November 15th, 2012

Baru-baru ini telah pun berlangsung Yuna Homecoming Concert di Pulau Pinang. Sayangnya, semalam sepucuk email telah dikirim menyatakan rasa tidak puas hati dengan penganjuran konsert Yuna di Pulau Pinang. Sedih juga Abang Nara membaca luahan rasa tidak puas hati si pengirim email.

yuna homecoming

Email yang dihantar memang panjang lebar. Jadi Abang Nara rumuskan beberapa point utama untuk anda. Antara rasa tidak puas hati si pengirim ialah:-
1. Pihak penganjur tidak membenarkan pembeli tiket masuk awal sedangkan hujan lebat sudah turun (pintu dibuka jam 6 petang dan hujan turun kira-kira jam 5.30 petang)
2. Tiada baju hujan disediakan.
3. Pintu dibuka jam 6 petang tetapi persembahan pembukaan oleh Kyoto Protocol bermula jam 8.30 malam.
4. Diandra Arjunaini menyanyi sehingga 5 buah lagu untuk opening act.
5. Yuna hanya muncul di pentas pada jam 9.30 malam.
6. Mutu persembahan Yuna agak mengecewakan

yuna homecoming concert

Mungkin pihak penganjur perlu lebih prihatin dan bersikap lebih fleksibel untuk penganjuran konsert sebesar ini. Abang Nara faham betapa kecewannya apabila peminat diperlakukan sebegini. Baca entri ini sepenuhnya untuk email penuh yang dihantar oleh si penonton:-

I just wana inform you about Yuna Homecoming Concert in Penang on 10 Nov 2012. Sgt kecewa dgn crew diaorg yg sgt tak professional la. 1st of all, they already told in their fanpage Yuna Homecoming 2012 yang kitaorg tak boleh bawak payung, and gate opens at 6pm. Fine. Kitaorg pun xbawak la payung, and pergi sana awal, line up panjang,tunggu dgn sabar.

Tapi dalam 5.30pm tu hujan mula turun dgn lebat, sampai basah baju, diaorg still xpeduli nak consider suruh kitaorg squeeze ke bumbung yang kat depan (tempat their crews duduk relax2, kerek, kat situ yang diaorg akan check ticket kitaorg). Kalau ikut budi bicara, pakai la otak utk release kitaorg awal setengah jam pun jadi la. Bukan
nya kitaorg ni nak rempuh masuk or buat kacau, tiket dah ada kat tgn pun, dah basah, lunyai dah pun!!!!

I sgt gerammm and tak puas hati, I’m truly dissapointed!!!! Sgt spoil mood, they treat us mcm kucing ker aper! Biar je dalam hujan, sgt tak sensitive! Imagine la dah siap, make up comel2, ada yg bawak banner semua, tp rasa mcm bodoh nak masuk pun kena tunggu dalam hujan! Mind the fact they didn’t even consider to put up a tent as a covered area for us to queue. Sgt teruk!!!

I pergi cakap elok2 kat crew diaorg -this mamat india rambut spikey, gemuk, mcm thugs/gangster/­pimp, I said can u consider to let us in early, it’s raining heavier, all of us are wet & drenched (basah kuyup!!!!

Can’t imagine nak tgk concert dgn baju basah, semua dah kesejukan), and u knoe what this guy answered me? “We can only let u in at 6pm, WHAT DO U WANT ME TO DO?” -dgn duduk tersandar kat kerusi, hisap rokok, angguk sikit kat I masa tanya, sgt menyakitkan hati! So stupid! Mcm ni ker treat org yg dah beli tiket beratus! I beli 3ticket
vip total RM393, tp layan macam sial!

And then kitaorg squeeze masuk kat khemah crew diaorg yg duduk senang lenang goyang kaki, semua perasan, arrogant, berlagak mcm la org penang ni hadap sgt nak tgk concert! Klu I tau mcm ni diaorg treat, tak friendly langsung, tak
considerate langsung, I seriously won’t waste my money to them! Because I didn’t pay to get wet!

And honestly, towards 6pm tu diaorg sendiri dah start panic. Mana taknya, yang handle pun semua muda-mudi, budak hingusan, tak sure apa nak buat, tak confident, semua yg stock volunteer tak boleh fikir! And then bila dah masuk, yg vip duduk, yg lain berdiri sambil pakai baju hujan, kids may like it la, they might think it’s fun, but all the
wrong things sisnt just stop there :

Gate open at 6pm, kitaorg nganga almost 2hours and 30 min baru opening act Kyoto Protocol performed -about 2,3 songs! Sgt lama! What the hell?! And then break, tunggu sgt lama, baru diandra junaidi pulak performed, u have any idea how many songs she sang? 5!!!! So longgg! Who’s concert now is it??!!!!

Better ckp concert promotional Diandra Junaidi, kyoto protocol and Yuna. Betul tak??? It was so dreadful! Sgt panjang, MEMBOSANKAN!!!! Org Olay (since they are the main sponsor) keluar ke stage 2kali,
obviously nak buang masa sbb yuna still tak keluar! What’s this man???? I said dua kali: before kyoto protocol and after diandrajunaidi. And then lamaaaa sgt tunggu, yuna keluar ke stage pukul 9.30pm!!!! Just imagine??!!!!

My dad ckp igt ker arrogant sgt, org kl nak perform kat penang, tanak keluar. The waiting was so long, we felt
stupid, mana ada concert dln dunia start at 9.30pm!!!! We came at 5pm u know??!!!!! Tunggu 4jam, dgn sejuk basah kena hujan, dah la vip stage sgt jauh!!! Utk harga vip, mmg tak patot!!!! I’m really unhappy and disappointed. And yuna pun xder nak apologise dia dtg lambat, my dad pun ckp dier takde courtesy, ikut suka hati dia jer. Nampak mcm dia tak give 100% at all!

