September 10th, 2012

Maafkan Abang Nara kerana tajuk yang agak ganas. Bukan niat di hati nak backup lagu Gangnam Style. Setiap orang ada pendapatnya sendiri tentang kebaikan dan keburukan lagu Gangnam Style ini. Namun semenjak beberapa hari lepas, satu penipuan fakta oleh orang-orang Melayu yang bodoh dan tak ada kerja tentang lagu Gangnam Style ini kononnya menghina Islam telah pun tersebar di Facebook.

gangnam style hina islam

Abang Nara tak tahu apa dah jadi dengan mentaliti orang kita ini. Asalkan sesuatu benda itu popular dan femes, mesti menghina Islam. Banyak kali dah kejadian seperti ini terjadi. Yang peliknya tuduhan mengarut ini cepat pula tersebar dan diterima pakai oleh mereka yang rendah tahap pemikirannya. Memang ajaib sungguh.

gangnam style hina islam

Kadang-kadang rasa malu dengan orang Melayu yang bukannya nak fikir macam mana nak berjaya seperti PSY dengan lagu Oppa Gangnam Stylenya. Sepatutnya kita belajar teknik promosi yang digunakan oleh PSY sehingga lagunya yang sebenarnya tak adalah menarik sangat boleh ditonton sehingga ratus juta manusia. Ini tak pasal-pasal dikaitkan dengan binatang burooq dan hina Nabi. Ada yang Abang Nara baca siap cakap maksud “Oppa Gangnam Style” itu ialah “Saya Ingin Menjadi Yahudi”.

gangnam style hina islam

Untuk anda yang tidak tahu, “Oppa Gangnam Style” itu bermaksud “Abang Gaya Gangnam”. Oppa itu adalah panggilan kepada lelaki yang lebih tua daripada seorang wanita dan Gangnam itu adalah nama satu daerah di Korea. Memang tak ada kaitan langsung dengan Yahudi. Lirik lagu Oppa Gangnam Style menceritakan tentang kehidupan mewah mereka yang tinggal di Gangnam. Untuk lirik yang telah dialihbahasa (confirm tak ada kaitan dengan burooq) sila baca entri ini sepenuhnya.

Seorang gadis yang panas dan humanle pada siang hari
Seorang gadis bergaya yang tahu bagaimana untuk menikmati kebebasan secawan kopi
Seorang gadis yang hatinya semakin panas apabila malam datang
Seorang gadis dengan jenis yang piuh

Saya seorang lelaki
Seorang lelaki yang adalah seperti panas seperti anda pada siang hari
Seorang lelaki yang satu-tembakan kopinya sebelum ia juga menyejuk
Seorang lelaki yang hatinya pecah apabila malam datang
Itu jenis lelaki

Cantik, loveable
Ya anda, hey, ya, anda, hei
Cantik, loveable
Ya anda, hey, ya, anda, hei
Sekarang mari kita pergi sehingga akhir

Oppa adalah gaya Gangnam, gaya Gangnam
Oppa adalah gaya Gangnam, gaya Gangnam
Oppa adalah gaya Gangnam

Eh Sexy Lady, Oppa adalah gaya Gangnam
Eh-Sexy Lady oh oh oh oh

Seorang gadis yang kelihatan tenang tetapi memainkan apabila dia memainkan
Seorang gadis yang meletakkan rambutnya apabila masa yang sesuai datang
Seorang gadis yang meliputi dirinya tetapi adalah lebih seksi daripada seorang gadis yang bares semua
Seorang gadis sensable seperti itu

Saya seorang lelaki
Seorang lelaki yang kelihatan tenang tetapi memainkan apabila dia bermain
Seorang lelaki yang pergi sepenuhnya gila apabila datang masa yang sesuai
Seorang lelaki yang telah membonjol idea dan bukannya otot
Itu jenis lelaki

Cantik, loveable
Ya anda, hey, ya, anda, hei
Cantik, loveable
Ya anda, hey, ya, anda, hei
Sekarang mari kita pergi sehingga akhir

Oppa adalah gaya Gangnam, gaya Gangnam
Oppa adalah gaya Gangnam, gaya Gangnam
Oppa adalah gaya Gangnam

Eh Sexy Lady, Oppa adalah gaya Gangnam
Eh-Sexy Lady oh oh oh oh

Di atas lelaki berjalan adalah manusia terbang, bayi bayi
Saya seorang lelaki yang tahu satu perkara atau dua
Di atas lelaki berjalan adalah manusia terbang, bayi bayi
Saya seorang lelaki yang tahu satu perkara atau dua

Anda tahu apa yang saya cakapkan
Oppa adalah gaya Gangnam


361 responses to “Penyebaran Lagu Oppa Gangnam Style Hina Islam Ialah Satu Penipuan Bodoh Daripada Orang Melayu”

  1. Anonymous says:

    gangnam ke…korea ke…aku lg suka tengok cerita p.ramlee….

Loading...