Penghuni Pusat Kuarantin COVID-19 Di Sabah Buat Kekotoran

COVID-19

Penghuni Pusat Kuarantin COVID-19 Di Sabah Buat Kekotoran

Jabatan Kesihatan Negeri Sabah (JKNS) menegaskan agar mereka yang dikuarantin di pusat-pusat yang ditetapkan di negeri itu agar menjaga kebersihan dan persekitaran kawasan tersebut.

Pengarahnya, Datuk Dr Christina Rundi, mengatakan bahawa terdapat aduan yang dibuat oleh agensi yang menguruskan pusat-pusat kuarantin tersebut bahawa beberapa penghuni telah membuat kekotoran dan meninggalkan sampah merata-rata.

Advertisement

“Kami memahami bahawa ada yang merasa tidak selesa atau tidak berpuas hati karena harus menjalani tempoh kuarantin di pusat-pusat tersebut.”

Namun dia menegaskan, JKNS menggesa mereka yang tinggal di situ memikul tanggungjawab menjaga kebersihan diri dan persekitaran.

Sehingga semalam, 2.223 orang berada di bawah kuarantin di 55 pusat di Sabah, sementara 9,192 orang berada di bawah perintah tinggal di rumah. Jumlah kes COVID-19 di Sabah kekal 343, dengan 33 orang masih dirawat di hospital.

JKNS juga telah memeriksa 409 penduduk dan 383 kakitangan dari 16 pusat jagaan warga tua dan keseluruhan keputusan ujian adalah negatif. Bagi sekolah tabligh, 617 pelajar diperiksa sebelum premis mereka ditutup. 6 daripada mereka dilaporkan positif.

Sementara itu, Dr Christina membantah artikel dalam talian bertajuk “Yayasan Osimal milik bekas ketua hakim monopoli projek Rapid Test Kit dari Singapura?”. Dia mengatakan bahawa JKNS tidak pernah menerima kit dari yayasan tersebut, tetapi hanya bekalan reagen untuk makmal Kesihatan Awam Kota Kinabalu. .

“JKNS ingin mengucapkan terima kasih kepada Yayasan Osimal yang telah membantu mendapatkan reagen untuk makmal di sana memproses sampel di seluruh negeri.”

Dia menegaskan bahawa jabatan itu tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan lebih lanjut terhadap mereka yang membuat kenyataan fitnah.

Sumber

Jom ‘Like’ dan ‘Follow’ Facebook & Twitter Amazingnara untuk mendapatkan berita sensasi dan terkini di seluruh dunia.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...