sendiri… gelojohnye..

    1

    0
  57. Hamba Allah says:

    Nmpknya ramai yg xfhm kes diorg ni..kalau ikut kenyataan di atas..apa yg sy faham..Joy bercerai dgn Dato Ray dgn cerai taklik..& baru shja berkuatkuasa 13 Julai 2017.
    Kena faham..cerai taklik ni kena buat aduan di mahkamah, dan klu aduan tu betul baru jatuh talak taklik. Dia x sama dgn talak yg ada bilangan 1, 2 & 3 tu…
    Ini bermakna…masa Joy nikah dgn HH..dia masih lg isteri Dato yg sah…so..pernikahan antara HH dgn Joy x sah dr segi agama Islam sbb Joy masih lg berstatus isteri org.

    1

    0
    • takut.. says:

      betul.. betul.. betul itu dah kira berzina.. apa hukum isteri berzina dalam islam.. rejam sampai mati yooo.. tindakan HH tak nak sentuh isterinya itu adalah tindakan betul…

      1

      0
  58. Nazeeya says:

    Apabila ugama di ambil mudah, sepatutnya di selesaikan sebelum nikah, tak ada short cut, tak ada nak cepat nikah dan tak mahu tunggu.

    Bila kita mempersendakan ugama, lihatlah sebab dan akibatnya.

    Nasib baik HH berakal, kalau tidak, tak tahu nak cakap.

    Dalam berakal HH pun, heran juga, kenapa tak selidik dan selesaikan sebelum nikah.

    0

    0
  59. Cakap tak serupa bikin says:

    tak kisahlah apapun problem yang diorang hadapi, suami is the best person to lead the way. Ajakla JR pegi pejabat ugama setelkan apa yang patut. Kalau tak sah, disahkan. Kalau tak cukup dokumen, g submit sama2. Kalau tak tau apa nak buat, pegi la pejabat agama sama2 dapatkan nasihat ustaz/ustazah/kadi/imam supaya ikut syariat islam & law mesia. Kalau diam tak communicate memangla semua pihak bersangka buruk, tertanya-tanya, buat assumption etc. Umur memasing dah 30 plus. Kalau tak banyak, mesti ada sikit2 ilmu tanggungjawab suami isteri. No excuses la benda2 cani. Nak 1000 daya, tanak 1000 dalih. When we love another person, we will do anything to be with them aite?

    1

    1
  60. Ayam penyet says:

    “Takpe, pilih je yg cantik, gila ke ape, tu lepas kawin baru didik betul2. Yg penting, mesti cantik cun meletop” Haha

    0

    0
  61. Ayam penyet says:

    dah la dia yg start feud bodoh ni, pi jaja buruk suami kat media sosial, bile kena retaliate balik, tau nak melenting? org lelaki pun ada maruah jugak. kalau aku, awal2 lagi aku dah angkat kaki dari layan drama bodoh dia.

    0

    0
  62. Anonymous says:

    setahu akula status anak joyah ni sah disegi hukum walaupun dia nikah siam.masalahnya joyah dan bekas suami tak daftar nikah di malaysia bermakna takde surat nikah..nak daftar sijil kelahiran macam mana kalo tak de surat nikah. Jika anak joyah tak daftar lagi mykid,,si joyah boleh rujuk ke Jabatan Pendaftaran Negara..jadi syaratnya tetap sama dan joyah kena bawak saksi,keluarga joyah, abislah kena interbiu sebab nak buat daftar lewat kelahiran. .Jangan risau pasal anak dia sebab nak sekolah pun kena ada mykid. Tapi penatlah tunggu proses daftar lewat kelahiran tu ambil masa jugak..Banyak case cam ni.Taula JPN Uruskan.

    0

    0
  63. suhaiza says:

    Status anak dia sah walau nikah siam.cuma dia kena rujuk JPN mesti kena buat daftar lewat kelahiran.Ada interbiu..kena bawak saksi2 boleh la kak long join.

    0

    0
  64. Anonymous says:

    HH ni tak boleh jadi pemimpin yang baik lah.
    Takper Joy, bagus lah u dah tau hal ni awal2 lagi.
    Tak rugi apa2 pun.

    0

    0
  65. Anonymous says:

    Nikah jer lah lagi sekali…..apa masalah nye skrg???

    0

    0
    • palapala says:

      benda ni boleh setel kalo nikah balik..orang kata cinta mati..masalahnye kalo ko nak ke nikah blk ngan pompuan yg byk timbulkan drama, yg tuduh ko lemah tenaga batin ,gay n mcm2 lagi kat socmed??belom campor lagi bab campor tgn family si joy yg da kutuk HH mcm2 kat fb

      0

      0
  66. Anonymous says:

    baru ku tahu tindakan HH tu betul… rupanya si ppuan tu status isteri org.. syukur yg amat klu tak berlaku zina perkhawinan.

    0

    0
  67. 123 says:

    benda ni boleh setel kalo nikah balik..orang kata cinta mati..masalahnye kalo ko nak ke nikah blk ngan pompuan yg byk timbulkan drama, yg tuduh ko lemah tenaga batin ,gay n mcm2 lagi kat socmed??belom campor lagi bab campor tgn family si joy yg da kutuk HH mcm2 kat fb

    0

    0

Leave a Reply to Anonymous - Cancel

Optional