Penjawat Awam Enggan Divaksin Boleh Ditamatkan Perkhidmatan

COVID-19

Penjawat Awam Enggan Divaksin Boleh Ditamatkan Perkhidmatan

Korang dah ambil suntikan vaksin Covid-19 belum? Kalau korang bekerja sebagai penjawat awam, ambillah vaksin jika tidak mahu dikenakan sebarang tindakan tatatertib.

guru kafa tolak vaksin
1 bulan lalu

Guru Kafa Tolak Vaksin Dipanggil Untuk Sesi Penerangan

Advertisement

Sebelum ini Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) telah mengarahkan semua kakitangan di bawah mereka untuk mengambil suntikan vaksin Covid-19. Pada 18 Oktober pula, JPA menegaskan untuk mengambil tindakan kepada mana-mana penjawat awam yang gagal mengambil vaksin sebelum 1 November 2021.

Bukan hanya dikenakan tindakan tatatertib

Menurut Pekelililing Perkhidmatan Bilangan 4 tahun 2021 yang dikeluarkan JPA, mereka yang gagal mematuhi arahan ketua jabatan turut boleh ditamatkan perkhidmatan.

Mengikut Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (Kelakuan dan Tatatertib) 1993 (PU(A) 395/1993), antara bentuk hukuman tatatertib yang boleh dikenakan kepada pegawai awam yang didapati melakukan kesalahan adalah amaran, denda, dilucut hak emolumen, tangguh pergerakan gaji, turun gaji, turun pangkat atau dibuang kerja.

Mereka yang dikenakan tindakan tatatertib turut boleh hilang kelayakan untuk kenaikan pangkat bagi tempoh tertentu. Contoh amaran yang akan diberikan adalah selama 12 bulan, 18 bulan lucut hak emolumen (24 bulan), tangguh pergerakan gaji (30 bulan), turun gaji (36 bulan) dan turun pangkat (48 bulan).

Advertisement

1.6 peratus penjawat awam masih belum daftar suntikan vaksin

Memetik laporan Sinar Harian, setakat ini masih terdapat 1.6 peratus penjawat awam yang masih belum mendaftar untuk dapatkan sebarang suntikan vaksin. Itu merangkumi seramai 16,902 penjawat awam di seluruh negara.

Pendapat anda? Kongsi bersama kami di Facebook dan Telegram AmazingNara

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...