“Perbuatan R*gol, Buat Lawak Dan Scene R*gol Adalah Dosa Besar..”- Ustaz Adnin

Hiburan

“Perbuatan R*gol, Buat Lawak Dan Scene R*gol Adalah Dosa Besar..”- Ustaz Adnin

Mungkin sudah terlalu ‘biasa’ dengan gurau senda serta lawak mengenai perkara lucah, hal-hal seperti itu nampaknya sudah dianggap normal dalam kalangan masyarakat.

Meskipun begitu, tidak ramai yang sedar bahawa bergurau senda mengenai perkara-perkara lucah dan tidak senonoh adalah salah di sisi agama Islam.

Advertisement

Raja Farah
1 bulan lalu

Tak Mahu Panjangkan Cerita, Raja Farah Anggap Jenaka Rogol Sudah Selesai

Perkara tersebut turut diperakui oleh pendakwah bebas, Ustaz Adnin Roslan yang menekanan bahawa perbuatan tersebut adalah satu dosa yang amat besar.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Adnin Roslan (@ustazadnin)

Ustaz Adnin juga berkata bahawa kelakuan yang mengandungi unsur lucah seperti bergurau adalah tidak kelakar sama sekali dan berharap agar perkara itu tidak berlaku lagi di masa-masa akan datang.

Advertisement

Apa pendapat tentang isu rogol baru-baru ini? Ok sahabat sekalian, rakyat Malaysia sekalian. Pertama, rogol itu berdosa besar, buat lawak rogol pun berdosa besar, buat scene rogol dalam movie pun berdosa besar.

Tolong berhenti buat lawak lucah, tolong stop buat lawak double meaning, tolong stop tayangkan scene yang tak sepatutnya di movie dan drama. Benda ni tak lawak langsung.

Dalam pada itu, Ustaz Adnin berpendapat bahawa para pengkarya seni sepatutnya tidak membawa masuk unsur-unsur lucah dan rogol dalam filem dan drama terbitan mereka.

IG Joe FlizzowSumber : Instagram Joe Flizzow  

Jelasnya lagi, sebarang niat tidak akan menghalalkan cara bagi menormalisasikan perkara-perkara tidak bermaruah seperti itu.

“Tak lawak langsung, tak ada benda lain ke nak gurau. Kreatiflah sikit kalau nak buat lawak pun. Takkanlah sebab nak buat lawak dan hiburkan orang kita sanggup gadaikan agama buat benda-benda tak elok macam ni?” akhirinya lagi ketika sesi soal jawab bersama pengikut di media sosial Instagram miliknya, baru-baru ini.

Jangan lupa ‘Like’ dan ‘Follow’ Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

1 Comment

  1. anon2000

    October 27, 2021 at 10:26 am

    dia tegur tu betul tapi aku nak tegur sikit ustaz2, penceramah bebas generasi baru ni langsung takde cahaya nur kat muka memasing tu. ko ingat dekatlah dengan orang2 muda ko buat dialog2 macam mat rempit tu? nak tegur sila tegur dengan ayat dan hadis, baru org boleh hadam. baru org boleh bezakan orang beragama dan mat rempit kat luar tu. ko tak payah nak buat tukar2 suara macam orang bipolar.

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...