Pendedahan Tentang Kartunis Ujang Oleh Seorang Individu Yang Pernah Bekerja Bersama Beliau

Trending

Pendedahan Tentang Kartunis Ujang Oleh Seorang Individu Yang Pernah Bekerja Bersama Beliau

Pada minggu lalu, kami ada berkongsikan beberapa artikel berkaitan isu Ujang dibuang kerja tanpa notis. Melalui facebook miliknya, Ujang telah memaparkan sms yang diterima akibat pemecatan beliau.

Advertisement

Syarikat yang diberi hak untuk menerbitkan Majalah Upin Ipin iaitu Nyla Sdn Bhd telah menamatkan penerbitan Majalah Upin Ipin. ## kami syak syarikat LCP telah menamatkan kontrak dengan syarikat ini disebabkan isu Ujang baru baru ini.

Satu perbualan tentang isu Ujang telah didedahkan di Media Sosial. Menurut individu itu, Ujang telah memutar belitkan statement tentang bayaran yang diperolehi. 15k yang dimaksudkan bukan lah payment bulanan yang diberitahu oleh Ujang tetapi one time payment yang diminta ketika pihak Nyla Sdn Bhd memberikan tawaran kerja.

Kesian juga dekat staff Nyla ni. Tak pasal pasal job Majalah Upin Ipin dah diberhentikan. Entah la benda ni staff Nyla dengan LCP je yang arif.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...

64 Comments

  1. HIDUP MELAYU

    May 16, 2017 at 9:06 am

    kahkahkah..dua macai ..sorg macai ujang sorg macai oram kayeeee..kehkehkeh

  2. fanataik

    May 15, 2017 at 4:13 pm

    ujang mana bleh salah dia kn maksom

  3. Weld

    May 15, 2017 at 4:00 pm

    Dikatakn kartunis ini teraniya.. semua kartunis terkena tempiasnya.. diasebabkn satu periuk nasi.. abis periuk nasi yg lain.. bru nk berjaya habis dijatuhkn dgn hasutan.. kesian kartunis2 lain yg sme2 terkena tempiasnya.. ujang Apo (moy) dan kini majalah upin ipin (Nyla).. npe perlu di viralkn.. knpe x di bawa berbincang.. industri kte ni kecil je.. bru nk melangkah keluar dh ade yg nk kondem.. menjatuhkn sesame kte..

  4. SITISITI

    May 15, 2017 at 2:27 pm

    EDSOAD – Pernah baca interviu dalam suratkhabar.. tak silap tahun 2010 dulu. Ada mention nama wife dia. Tu PAKAIOTAK ada mention kat atas, Norzaiha Abd Rahman, executive TNB. Tp ye, Ujang x penah bgtau dlm FB dia..

  5. EDSOAD

    May 15, 2017 at 1:03 pm

    Ok, ini persoalan2 menarik yang penyokong Ujang kena jawab instead back-up dia cam lembu:
    1) Kenapa Ujang x penah dedahkan nama dan identiti wife dia kat social media? Tak payah bagi jawapan bullshit dia taknak simpati orang ramai. Yang post kat fb bagitau wife dia kena kanser dah tu pabenda kalau taknak simpati orang. Bersepah dah orang kutip sumbangan untuk wife dia ni padahal nama pun orang taktau.
    2) Dalam post asal Ujang, Ujang bila ditanya kenapa tak buat agreement dia bukan kata pasal Nyla taknak tapi dia jawab sain dia tak laku sebab dia bankrupt. Logik ke jawapan ni, kontrak keje ni orang yg sepuluh kali bankrupt pun ada hak sain. Bukannya kontrak harta, ni kontrak keje.. Bukan dia sorang bankrup kat malaysia ni, aku sendiri pun bankrup gak.. aku tau la.
    3) Berapa lama lagi nak kena bayar si Ujang ni utk org ramai puas? 2k selama 7 tahun dah lebih 150 ribu dah. Orang kalau dalam bidang penerbitan ni dia tau lah bisnes majalah bukan juta2 punya untung, tambah2 lagi sejak 10 tahun ni – nak jual 10 ribu naskah sebulan pun sakit, nak kena bayar agent pengedaran yg ambil 40%. Macam Nyla ni, diorang kena bayar royalti pada Les Copaque lagi (yg bekalkan konten.) Khidmat Ujang sbg penasihat majalah (penasihat majalah dgn penasihat syarikat byk bezanya ye encik ABAHKAU) – hanya diperlukan pada awal dulu je sebab dia tau mcm mana nak susun dan deal dgn pengedar (ini Ujang yg cakap sendiri ye). Tahun pertama dulu pun Nyla dah boleh tamatkan, sebaliknya Nyla tarik selama 7 tahun dan anggap 2k tu sebagai retainer fee (yuran atau elaun untuk ikat seseorang in case kita perlukan khidmat dia esok2). Retainer fee 2k ni tuan puan, kalau kita bayar pada peguam peribadi pun dah kira mahal tau tak. So nak tanya 7 tahun punya 2k bulan2 masuk tanpa kau perlu buat apa2.. tak cukup lagi ke?