Written by Bella | December 28th, 2018

Ramai yang beranggapan, apabila seseorang itu sudah bergelar artis  dan mempunyai jadul kerja yang sibuk, secara tidak langsung mereka tidak boleh melakukan ibadah utama yang dituntut oleh Islam iaitu solat lima waktu.  Bila dah terikat dengan penggambaran drama memang tidak akan solat. Begitu?

Namun, tidak semua artis bersikap sedemikian. Baru-baru ini seorang pengguna Twitter memuji aktor Remy Ishak yang mengutamakan solat sebaik sahaja tiba ke lokasi penggambaran.

Ramai juga yang memuji sikapnya itu dan ada juga dikalangan netizen yang memberitahu Remy seorang yang rajin menunaikan solat di masjid juga.

Memanglah cabaran dalam dunia hiburan ini kuat, tetapi tiada alasan pun untuk seorang artis untuk meninggalkan solat, soalnya antara mereka mahu atau tidak sahaja. Kalau hati dan jiwa mereka tekad, pasti tiada masalah untuk menjalankan kewajipan.

Sumber Berita : Dena Bahrin

43 responses to Peminat Puji Remy Ishak Tidak Tinggal Solat Ketika Penggambaran Drama

  1. Anonymous says:

    apa nak dihairankan bkn ke itu kewajipan seorang muslim :)

    43

    0
    • Anonymous says:

      betul tu sis…kalau islam tak solat tu atau sambut krismas lagi lagi heran..macam nora danish dan nedim padahal bontot hitam. hahahaha

      8

      4
      • Anonymous says:

        Kenapa masih ramai orang Islam walaupun solat tapi masih melakukan kemungkaran dan syirik2 kecil. Antara sebab2 nya di bawah ini…

        4

        0
        • Anonymous says:

          thanks for sharing. jangan solat ala jahilliah ya kata ustaz.

          2

          0
        • Anonymous says:

          5 jenis solat:

          5)Jahillin (solat paling corot.. tak paham makna)
          4)Addiyin (solat kebanyakkan orang.. pakai ikut)
          3)Arrifin (solat orang arif tapi belum cukup menghalang keji dan maksiat)
          2)Khosyiin (solat khyusuk memelihara keji dan mungkar)
          1)Mohsinin (solat ihsan paling tertinggi seolah-olah nampak Allah)

          6

          0
    • Yin Yin says:

      Kalau Encik Sajjad tu mungkin la akak tepok.

      2

      0
      • Anne Dee says:

        Biarlah solat yg paling tercorot Tu, janji Masih solat… Yg solat tak.pasti LAGI masuk syurga ke neraka tapi yg tk solat mmng pasti dimurka.. semuga dipermudahkan

        13

        0
    • Anonymous says:

      org2 melayu je yg heran tgok bangsa sendiri solat, kalau bangsa lain yg muslim, kalau x solat baru mereka hairan.

      8

      0
    • sajat says:

      memang kewajipan…tapi ramai yang tak buat…jadi x salah kalau kita memuji org yg x leka dan x meremehkan solat…

      22

      0
      • Anonymous says:

        Mengucapkan dua kalimah syahadah dan menunaikan Haknya.
        Menunaikan solat fardu lima waktu
        Berpuasa pada bulan Ramadan
        Membayar zakat – Zakat fitrah, Zakat harta
        Mengerjakan Haji bagi mereka yang mampu.

        0

        0
      • abang nak tegur says:

        solat harus khusyuk, lengkap dan sempurna tomaninah dan paham apa yg dilafazkan. kalau setakat solat je…tak jadi jugak byk diluar sana.

        0

        1
    • Anne Dee says:

      mmng kebiasaannye artis2 more open minded and tk hiraukan solat sngt due.to their job demands.. So for him to.nk solat (even crew2 pun susah solat jugak SBB timing keje) is something commendable.

      14

      0
    • Makcik Bawung says:

      Artis lelaki kalo x solat mmg elok bg penampar.

