Written by Bella | June 27th, 2019

Entah kenapa masyrakat kini lebih mempercayai seorang selebriti ataupun Instafamous dengan imej alim untuk bertanyakan soalan tentang agama termasuklah isu serius seperti taraf anak luar nikah.

Terbaru, nama Fynn Jamal sekali lagi diperkatakan apabila seorang peguam syarie memuat naik kenyataan menegur Fynn berkaitan jawapannya tentang soalan isu anak luar nikah.

Jawapan yang Fynn berikan agak meragukan, oleh itu peguam tersebut tampil menjelaskannya dari sudut agama dan undang-undang.

“Bukan bidang kita, janganlah pandai-pandai nak ulas. Main jawab ikut sedap tangan menaip sahaja.”

Kena faham maksudnya dahulu

Kebenaran berkahwin dan juga batas pergaulan


Hukum nafkah anak-anak tidak sah taraf



Anak tidak sah taraf bukan insan terbiar, juga berhak dapat keistimewaan dengan pertimbangan adil

Harapnya penjelasan ini juga dapat menjawab segala persoalan masyarakat tentang anak tidak sah taraf. Apa-apa pun, selalu rujuk pada mereka yang lebih arif dalam bab agama dan undang- undang bukan orang yang berpakaian dan tampil alim.

Sumber Berita : Facebook

22 responses to Peguam Syarie Tegur Fynn Jamal, Jangan Memandai Jawab Soalan Isu Anak Luar Nikah

  1. palat mu ah says:

    ok kah si pinjamal ani? are u even ok pinjamal??

    5

    0
  2. Netizen bodong piang says:

    Peminat yg benggap tu patut di hempuk kepala dgn pasu bunga .
    Tak dak org lain ka hampa nak pi tanya …minat sesat ni jugak la tempat bertanya

    30

    0
  3. ally says:

    i think high time jabatan agama islam, mufti dan mahkamah syariah jumpa fynn jamal and husband. Find out fahaman depa & bimbing depa. tak nak fahaman yg tidak betul makin berleluasa. sekian.

    22

    0
  4. Anonymous says:

    lepas ni fyn jamal keluarkan ayat ‘saya pun sedang belaajr agama’… haaa giteww

    retis kalo dah ala2 pakai purdah mesti perasan pandai agama… baik ckp elok2 kt fans tuh sila rujuk pada yg org yg betul bukan lantang menaip… last2 kantoi dgn alasan sendiri pun tgh belajar… tp masa response soalan fans jawab memandai mandaiiii

    16

    0
  5. ikan says:

    karang penuhla supporter dia dok bekap.

    2

    0
  6. faraj says:

    kimak2 ni patut sula jer termasuk lah puak2 Ulama PAS..mempermainkan agama..suka2 jer jatuh hukum sendiri….malang sungguh nasib PAS asyik kena asak jer dr dulu…kikikiki

    1

    1
  7. Anonymous says:

    adoii sudah2 laa tu muak lah aku dgn bella n alif ni, suka hati korg lah nak get back balik ke nak bercerai ke xpayah laa semua nak announce kat public.

    1

    0
  8. Anonymous says:

    Betul ke Fynn.. entah2 Flintstone!

    1

    0
  9. Anonymous says:

    Yg bertanya pun satu..dah tau fyn jamal tu penyanyi tnya la pasal bidang nynyian..nak tau sgt tnya la kat ustaz2 atau pegi terus ke pejabat agama la woi!

    3

    0
    • ezze says:

      kannn..aku bukan pening dengan fynn ni.aku pening dengan yang pergi tanya tuu..cubalah cari guru yang betol.alahaiii..suka tanya pada yang tak sepatutnya.tak paham aku.

      2

      0
  10. Teteye says:

    byk lagi ustaz ustazah boleh ko tanya..yg sebok tanya dia kenapa..damailah arjuna beta,mimpikan yg indah saja..

    1

    0
  11. Anonymous says:

    “7 kali pergi usrah sudah pandai tepis fatwa”.Amboi! amboi amboi amboi~ amboi amboi amboi~

    13

    0
  12. Ifa Rodziah says:

    Yg netizen pun 1 bengap…yg ko g tanya si fin jamal ni bab2 agama knpa..cm dh xde ustaz2 lain lak utk buat rujuk

    3

    0
  13. Aqilah says:

    Setahu aku, sepanjang ask dan perkongsian drpd kak fynn. Yg aku faham, dia dari awal mmg ada terangkan bahawa ‘ayah’ kpd anak luar nikah ni mmg tiada kaitan. Mmg tak boleh berbintikan nama si ‘ayah’ apatah lagi jadi wali. Bukan dia membabi buta buat hukum sendiri ye. Dan aku tk rasa apa yg dia kongsikan bercanggah dgn apa yg peguam syarie tu bentangkan. Pelik ye, bukan semua orang buta agama dan tak boleh beri pendapat.

    1

    0
  14. Anonymous says:

    NETIZEN PUN GENGAP TOLO TOLO SI FIN TU PUN DUA KALI LIMA BAHLOL TOLO BENGAP SUDAH SUDAH LAH KO FINN JAMAL TAK PAYAH LAA KO NAK JAWAB PASAL AGAMA KALAU TAK CUKUP ILMU BODO SESUNGGUH LERR DIA TU ..HADOOOIIII..JANGAN LAH TUNJUK BONGOK TU WEYY FINNN

    1

    0
  15. Anonymous says:

    yang supporter dia ni yang aku takfaham. jangan sebab dia pakai purdah ingat dah boleh rujuk dia. rujuk jabatan agama la

    4

    0
  16. damai says:

    anak aku belajar islamic study tapi bukan jadi ustazah/penceramah cuma jadi pengawai atasan dia bahagian Islamik banking pun x berani nak jawap kalau org tanya pasal hal hukum, dia selalu suruh org berkenan tanya yg ada dalam bidang ini, x berani nak memandai2

    0

    0
    • Anonymous says:

      perlu ke ” Pegawai Atasan”

      2

      0
      • Anonymous says:

        haaa baca tuh ‘pegawai atasan’.. pun tak berani memandai2….
        ini fyn jamal takat celup2 baru belajar2 attend g usrah beberapa kali… pakai purdah belum setahun dah memandai2 teror agama… memalukan jer…. such a disgrace to real hijabi women…

        1

        0
  17. noone says:

    one of person yang experienced perkara ni. Kawin di siam almost 6 years, family tau sebab pregnant. Lepastu kami daftar secara sah di Malaysia sebelum anak lahir supaya documentation dia complete. Tak ada isu. Anak berbinkan suami. Mahkamah sahkan pernikahan. Tak perlu kot terus jatuhkan hukum anak tak sah taraf. Ibarat macam halalkan apa yang haram dan haramkan apa yang halal.

    0

    0
  18. aku insan biasa says:

    kok ping tu cume tertinggal nk mention : anak tu dah lahir.. tp dokumen perkahwinan still xlengkap.. YES anak tu xkan dibintikan/bin ayah die.. this is fact.. and kt status die akan jadi anak tak sah taraf.. sampai la ibu bapa die completekan dokumen sekali bayar denda sebab kawin kat obersi.. rakus benor korang ni buat fitnah.. sila rujuk JPN.. kite sedang bincang pasal prosedur pendaftaran bukan dr segi agama islam.. nk jadi hebat pon jangan sampai jd fitnah.. dah cukup pahala sangat ke korang ni?

    2

    0

Leave a Comment

Optional