Pelakon Luar Setaraf Pembantu Rumah – Zed Zaidi

Hiburan

Pelakon Luar Setaraf Pembantu Rumah – Zed Zaidi

Fuh. Walaupun Abang Nara rakyat Malaysia, panas hati jugak mendengar kata-kata Zed Zaidi di suratkhabar Kosmo yang menyamakan pelakon luar dengan pembantu rumah. Bagi Abang Nara perumpaan ini seolah-olah menuang minyak kepada api. Makin menghangatkan lagi suasana yang memang sudah hangat.

zed zaidi

Advertisement

Yang agak misteri, Zed Zaidi menafikan kata-katanya di Twitter sebelum ini adalah ditujukan kepada Aaron Aziz. Abang Nara agak kepelikan dibuatnya. Kalau bukan kepada Aaron Aziz, kepada siapa lagi yang Zed maksudkan? Zed Zaidi turut mengeluarkan pendapatnya yang menyamakan pelakon luar dengan pembantu rumah. Ikuti temubual penuh Zed Zaidi bersama wartawan Kosmo untuk memahami isi hati Zed Zaidi berkaitan isu ini dengan membaca entri ini sepenuhnya.

Kenapa anda buat kenyataan sebegitu di Twitter? Terang-terang anda maksudkan Aaron Aziz tetapi kemudian menafikan pula?

Dalam kenyataan saya itu ada tak saya tulis nama Aaron Aziz? Saya tak maksudkan dia cuma saya menyuarakan rasa sedih sebagai artis Malaysia yang mana bila di negara sendiri kita rasa dijajah.

Jadi, apa maksud sebenar kenyataan anda di Twitter itu?

Advertisement

Setiap anugerah perlu ada justifikasi atau syarat-syarat tertentu. Contohnya, perlu ada kategori berlainan untuk artis Malaysia dan artis luar.

Jika dirujuk pada kemenangan Aaron Aziz, kemenangannya tidak patut dipertikaikan kerana dia berlakon dalam karya tempatan dan kemenangannya merebut Anugerah Bintang Paling Popular juga adalah berdasarkan undian daripada peminat Malaysia sendiri. Apa masalahnya kalau dia dianggap popular.

Ya betul. Walaupun undian peminat, tetapi tetap perlu ada justifikasi atau syarat-syarat. Artis luar sepatutnya tidak perlu bertanding dalam kategori tertinggi kecuali kategori yang dikhaskan untuk mereka sahaja. Bila artis luar diiktiraf sedemikian rupa ia akan menggalakkan lebih ramai lagi artis luar masuk seterusnya hak artis Malaysia sendiri dinafikan.

Kenapa tidak dari dulu lagi anda menyuarakan pendapat sebegini?

Saya bercakap bukan atas diri sendiri tetapi untuk semua artis Malaysia. Ini adalah tanggungjawab saya sebagai Timbalan Presiden Seniman. Walaupun pahit saya harus meluahkannya. Saya juga hanya mengikut saranan kerajaan untuk mengurangkan pekerja asing. Artis luar ini sama juga dengan pembantu rumah ataupun pekerja asing lain yang mana kita patut kurangkan pengambilan mereka.

Anda sekarang begitu hebat dalam mengkritik? Apa sebenarnya hala tuju anda? Jadi pelakon atau pengkritik?

Saya bercakap sebagai Timbalan Presiden Seniman. Ini perjuangan saya sebagai Timbalan Presiden Seniman. Jika bukan saya, siapa lagi yang mahu menyuarakan hal-hal macam ini.

Bagaimana kalau anda sendiri yang dapat peluang atau tawaran daripada produksi luar? Adakah anda terima?

Advertisement

Nak melebarkan sayap tak ada masalah. Tapi, perlu ada pengawalan yang ketat. Bukan mudah artis Malaysia nak tembusi pasaran luar. Contohnya macam karyawan Indonesia. Mereka ada syarat-syarat tertentu seperti artis luar perlu pandai bercakap dalam bahasa Indonesia baru boleh berlakon dalam karya mereka. Itu perjuangan yang kita perlukan di sini.

Bagaimana kalau ada orang yang tak suka dengan kenyataan demi kenyataan yang dikeluarkan anda? Sebab ada kalanya ia seperti merapu dan kemudian anda menafikan dengan mengatakan pihak media pula yang memutar belit apa yang anda katakan?

Kalau orang tak suka lepas ini jangan undi saya sebagai Timbalan Presiden Seniman lagi. Dalam kes Aaron Aziz, saya sendiri ada ucap tahniah pada dia atas kemenangannya pada malam itu. Malah saya sendiri tidak menafikan kehebatannya sebagai pelakon. Saya harap masyarakat faham apa yang saya perjuangkan ini adalah untuk kebaikan artis Malaysia dan industri Malaysia sendiri.

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

506 Comments

  1. Tukang urut ala torpedo

    May 27, 2012 at 4:18 pm

    sebenarnya ZZ cemburu dgn AA. ZZ jgn belagak la.. Baru jadi Presiden Seniman malaysia. nnti allah tarik rezeki baru tau.

  2. chulalongkorn

    May 25, 2012 at 10:21 am

    hi all,

    If nak compare M’sian artis dgn artis luar, tgk kan aje keletah nye.. bole bgtaw mana artis yg bagus & serba boleh dlm M’sia ni? kat M’sia ni, if U all xde rupa, sorry to say la.. so typical Melayu, bukan tgk bakat, tp tgk kan rupa.. artis Hollywood, makin berusia, makin laku, kat M’sia, makin berusia, makin disisihkan.. artis M’sia harap rupa aja, attitude xda.. kdg2 naik mual tgk kat kaca tv, muka yg sama, bakat xseberapa, famous dgn kisah cinta & gosip2 liar.. Bagus lah ZZ suarakan apa yg patut, dh tanggungjawab dia.. harap2 artis2 yg baca ni, cermin diri, jgn nak act mcm diva sgt, mati masuk kubur jugak.. adios

  3. budak PTPTN

    May 14, 2012 at 12:10 pm

    sy x kesah sape btul or salah.. yg penting PTPTN mansuh.. free!!! xyah bayar.
    LAWAN TETAP LAWAN

    • Anonymous

      May 25, 2012 at 10:24 am

      sila lah bayar, kesian adik2 kita yg xmampu tu..bg peluang diorg nk teruskan pengajian.. pk kan nnti utk anak2 kt in the future. :)

  4. Zek Zaidiak

    May 12, 2012 at 5:32 pm

    Lain tajuk, lain statement

    Pelakon Luar Setaraf Pembantu Rumah – Zed Zaidi

    “Artis luar ini sama juga dengan pembantu rumah ataupun pekerja asing lain yang mana kita patut kurangkan pengambilan mereka.”

  5. amir

    May 6, 2012 at 3:18 pm

    jgn nak salahkn artis dr luar jika mereka menang. yg penting artis malaysia kena lebih bekerja keras. jgn bila dah porpuler. mula naik minyak.

Loading...