Peluang Lihat Planet Zuhal Lepas Matahari Terbenam Hari Ini

Trending

Peluang Lihat Planet Zuhal Lepas Matahari Terbenam Hari Ini

Rakyat Malaysia berpeluang melihat planet Zuhal pada posisi istiqbal (bertentangan dengan matahari) melalui teleskop, binokular malahan dengan mata kasar di langit Malaysia selepas matahari terbenam, pada Jumaat ini.

PIA18274-Saturn-NorthPolarHexagon-Cassini-20140402

Advertisement

Zuhal merupakan planet yang keenam dari Matahari dan planet kedua terbesar di dalam Sistem Suria, selepas Musytari.

Zuhal mempunyai satu sistem gelang atau cecincin yang utama terdiri kebanyakannya dari air batu dengan sejumlah kecil serpihan batuan dan debu.

Pegawai Penyelidik Agensi Angkasa Negara (ANGKASA) di Observatori Negara Langkawi, Farahana Kamarudin, berkata istiqbal adalah posisi lintasan planet yang paling hampir dengan bumi.

Apabila dilihat menerusi mata kasar, ia akan kelihatan seperti bintang yang cerah.
Planet itu akan berada di sebelah timur dengan buruj Scorpio. Jika menggunakan telefon pintar, anda boleh menggunakan perisian Google Sky atau StarMap untuk membantu menjejak planet itu.

Planet Zuhal mengambil masa selama 29.5 tahun (10,759 hari) untuk melengkapkan orbitnya mengelilingi Matahari.

Planet Zuhal akan berada pada posisi istiqbal ini setiap 378 hari dan jangkaan seterusnya akan berlaku pada 15 Jun 2017.

Kali terakhir planet Zuhal berada di posisi istiqbal adalah pada 23 Mei 2015. Jadi, apa tunggu lagi jangan lepaskan peluang untuk menyaksikan planet Zuhal ini yang muncul hanya setahun sekali. – amazingnara.com

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...