Pekan Danok Thailand Memanggil-Manggil Pelancong Malaysia

Kehidupan

Pekan Danok Thailand Memanggil-Manggil Pelancong Malaysia

Wah, kecoh betul pasal Thailand hari ni lepas seorang usahawan lelaki terkenal akhirnya berjaya ditahan. Tapi kita bukan nak bercerita tentang dia, tapi kita nak kata yang Danok dah memanggil gais!

3 bulan lalu

Jelajahi Keunikan Syurga Makanan Thailand Di THAIFEX

Advertisement

Pekan Danok dekat selatan Thailand ni memang destinasi pilihan popular pelancong Malaysia sebab ada banyak hiburan dan barangan yang boleh kita dapatkan.

Terkini, penasihat Persatuan Usahawan Danok, Dr Suthiphong Sitthipataraprapha bercadang untuk membuka semula pekan itu khas untuk pelancong dari Malaysia. Cadangan ini dilihat sesuai selepas kejayaan Phuket menghidupkan semula aktiviti pelancongan mereka dengan syarat pengunjung mestilah lengkap dua dos vaksin.

danok

“Pengunjung perlu menjalani ujian RT-PCR dalam tempoh 72 jam sebelum tiba di Pekan Danok. Mereka hanya boleh bergerak dalam lingkungan radius 2.7 kilometer dari sempadan dan hanya boleh tinggal di hotel terpilih di bawah Safety and Health Administration (SHA).”

Keutamaan diberikan kepada pelancong Malaysia selepas melihat negara kita bakal mencapai imuniti kolompok menjelang Oktober ini.

Advertisement

Tapi macam mana pula dengan tahap imuniti di Danok?

“Setakat ini, suntikan vaksin Covid-19 di Pekan Danok hanya 30 hingga 35 peratus sahaja.” – Kata Naib Presiden Majlis Industri Pelancongan Thailand wilayah Songkhla Aida Oujeh.

Sukar juga tu, jika ingin membuka semula pusat pelancongan, bukan hanya pengunjung perlu lengkap vaksin, tuan rumah juga perlu lengkap vaksin.

Oleh itu, Aida berharap agar kerajaan Thailand dapat mempercepatkan kempen vaksinasi di wilayah Songkhla. Apapun, korang yang merancang untuk melancong, pastikan ikut SOP yang ditetapkan. Tapi kita tunggu dulu apa respon kerajaan Malaysia mengenai perkara ini.

Pendapat anda? Kongsi bersama kami di Facebook dan Telegram AmazingNara

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Tinggalkan Komen Anda Di Sini

Loading...