PDRM Sahkan 40,000 Rantaian Individu Mungkin Positif COVID-19 Dikesan Daripada Ijtimak Tabligh

COVID-19

PDRM Sahkan 40,000 Rantaian Individu Mungkin Positif COVID-19 Dikesan Daripada Ijtimak Tabligh

Dalam rakyat masih dibelenggu dengan masalah COVID-19 ini, Polis Diraja Malaysia (PDRM) telah meberi perkhabaran satu berita yang sangat merunsingkan. Dikatakan bahawa daripada data yang diperolehi, rantaian virus ini yang berpunca daripada ijtimak tabligh di Seri Petaling pada Mac lepas merangkumi seramai 40,000 orang.

Data yang dianalisa oleh satu pasukan khas di Jabatan Penyiasatan Jenayah Bukit Aman menjelaskan bahawa kesemua yang dikenal pasti itu berkemungkinan besar dijangkiti virus tersebut.

Advertisement

Analisa dibuat untuk membantu Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenalpasti 11,000 jemaah yang menghadiri perhimpunan tersebut. Pasukan yang dipertanggungjawabkan telah menapis dan menggunakan pendekatan spesifik untuk menjejaki rangkaian kontak rapat, sejarah perjalanan dan sesiapa yang mungkin terjejas daripada yang terlibat.

Kami telah mengenalpasti individu yang terlibat termasuklah mendapatkan maklumat terperinci seperti alamat rumah, nombor telefon dan nombor kad pengenalan dan ianya untuk kegunaan KKM supaya dapat berhubung dengan mereka bagi menjalankan saringan COVID-19.

jemaah tabligh

Pihak polis kini juga sedang berusaha untuk mendapatkan maklumat mengenai jemaah tabligh yang berada di luar negara. Bukan itu sahaja, maklumat yang diperolehi akan diberikan kepada pihak imegresen untuk tindakan susulan sejurus selepas mereka pulang ke Malaysia.

Pihak polis juga meminta orang ramai tidak menunding jari kepada jemaah tabligh supaya tidak merumitkan keadaan.

Sumber

Ikuti Facebook, Twitter, Instagram, Telegram dan TikTok BeautifulNara untuk dapatkan pelbagai kandungan menarik.

Komen

PERHATIAN: Pihak BeautifulNara tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak BeautifulNara juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.

Comments are closed.

Loading...