July 19th, 2012

Abang Nara pasti ramai yang kecewa apabila konsert Sami Yusuf dibatalkan secara tiba-tiba minggu lepas. Ramai kawan Abang Nara yang dah beli tiket memang rage juga apabila mendengar pembatalan tersebut. Dan yang pastinya, ramai yang tertanya-tanya apa punca sebenarnya pembatalan konsert tersebut di saat-saat akhir.
sami yusuf

Berikut ialah penjelasan rasmi tentang pembatalan konsert Salaam Sami Yusuf:-

Berikutan laporan kurang tepat di media tempatan baru-baru ini, syarikat pengurusan Sami Yusuf, ETM International (ETM), ingin menyatakan kepada para peminat Sami Yusuf di Malaysia sebab sebenar tentang pembatalan konsert di Stadium Malawati pada minggu lalu.

Sebelum meninggalkan Malaysia, pihak ETM terlebih dahulu mengarahkan pihak peguam mereka untuk memberikan notis kepada OEP; pihak penganjur yang bertapak di Singapura, berkaitan beberapa perkara yang telah melanggar kontrak persembahan Sami di Malaysia.

Pihak OEP telah gagal untuk bertindak balas kepada pihak peguam. Apabila Sami tiba di Kuala Lumpur, secara jelas pihak OEP tidak menangani isu tersebut. OEP telah secara jelas tidak menghormati tanggungjawab mereka.

Rasa hormat yang tidak ditunjukkan kepada krew Sami, mungkin boleh ditahan tetapi tidak kepada kegagalan OEP untuk mempromosi konsert secukup-cukupnya, dan menyediakan kempen secara komprehensif di media seperti yang dituntut di dalam kontrak.

Kurangnya kesedaran awam tentang konsert ini telah mendorong kami untuk (1) menawarkan konsert ini dienjak ke suatu tarikh yang lain supaya sebuah pasukan promosi yang baru berpeluang untuk mempromosikan semula konsert di Stadium Malawati, dengan sepenuh sokongan kepada Sami Yusuf, dan (2) menawarkan untuk mengaturkan pakej pampasan kepada peminat yang telah membeli tiket persembahan. OEP telah menolak kesemua pilihan-pilihan tersebut.

Jadi, walaupun Sami Yusuf tidak sabar-sabar meneruskan persembahan dan sangat teruja membuat persembahan untuk peminatnya di Malaysia, percanggahan dan masalah dengan OEP menyebabkan ETM tidak mempunyai sebarang pilihan lain, tetapi membatalkan persembahan.

Liza Palana dari ETM berkata “Sedihnya ia telah membuktikan bahawa adalah mustahil untuk diteruskan disebabkan isu kontrak yang bercanggah.”

Sami Yusuf berkata: “Saya sangat sedih kerana tidak dapat membuat persembahan kepada saudara saudari di Malaysia. Saya telah menunggu peluang untuk bersama dengan mereka selama hampir 8 tahun. Walaubagaimanapun, saya tidak mahu kehadiran melalui persembahan saya dengan cara yang tidak professional – saya telahpun berusaha keras untuk menjadualkan semula persembahan di Malaysia pada masa akan datang. Saya mahu peminat saya dapat menikmati dan merasai pengalaman konsert Sami Yusuf dengan cara yang sepatutnya. Saya berusaha untuk menjadikan ia kenyataan dalam masa terdekat.

Sami akan kembali ke Kuala Lumpur tidak lama lagi untuk mempromosikan album terbarunya SALAAM yang bakal dikeluarkan melalui Arteffects International (Arteffects).

Prebiu material terbitan terbaru ini akan berada di www.SamiYusufOfficial.com dalam beberapa hari lagi.

Arteffects sedang merancang untuk menganjurkan showcase eksklusif Sami Yusuf bersempena dengan pelancaran album SALAAM. Kepada yang berminat untuk menghadiri showcase tersebut, sila ikuti twitter @ArteffectsInt dan @SamiYusuf untuk pengumuman selanjutnya.

Diharap dengan penjelasan ini, semua pihak dapat memahami apa yang sebenarnya terjadi. Sekian terima kasih.


26 responses to “Penjelasan Pembatalan Konsert Salaam Sami Yusuf Di Stadium Malawati”

  1. Ana says:

    kesian korang. please baca wiki beliau. Sami Yusuf ni cukup terkenal di luar sana, lagu² beliau lebih islamik dan lebih mendalam maksudnya. dulu beliau dibawah company yg sama ‘Awakening Records’ sebelum Maher Zain popular. pegi youtube dia, lagu² beliau cukup merdu dan mengasyikkan.

    artis-artis nasyid memang susah korang nak kenal, pandai je buat tohmahan dan fitnah kata tak laku. Sami Yusuf siap terkenal as one of the most famous Muslims in the world, tapi korang rilek je kata concert batal pun nak kecoh kan. tolong selidik dan teliti dulu.

  2. minatneelofa says:

    ” Ramai kawan Abang Nara yang dah beli tiket memang rage juga ”
    rage tu apa? apsal tulis campur campur bahasa Melayu bahasa inggris ni, tulislah 100% Bahasa Melayu. Martabatkan Bahasa Melayu kita.

    hampir 6 tahun duduk di USA tetapi tetap menyanjung Bahasa Melayu.

Loading...