      Artis pompuwn kalo jaga solat makcik lagi respek sbb mereka byk kne solek dan kerap x solat sbb prep utk muka dgn tepung gomak aje amik berjam2. So korang agak2 lg sukar kan pompuan utk jaga solat. Jika xkuat msti ponteng. Kecuali tgh period. So kita harap lebih ramai artis wanita jaga solat. Show pukul 8. Mekap dua jam sebelum. Bila nk solat maghrib? Contoh je ni.

      1

      0
    • fifi says:

      Zaman skrg yg solat dianggap wow, yg x solat tu dianggap normal… Sedih kan…

      0

      0
  2. damai says:

    few i ever witnessed artis lelaki solat sblm penggambaran or kdg when break time, Remy Ishak, Hairul Azreen, Aeril Zafrel, Dato Ramli Sarip, so far few times saw them either solat disurau or masjid berdekatan or kdg tmpt awam tersembunyi sikit, alhamduillah

    8

    0
  3. Anonymous says:

    Ini pun masuk gosip je? Alahai…bilalah BN ni nak jana otak orang Melayu huh? Kampung sangat.

    6

    0
  4. Anonymous says:

    Kalau Nora Danish dan si Nedim tu lain la kan? Diaorang kan mix…bengong dan hawau. LOL

    3

    1
  5. Yawn says:

    bored..next gossip please!

    2

    0
  6. tanya je says:

    Islam baru wujud di Msia ke min???

    5

    1
  7. Peah says:

    Barang sesiapa menjaga solat maka Allah akan menjaga mu… walau banyak mana dosa tapi solat lah kerana solat akan menjauhkan kamu dari melakukan dosa…. mengikut statistik hanya 30 peratus orang islam menjaga solat, selebih 70 peratus kemana? Mereka tidak melakukan solat…. lihatlah di ward bersalin, mereka belum lagi bersalin tetapi tidak bersolat…hanya 10 peratus sahaja yg bersolat di ward bersalin.

    Jadi dlm pengambaran, adakah kru2, artis2 yg telah mekap solat? Saya rasa 10 peratus termasuk remy ishak sahaja yg menjaga solat. Respect… tahniah yg menjaga solat… kerana Allah akan menjaga mu.

    9

    1
  8. Anonymous says:

    bunyinya mcm artis lain tak solat masa pengambaran? atau jarang2 ada artis tunai solat waktu shooting?

    0

    0
  9. Anonymous says:

    oii BN, tentang orang solat ni pun nak heran ke? kamu tak solat ke BN? kan seseorang Islam tu mesti solat. ini boleh masuk blog gossip pulak..

    1

    2
  10. faraj says:

    Org2 PAS pun tak tinggal Solat gk…..Tapi Neraka Jahanam gk menanti Mereka..!!!

    0

    9
  11. Kamil Zee says:

    “Ramai yang beranggapan, apabila seseorang itu sudah bergelar artis dan mempunyai jadul kerja yang sibuk, secara tidak langsung mereka tidak boleh melakukan ibadah utama yang dituntut oleh Islam iaitu solat lima waktu. Bila dah terikat dengan penggambaran drama memang tidak akan solat. Begitu?”

    Adakah ia sekadar anggapan atau ianya mmg realiti sebenar kehidupan artis?

    0

    0
  12. Anonymous says:

    Heyyy…akak2 bawang puji remy sebab laki korang x solat ke??? LOL

    6

    0
  13. Azab says:

    15 azab org yg tggal solat. 6 di dunia: hilang keberkatan umur, terhapus tanda org soleh,segala amalan x dikurnia pahala, doa x dimakbulkan Allah,xde DOA dari para salihin utknya, keluar roh Dr jasad tanpa iman.

