Beautifulnara – Gosip Artis Malaysia Terkini

Hiburan

Peguam Syarie Tegur Fynn Jamal, Jangan Memandai Jawab Soalan Isu Anak Luar Nikah

Entah kenapa masyrakat kini lebih mempercayai seorang selebriti ataupun Instafamous dengan imej alim untuk bertanyakan soalan tentang agama termasuklah isu serius seperti taraf anak luar nikah.

Advertisement

Terbaru, nama Fynn Jamal sekali lagi diperkatakan apabila seorang peguam syarie memuat naik kenyataan menegur Fynn berkaitan jawapannya tentang soalan isu anak luar nikah.

Jawapan yang Fynn berikan agak meragukan, oleh itu peguam tersebut tampil menjelaskannya dari sudut agama dan undang-undang.

“Bukan bidang kita, janganlah pandai-pandai nak ulas. Main jawab ikut sedap tangan menaip sahaja.”

Advertisement

Kena faham maksudnya dahulu

Kebenaran berkahwin dan juga batas pergaulan


Hukum nafkah anak-anak tidak sah taraf



Anak tidak sah taraf bukan insan terbiar, juga berhak dapat keistimewaan dengan pertimbangan adil

Harapnya penjelasan ini juga dapat menjawab segala persoalan masyarakat tentang anak tidak sah taraf. Apa-apa pun, selalu rujuk pada mereka yang lebih arif dalam bab agama dan undang- undang bukan orang yang berpakaian dan tampil alim.

Sumber Berita : Facebook

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawap langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawap anda sendiri.

22 Comments

  1. aku insan biasa

    June 30, 2019 at 2:32 pm

    kok ping tu cume tertinggal nk mention : anak tu dah lahir.. tp dokumen perkahwinan still xlengkap.. YES anak tu xkan dibintikan/bin ayah die.. this is fact.. and kt status die akan jadi anak tak sah taraf.. sampai la ibu bapa die completekan dokumen sekali bayar denda sebab kawin kat obersi.. rakus benor korang ni buat fitnah.. sila rujuk JPN.. kite sedang bincang pasal prosedur pendaftaran bukan dr segi agama islam.. nk jadi hebat pon jangan sampai jd fitnah.. dah cukup pahala sangat ke korang ni?

  2. noone

    June 29, 2019 at 3:56 pm

    one of person yang experienced perkara ni. Kawin di siam almost 6 years, family tau sebab pregnant. Lepastu kami daftar secara sah di Malaysia sebelum anak lahir supaya documentation dia complete. Tak ada isu. Anak berbinkan suami. Mahkamah sahkan pernikahan. Tak perlu kot terus jatuhkan hukum anak tak sah taraf. Ibarat macam halalkan apa yang haram dan haramkan apa yang halal.

  3. damai

    June 28, 2019 at 10:22 am

    anak aku belajar islamic study tapi bukan jadi ustazah/penceramah cuma jadi pengawai atasan dia bahagian Islamik banking pun x berani nak jawap kalau org tanya pasal hal hukum, dia selalu suruh org berkenan tanya yg ada dalam bidang ini, x berani nak memandai2

    • Anonymous

      June 28, 2019 at 10:47 am

      perlu ke ” Pegawai Atasan”

    • Anonymous

      June 28, 2019 at 11:58 am

      haaa baca tuh ‘pegawai atasan’.. pun tak berani memandai2….
      ini fyn jamal takat celup2 baru belajar2 attend g usrah beberapa kali… pakai purdah belum setahun dah memandai2 teror agama… memalukan jer…. such a disgrace to real hijabi women…

Loading...
To Top