Pelajar Universiti Cipta Aplikasi Untuk Pengguna Kenal Pasti ‘Food Bank’ Dan Bendera Putih

Teknologi

Pelajar Universiti Cipta Aplikasi Untuk Pengguna Kenal Pasti ‘Food Bank’ Dan Bendera Putih

Sekumpulan pelajar universiti telah mencipta satu aplikasi untuk membantu mereka yang memerlukan sumber makanan melalui food bank serta lokasi bendera putih untuk mana-mana individu yang ingin menyalurkan bantuan.

Sidharrth Nagappan, Shaun Mak dan Cornelius Pang mengambil jurusan sains komputer  di salah sebuah universiti telah mengambil masa empat hari saja untuk mencipta aplikasi ini. Penciptaan aplikasi ini diilhamkan daripada kempen Bendera Putih yang dilakukan oleh masyarakat dan dilancarkan pada 4 Julai 2021.

Advertisement
aplikasi sambal SOS

Sumber : Facebook Sambal SOS

Pada awalnya, aplikasi ini dikenali sebagai Aplikasi Bendera Putih namun sudah dijenamakan semula sebagai Sambal SOS, semalam.

Berkongsi kepada Malay Mail, salah satu pelajar itu memaklumkan aplikasi Sambal SOS bertujuan untuk memberi maklumat tentang lokasi food bank dan individu yang mengibarkan bendera putih.

“Kami mahu mengumpulkan maklumat dan menghubungkan individu yang memerlukan pertolongan kepada kumpulan yang terdekat dengan mereka”

Demi menjaga privasi individu memerlukan bantuan, maklumat peribadi tidak akan dipaparkan ketika memuat naik gambar lokasi tersebut.

aplikassi sambal SOS

Sumber : Malay Mail

Bukan itu saja, mereka akan menyemak terlebih dahulu gambar yang dimuat naik dan memastikan tidak ada wajah penerima bantuan sebelum menyetujui kesemua laporan tersebut.

Ketika pemerhatian, terdapat lebih 70 food bank yang terdapat dalam aplikasi Sambal SOS dan 20 simbol siren yang memberi petunjuk lokasi individu yang memerlukan bantuan.

lokasi food bank

Sumber : Malay Mail

Untuk makluman, setiap laporan akan luput secara automatik selepas seminggu. Korang boleh mengakses aplikasi Sambal SOS di sini dan mengikuti perkembangan mereka di Facebook dan juga Instagram.

Sumber

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Loading...