    1

    0
    • Azab says:

      Azab dlm kubur: kubur menghimpitnya sehingga berselisih tulang rusuk, dinyalakan api dlm kuburnya lalu dibalik balikkan di atas bara api itu. Dtg seekor ular syujja’ul Aqra, suaranya laksana petir.ia berkata ” Hai manusia! Sesungguhnya aku diperintahkan menyiksa kamu dr zohor hgga Asar krn kamu meniggalkan fardhu zohor.dr Asar hgga Maghrib krn mnggalkan farshu Asar.begitulah seterusnya Dan azab kekal ke hari kiamat

      2

      0
    • Azab says:

      Azab ketika bertemu Allah: dtglah malaikat dgn rantai sepanjg 70 hasta lalu membelenggu lehernya Dan disumbat ke dlm mulutnya kemudian disentap keluar rantai itu melalui duburnya lalu diseret ke neraka Saqar. Xde rahmat Allah Dan xde ampun utknya. Baginya azab yg amat pedih

      2

      0
  14. Anonymous says:

    1st time kot akan jumpa artis solat ke camner tu?

    0

    0
  15. fatimah says:

    hakikatnya mmg ramai produksi+ artis tak solat. kampung aku ni selalu org dtg berlakon, kadang sewa home stay atau tumpang rehat , rumah orang kampung. pernah sekali, 8 tahun dulu diorang tumpang rumah aku. boleh kira dgn jari berapa org yg solat dari ramai2 tu. salah sorang pelakon yg solat masa tu nama ezany yg dah jadi tauke belacan tu. baru ni2 datang berlakon dlm kampung ni lagi, makcik aku kata makeup dari petang, lepas mghrib nak shoot. entah bila solat. staf2 produksi pon rilex2 je masa azan mgrib dok setup2. aku jadi ketua kampung esok,aku stopkan produksi masa maghrib macam pasar malam kt kampng ni..

    5

    0
  16. Azab says:

    Azab ketika hampir Mati: Kematian penuh hina, kematian di dlm kelaparan Dan kehausan yg hebat.

    0

    0
  17. PP says:

    Pujian pd org yg patuh solat, tu adalh contoh utk org yg tak solat n culas solat..bagus Remy awk tau tanggungjawab sebagai seorg Muslim. Sesungguhnya solat itu tiang agama.

    5

    0
  18. B care4 says:

    Yg ni cri2 suami yg ptut d cri.da la hensem,jga solat.skrg ni hrp hnsem tp nk cri pedang gak.so pompuan luar sne..jgn trtipu dgn rupa dn sado tp ikut lbang lain.

    1

    0
  19. paper la says:

    apa nak heran, tu kewajipan kot.

    0

    0
  20. BUKAN BAWANG says:

    ISH HERAN LAA SBB MOSTLY ARTIS JARANG SOLAT KOT..EVEN AKU X TGK TP AKU BERANI MGATAKN…

    4

    0
  21. LILO says:

    Remy ni handsome…tall, dark and macho.dah tak banyak species macam ni dlm industri hiburan. Aku minat dia and lakonan dia.
    Lagi pun dia ni tak sombong. Org kata akhlak baik..sesuai utk amik jd menantu. Penah jumpa dia skali….tp x boleh ckp lama sb gfren aku terkinja2…nak jer bagi penampor kat gfren aku tuu.

    5

    0
  22. kkkkk says:

    maka menggeletar kelentit gadis2 bila lihat remy begini..

    0

    1
  23. Anonymous says:

    Lelaki baligh melayu islam, mmg la wajib solat. Artis pun org juga. Ape yg menggelabah buntut sgt? Lain la Trump yg solat. Bodo punye melayu.

    0

    0
  24. Roti john says:

    Ye keee remy ni baik sungguh?? Tnya kat remy knpe die cancel tak jd kawen dgn tunang dia? Nk kat mira piljah ye? Bertaun2 Eza tu kutip tolong
    ko tup2 dhpemes blakon nk tuka arah plak ek? Loser la ko remy n mira. Avuk mira jgn nk nafi plak yee. Ngegadaamuntah!

    0

    0

Leave a Comment

Optional