I’m a loyal fan of hers, u tau, I pergi tgk semua show dia kat kl, kat dewan philharmonic petronas, kat DBKL masa
launching Terukir Di Bintang, and I’m telling u, dia nyanyi masa kat kl events yg I sebut tu WAY better than malam homecoming concert tu!

Mcm tak sungguh2 gitu, dia tak fikir ker fans yg dah awal2 beli ticket? I’m working in kl, my hometown is in penang, I took a leave and took a flight back to penang just to watch her concert wit my parents, sbb I bgtau my parents dia perform kt kl sgt bagus, very good vocal, tapi kat penang, buat slack, lambat, nyanyi gitu2 jer, mmg tak
best langsung! At least u tahu, I nk reporters kt kl tahu, sbb kat fb homecoming ni pun mmg byk org ckp dia lambat, time management very bad. I sgt malu kot kat my parents, mcm ni punya show, baik xyah buang masa pergi. Urghhh… Terrible, sucky show.

And admin homecoming page tu ckp yuna stuck dlm jam, hujan sbb tu lambat!-pdhal kitaorg dah nampak dia arrive awal2 lagi dah! Dia pakai turban warna merah, dari jauh dah nampak! Dia dah sampai hours before dia perform kot…oh I’m
really frustrated, I conclude again what I’m not happy about below:

1) crew already inform on fb that we cannot bring umbrellas -yet it was raining -no covered area -they didn’t let us in early (everything was ready, seats, EVERYTHING WAS READY) -we were soaked in the rain!!!

2)Yuna was LATE!!! Gate opened at 6pm, we waited for 2 and a half hours for sumone to be there on the stage: at 8.30pm the olay guy was talking crap (no one was interested to what he was saying!). Then kyoto protocol performed about 2-3 songs, diandra junaidi performed 5songs!!!! So long!!! (We were there to watch yuna perform, dun give
us rubbish!!! Diandra can’t even sing live!!!) And then the olay guy came again, throwing sum olay products as a give away, then only Yuna came out at 9.30pm!!! So we waited from 5pm sejak line up sampai 9.30pm baru yuna keluar ke stage! Ada yg lapar, ada yang dah lembik, kena tuntun, sbb lama sgt berdiri -i saw this guy di bawa ke stage vip
utk bg dia duduk, I tak tipu!

3) Yuna’s performance was poor! Compared to her previous shows in Penang! Byk yg tak happy, hello, we are not stupid!!! Stakat nak suruh org beli ticket sbb nak bagi sales laku, tp bila sampai concert day, crew layan mcm sial, berlagak bagus, POYO, ARROGANT, yuna pun keluar lambat, mcm nak tanak perform jer, urghhhh I still sgt kecewa!!!!

Astagfirullah… I’m just so disappointed,that’s why… I hope u can further interview yuna or let her know abt this. The organiser is ***** , SGT TAK PROFESSIONAL!!! I pernah jadi volunteer utk Sunburst (by Pineapple Concerts) diaorg sgt pro, sgt efficient, kitaorg volunteer pun takde kerek dgn org yg dtg, pdhal tu ada international artists lagik… Ntah la… I guess kalau kita dah jadi peminat, mmg kita akan frust kalau singer tu sendiri perform sambil
lewa jer…


257 responses to “Peminat Kecewa Dengan Yuna Homecoming Concert Di Pulau Pinang”

  1. Anonymous says:

    Korang dok cakap macam macam pasal Yuna. Tak pernah tengok Yuna buat live show ke? Tau tak sekarang ni Yuna lagi famous kat US berbanding kat negara dia sendiri. Tak malu ke bila kita tengok orang luar sokong artis kita tapi rakyat tak sokong. Sepatutnya jadikanlah ni sebagai satu pengalaman. Pasal hujan tu kuasa Allah. Sepatutnya sediakan lah raincoat sendiri. Tak perlu rasanya nak salahkan organiser 100%. Konsert biasanya memang lah ada persembahan pembukaan. Yes, Kyoto Protocol memang best, tapi you all tak boleh cakap Diandra sebagai kejar glamour bagai. Diandra tu kan anak didik Yuna so of course lah dia akan join sekali. Lagipun sebab utama korang tengok Diandra ‘tak boleh menyanyi live’ adalah sebab dia demam. Tapi dia cuba jugak untuk teruskan konsert tu sebab nak menghiburkan korang. Yang korang ni dok mengutuk dia. Tolong lah apperciate sikit apa yang Yuna buat. Cuba fikir, Yuna baru balik from LA and then dia punya barang semua kena curi, dah satu masalah, lepastu balik Malaysia nak buat homecoming korang buat maacam ni. Korang tak tengok Yuna buat live ke? Kalau berkesempatan, cuba lah tengok kat youtube, Yuna punya suara lagi sedap dari ‘katak’ yang korang sangka. Even, semua tu dia buat dengan sendirinya. Kalau pasal Yuna buat persembahan tak sama macam sebelum ni cuba fikir dia baru kena rompak and semua barang dia lesap. Cuba lah sokong artis Malaysia sikit. Yuna dapat 6 pencalonan kat AIM tapi just dapat 1 trofi je. Tak pe lah, as long kitaorang (DIEHARDFANS YUNA) tau yang Yuna akan bawa balik Grammy or what. Sebab kitaorang tau Yuna boleh. I hope korang still sokong muzik Yuna

  2. kutulepak says:

    wakakak rilek la, biase la konsert dalam hujan, kalau nk konsert kt ballroom layan la Tok T. tak pun kt bilik karoke,

Loading...